Connect with us

OIKONOMIA

Αίγυπτος: Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στο χείλος του οικονομικού γκρεμού

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ στην Αίγυπτο, που πολλοί την παραλληλίζουν με εκείνη του Λιβάνου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν και τα οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών δεν είναι συγκρίσιμα, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου αντιμετωπίζει πράγματι σήμερα τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αιγυπτιακή λίρα έχει χάσει τη μισή αξία της από τον περασμένο Μάρτιο.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, δε υποτιμήθηκε επιπλέον 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σε ιστορικό χαμηλό.

Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση στα ύψη των τιμών τροφίμων και αγαθών σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού ζει πλέον κοντά στα όρια της φτώχειας.

Το ένα τρίτο των 109 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου αναγκάζεται να ζει με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Πολλές οικογένειες δεν έχουν την… πολυτέλεια για παραπάνω από ένα γεύμα την ημέρα.

Τα νοικοκυριά παλεύουν καθημερινά με το τέρας του «πληθωρισμού», που επισήμως κυμαίνεται λίγο πάνω από το 21%.

Προβλέπεται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 25% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Κατά ορισμένους οικονομολόγους αγγίζει στην πραγματικότητα το 101%, εάν λάβει κανείς υπόψη την τεράστια παραοικονομία.

Το αποτέλεσμα είναι πολλά βασικά τρόφιμα να έχουν γίνει απλησίαστα, καθώς η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, ενόσω οι ήδη χαμηλοί μισθοί εξαϋλώνονται.

«Αναζητάτε εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό σας;» έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook το Εθνικό Ίδρυμα για τη Διατροφή, προτείνοντας στους πεινασμένους ως λύση την κατανάλωση φθηνότερων ειδών κρέατος, όπως πόδια κοτόπουλου ή βοοειδών.

Ακόμη όμως και σε αυτό το είδος η τιμή διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 20 αιγυπτιακές λίρες το κιλό (λίγο πάνω από 0,60 ευρώ).

Σε αυτό συνέτειναν και οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση του Καΐρου στις εισαγωγές, ελλείψει συναλλάγματος.

Για τον ίδιο λόγο, στις τράπεζες έχουν επιβληθεί capital controls.

Αντιμέτωπη δε με ένα «βουνό» χρέους, η χώρα κατέφυγε και πάλι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Φαύλος κύκλος

Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει επανειλημμένα αποδώσει την οικτρή αυτή κατάσταση στην πανδημία της COVID-19 και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όχι ότι οι λόγοι αυτοί δεν υφίστανται και με το παραπάνω. Δεν είναι ωστόσο οι μόνοι και, κατά ορισμένους δεν είναι καν οι βασικοί…

Η πανδημία παράγματι «γονάτισε» την τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου και «στράγγισε» τα συναλλαγματικά της αποθέματα, μαζί με τη φυγή κεφαλαίων.

Η δε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διέκοψε τις προμήθειες σιταριού στη χώρα -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως-  εκτινάσσοντας σε νέα ύψη το κόστος καυσίμων και τροφίμων και πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο σπιράλ πληθωρισμού.

Όμως πέρα από τις εξωτερικές, υπάρχουν και οι εσωτερικές κρίσεις.

Στο φόντο της ευρέως καταγγελλόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός ιστορικού πολιτικών αναταραχών, στην Αίγυπτο καταγράφεται ενδημική διαφθορά και χρόνια κυβερνητική κακοδιαχείριση.

Την κατάσταση έχουν επιδεινώσει τα φαραωνικά έργα του αλ Σίσι -με πλέον εμβληματικό το χτίσιμο μιας νέας πρωτεύουσας στην έρημο- καθώς και η «λαβή» του ισχυρού στρατού στην εθνική οικονομία.

Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο δανεισμού, που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν πλέον μη βιώσιμο.

Το χρέος της Αιγύπτου ανέρχεται στο 85,58% του ΑΕΠ. Μόνο για το τρέχον οικονομικό έτος, φτάνει μαζί με τις πληρωμές τόκων τα 155 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως εκ τούτου, για την εξυπηρέτησή του ξοδεύεται το ένα τρίτο των εθνικών εσόδων.

Το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνει την κρίση. Καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα στερεύουν, εμπορεύματα αξίας έως 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφέρεται ότι έχουν «κολλήσει» στα αιγυπτιακά λιμάνια.

Υπό αυτή την έννοια, το νέο δάνειο που ενέκρινε προ μηνός το ΔΝΤ, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάρκειας 46 μηνών, δίνει μια μικρή ανάσα.

Ωστόσο η πρώτη δόση των 347 εκατομμυρίων δολαρίων ξοδεύτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και αυτή στην αποπληρωμή χρέους.

Πολύ μεγάλη για να αποτύχει;

Αυτή τη φορά ωστόσο οι όροι είναι αυστηροί.

Περιλαμβάνουν ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

«Ψαλίδι» σε δημόσιες επενδύσεις για μεγάλα κατασκευαστικά έργα.  Στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Πρωτίστως, δε, δραστικό περιορισμό του «αποτυπώματος» που έχει στην οικονομία ο στρατός: ο «πυλώνας» ουσιαστικά της εξουσίας του αλ Σίσι.

Πολλοί αναλυτές ήδη αμφισβητούν ότι θα τηρηθούν… ευλαβικά οι όροι, και δη ο τελευταίος.

Έχοντας πάντως εξασφαλίσει το «σωσίβιο» του ΔΝΤ, το Κάιρο προσμένει τώρα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους.

Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στα πλούσια κράτη του Κόλπου, που δεν θα ήθελαν να δουν μια σημαντική περιφερειακή δύναμη όπως η Αίγυπτος να αποσταθεροποιείται.

Ούτε επιθυμούν επίσης να δουν τυχόν διάχυση μιας αναταραχής, που θα έθετε σε κίνδυνο τα δικά τους αυταρχικά καθεστώτα.

Τούτων λεχθέντων, οι αραβικές μοναρχίες έχουν ήδη δεσμευτεί για διατήρηση των καταθέσεων τους, ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα και για στήριξη με επενδύσεις.

Αυτές ωστόσο «μεταφράζονται» πρωτίστως σε εξαγορές αιγυπτιακών εταιρειών, παρά απευθείας χρήμα στα «τρύπια» κρατικά ταμεία.

Όσο για τον μέσο Αιγύπτιο; Θα συνεχίσει να δίνει καθημερινή μάχη επιβίωσης, σε συνθήκες που γίνονται ολοένα και πιο αβέβαιες και σκληρές…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σταϊκούρας: Δημοσιονομικός χώρος τον Φεβρουάριο για επιπλέον μέτρα στήριξης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Εκτιμούμε ότι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά ένα νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τι έχει γίνει από την κυβέρνηση έως τώρα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 2,5 δισ. ευρώ. «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους», είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί- αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες- σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός. «Τούτων δοθέντων, εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα», κατέληξε.

Τα σχέδια που μελετώνται

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν  ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Ο προϋπολογισμός

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου, έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,83 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022  και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο και το πρωτογενές έλλειμα θα βρεθεί κάτω από 1,6% του ΑΕΠ  αφού στα έσοδα θα συνυπολογιστούν και αυτά που θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και θα αφορούν υποχρεώσεις του 2022, όπως για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού  αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο  τουλάχιστον 600 εκατομμύρια από την κάβα του 1 δις ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για  τις ενεργειακές επιδοτήσεις, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα  μπορεί να  αποδεσμευθούν  και να  κατευθυνθούν προς παροχές στήριξης των νοικοκυριών.

Πηγή: OT.GR

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Χατζηδάκης: Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, το κράτος επαναδραστηριοποιείται στον τομέα της στέγασης με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ουσιαστική επανεκκίνηση»

«Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών, που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων», υπογράμμισε. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια ουσιαστική επανεκκίνηση, με προϋπολογισμό 1,775 δισ. ευρώ και θα συμπληρωθεί, μετά τις εκλογές με άλλα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερη έκταση.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε:

– Στα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας, με επιδότηση από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για νέους με χαμηλά εισοδήματα, που θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι κατ’ αρχήν 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό, εφόσον εξαντληθούν τα κονδύλια.

– Στο πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κατοικίες νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα, συνεχίζοντας να εισπράττουν το ενοίκιο από το κράτος. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση με τη ΚΕΔΕ, με στόχο και αυτό το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

– Στη δράση «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών, με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ένταξη των κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή και το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση 40% της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

– Στην κοινωνική αντιπαροχή, μέσω της οποίας ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές.

«Ως ένα βαθμό»

Τα μέτρα αυτά, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, αντιμετωπίζουν έως έναν βαθμό το πρόβλημα των νέων ζευγαριών και το δημογραφικό, ενώ στηρίζουν την αγορά κατοικίας και τους ιδιοκτήτες με τρόπο υγιή, σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς ευθύνης του, όπως τα προγράμματα «Εξοικονομώ», που ξεκίνησαν το 2009 και αποτελούν σήμερα κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, η πρόσφατη αναγνώριση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων και η πρόοδος στους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, καθώς και η απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, που έγινε το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ : ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ GOLF FISH

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Ekaterina Novikova: Η Ρωσίδα influencer που προκαλεί «εγκεφαλικά» με το προκλητικό της ντύσιμο (pics)

MEDIA5 ημέρες ago

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2023 στην ΕΡΤ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τιμητική διάκριση για το λιμεναρχείο Σκιαθου και τον Νικο Κατσάμπα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ( PHOTO-VIDEO)

MEDIA4 ημέρες ago

Πλούσιο αθλητικό υπερθέαμα στα κανάλια Novasports

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης | Σπουδαία νίκη για το Πανόραμα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ : ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜ.Τ.Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στα αδέρφια Κοντοχριστόπουλου τα κύπελλα στο ξίφος ασκήσεως

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή