Connect with us

OIKONOMIA

Αγορά γραφείων: Αειφορία και ανθεκτικότητα εκτινάσσουν τα ενοίκια στα 30 ευρώ ανά τ.μ.

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

της Ξανθής Γούναρη

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο συνδυασμός του εξαιρετικά περιορισμένου αποθέματος με τη μεγάλη ζήτηση έχει εκτινάξει τα ενοίκια των σύγχρονων, υψηλής ποιότητας, «πράσινων» γραφείων στο επίπεδο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα, σχεδόν ανεξαρτήτως θέσης και δίχως στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες.

Πρόκειται για ενοίκια τριπλάσια έναντι εκείνων που πετυχαίνουν τα παλιά και δίχως σύγχρονες προδιαγραφές γραφεία, τα οποία αν και αυξημένα έως 12% σε ετήσια βάση και 8% κατά μέσον όρο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, κινούνται μεταξύ 9,5 και 11,5 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων για αυτοτελή κτίρια γραφείων (με θέσεις στάθμευσης) κατέγραψε ο άξονας της Λ. Μεσογείων με 12% σε 10,3 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ ακολουθεί ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης, όπου η αύξηση σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 7,22% και 9,2 ευρώ/τ.μ. (από 8,6 ευρώ/τ.μ.). Στη Λ. Κηφισίας, το μέσο μηνιαίο ενοίκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 11,53 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 6,56% σε ετήσια βάση, ενώ στη Λ. Συγγρού, το μέσο ενοίκιο αγγίζει τα 9,6 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 2,78% από πέρυσι.

Κύρια αιτία των αυξήσεων είναι οι αναπροσαρμογές των μισθωμάτων από την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και η ανοδική πορεία της ζήτησης.

Πάντως μεταξύ των πανάκριβων και ελάχιστων νεόδμητων ενεργειακά πιστοποιημένων γραφειακών εγκαταστάσεων σε κεντρικές τοποθεσίες και με θέσεις στάθμευσης και των παλαιότερων δίχως σύγχρονες υποδομές, που αποτελούν το 90% του αποθέματος, υπάρχει και το… Κολωνάκι.

Τα αυτοτελή κτίρια γραφείων, δίχως θέσεις στάθμευσης στην περιοχή αυτή ενοικιάζονται πλέον 19,29 ευρώ/τ.μ./μήνα από 17,81 ευρώ/τ.μ./μήνα ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Geoaxis, για το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση στις αξίες για τα παλαιότερα γραφεία που βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικά σημεία, σταθεροποίηση των τιμών ενοικίασης για τα παλαιότερα γραφεία προβολής και ανακοπή του ρυθμού αύξησης των αξιών στα σύγχρονα και «πράσινα» κτίρια γραφείων.

Με τρεις ταχύτητες

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Geoaxis, Γιάννης Ξυλάς, η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από τρείς διαφορετικές ταχύτητες.

Στην πρώτη βρίσκονται τα ποιοτικά, σύγχρονα και «πράσινα» γραφεία, τα οποία σχεδόν ανεξάρτητα από τη θέση τους συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 30 ευρώ/τ.μ./μήνα, ενώ οι αποδόσεις τους κινούνται πέριξ του 6,5%.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται παλαιά γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τα οποία εξακολουθούν να καταγράφουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ενοίκια πέριξ των 15 ευρώ/τ.μ. με τις αποδόσεις πέριξ του 7%-7,5%.

Στην τρίτη ταχύτητα βρίσκονται παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία, τα οποία δυσκολεύονται να μισθωθούν ακόμα και αντί 5 ευρώ/τ.μ./μήνα. Τα ακίνητα βρίσκονται σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρουν αποδόσεις περί του 8% με την προϋπόθεση ότι θα ενοικιαστούν.

Ο κ. Ξυλάς προσθέτει ότι η μεγάλη αύξηση ενοικίων που καταγράφηκε το διάστημα 2019-2021 στα υψηλών προδιαγραφών γραφεία αναμένεται να μη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, καθώς εκτός από το σαφώς χειρότερο επιχειρηματικό κλίμα, δεν συνδράμουν προς την κατεύθυνση της ανόδου των ενοικίων ούτε τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία.

Κατά τον ίδιο, «η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και η συνέχιση της αύξησης στα κόστη κατασκευής και ενέργειας, σε συνδυασμό με τα δυσοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτίμηση της μετά COVID εποχής, με μεγάλη δυσκολία πρόβλεψης της επόμενης ημέρας».

Οι 5+2 αλλαγές

Την ίδια ώρα,  συνολικά στην αγορά γραφείων έχουν συντελεστεί 7 αλλαγές:

• Πλασάρισμα του Πειραιά, ως τοποθεσία πιθανής εγκατάστασης νέων γραφείων.

• Εξαιρετικά μειούμενος αριθμός παλαιών διαμερισμάτων που μετατρέπονται σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας καθώς η οικιστική χρήση αποδεικνύεται ξανά ως προσφορότερη.

• Συρρίκνωση ζήτησης για παλαιά γραφεία στο κέντρο, με παράλληλη στροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς μικρότερη και φθηνότερη επαγγελματική στέγη σε αποκεντρωμένες θέσεις.

• Εξαιρετικά αυξημένη προσφορά και χαμηλές τιμές παλαιών προδιαγραφών οριζόντιων ιδιοκτησιών σε δευτερεύουσες θέσεις.

• Σταθεροποίηση μισθωμάτων για τυπικής ποιότητας γραφεία προβολής επί βασικών οδικών αξόνων.

• Αύξηση ζήτησης στο κέντρο και στα Νότια Προάστια, σταθεροποίηση στον άξονα Λ. Κηφισίας και Λ. Μεσογείων με σαφή μείωση ζήτησης στα Βόρεια προάστια (π.χ. Κηφισιά).

• Δυσκολία χρηματοδότησης και σχετική επιφυλακτικότητα ως προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων μικρής κλίμακας.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Αγορές: Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την κρίση φυσικού αερίου που πλήττει κυρίως την Ευρώπη εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, παρά τη σημερινή φαινομενική ηρεμία: οι μετοχές ανεβαίνουν και το πετρέλαιο επανήλθε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά από μια βουτιά σχεδόν 10% μια μέρα νωρίτερα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η έντονη νευρικότητα των τελευταίων 24 ωρών έχει εκτονωθεί επί του παρόντος, ωστόσο η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον επενδυτές. Το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ήταν και πάλι χαμηλότερα στο 1,0179 δολ, και οι αρκετοί αναλυτές βλέπουν κοντά πλέον το parity, δηλαδή την ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης συνέχισαν επίσης να υποχωρούν.

Ενδείξεις ύφεσης

«Οι κινήσεις της αγοράς τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν κλασικές αποτιμήσεις ύφεσης», δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management.

«Οι επενδυτές γίνονται πραγματικά πιο ενήμεροι για τους κινδύνους».

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η διαπραγμάτευση του ευρώ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές στην αγορά και οι αναλυτές στρατηγικής από τη Nomura International Plc έως την HSBC Bank Plc έχουν πει στους πελάτες να περιμένουν περισσότερες απώλειες στο μέλλον.

Σύμφωνα με το μοντέλο τιμολόγησης επιλογών του Bloomberg, υπάρχει περίπου 50% σιωπηρή πιθανότητα το νόμισμα να φτάσει στην ένα προς ένα ισοτιμία έναντι του δολαρίου τον επόμενο μήνα.

Με το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να βυθίσει την περιοχή σε ύφεση.

Το οικονομικό σοκ θα δυσκόλευε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική και πιθανότατα να διευρύνει τη διαφορά των επιτοκίων με τις ΗΠΑ.

Ο Τιμ Μπρουκς, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης συναλλάγματος στην εταιρεία Optiver, αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια εάν το ευρώ υποχωρήσει περαιτέρω.

Το ευρώ «παραμένει ουσιαστικά μη αγοράσιμο αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής για τα παγκόσμια νομίσματα στη Societe Generale.

«Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η ύφεση εάν κλείσει ο αγωγός. Εάν συμβεί αυτό, το EUR/USD πιθανότατα θα χάσει άλλο 10% περίπου.»

Υπάρχουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για τα μεγάλα spreads των ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Van Luu, επικεφαλής στρατηγικής νομίσματος και σταθερού εισοδήματος της Russell Investments.

«Είναι μια τέλεια καταιγίδα για το ευρώ αυτή τη στιγμή», είπε ο Luu.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 55,2 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από τις 29/06/2022 έως τις 04/07/2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 55.207.621,09 ευρώ

Περισσότερα Εδω

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή