Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αυτά είναι τα αριστουργήματα της φύσης, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί πριν χειμωνιάσει (φώτο)

Published

on

Μπορεί ημερολογιακά να πλησιάζουμε προς το χειμώνα και το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” να παραδίδει σιγά – σιγά τη σκυτάλη στον χειμερινό τουρισμό, ωστόσο ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες για την εποχή, αποτελούν την ιδανική συνθήκη για εξόρμηση σε προορισμούς που δεν θα τους χαρακτήριζες χειμερινούς αν μη τι άλλο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εκδρομή στη φύση, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, μπορεί να αποδειχθεί το ιδανικό “ηρεμιστικό” για όσους χρειάζονται τις απαραίτητες “ανάσες” ηρεμίας και χαλάρωσης, προκειμένου να διαχειριστούν την δύσκολη καθημερινότητα. Και όταν αυτές οι “ανάσες” συνδυάζονται και με καθαρό οξυγόνο, μέσα σε πανέμορφα τοπία που αγαλλιάζουν την ψυχή και σε κάνουν να νιώθεις δέος για τις ομορφιές της φύσης και της ζωής, τότε αυτή η εξόρμηση αξίζει και με το παραπάνω.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και εδώ στο νομό Λάρισας είμαστε τυχεροί, καθώς υπάρχουν μέρη – πραγματικά αριστουργήματα της φύσης που μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερη εκδρομή. Το onlarissa.gr σας τα παρουσιάζει και σας καλεί να τα επισκεφτείτε -αν δεν τα έχετε επισκεφθεί ήδη- προτού χειμωνιάσει. Έτσι, για να έχουμε να τα θυμόμαστε και να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη σε αυτά.

Πάμε να τα δούμε:

Δάσος Πολυδενδρίου

Ο Νομός Λάρισας διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα δάση της χώρας μας, είναι αυτό στο Πολυδένδρι ,στο όρος Μαυροβούνι. Απέχει 67 χλμ. από τη Λάρισα. Δύο ρέματα, της «Μπουρμπουλήθρας» και του «Ρακοποτάμου» βρίσκονται στις άκρες του και αποτελούν τα φυσικά του όρια. Στις πηγές του Ρακοπόταμου, στη θέση ”Βέλλα” υπάρχει ένα πυκνό δάσος ελάτης που κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Πλήθος δραστηριοτήτων προσφέρονται, καθώς υπάρχουν μονοπάτια πεζοπορίας ανάμεσα σε μοναδικής ομορφιάς βλάστηση, ποδηλατόδρομος και δυνατότητα για Canyoning και rappel στο ρέμα του Ρακοπόταμου, πάντα με έμπειρους συνοδούς.

Αυτό το ρέμα είναι πλούσιο σε νερά όλες τις εποχές, και η διαδρομή που ξεκινά από το Μαυροβούνι και καταλήγει στο Αιγαίο, διασχίζοντας τοπία με πυκνή βλάστηση, φυσικές λίμνες και καταρράκτες, σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη. Εδώ βρίσκονται και οι δύο εκκλησίες, χτισμένες τον 16ο αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες. Πρόκειται για το Ναό της Παναγίας Πολυδενδρίου με την πελώρια βελανιδιά δίπλα στο ναό και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κοιλάδα των Τεμπών

Ένα διαχρονικό πέρασμα που ενώνει τη Θεσσαλία με τη Μακεδονία, είναι η περίφημη κοιλάδα των Τεμπών. Το στενό πέρασμα ανάμεσα στα δύο θρυλικά βουνά την Όσσα και τον Όλυμπο χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση: αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, και πηγές με κρυστάλλινα νερά. Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και στο πιο στενό σημείο της κοιλάδας σχηματίζεται εντυπωσιακό φαράγγι 25 μέτρων πλάτος και περίπου 500 μέτρων ύψος. Μέσα στην όμορφη κοιλάδα, ρέει ο ποταμός Πηνειός, ακολουθώντας το ήρεμο ταξίδι του, μέχρι τις εκβολές του στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Στο κέντρο σχεδόν της κοιλάδας βρίσκεται η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτισμένη περίπου το 1910 από τους σιδηροδρομικούς. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου ήταν το αρχικό προσκύνημα. Στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Δέλτα Ποταμού Πηνειού

Ο Πηνειός και ο Νομός Λάρισας, είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το μήκος του ποταμού ξεπερνά τα 200 χλμ. και το μακρινό του ταξίδι, ξεκινά από την όμορφη Πίνδο, απ’ όπου και πηγάζει. Δημιουργώντας εντυπωσιακούς μαιάνδρους, διασχίζει τη θεσσαλική πεδιάδα, δίνοντάς της ζωή με τα νερά του, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και τέλος εκβάλλει στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Διαθέτει παραποτάμια δάση, εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη φυτών, και πάνω από 200 είδη πουλιών, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περάσματα αποδημητικών πτηνών. Το Δέλτα του βρίσκεται κοντά στον παραλιακό οικισμό Στόμιο. Η γενικά ήρεμη ροή των νερών προσφέρεται για canoe kayak ακόμη και για αρχάριους.

Φαράγγι Καλυψώς

Στο Φαράγγι Καλυψώς μπορεί να φτάσει κάποιος ανηφορίζοντας τον δρόμο από τον παραλιακό οικισμό Κόκκινο Νερό στο δρόμο για το χωριό Καρίτσα. Λίγο πριν το χωριό στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο, ο οποίος θα μας βγάλει στο φαράγγι. Είναι πραγματικά μοναδικό και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το δάσος με την άγρια παρθένα βλάστηση σε συνδυασμό με τον καταρράκτη που φτάνει τα 70 μέτρα ύψους, δίνει την αίσθηση τροπικού δάσους Αμαζονίου.

(Με πληροφορίες από larissa-beach.gr)

Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
MEDIA35 δευτερόλεπτα ago

Υπογράφει στο STAR η Καγιά με 50% μειωμένο μισθό για την επόμενη σεζόν. Παρασκήνιο ΤΩΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Κύκλωμα μαστροπείας: Νέα στοιχεία για τη δράση του έδωσε η 14χρονη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ9 λεπτά ago

Ο χορός του Μέσι με τη σύζυγό του που τράβηξε όλα τα βλέμματα

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Αεροπλάνα στο Νεπάλ: Παραλίγο νέα σύγκρουση αεροσκαφών – Ξεκίνησε έρευνα

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Το μουσείο V&A διοργανώνει μια μνημειώδη έκθεση για την Coco Chanel

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

«Κυριακή κοντή γιορτή…»: Πως το Μαξίμου διαχειρίζεται το «ψυχροπολεμικό» κλίμα με το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Στην ανακρίτρια ο προπονητής ταε κβον ντο που κατηγορείται για βιασμό πέντε ανήλικων μαθητριών

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31 λεπτά ago

“Λίγος σεβασμός απο την Φήκη δεν βλάπτει…” – Sportrikala.gr

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε «σκηνικό ταινίας μετά την Αποκάλυψη» μετατρέπεται η Αβντιίβκα

LIFESTYLE43 λεπτά ago

Το πρώτο δελτίο καλών ειδήσεων δημιουργήθηκε στη Νάξο, από μικρούς μαθητές

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

MEDIA3 ημέρες ago

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή