OIKONOMIA
Αυτές είναι οι μεγάλες απειλές για την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Κίνα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί, αναμφισβήτητα, την ανερχόμενη υπερδύναμη, με βάση τόσο την οικονομία της όσο και τη γεωπολιτική της επιρροή. Ενδεχομένως δε να είναι και η κυρίαρχη δύναμη του 21ου αιώνα, κάτι που κάνει – δικαίως – τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τους γείτονές της να ανησυχούν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Κίνα και η ηγεσία της δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τόσο σοβαρά, μάλιστα, ώστε να απειλούν να… εκτροχιάσουν την άνοδο προς την κορυφή. Ο δε πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, έχει λόγους να ανησυχεί ότι, τελικά, ίσως δεν πετύχει να μείνει στην ιστορία ως ισάξιος με τους Μάο Τσετούνγκ και Ντενγκ Χσιαοπίνγκ.
Αυτή την περίοδο, μάλιστα, ο Σι και η ηγετική ομάδα του Πεκίνου φαίνεται πως έχουν όχι μία, αλλά τουλάχιστον τρεις αιτίες που τους προκαλούν «πονοκεφάλους» και τους βασανίζουν καθημερινά.
«Φρένο» στις γεννήσεις
Η πρώτη (όχι κατ’ ανάγκη σε σειρά προτεραιότητας) αφορά στο δημογραφικό, όπου η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα. Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, μάλιστα, σε βάθος χρόνου (όχι τόσο μεγάλο..), το πρόβλημα αυτό θα αποκτήσει και σοβαρή οικονομική διάσταση.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου συρρικνώθηκε στις 7,52 ανά 1.000 κατοίκους πέρυσι, που είναι και ο χαμηλότερος από την ίδρυσή της, το 1949. Σημειώνεται πως το 2020 ο αντίστοιχος δείκτης ήταν στις 8,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους.
Σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης
Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» προέρχεται από την οικονομία. Παρά τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 2021, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,1% και είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του έτους είναι μάλλον ανησυχητικά και προμηνύουν σημαντική επιβράδυνση κατά το 2022. Με αποτέλεσμα, αρκετοί ειδικοί να εκτιμούν πως η εικόνα του 2021 ήταν κυρίως αποτέλεσμα της απότομης ανάκαμψης μετά το σοκ της Covid και λιγότερο συνέπεια των δομικών στοιχείων της κινεζικής οικονομίας.
Έτσι, σε ετήσια βάση, οι ρυθμός διαμορφώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο στο 4%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί εδώ και ενάμιση έτος. Όσο για τη βασική αιτία, εντοπίζεται στα προβλήματα στον κλάδο των κατασκευών και του real estate – όπου μετά την Evergrande απειλείται ντόμινο χρεοκοπιών – καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία, οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία υποχώρησαν κατά 13,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2016. Έτσι, η σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής (κατά 4,3% τον Δεκέμβριο), δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις άλλες «απώλειες».
Η «Όμικρον» είναι παρούσα
Το τρίτο πρόβλημα έχει να κάνει με την αναζωπύρωση της Covid (για τα κινεζικά δεδομένα, φυσικά), η οποία έχει οδηγήσει στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε μια σε σειρά πόλεις. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες στο καθεστώς – παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, που επισήμως ανέρχεται στο 86,6% του πληθυσμού.
Οι αρχές, συγκεκριμένα, ανέφεραν για την Κυριακή 163 νέες μολύνσεις που οφείλονται σε εσωτερική διασπορά, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τις 65 του Σαββάτου. Παρά δε το γεγονός ότι η αύξηση εντοπίζεται σε δύο κυρίως πόλεις, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί κρούσματα της «Όμικρον» σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες.
Ταϊβάν και μάχη εξουσίας
Σε όλα αυτά, όπως είναι προφανές, θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τις χρόνιες… φλεγμονές που ανησυχούν τον Σι και την ηγεσία. Πρόκειται, αφενός, για την υπόθεση της Ταϊβάν και τον διακηρυγμένο στόχο να ενταχθεί οριστικά και αμετάκλητα στον έλεγχο του Πεκίνου και, αφετέρου, για τον αποκαλούμενο «πόλεμο κατά της διαφθοράς», που υποκρύπτει και τις αντιθέσεις που υπάρχουν τόσο εντός του ΚΚ και του κράτους όσο και ανάμεσα σε αυτούς τους μηχανισμούς με τους ισχυρούς της οικονομίας, οι οποίοι διεκδικούν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας.
Η έκβαση όλων των παραπάνω αναμετρήσεων ασφαλώς θα κρίνουν πολλά για την «επόμενη ημέρα» της Κίνας.
Πηγή: ot.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΔΙΜΕΑ: Επέβαλε πρόστιμα πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε σχεδόν 2 χρόνια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πρόστιμα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ για 5.783 παραβάσεις έχει επιβάλλει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), μετά από συνολικά 65.123 ελέγχους από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15 Μαΐου 2022, που αφορούσαν παράνομο εμπόριο-αισχροκέρδεια και παράβαση μέτρων κατά της COVID-19 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Eurokinissi).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παράνομο εμπόριο
Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, μεταξύ της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της ΔΙΜΕΑ.
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Παρεμπορίου συνεδριάζει εκτός Αθηνών.
«Το θέμα του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου προτάσσεται στην Κεντρική Ενωση, γιατί πριν από όλα είναι πολύ μεγάλη αδικία για έναν επιχειρηματία να πληρώνει φόρους και το εμπόριο να μην είναι δίκαιο. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να το προστατέψουμε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ» σημείωσε ο Γιάννης Μασούτης.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μας και με όλες μας τις δυνάμεις για την πάταξη της μάστιγας του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Μιλώντας για τη δημιουργία της ΔΙ.ΜΕ.Α., σημείωσε ότι αποτελεί τη δικαίωση των προσπαθειών της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο διοικητής και τα στελέχη της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου, που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσίασαν τον τρόπο που δρα η ΔΙΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καθώς και αναλυτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα της δράσης της.
Προστασία εσωτερικής αγοράς
Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία της ΔΙΜΕΑ μίλησαν ο διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς Χαράλαμπος Μελισσινός, ο Σπύρος Περιστέρης, προϊστάμενος της διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και η Ηρώ Καπίδου, διευθύντρια Διεύθυνσης Συντονισμού και Διοικητικής Υποστήριξης.
Οπως εξήγησαν, η ΔΙΜΕΑ ευθύνεται για την προστασία της εσωτερικής αγοράς η οποία συνίσταται:
α. στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας
β. στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας
γ. στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.
Επίσης, η ΔΙΜΕΑ είναι υπεύθυνη και για την εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την ΑΑΔΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, όπου εντοπίζεται παράνομη δραστηριότητα σε όλη τη Ελλάδα.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15 Μαΐου 2022 έγιναν συνολικά 65.123 έλεγχοι που αφορούσαν παράνομο εμπόριο-αισχροκέρδεια και παράβαση μέτρων κατά της COVID-19, βεβαιώθηκαν 5.783 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής Παρεμπορίου που συνήλθε διευρυμένα στην έδρα του Επιμελητηρίου Πιερίας με πρωτοβουλία του προέδρου του επιμελητηρίου και προέδρου της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της ΚΕΕΕ Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του προέδρου της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Ουκρανία: Ζώνη διπλού νομίσματος η Χερσώνα – Θα κυκλοφορούν ρούβλι και χρίβνια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε ζώνη διπλού νομίσματος μετατρέπεται από σήμερα η ουκρανική επαρχία της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.
Zώνη διπλού νομίσματος
«Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια. Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι μιας χρίβνια.
«Πολύ σύντομα» θα λειτουργήσει στην πόλη Χερσώνα το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας και «όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν» θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Μεταβατική περίοδος»
Στα τέλη Απριλίου ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ρούβλι και η χρίβνια μπορεί να κυκλοφορούν παράλληλα για μια «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγωγή του ρωσικού νομίσματος. Οι φιλορωσικές αρχές δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτήν την πιθανότητα σήμερα. Ρώσοι και τοπικοί αξιωματούχοι όμως έχουν πει ότι υπάρχει πιθανότητα ολόκληρη η περιοχή να προσαρτηθεί τελικά στη Ρωσία.
Η πόλη της Χερσώνας, πολύ κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ήταν η πρώτη σημαντική πόλη την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 3 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Χωρίς αέριο Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Στο μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι ο ανεφοδιασμός των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διακόπηκε επειδή ο κεντρικός αγωγός υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου