Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα περιστατικά σύφιλης και βλεννόρροιας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αύξηση στις ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αν και τα περιστατικά με κονδυλώματα φθίνουν, λόγω και του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Η πορεία των κονδυλωμάτων αναμένεται να συνεχίσει να είναι φθίνουσα, με την επέκταση του εμβολιασμού κατά του HPV και στα αγόρια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιπλέον, στην 6ετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα, σημείο στο οποίο εμφανίζονται οι περισσότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις, καθώς είναι σπάνιος ο καρκίνος στην περιοχή και επιπλέον, η εικόνα τους μπορεί να «ξεγελάσει».

Τα παραπάνω συμπεράσματα των δερματολόγων αναλύονται στο συνέδριο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) «Εαρινές Ημέρες της ΕΔΑΕ», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη στις 15-17 Απριλίου 2022 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εστιάζει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και στις παθήσεις που εκδηλώνονται στην πρωκτογεννητική περιοχή.

Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν η καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Αθηνών από την Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων στο νοσοκομείο «Αντρέας Συγγρός» και Ταμίας της ΕΔΑΕ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΔΑΕ Σωτήρης Θεοχάρης και ο Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, ακαδημαϊκός υπότροφος της Ιατρικής Αθηνών στη Β’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του ΠΓΝ «Αττικόν» Δημήτρης Σγούρος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γιάννης Μπάρκης αναφερόμενος στο συνέδριο, επισήμανε ότι «κατά τη διάρκειά του θα αναφερθούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, θα υπάρξουν εξειδικευμένες ομιλίες και εισηγήσεις για τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα της πρωκτογεννητικής περιοχής, καθώς επίσης και για τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες των νοσημάτων αυτών, αναφορές στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στις νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων και στα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, καθώς και πράξεις αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας». Πρόσθεσε πως η Δερματολογία – Αφροδισιολογία εξελίσσεται συνεχώς, εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα και νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και είναι η μόνη ειδικότητα που μπορεί να δώσει αξιόπιστες και αποτελεσματικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις, όχι μόνο στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και σε όλα τα παθολογικά και αισθητικά προβλήματα του δέρματος, σε όποιο σημείο του σώματος και αν βρίσκεται αυτό.

Καρκίνος γεννητικών οργάνων

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, ακαδημαϊκός υπότροφος της Ιατρικής Αθηνών στη Β’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του ΠΓΝ «Αττικόν» Δημήτρης Σγούρος, αναφερόμενος στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, ανέφερε ότι «τα έξω γεννητικά όργανα σε άνδρες και γυναίκες δεν αποτελούν το πιο συχνό σημείο εντόπισης δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστερημένη διάγνωση αυτών των νεοπλασιών, καθώς η κλινική τους εικόνα υπό μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να «ξεγελά» στα αρχικά τους στάδια. Συγκεκριμένα, στους άνδρες είναι πιο ασυνήθιστος ο καρκίνος του πέους με συχνότητα περίπου 1 περιστατικό/100.000 πληθυσμού. Αντιθέτως, στις γυναίκες ο καρκίνος του αιδοίου είναι η 4η συχνότερη μορφή γυναικολογικού-ουροποιητικού καρκίνου. Οι παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί στα δύο φύλα, με συχνότερους τη χρόνια λοίμωξη με στελέχη του ιού HPV υψηλού κινδύνου, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες (π.χ. σκληρός και ατροφικός λειχήνας). Ο ρόλος του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου είναι τριπλός, αποτελώντας τη μοναδική ειδικότητα που μπορεί να χειριστεί πλήρως το σύνολο των περιστατικών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στα έξω γεννητικά όργανα: α) Πρόληψη μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, β) Έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων τύπων καρκινωμάτων με σημαντικότατη τη συμβολή ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, γ) Άμεση θεραπεία με τη βοήθεια της Δερματοχειρουργικής».

Έρπης, HPV και ψωρίαση

Η Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ, Β’ Δερματολογική Κλινική ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Ειδικός Γραμματέας ΕΔΑΕ Ζωή Απάλλα αναφέρθηκε στα νέα φάρμακα, στα νέα εμβόλια, καθώς και στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Η ίδια υπογράμμισε ότι: «Η αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας, μας φέρνει πολλά νέα φάρμακα που αφορούν κυρίως τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα νέα φάρμακα είναι ασφαλή, εύκολα στη χρήση και επιτυγχάνουν ένα απολύτως καθαρό δέρμα, το οποίο αλλάζει τη ζωή των ασθενών που τα λαμβάνουν. Σε επίπεδο εμβολίων έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, που προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τα οξυτενή κονδυλώματα. Γίνεται συνήθως σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού. Πλην των εφήβων, ακόμη και ορισμένα ενήλικα άτομα (έως 45 ετών) που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αφού πρώτα μιλήσουν με τον Δερματολόγο τους. Σημαντική «άφιξη» αποτελεί το νέο, απόλυτα ασφαλές, ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα που προστατεύει από την εμφάνισή του και από το βασανιστικό άλγος που κάποτε μπορεί να τον ακολουθεί».

Διαβάστε επίσης: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα : Μειωμένοι έλεγχοι και ελλιπή στοιχεία λόγω κοροναϊού

Λύκος, έκζεμα, λεύκη

Ο Καθ. Δερματολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής της Α’ Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της ΕΔΑΕ Δημήτρης Ιωαννίδης, διαχώρισε τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα λέγοντας πως: «Εάν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο την αιτιολογία μιας δερματοπάθειας, θα καταλήξει με το συμπέρασμα ότι η δερματοπάθειά του συνιστά «αυτοάνοσο» νόσημα. Αυτοάνοσα, όμως, είναι μόνο τα νοσήματα που ο οργανισμός αναγνωρίζει στοιχεία της επιδερμίδας του ως ξένα και παράγει αντισώματα εναντίον τους. Τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιδερμίδα και προκαλούν εξανθήματα που χαρακτηρίζουν τις δερματοπάθειες αυτές, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές. Στις υπόλοιπες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η λεύκη κ.ά., παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το δέρμα, χωρίς την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται «αυτοφλεγμονώδη» και σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα και τα συχνότερα νοσήματα του δέρματος, πλην αυτών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς και μύκητες. Σήμερα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία αδρανοποιούν συγκεκριμένα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των δερματοπαθειών και δεν συνοδεύονται από σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Αισθητικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΔΑΕ Σωτήρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις πράξεις Αισθητικής Επεμβατικής Δερματολογίας για επίλυση προβλημάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόνισε από την πλευρά του: «Τα τελευταία χρόνια, ο Δερματολόγος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα θεραπευτική πρόκληση. Ολοένα και πιο συχνά γίνεται αποδέκτης αιτημάτων, κυρίως γυναικών αλλά και ανδρών, για επεμβατικές θεραπείες ανάπλασης της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόσο για τη βελτίωση της εικόνας όσο και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Στην 6ετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα (ASAPS – stats 2018). Ο σύγχρονος Δερματολόγος, έχοντας βαθιά γνώση της παθολογίας και της ανατομίας των έξω γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής χώρας, μακροχρόνια εξοικείωση στη χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων (υαλουρονικού οξέος – λίπους) σε άλλες ανατομικές θέσεις (πρόσωπο, σώμα), μεγάλη εμπειρία στη θεραπευτική χρήση των ιατρικών μηχανημάτων (laser, radiofrequency), καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση στην εφαρμογή των δερματοχειρουργικών πράξεων, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή αυτών των θεραπειών».

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της περιφέρειας σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους εφήβους, ενώ πρόσθεσε πως η δημόσια υγεία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια έχει αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των δομών υγείας, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, που παράγουν οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Long Covid: Σε μεγάλη έξαρση τα ψυχιατρικά προβλήματα – Τι λέει γιατρός

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το σύνδρομο του long covid που επιμένει, προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα, διαταράσσοντας την ψυχολογία των ασθενών.

«Αύξηση στα ψυχιατρικά περιστατικά παρατηρούνται από το ιατρείο post covid του Νοσοκομείου Σερρών, καθώς το σύνδρομο του long covid που επιμένει, προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα, διαταράσσοντας την ψυχολογία των ασθενών. Αυτά ανέφερε ο υπεύθυνος λειτουργίας του ιατρείου, Θεόφιλος Καλλινικίδης σε τοπική εκπομπή, τονίζοντας πως το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες πόλεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κλινική post covid στο Νοσοκομείο Σερρών συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της και προσέρχονται σε αυτή και ασθενείς από όμορους νομούς σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας της.

Καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι και ψυχίατροι είναι μερικές από τις ειδικότητες που παραπέμπονται οι ασθενείς μετά την πρώτη εξέταση. Ωστόσο, η COVID-19 έχει αφήσει πολλά ψυχιατρικά προβλήματα λόγω το long covid που επιμένει με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα.

Ο κ. Καλλινικίδης κρούει και αυτός με την σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι μετά από μια διετία μεγάλης έντασης οι γιατροί ζητούν την βοήθεια της πολιτείας στην επάνδρωση των νοσοκομείων καθώς το ιατρικό προσωπικό στην πλειοψηφία του είναι γερασμένο και χρειάζονται ενίσχυση από νέους γιατρούς.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στηβ Μιλάτος: Εξετάζεται από ψυχίατρο και ιατροδικαστή η 21χρονη που τον καταγγέλλει για βιασμό

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από ψυχίατρο και από ιατροδικαστη εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 21χρονη, η οποία ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από πρώην παίκτη του Big Brother, Στηβ Μιλάτο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Πρώτο Θέμα η κοπέλα που καταγγέλλει τον βιασμό θα εξεταστεί ψυχίατρο και ιατροδικαστή, ενώ ο Στηβ Μιλάτος πρόκειται να οδηγηθεί μέσα στην ημέρα ενώπιον Ανακριτή και εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθεί.

Ο 30χρονος άνδρας, γνωστός από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι Big Brother, αλλά και – παλαιότερα – σε πρωϊνή εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, από αστυνομικούς της Λίνδου, έπειτα από καταγγελία 21χρονης Αγγλίδας για βιασμό.

Όπως ισχυρίζεται η πλευρά της 21χρονης, το μοντέλο της πρότεινε – κι εκείνη δέχτηκε – να διασκεδάσουν μαζί σε έτερο νυχτερινό κέντρο και φέρεται να την οδήγησε σε χωράφι, όπου, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, την βίασε.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Τέξας: Ο 18χρονος προσέγγιζε εφήβους μέσω διαδικτύου και στην Ελλάδα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 λεπτά ago

Όνειρο απατηλό οι διακοπές για πολλές οικογένειες – Αύξηση έως και 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

LIFESTYLE8 λεπτά ago

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο Ζαν Μισέλ Ζαρ τον αποχαιρετά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Long Covid: Σε μεγάλη έξαρση τα ψυχιατρικά προβλήματα – Τι λέει γιατρός

ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 λεπτά ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

LIFESTYLE27 λεπτά ago

Η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε σε απόφοιτους του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ32 λεπτά ago

Πέθανε ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δημητρίου από Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ33 λεπτά ago

Η απάντηση του Οικονόμου στην επίθεση της Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη – Τι είπε για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Στηβ Μιλάτος: Εξετάζεται από ψυχίατρο και ιατροδικαστή η 21χρονη που τον καταγγέλλει για βιασμό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή