Connect with us

OIKONOMIA

Αγορά κατοικίας: Η Bόρεια Ευρώπη μπροστά σε ένα στεγαστικό κραχ;

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Κάτι οι καρατίνες της COVID-19 και η τηλεργασία, κάτι τα χαμηλά επιτόκια εκείνης της περιόδου, η ζήτηση για αγορά κατοικίας εκτοξεύτηκε στα πρώτα χρόνια της πανδημίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα δεδομένα άρχισαν ωστόσο να αλλάζουν άρδην μετά το εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και τη μετέπειτα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που συνδυαστικά εκτίναξαν στα ύψη τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα στοιχεία κυρίως στη βόρεια Ευρώπη σκιαγραφούν μια ουδόλως ευχάριστη εικόνα.

Σε μια από τις πιο ακριβές αγορές ακινήτων, στη Δανία, οι τιμές των κατοικιών έχουν πέσει με τους πιο γρήγορους ρυθμούς εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στο φόντο της μείωσης της ζήτησης και αντανακλαστικά της προσφοράς, της ανόδου των επιτοκίων και της αυξημένης επισφάλειας των δανειοληπτών.

Έτσι, από την εκτίναξη 78% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που σημείωσαν οι τιμές στη δανέζικη αγορά κατοικίας το 2021, το τρίτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά 3,8%.

Η τάση αυτή συνέπεσε από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να εγκαταλείψει από τον Σεπτέμβριο την τακτική των αρνητικών επιτοκίων.

Σήμερα, είναι στο 1,75% και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Στο επίκεντρο της κρίσης ωστόσο βρίσκεται μια άλλη σκανδιναβική χώρα: η Σουηδία, που επίσης χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια ως «όχημα» για τόνωση της οικονομίας.

Έτερος κοινός παρονομαστής της με τη Δανία; Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, κάτι που τώρα «καίει» την τσέπη των δανειοληπτών.

Το «μαύρο» ρεκόρ της Σουηδίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σουηδικής Ένωσης Τραπεζών, ακόμη και το πρώτο εξάμηνο του 2022 -όταν τα επιτόκια δεν είχαν φτάσει στα σημερινά επίπεδα- τα μισά νέα δάνεια που εγκρίθηκαν ήταν με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Όμως σήμερα τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί στο 2,5%: στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια 15ετία. Αναμένεται, δε, να αυξηθούν επιπλέον κατά 0,5% τον Φεβρουάριο.

Αυτό καθιστά για πολλούς σχεδόν απαγορευτική ή εξαιρετικά ριψοκίνδυνη την αγορά κατοικίας και επισφαλή τη θέση όσων πήραν στεγαστικά δάνεια στα χρόνια του φθηνού χρήματος.

Το χρέος των σουηδικών νοικοκυριών έχει πλέον φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα: κατά μέσο όσο στο 203% του διαθέσιμου καθαρού εισοδήματος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Στη σουηδική κτηματαγορά εν τω μεταξύ οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε σταθερή πτωτική τροχιά από τον περασμένο Ιούλιο.

Μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο έπεσαν κατακόρυφα, εγκλωβίζοντας τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε έναν φαύλο κύκλο, με τις δόσεις του στεγαστικού δανείου να «φουσκώνουν» και την αξία των ακινήτων τους να κατακρημνίζεται, καθιστώντας ασύμφορη ακόμη και την πώληση.

Σε πραγματικούς όρους, η συρρίκνωση φτάνει το 15% συγκριτικά με το ανώτατο όριο στις αρχές του καλοκαιριού του 2022.

Πολλοί ήδη χαρακτηρίζουν… αισιόδοξες τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για συνολική πτώση στις τιμές κατοικιών 20% φέτος.

Η κατηφόρα, προειδοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Σουηδίας, δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Αναμένει περαιτέρω πτώση των τιμών τους επόμενους δύο μήνες και σταθεροποίηση αργότερα μέσα στο έτος.

Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει «φρένο» στον πληθωρισμό και στο ράλι ανόδου των επιτοκίων, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Όμως τίποτε από όλα αυτά αυτά δεν είναι εγγυημένο. Τουναντίον…

Σε τελευταία έκθεση η Danske Bank προβλέπει ότι οι πτωχεύσεις και οι απολύσεις θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αυξάνονται στη Σουηδία, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας προς τα πάνω έως το τέλος του 2023, ακόμη και στο 8,5%.

Το σκηνικό ενός «ντόνιμο»

Προς την ίδια κατεύθυνση με τη σκανδιναβική χώρα, τουλάχιστον ως προς τις τιμές κατοικιών, εκτιμάται ότι οδεύουν και άλλες χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης.

Μια από αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η Βρετανία.

Όπως και στην εκτός ευρώ Σουηδία, έτσι και στη χώρα του Brexit περίπου τα δύο τρίτα των νοικοκυριών έχουν το δικό τους σπίτι.

Σε μια ειδοποιό διαφορά, ωστόσο, σημαντικό ποσοστό των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία είναι με σταθερό επιτόκιο -τα τρία τέταρτα όσων εγκρίθηκαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αυτό το «παράθυρο» ευκαιρίας έχει ωστόσο κλείσει.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5%. Από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να τα αυξήσει κι άλλο, στο 4%.

Στο μεσοδιάστημα, οι τιμές των βρετανικών κατοικιών έχουν αρχίσει να πέφτουν, πλην όμως συγκρατημένα.

Οι προβλέψεις είναι ότι θα μειωθούν περίπου 8% μέσα στη διάρκεια του έτους.

Έως και τριπλάσια -μεταξύ 20% και 25%- προβλέπεται ότι θα είναι αντίθετα η πτώση στις τιμές κατοικιών στη Γερμανία, που αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη στέγης.

Κατά πολλούς αναλυτές, το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με μια νέα «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, αλλά με μια φυσιολογική προσαρμογή που υπαγορεύεται από μακροοικονομικούς παράγοντες.

Ως έχουν τώρα τα πράγματα, εκτιμούν, δεν υπάρχει ανησυχία για σημαντικές πιστωτικές απώλειες στο τραπεζικό σύστημα εν γένει.

Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν άλλωστε προ 15ετίας, η οικονομική τους κατάσταση θεωρείται σήμερα πολύ καλύτερη και οι επισφάλειες θεωρητικά πιο ελεγχόμενες, βάσει ενός πλαισίου κανονισμών.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στη μείωση της ζήτησης σε ολόκληρη την οικονομία, αυξάνοντας το κόστος και τους πιθανούς κινδύνους μιας επένδυσης.

Ήδη εκφράζονται φόβοι για ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις, όπως π.χ. περικοπές θέσεων εργασίας και μισθών από τις επιχειρήσεις, περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, «κοκκίνισμα» δανείων και στεγαστική κρίση, από την οποία μοναδικοί πιθανοί κερδισμένοι εκτιμάται ότι θα βγουν επενδυτές ακινήτων με.. ρευστό.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ομόλογα: Ανοδικά οι τιμές τους – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ομόλογα σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% και να προαναγγείλει μία ακόμη, ισόποση, αύξηση τους τον Μάρτιο. Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters είναι πιθανόν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει και τον Μάιο σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 132 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,93% από 4,25% χθες έναντι 2,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,75% από 2,02% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έτσι το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0834 δολάρια από το επίπεδο των 1,0898 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0937 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επικουρικές συντάξεις: Στη Βουλή η τροπολογία για τις παρεμβάσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται σήμερα (3/2) στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρώτον, η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 – χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

«Βελτιώνεται ο μηχανισμός έκδοσης fast track»

Δεύτερον, η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες).

Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022).

«Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων»

Τέλος, με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:

– Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών, που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.

– Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.

– Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.

– Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE5 λεπτά ago

«Ιδανικά θα ήθελα να επέλθει το μοιραίο την ώρα του γυρίσματος»

VIDEO8 λεπτά ago

ΔΟΕ: Απεργούν οι δάσκαλοι στις 15 Φεβρουαρίου ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ12 λεπτά ago

LIVE: Οι μάχες των “αιωνίων” στην Euroleague (audio)

LIFESTYLE20 λεπτά ago

Αυτό είναι το ιδανικό ρόφημα για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες

VIDEO26 λεπτά ago

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων Επιδότηση για 30.000 δικαιούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

ΜΠΑΣΚΕΤ33 λεπτά ago

“Άλωσε” το Κάουνας η Παρτιζάν με φοβερό Παπαπέτρου | Νίκη… διά πυρός και σιδήρου για τη Ρεάλ

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

Γερμανία: Τα «silent cuts» η νέα τάση στα κομμωτήρια

LIFESTYLE37 λεπτά ago

«Γελάω με παίκτες από ριάλιτι που δουλεύουν ως ηθοποιοί»

VIDEO41 λεπτά ago

ΚΟΚΟΡΗΣ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή