Connect with us

OIKONOMIA

Ακρίβεια: Οι Ευρωπαίοι στο χείλος του γκρεμού – Πιο δύσκολα για τους Έλληνες – Περικοπές και δανεικά από συγγενείς

Published

on

Έρευνα που απεικονίζει τα επίπεδα της φτώχειας και της επισφάλειας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και δείχνει ότι το 70% των Ιταλών, το 68% των Ελλήνων και το 63% των Γάλλων θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν στο εγγύς μέλλον σε επισφαλή οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την γαλλική ΜΚΟ Secours Populaire.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η δημοσκόπηση, με δείγμα 6.000 πολίτες από Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής οικονομικής εφημερίδα La Τribune και δείχνει ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (23%) είναι αντιμέτωπος με την οικονομική επισφάλεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο φάσμα της φτώχειας το 17% του πληθυσμού – Πόσο έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό τους τα νοικοκυριά

Ενεργειακή ακρίβεια και αυξήσεις στα τρόφιμα

Κεντρική διαπίστωση είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, που σημειώθηκαν στο τέλος της κρίσης του κοροναϊού και ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους που ρωτήθηκαν, για το 89% «η αύξηση των τιμών» είναι ο παράγοντας που «εξηγεί καλύτερα τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, πολύ πιο πάνω από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».

Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 92% στη Γερμανία και 91% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες όπου οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Εντός της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ξανά τον Οκτώβριο στο +10,7% σε διάστημα ενός έτους, έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Eurostat άρχισε να δημοσιεύει τον δείκτη, τον Ιανουάριο του 1997.

Θετικό σημάδι, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ έπεσε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο ιστορικό του επίπεδο, δηλαδή στο 6,6% του ενεργού πληθυσμού.

Πάντως, σύμφωνα την γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, «η ανησυχία για τον κίνδυνο να βρεθούν σε επισφαλή οικονομική κατάσταση» είναι πλέον έκδηλη μεταξύ των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα. Για το 55% των ερωτηθέντων, αυτός ο κίνδυνος είναι είτε «μάλλον σημαντικός», είτε «πολύ σημαντικός».

Επίσης, τονίζεται πως το 62% των ερωτηθέντων Γάλλων δηλώνει ότι πρόσφατα περιόρισε τις μετακινήσεις του και το 50% ότι μείωσε την θέρμανση.

Δύσκολη χρονιά

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κατάσταση για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχει επιδεινωθεί το 2022, καθώς το 53% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έπρεπε να «κάνουν περίπλοκες επιλογές, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης» τους τελευταίους έξι μήνες.

Έτσι, το 36% αναγκάστηκε να περιορίσει τις μετακινήσεις του (με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς), το 22% να περιορίσει τη θέρμανση στο σπίτι του και επομένως να κρυώνει, το 14% να ζητήσει από συγγενείς να τους δανείσουν ή να τους δώσουν χρήματα, το 14% να αναβάλει τη θεραπεία ενός προβλήματος υγείας, το 13% χρειάζεται να κάνει πάνω από μία δουλειές για να επιβιώσει ή να αποδεχθεί μια δουλειά που δεν το ικανοποιεί (11%), το 11% παραλείπει ένα γεύμα παρά το γεγονός ότι πεινάει και το 6% να ζητήσει τη βοήθεια φίλων, οικογένειας για διαμονή ή συλλόγου για τρόφιμα και είδη ένδυσης.

Σκληρές περικοπές

Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν αναγκαστεί να κάνουν σκληρές περικοπές, για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα διατροφής, αλλά και θέρμανσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ μειώνουν και τα χρήματα που προορίζονταν για τις ανάγκες των παιδιών τους.

Σε ποσοστό 16% απάντησαν ότι δεν μπορούν να τους προσφέρουν διατροφή που να έχει σχετική ποικιλία, 12% ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για σχολικό γεύμα ή τα σχολικά είδη και το 13% ότι συνεχίζουν να τους ντύνουν με ρούχα που τους πέφτουν στενά.

Ομοίως, το 23% των ερωτηθέντων είπε ότι φοβόταν πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους (γεύματα, κόστος υγείας, σχολείο, ρούχα κ.λπ.) τους επόμενους έξι μήνες.

Χειρότερη η κατάσταση για τους Έλληνες

Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, που συμμετείχαν στην έρευνα της Ipsos/SPF, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, για τους Έλληνες η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Πράγματι, ενώ ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δηλώνει ότι βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε έναν στους δύο (51%) στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 68% των Ελλήνων φοβάται ότι «θα βρεθεί σε επισφαλή κατάσταση».

Επιπλέον, το 88% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι συχνά ή μερικές φορές «δεν ξέρουν σε τι να συμβιβαστούν, επειδή έχουν ήδη περικόψει όλα όσα θα μπορούσαν να περικοπούν».

Ομοίως, «οι Έλληνες γονείς είναι μακράν οι περισσότεροι (μεταξύ εκείνων των έξι χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα) που έχουν βιώσει πρόσφατα μια κατάσταση, όπως να μην μπορείς να δώσεις στο παιδί σου μια επαρκώς πλήρη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες κ.λπ.)», «να παραιτηθείς από το να πας το παιδί σου διακοπές» ή «να συνεχίσεις να ντύνεις το παιδί σου με ρούχα που είναι πολύ μικρά».

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και η τιμή του φυσικού αερίου υπερτετραπλασιάστηκε (+332%). Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον πληθυσμό της να αντεπεξέλθει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι τα σούπερ μάρκετ της χώρας θα υποχρεωθούν να καταρτίσουν ένα «καλάθι νοικοκυριού», έναν κατάλογο με τουλάχιστον 51 κατηγορίες καθημερινών καταναλωτικών προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, το 51% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ένα απροσδόκητο έξοδο θα μπορούσε να τους ανατρέψει τον προϋπολογισμό. Το ποσοστό αυτό είναι 18% στη Γερμανία και περίπου 20%-25% στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με δανεικά από τους συγγενείς

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με περίπλοκες επιλογές, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα ταξίδια, να μειώσουν τη θέρμανση, να ζητήσουν βοήθεια από συγγενείς και να αναλάβουν πρόσθετες εργασίες για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μάλιστα, το 42% των ερωτηθέντων έχουν ήδη ζητήσει από τους συγγενείς τους να τους δανείσουν ή να τους δώσουν χρήματα για να συντηρηθούν.

Το ποσοστό δανεισμού είναι υψηλότερο στην Ελλάδα (63%), ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία (μεταξύ 40% και 41%), την Γαλλία (36%) και την Γερμανία (35%). Αλλά ο δανεισμός δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά είναι πιθανό να λάβουν καταναλωτικά δάνεια. Ωστόσο, αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ1 λεπτό ago

Τέμπη: Ελεύθερος αφέθηκε ο συμβασιούχος σταθμάρχης – Άκυρος ο ισχυρισμός του για τις υπερωρίες

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Πολωνία: «Η ΔΟΕ πρέπει να εμμείνει στην απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών»

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τα «δυο μέτρα και δυο σταθμά» της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

LIFESTYLE13 λεπτά ago

Οι παραιτηθέντες καθηγητές και καθηγήτριες του Εθνικού Θεάτρου επιστρέφουν στη δραματική σχολή

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Βραβεύτηκε ο 18χρονος Άγγελος που έσωσε δεκάδες ζωές στα Τέμπη

LIFESTYLE28 λεπτά ago

Νέα τάση υπόσχεται να μας απαλλάξει από τη μελαγχολία της πρώτης ημέρας της εργάσιμης εβδομάδας

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ στο Λαγονήσι

ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

Κατεχόμενα: Διαθέτουν χιλιάδες αντιαρματικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου

LIFESTYLE46 λεπτά ago

Αυτή η τσάντα μοιάζει απίστευτα με designer αλλά κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ52 λεπτά ago

Ρώσος έψαχνε τον 16χρονο στο νοσοκομείο μετά τον πυροβολισμό στο Λαγονήσι – Τι αποκαλύπτει συγγενής

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago

Θλίψη για τον 36χρονο Γιάννη από τη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

MEDIA4 ημέρες ago

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή