Connect with us

OIKONOMIA

Ακίνητα: Τα παράλογα ποσά του ΕΝΦΙΑ με την κάθετη ιδιοκτησία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο ΕΝΦΙΑ… δυναμιτίζει την κάθετη ιδιοκτησία εξαιτίας της υψηλής και παράλογης φορολογία της.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιάννης Αλαβάνος, διευκρινίζοντας πως κάθετη εξουσία είναι η αναγκαστική συνιδιοκτησία σε κοινό ενιαίο οικόπεδο, με διακεκριμένες ιδιοκτησίες, με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε χωριστό οικοδόμημα να αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία, δηλαδή αυτοτελές εμπράγματο δικαίωμα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Με τον νέο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαίωμα σε κάθετη ιδιοκτησία επιβαρύνονται με κατά πολύ μεγαλύτερα ποσά. Και αυτό είναι άδικο. Ερχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόβλεψη του νόμου που αναφέρει ότι φορολογείται αυτοτελώς το εμπράγματο δικαίωμα και φέρνει πολλούς ιδιοκτήτες σε απόγνωση», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο ίδιος θέτει το εξής ερώτημα: Είναι δυνατόν κάποιος που είναι κάτοχος ενός εμπράγματος δικαιώματος φορολογικής αξίας 550.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ 350 ευρώ, ένας δεύτερος κάτοχος εμπράγματου δικαιώματος ίδιας φορολογικής αξίας στο ίδιο ακριβώς μέρος, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.800 ευρώ, ένας τρίτος 2.850 ευρώ κι ένας τέταρτος κάτοχος εμπράγματος δικαιώματος ίδιας φορολογικής αξίας (550.000 ευρώ) 3.425 ευρώ;

«Και όμως είναι», επισημαίνει ο Γιάννης Αλαβάνος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως λέει, ο πρώτος είναι κύριος ενός ανεξάρτητου γεωτεμαχίου, αξίας 550.000 ευρώ. Ο δεύτερος είναι κύριος με σύσταση καθέτου του ½ ενός γεωτεμαχίου, ο τρίτος είναι κύριος του 1/3 ενός άλλου γεωτεμαχίου με σύσταση καθέτου και ο τέταρτος του ¼ ενός άλλου καθέτου. «Και ναι μεν η αξία του μεριδίου του καθενός από αυτούς υπολογίζεται σε 550.000 ευρώ, αλλά ο νέος συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ, παρά τη σαφή διατύπωση του νόμου αλλά σύμφωνα με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, υπολογίζεται στη συνολική αξία του αρχικού οικοπέδου» υποστηρίζει ο Γιάννης Αλαβάνος.

10 φορές μεγαλύτερος φόρος…

«Αν και ο ιδιοκτήτης που έχει κάθετη ιδιοκτησία στο ¼ ενός γεωτεμαχίου είναι σε μειονεκτικότερη θέση από αυτόν που έχει πλήρη κυριότητα του ανεξάρτητου γεωτεμαχίου του με ίσο εμβαδόν, αφού η πράξη σύστασης μιας διηρημένης ιδιοκτησίας (κάθετης ή οριζόντιας) του επιβάλει μόνο δεσμεύσεις, αυτός πληρώνει φόρο 9,79 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έχει ανεξάρτητο γεωτεμάχιο)» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ. Και συνεχίζει: «Μαθηματικά αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση του φόρου δεν είναι γραμμική, όπως θα έπρεπε, αλλά γεωμετρική, για τιμές γεωτεμαχίου από 400.000 έως 2.000.000 ευρώ».

Μεγάλη ιδιοκτησία

Κατά τον Γιάννη Αλαβάνο, εξάλλου, με τον τρόπο αυτό δεν φορολογείται αναλογικά η πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία. «Αν κάποιος έχει 100 εμπράγματα δικαιώματα αξίας το καθένα 400.000 ευρώ και συνολικής  40.000.000 ευρώ δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ για τον αντίστοιχο συμπληρωματικό φόρο. Αλλά και για όσους έχουν μεγάλα ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ο συντελεστής φορολόγησης παραμένει σταθερός από 2.000.000 και πάνω. Αυτοί είναι βέβαιο ότι αν έχουν έσοδα, δεν θα πιεσθούν από τη δεδομένη φορολογία για να πουλήσουν το ακίνητό τους», υποστηρίζει.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ  στέκεται – και – σε μια άλλη πτυχή. Οπως λέει, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενδεχομένως αυτό θεσπίστηκε για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις γεωτεμαχίων έως τέσσερα στρέμματα στις περιοχές που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, τις παραθαλάσσιες και τις αναπτυσσόμενες. «Κάποιοι πάντως, και είναι πολλοί που δεν έχουν την οικονομική αντοχή, ωθούνται στο ξεπούλημα της περιουσίας τους εξαιτίας αυτής της αδικίας που συμβαίνει», συμπληρώνει.

Νέος τρόπος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, «η κατανομή μεγάλων γεωτεμαχίων σε μικρότερες κάθετες ιδιοκτησίες ήταν κοινωνικά αναγκαία για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος μεγάλου πληθυσμού της χώρας».

Σήμερα, όμως, όπως εξηγεί, ο νέος τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, που είναι προφανώς αντισυνταγματικός και παρά τον νόμο, έχει φέρει ειδικά τους ιδιοκτήτες κάθετων ιδιοκτησιών σε πραγματικά τραγική θέση.

«Ενώ ο νόμος ρητά ορίζει ότι για δικαιώματα επί ακινήτων υπολογίζεται φόρος επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, το κράτος υπολογίζει τον συμπληρωματικό φόρο επί της συνολικής αξίας όλου του γεωτεμαχίου, που μπορεί να έχει 1, 2, 3, 4 ή και παραπάνω εμπράγματα δικαιώματα δηλαδή κάθετες συνιδιοκτησίες. Και έτσι αντί να καταλογισθεί φόρος στο παράδειγμά μας, 350 ευρώ στον καθένα κάτοχο εμπράγματου δικαιώματος αξίας 550.000 ευρώ, καταλογίζεται ποσό 1.800, ή 2.850, ή 3.425… ευρώ, δηλαδή 5,14 φορές, 8,14 φορές, 9,79 φορές… παραπάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Σημαίνει πως η παράλογη αυτή φορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων κάθετων ιδιοκτησιών που θα προσέφεραν σε πολλούς τη δυνατότητα ιδιόκτητης στέγης», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ομόλογα: Ανοδικά οι τιμές τους – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ομόλογα σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% και να προαναγγείλει μία ακόμη, ισόποση, αύξηση τους τον Μάρτιο. Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters είναι πιθανόν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει και τον Μάιο σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 132 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,93% από 4,25% χθες έναντι 2,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,75% από 2,02% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έτσι το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0834 δολάρια από το επίπεδο των 1,0898 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0937 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επικουρικές συντάξεις: Στη Βουλή η τροπολογία για τις παρεμβάσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται σήμερα (3/2) στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρώτον, η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 – χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

«Βελτιώνεται ο μηχανισμός έκδοσης fast track»

Δεύτερον, η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες).

Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022).

«Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων»

Τέλος, με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:

– Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών, που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.

– Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.

– Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.

– Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή