ΕΛΛΑΔΑ
Άγιος Βαλεντίνος: Σε έξαρση οι «ρομαντικές κυβερνο-απάτες» – Τι πρέπει να προσέξετε


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι «ρομαντικές απάτες» (romance scams) ή οι λεγόμενες απάτες catfishing, συμβαίνουν όταν οι απατεώνες υιοθετούν ψεύτικες προσωπικότητες σε ιστοσελίδες γνωριμιών. Ιδίως στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου οι επιτήδειοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εξαπάτηση
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί εντονότερο αίσθημα μοναξιάς και κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε παγίδες. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έρευνα της κυβερνο-ασφάλειας ESET, το 52% των ανθρώπων δηλώνει μοναξιά στις 14 Φεβρουαρίου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως επισημαίνει, «οι εξ αποστάσεως γνωριμίες έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένες στην εποχή της πανδημίας. Δυστυχώς, αυτό ανοίγει επίσης την πόρτα στους απατεώνες». Μέχρι το 2025 η παγκόσμια αγορά διαδικτυακών γνωριμιών προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως, προειδοποιεί η ESET, «δεν μπορείτε να πιστεύετε ό,τι διαβάζετε ή όποιον συναντάτε στο ίντερνετ, το οποίο είναι γεμάτο ανθρώπους που δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Πολύ συχνά, στόχος τους είναι να βάλουν χέρι στα χρήματά σας. Είναι δεξιοτέχνες χειριστές του ανθρώπινου συναισθήματος. Και στους μοναχικούς ανθρώπους, βρίσκουν τα τέλεια θύματα».
Τι είναι οι «ρομαντικές απάτες»
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι «ρομαντικές απάτες» (romance scams) ή οι λεγόμενες απάτες catfishing, συμβαίνουν όταν οι απατεώνες υιοθετούν ψεύτικες προσωπικότητες σε ιστοσελίδες γνωριμιών. Γίνονται φίλοι με μοναχικούς ανθρώπους, δημιουργούν μια σχέση μαζί τους και ενδεχομένως τους προτείνουν ακόμη και γάμο. Πολύ σύντομα όμως θα βρουν αφορμή για να σας ζητήσουν χρήματα ή θα σας παροτρύνουν να ανοίξετε ένα νέο, κοινό τραπεζικό λογαριασμό για εσάς και για εκείνους. Αυτόν το λογαριασμό συνήθως τον χρησιμοποιούν για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, μετατρέποντας ουσιαστικά το θύμα της ρομαντικής απάτης σε συνεργό ξεπλύματος χρημάτων.
Εκτιμάται ότι το 30% των θυμάτων χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα χρήματος. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να σας πείσουν να στείλετε αποκαλυπτικές φωτογραφίες ή βίντεο, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν για να σας εκβιάσουν. Σύμφωνα με την ESET, «οι ρομαντικές απάτες είναι μεγάλη επιχείρηση. Παρόλο που ήταν μόνο ο 8ος πιο συχνά αναφερόμενος τύπος ηλεκτρονικού εγκλήματος στις ΗΠΑ, το 2020 οι ρομαντικές απάτες ανέβηκαν στη 2η θέση της λίστας με τις πιο κερδοφόρες απάτες, με τους απατεώνες να έχουν καταφέρει να αποκομίσουν πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο δολάρια το 2019».
Συνήθως οι απατεώνες:
• Προσποιούνται ότι ζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό
• Ισχυρίζονται ότι εργάζονται σε πετρελαιοπηγή, στο στρατό ή ως γιατροί
• Κάνουν πολλές προσωπικές ερωτήσεις στο θύμα
• Αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους
• Κλιμακώνουν πολύ γρήγορα τις σχέσεις με το θύμα σε «ρομαντικές»
• Βρίσκουν όλο και πιο περίπλοκες δικαιολογίες για να μη συναντηθούν δια ζώσης ή μέσω βιντεοκλήσης
• Συχνά επιδιώκουν να μεταφέρουν τη συζήτηση γρήγορα από την ιστοσελίδα γνωριμιών σε ιδιωτική συνομιλία
• Έχουν τέλειες φωτογραφίες προφίλ
• Λένε περίπλοκες ιστορίες σχετικά με το γιατί χρειάζονται χρήματα, μεταξύ άλλων για να πληρώσουν έξοδα ταξιδιού όπως αεροπορικά εισιτήρια, ιατρικά έξοδα, βίζες και ταξιδιωτικά έγραφα, χρέη από τυχερά παιχνίδια, τελωνειακά τέλη για εισαγόμενα αντικείμενα κ.α.
Έρευνα για όποιον συναντάμε στο διαδίκτυο
Αν οι απατεώνες ζητήσουν χρήματα, θα ζητήσουν από το υποψήφιο θύμα είτε να τους τα στείλει, είτε ενδεχομένως θα ζητήσουν να τους αγοράσει δωροκάρτες ή προπληρωμένες κάρτες. Αν το θύμα αρνηθεί, ο απατεώνας θα συνεχίσει να πιέζει το υποψήφιο θύμα μέχρι εκείνο να υποχωρήσει, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως όλο και πιο περίτεχνες δικαιολογίες για τους λόγους που χρειάζεται τα χρήματα. Ορισμένα θύματα έχουν χάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με αυτόν τον τρόπο.
Γι’ αυτό, κατά την ESET, «αξίζει να κάνετε κάποια έρευνα για όποιον συναντάτε στο διαδίκτυο. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ ρομαντικό, αλλά μακροπρόθεσμα πιθανά να σας γλιτώσει από πολύ πόνο και χρήμα. Κάντε μια αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας του προφίλ τους για να δείτε αν ταιριάζει με άλλα ονόματα ή στοιχεία. Επίσης αναζητείστε το όνομα και τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο για να δείτε αν η ιστορία επαληθεύεται».
Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα απάτης
Ακόμη, για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να τραβήξετε την προσοχή ενός πιθανού απατεώνα, μη μοιράζεστε υπερβολικά προσωπικά στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προχωρήστε αργά με κάθε νέα διαδικτυακή σχέση και κάντε πολλές ερωτήσεις. Εάν υπεκφεύγουν, αυτό θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει ποτέ να στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει προσωπικά, να ανοίγετε νέους τραπεζικούς λογαριασμούς γι’ αυτόν ή να στέλνετε αποκαλυπτικές φωτογραφίες/βίντεο.
Αν υποψιαστείτε ότι πέσατε θύμα απάτης, διακόψτε αμέσως κάθε επικοινωνία με το άτομο και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας. Αν τους πληρώσατε μέσω δωροκάρτας, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο και ελέγξτε αν μπορούν να σας επιστρέψουν τα χρήματα και να αναφέρετε το περιστατικό στις Αρχές.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Στέλιος Καζαντζίδης: Έκλεψαν την χάλκινη προτομή του στη Νέα Ιωνία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η προτομή είχε στηθεί το 2006 και δίπλα έφερε μια μικρή επιγραφή με τα λόγια: «Η ζωή μου όλη».
Την χάλκινη προτομή του θρυλικού Στέλιου Καζαντζίδη έκλεψαν άγνωστοι από πλατεία της Νέας Ιωνίας, μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι που μεγάλωσε ο αείμνηστος τραγουδιστής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κλοπή της προτομής έγινε αντιληπτή το πρωί της Κυριακής, από γείτονες που κατέβηκαν στην πλατεία της Νέας Ιωνίας, η οποία φέρει το όνομα του Στέλιου Καζαντζίδη.
Η προτομή είχε στηθεί το 2006 και δίπλα έφερε μια μικρή επιγραφή με τα λόγια: «Η ζωή μου όλη». Μάλιστα, το πατρικό σπίτι του τραγουδιστή βρίσκεται στην οδό Αλαΐας, μόλις λίγα μέτρα μακριά.
Σημειώνεται, πως η δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Δ. Θωμαΐδου αποκάλυψε πως άγνωστοι εδώ και έξι μήνες έχουν κλέψει σχεδόν όλες τις προτομές της περιοχής, καθώς και καμπάνες εκκλησιών. Σημειώνεται πως η προτομή του Στέλιο Καζαντζίδη ήταν από ατόφιο χαλκό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα οι εξετάσεις της «ελληνικής PISA» σε 600 σχολεία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα».
Παρά τις αντιδράσεις σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, ή αλλιώς «ελληνική PISA», στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Θα συμμετάσχουν 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.
Οι εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα».
Τα θέματα περιλαμβάνουν τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και είναι οικεία για τους μαθητές, στο ύφος των σχολικών βιβλίων και όσων έχουν διδαχθεί αυτά τα χρόνια, εξηγεί το υπουργείο.
Ο στόχος των διαγνωστικών εξετάσεων είναι «να βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Θα μάθουμε τι έχουν κατακτήσει οι μαθητές, τι έχουν κατανοήσει καλά από τα σχολικά εγχειρίδια και τι είναι εκείνο που τους δυσκολεύει και πόσο. Με τις πληροφορίες αυτές θα μπορέσουν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στα Προγράμματα Σπουδών».
Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star