Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης του δήμου Λαρισαίων σε όσους πλήττονται από την πανδημία –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με το “βαρύ” χαρτοφυλάκιο των οικονομικών να τον συνοδεύει στη θητεία της «Συμπαράταξης» στο δήμο Λαρισαίων, ο Θάνος Αδαμόπουλος έχει επιφορτιστεί με τις πλέον νευραλγικές ευθύνες και μάλιστα σε μία εξόχως ιδιάζουσα περίσταση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το 2015 ήταν η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες και η δραματική μείωση των κονδυλίων για την αυτοδιοίκηση. Τώρα έχει μπροστά του την πρωτοφανή συγκυρία της πανδημίας. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο δήμος Λαρισαίων οφείλει και επιβάλλεται να κάνει βήματα μπροστά στις υποδομές, στην ποιότητα ζωής, στις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ο Θάνος Αδαμόπουλος μιλά για όλα αυτά στο onlarissa.gr, ξεδιπλώνει το πλάνο στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία, αλλά μιλά και για τα προσωπικά του σχέδια, εκτιμώντας ωστόσο, πως ο Απόστολος Καλογιάννης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και το 2023.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Ποιο είναι το πρόσημο του προϋπολογισμού για το νέο έτος που ψηφίσατε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο;

Το πρόσημο του προϋπολογισμού είναι θετικό διότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πραγματοποιούμε ένα μεγάλο έργο. Ο προϋπολογισμός πέρα από ένα οικονομικό εργαλείο που υποστηρίζει το έργο της δημοτικής αρχής, είναι και ένα πολιτικό εργαλείο που δείχνει τη στόχευσή μας. Ο προϋπολογισμός για το 2021, δίνει σημαντικό βάρος στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική, στα προβλήματα της καθημερινότητας. Αναλογιζόμενος, λοιπόν, όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 έχει θετικό πρόσημο.

Κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021 υπήρξε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Θα ήθελα να πω ότι είναι λογικό να αντιπαρατίθενται οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω και ως αντιδήμαρχος αλλά και ως νέος άνθρωπος είναι γιατί κάποιοι συνάδελφοι επιλέγουν να μηδενίσουν το έργο που έχει γίνει. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση ακούστηκαν νούμερα που δεν ισχύουν. Δεν αντιστοιχούν σε στοιχεία της Οικονομικής διεύθυνσης του Δήμου Λαρισαίων. Θα παρότρυνα, λοιπόν, τους συναδέλφους να απευθύνονται στους υπηρεσιακούς παράγοντες, να ρωτούν και μετά τα επικαλούνται νούμερα. Να μη δημοσιεύουν στοιχεία που δεν ισχύουν, που παραπληροφορούν και να μηδενίζουν το έργο της δημοτικής αρχής.

Ο προϋπολογισμός για το 2021, δίνει σημαντικό βάρος στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική, στα προβλήματα της καθημερινότητας

Πόσο εύκολο είναι να ασκηθεί οικονομική πολιτική μέσα στο πιεστικό πλαίσιο που παραμένει λόγω της δεκαετούς κρίσης, αλλά και της πανδημίας;

Σήμερα οι ΟΤΑ δέχονται ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Από το 2010 και έπειτα η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με το 65% των πόρων. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η πανδημία που πέρα από την υγειονομική κρίση έχει προσθέσει ένα επιπλέον οικονομικό βάρος στους ΟΤΑ. Το δυσκολότερο σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόσμενη ως προς τα έσοδα του Δήμου και δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε το αύριο, μία από τις επιπτώσεις της είναι η υποεισπραξιμότητα στα οικονομικά του Δήμου.

Προ μηνών έγινε μεγάλος ντόρος από πλευράς αντιπολίτευσης σχετικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου, με αφορμή την πρόταση για δανεισμό για την ενίσχυση της υπηρεσίας Καθαριότητας. Στο τέλος του 2020 που βρίσκεται ο δήμος Λαρισαίων οικονομικά και ποια είναι η εκτίμηση για το 2021;

Το περασμένο καλοκαίρι έγινε μεγάλη συζήτηση για το δάνειο που θέλησε να πάρει η δημοτική αρχή προκειμένου να ανανεώσει την υπηρεσία Καθαριότητας. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η δημοτική αρχή δεν θέλησε να δανειστεί για να βάλει τα χρήματα αυτά στο ταμείο της, θέλησε να κάνει χρήση ενός φθηνού τραπεζικού προϊόντος προκειμένου να το αξιοποιήσει και να προμηθευτούμε τα μηχανήματα καθαριότητας που απαιτούνται.

Η πρόταση που κάναμε ήταν στα 3,9 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση πως αν έρχονταν χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως και έγινε, αυτός ο δανεισμός θα μειωνόταν. Από την πρώτη στιγμή είχαμε διασφαλίσει την ανάλογη επιβεβαίωση από την τράπεζα. Δεν θα δανειζόμασταν ένα ποσό που δεν θα το χρειαζόμασταν. Η αντιπολίτευση προτίμησε να μιλήσει για τα οικονομικά του Δήμου και να μας κατηγορήσει πως δεν είναι υγιή. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Τελικά τι κάναμε; Ανανεώσαμε τον εξοπλισμό χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πληρώσαμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία 750.000 ευρώ, θα κάνουμε χρήση ενός leasing -μια επιλογή με μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τον δανεισμό που προτείναμε- και έτσι θα έρθουν στις υπηρεσίες του Δήμου περισσότερα από 25 μηχανήματα.  Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς τους πραγματοποιούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε έτσι ώστε τα μηχανήματα να είναι προς χρήση εντός του 2021. Συγκεκριμένα γίνεται μια μαζική προμήθεια σε μηχανήματα η οποία είχε να γίνει εδώ πάρα πολλά χρόνια.

Ο Δήμος Λαρισαίων το 2020 προς το 2021 βρίσκεται στα οικονομικά του με μια μεγάλη απώλεια εσόδων αλλά και με αρκετές δαπάνες για την πανδημία, παρ’ όλα αυτά είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις με έξτρα χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ , όπως και προς τον Δήμο Λαρισαίων που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει το 2021 διότι είναι απαραίτητο. Εμείς ακολουθούμε μια δύσκολη τακτική διότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, για αυτό μειώνουμε τις δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Γίνεται αυτοσυγκράτηση των δαπανών. Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαρισαίων είναι αξιόπιστος στις συναλλαγές του και με όποιον συνεργάζεται, πληρώνει κανονικά, δεν αφήνει χρέη σε προμηθευτές και εργολάβους, πληρώνει τα δάνεια του κανονικά, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να πληρώνονται οι άνθρωποι που συναλλάσσονται με τον Δήμο και να μη μένουν απλήρωτοι για χρόνια κάτι το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Η κοινωνία μετά την πολυετή κρίση, βιώνει μία πρωτόγνωρη εξίσου δυσμενή συγκυρία με την πανδημία. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος Λαρισαίων επικουρικά στα όσα μέχρι σήμερα πράττει, για τη στήριξη εκείνων που το έχουν ανάγκη;

Στην πανδημία ο Δήμος πλήττεται, αλλά ο Δήμος είναι εδώ για να στηρίξει τους επαγγελματίες και τους πολίτες που τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Όπως στο πρώτο  στάδιο της πανδημίας έτσι και τώρα ο Δήμος Λαρισαίων θα παράσχει οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, όπως με την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, την απαλλαγή από τον δημοτικό φόρο και την απαλλαγή από το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Επίσης θα υπάρξει μείωση των ενοικίων σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και τα όσα προβλέπει για τα καταστήματα που ο Δήμος εκμισθώνει σε επαγγελματίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες, θα υπάρξει απαλλαγή από τα τροφεία διότι οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν, απαλλαγή των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο, στο εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης και στη δημοτική σχολή Μπαλέτου, για τα μαθήματα που δεν έγιναν.

Παράλληλα, ο Δήμος θα δαπανήσει όσους πόρους απαιτούνται για να στηρίξει τους συμπολίτες μας και να παράσχει ουσιαστική βοήθεια αυτή την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα πρόσφατα πήραμε απόφαση για προμήθεια προϊόντων καθαρισμού προκειμένου να δοθούν στους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου. Στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής θα παρθεί απόφαση για την αγορά τάμπλετ από τον Δήμο Λαρισαίων για τους μικρούς μαθητές των οποίων η οικογένεια είναι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου. Αυτοί οι συμπολίτες μας είναι που χρειάζονται τη στήριξή μας.

Οι δαπάνες όμως για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζονται καθώς το 2020 δαπανήσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ για απολυμαντικά, για μάσκες, για στολές προστασίας για τους εργαζόμενους,  και πολλά υλικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Όταν τα σχολεία ανοίξουν θα διαθέτουν όλα αντισηπτικά για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Είναι δαπάνες που κάνουμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε γιατί είναι χρέος μας. Θα δαπανήσουμε όσους πόρους απαιτούνται για να στηρίξουμε τους πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ο Aπόστολος Καλογιάννης είναι εγγυητής της ενότητας και της πορείας της δημοτικής αρχής και υπάρχει μεγάλη αποδοχή στο πρόσωπο του Δημάρχου από τους συμπολίτες μας. Εκτιμώ πως και στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είναι και πάλι επικεφαλής της προσπάθειας

Είστε ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές του 2019, ενώ διατηρείτε το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο των οικονομικών. Ο πήχης της πολιτικής σας φιλοδοξίας τοποθετείτε υψηλότερα για το 2023 κι αν ναι, σε τι επίπεδο;

Όντως οι τελευταίες εκλογές με ανέδειξαν πρώτο σε σταυρούς προτίμησης και ευχαριστώ τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ως δημοτική αρχή είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε συστηματικά, με πολύ καλή συνεργασία και όλοι είμαστε ίσοι απέναντι σε όλους. Ο στόχος που έχω είναι ως αντιδήμαρχος Οικονομικών να μπορώ να στηρίζω και να υποστηρίζω όλο το πλάνο και το έργο της δημοτικής αρχής. Να στηρίζω ενέργειες για μια καλύτερη καθημερινότητα προς το συμφέρον του πολίτη. Ευχαριστώ για τη χρόνια εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι συμπολίτες. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας να κάνουμε ως τη λήξη της θητείας μας.

Ο Aπόστολος Καλογιάννης είναι εγγυητής της ενότητας και της πορείας της δημοτικής αρχής και υπάρχει μεγάλη αποδοχή στο πρόσωπο του Δημάρχου από τους συμπολίτες μας. Εκτιμώ πως και στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είναι και πάλι επικεφαλής της προσπάθειας. Καλά Χριστούγεννα, με υγεία σε όλο τον κόσμο.

Η νέα χρονιά εύχομαι να φέρει και πάλι τα χαμόγελα στο πρόσωπο των συνανθρώπων μας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το καμίνι που “ντουμανιάζει” Πλαταμώνα και Παντελεήμονα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την άμεση διακοπή λειτουργίας του καμινιού που “πνίγει” κυριολεκτικά με καπνούς καθημερινά Πλαταμώνα και Παντελεήμονα απαίτησαν κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές των δύο περιοχών με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στον κόμβο προς Παλαιό Παντελεήμονα στο ύψος του ξενοδοχείου Maxim, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά που κρατούσαν πλακάτ τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει επιτραπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης με τέτοια δραστηριότητα και με τέτοιο αντίκτυπο σε τουριστική περιοχή και στο περιβάλλον στο συγκεκριμένο σημείο, ζημιώνοντας τον τουρισμό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Το παρών έδωσαν μεταξύ αλλων ο Δήμαρχος Δίον – Ολύμπου κ. Γερολιόλιος, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκούφα, ο Λαρισαίος επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Βαϊούλης, πολύς κόσμος, δημοτικοί σύμβουλοι και οικογένειες της περιοχής.

Αποφασίστηκε άμεσα ο Δήμος Δίον – Ολύμπου να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να διακοπεί το συντομότερο η λειτουργία της επιχείρησης που εδώ και εβδομάδες προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

newsroom onlarissa.gr / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Λάρισα: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε προπορευόμενο όχημα στην Ηρώων Πολυτεχνείου κι λίγο έλειψε να “προσγειωθεί” σε καφετέρια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τροχαίο ατύχημα με σύγκρουση αυτοκινήτων σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Λάρισα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onlarissa.gr, όλα συνέβησαν γύρω στις 6 το απόγευμα στην Ηρώων Πολυτεχνείου, λίγο πριν τη διασταύρωση με την οδό Κολοκοτρώνη στο ύψος του καφέ Sicily, όταν ένα αυτοκίνητο “καρφώθηκε” κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε προπορευόμενο όχημα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν το όχημα να “καβαλήσει” το πεζοδρόμιο, να προσκρούσει σε φανάρι και παραλίγο να “εισβάλει” στην καφετέρια.

Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν έτυχε να περνάει κάποιος περαστικός από το σημείο και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι οδηγοί των δύο αυτοκίνητων είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να υποστεί κάποιος τραυματισμό.

Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσε η Τροχαία Λάρισας για να επιληφθεί του συμβάντος και να ρυθμίσει προσωρινά την κυκλοφορία, έως ότου απομακρυνθούν τα δύο οχήματα.

Δείτε φωτογραφίες του onlarissa.gr από το σημείο:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή