Connect with us

OIKONOMIA

Ακίνητα: Ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις – Στα 2 δισ. ευρώ οι εισροές το 2022 (πίνακες)

Published

on

Ρεκόρ 20ετιας καταγράφουν οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, αγγίζοντας σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ το 2022, ποσό υψηλότερο κατά 68% συγκριτικά με το 2021.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 1,975 δισ. ευρώ από 1,176 δισ. ευρώ που ήταν το 2021 και 1,449 δισ. ευρώ το 2019, χρονιά που κατείχε τα πρωτεία μέχρι σήμερα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ που δαπάνησαν ξένοι αγοραστές στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας κατά την περσινή χρονιά αντιστοιχούν στο 21,7% του συνολικού ποσού των 9,063 δισ. ευρώ που είναι οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα το διάστημα 2002 – 2022, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.

Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίο τριμήνου του 2022 εισέρρευσαν στο εγχώριο real estate σχεδόν 700 εκατ. ευρώ – για την ακρίβεια 698,5 εκατ. ευρώ – ποσό επίσης ρεκόρ σε σχέση με τις «επιδόσεις» που έχουν σημειωθεί σε όλα τα τρίμηνα των τελευταίων 20 ετών.

Προβάδισμα στις κατοικίες

Όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς το μεγαλύτερο μέρος των ξένων κεφαλαίων που εισέρρευσαν στην εγχώρια αγορά τοποθετήθηκαν στον κλάδο των κατοικιών, κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και στα νότια προάστια, καθώς και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Κυριαρχούν οι Κινέζοι

Η Ασία και συγκεκριμένα η Κίνα – είτε απευθείας είτε μέσω Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης – κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό real estate από το 2002 μέχρι σήμερα, καθώς από τις χώρες της ζώνης του ευρώ προήλθαν κεφάλαια μόλις 590 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 30%.

Συγκεκριμένα τα κεφάλαια από το Χονγκ Κονγκ που κατευθύνθηκαν στην εγχώρια αγορά ακινήτων προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ (1,293 δισ. ευρώ), ενώ μισό δισ. ευρώ (524 εκατ. ευρώ) εισέρρευσε κατευθείαν από την Κίνα. Από τη Σιγκαπούρη τα αντίστοιχα κεφάλαια αγγίζουν τα 284 εκατ. ευρώ.

Από τη Ρωσία οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο ποσό των 174 εκατ. ευρώ το διάστημα 2002 – 2022, ενώ πιο ψηλά βρίσκεται ο Λίβανος με 184 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ από το Ισραήλ τα κεφάλαια για αγορά ακινήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανήλθαν σε 253 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη δραστηριοποίηση των μισθώσεων, βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων.

Από την Τουρκία σ’ αυτό το διάστημα προήλθαν κεφάλαια της τάξης των 147 εκατ. ευρώ.

Η έκπληξη των Αμερικανών

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στους αμερικανούς αγοραστές ελληνικών ακινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματομεσιτικής αγοράς. Από τις ΗΠΑ προήλθαν κεφάλαια της τάξεως των 441 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2022 τα αμερικανικά κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων κατατάσσονται στο top3 των υψηλότερων εισροών σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, καθώς ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021, φθάνοντας στο ποσό των 166 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια από την Κύπρο

Μεταξύ των Ευρωπαίων, στην κορυφή βρίσκονται οι αγοραστές που μεταφέρουν κεφάλαια από την Κύπρο με 916 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι από τη Γερμανία (μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς) έχουν επενδύσει 606 εκατ. ευρώ.

Δυναμικά κινούνται και οι Γάλλοι με 397 εκατ. ευρώ, ενώ οι Βούλγαροι που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ έχουν δαπανήσει 202 εκατ. ευρώ.

Στα 803 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από την Ελβετία όπου, ως γνωστόν, κατοικοεδρεύουν επενδυτές κάθε εθνικότητας.

Χρυσή Βίζα και… χρυσές τιμές

Η εν λόγω διεθνής «μοιρασιά» αποτυπώνει τη δυναμική του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», καθώς και τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Την πρώτη χρονιά αγοράστηκαν 21 ακίνητα και εκδόθηκαν ισάριθμες άδειες παραμονής.

Τις τελευταίες ημέρες του 2022 το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» τροποποιήθηκε, καθώς έγινε γνωστό ότι το όριο θα διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Περιφέρειας Αττικής, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, δόθηκε χρονικό περιθώριο έως την 30ή Απριλίου για τη σύναψη προσυμφώνων αγοράς ακινήτου (µε το παλιό καθεστώς των 250.000 ευρώ) και μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να μετατραπούν τα προσύμφωνα αυτά σε οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας.

Μέχρι να εξειδικευτούν τα μέτρα από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η αγοραστική κίνηση και οι τιμές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, εκτινάχθηκαν, καθώς οι ξένοι επενδυτές, κυρίως από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, θέλησαν να προλάβουν τις αλλαγές.

Επιπλέον, προς το τέλος του 2022 επέστρεψαν και οι Κινέζοι αγοραστές, μετά την άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθιστώντας πολύ ευκολότερες τις μετακινήσεις από και προς την Κίνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο του 2022 υποβλήθηκαν 1.216 αιτήματα αρχικής χορήγησης άδειας, έναντι 337 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα αντίστοιχα «νούμερα» του φετινού Ιανουαρίου ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά. Υποβλήθηκαν 744 αιτήματα χορήγησης αδειών παραμονής (649 για νέους επενδυτές και 95 για ανανεώσεις υφιστάμενων αδειών), αριθμός που ήταν 320% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Συνολικά το 2022 υποβλήθηκαν 4.363 αιτήματα χορήγησης αδειών (επενδυτών και µελών οικογένειας), από 2.005 το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 117%.

Το ζήτημα είναι πλέον τι θα συμβεί από τον Μάιο και μετά όταν η περίοδος «χάρητος» λήξει και αν η ζήτηση θα μετατοπιστεί σε εναλλακτικές περιοχές, που να εξασφαλίζουν άδεια με το χαμηλότερο ποσό, αλλά παράλληλα να προσφέρονται και για εκμετάλλευση, είτε μέσω βραχυχρόνιας είτε μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE5 λεπτά ago

Οι δίδυμες Όλσεν κρύβονται για ακόμα μια φορά πίσω από τα νέα “It” σανδάλια

LIFESTYLE20 λεπτά ago

H τσάντα που έγινε viral στο TikTok κοστίζει λιγότερο από 15 ευρώ

LIFESTYLE35 λεπτά ago

Τα ζώδια που θεωρούν πως δεν αξίζουν την αγάπη

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ44 λεπτά ago

Καργιωτάκης: «Τραγούδησα τον Εθνικό μας ύμνο όσο πιο δυνατά μπορούσα γεμάτος δέος και υπερηφάνεια!»

LIFESTYLE53 λεπτά ago

10 αρώματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν αγαπάτε τις φλοράλ μυρωδιές

LIFESTYLE1 ώρα ago

Τι συνέβη ανάμεσα στη Selena Gomez και τη Hailey Bieber στο TikTok;

LIFESTYLE1 ώρα ago

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας προβάλλεται με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Γαλλία: «Αποκλιμάκωση» επιδιώκει η πρωθυπουργός αλλά χωρίς αναστολή της μεταρρύθμισης

LIFESTYLE2 ώρες ago

Γυναίκες της πρώτης γραμμής στην στρατιωτική παρέλαση

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Ο Άρης πέτυχε… 100άρα στο “Παλέ” έπειτα από 20 χρόνια

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή