Connect with us

OIKONOMIA

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Έφτασε τα 2,5 ευρώ το λίτρο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης και γενικότερα των καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες, αφού σε ορισμένες περιοχές έχει περάσει κατά πολύ τα 2 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Κάλυμνο νησί στο οποίο η βενζίνη, πωλείται 2,5 ευρώ το λίτρο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πανελλαδικά η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2,168 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ ανά λίτρο.

Στα όρια τους οι πολίτες

«Είναι πολύ λιγότερη η βενζίνη που χρησιμοποιώ πια. Είναι πολύ ακριβή, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Ελπίζουμε να μπούνε κάποια μέτρα και όρια», δηλώνουν οι πολίτες στο MEGA.

Η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής , δήλωσε πως πλέον οι οδηγοί βάζουν βενζίνη έως 20 ευρώ.

«Εμείς με το πλαφόν έχουμε συμμορφωθεί. Όταν έχουμε περιόδους μεγάλης ακρίβειας, το λαθρεμπόριο κάνει πάρτι. Το φαινομενικά φθηνό είναι πανάκριβο», δήλωσε.

Όπως δήλωσε η ίδια, οι πολίτες πολλές φορές προτιμούν τα πρατήρια με χαμηλότερη τιμή βενζίνης, το οποίο όμως ενέχει παγίδες. Η κ. Ζάγκα τόνισε πως εκείνο που επιθυμεί είναι οι πολίτες να εξυπηρετούνται και όχι να εξαπατώνται.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Βουλγαρία: Συμφωνία με ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής ύψους 11 δισ. ευρώ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εγκρίθηκε η συμφωνία εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βουλγαρία, η οποία καθορίζει την επενδυτική στρατηγική της χώρας για την Πολιτική Συνοχής ύψους 11 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Ζάεφ: Θετική η γαλλική πρόταση – Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής θα προωθήσουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στις βουλγαρικές περιφέρειες και θα βοηθήσουν στην υλοποίηση βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Επίσης θα στηρίξουν τομείς πολιτικής όπου η χώρα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει και να μειώσει τις περιφερειακές ανισότητες στο εσωτερικό της.

Kαθοριστικό βήμα

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για τη Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία: Η Βόρεια Μακεδονία, η Ε.Ε. και το τέλος ενός μεταρρυθμιστικού ονείρου

“Η χρηματοδότηση της συνοχής την περίοδο 2021-2027 θα είναι ουσιαστική για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα και την προώθηση της αναπτυξιακής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουμε τώρα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα δέκα επιχειρησιακά προγράμματα, ώστε η Πολιτική Συνοχής να ξεκινήσει επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως το καθαρό περιβάλλον, η καλύτερη εκπαίδευση, η υποστήριξη των επιχειρήσεων και οι υποδομές μεταφορών το συντομότερο δυνατό”.

Η 12η συμφωνία

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Βουλγαρία είναι η δωδέκατη συμφωνία για την περίοδο χρηματοδότησης 2021-2027, έπειτα από αυτές που εγκρίθηκαν ήδη για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Πολωνία.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης συνδυάζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής και Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ΕΚΤ+), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).

Πώς θα γίνει η κατανομή

Η χρηματοδότηση των καλυπτόμενων περιοχών θα κατανεμηθεί ως εξής:

Πράσινη μετάβαση και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης

Ποσό 2,4 δισεκ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής θα βοηθήσουν τη Βουλγαρία να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Ειδικότερα, 600 εκατ. ευρώ θα συντείνουν στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα δημόσια κτίρια. Η χρηματοδότηση του ΕΤΠΑ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την ανακύκλωση του 70% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας, αναφέρει η Κομισιόν.

Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν επίσης στη μείωση κατά περισσότερο από το ένα τρίτο (τουλάχιστον 35%) του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες ή δασικές πυρκαγιές.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα παράσχει 1,3 δισεκ. ευρώ για να εξασφαλίσει μια κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη μετάβαση. Θα βελτιώσει επίσης τη δυνατότητα των επηρεαζόμενων εδαφών να κάνουν καλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προσέγγιση με την ΕΕ και υποστήριξη προς τις πιο ευάλωτες περιοχές

Τα κονδύλια θα βοηθήσουν επίσης τη Βουλγαρία να βελτιώσει τη βασική υποδομή της, ειδικά στις περιοχές όπου οι επενδύσεις σε υποδομές είναι ανεπαρκείς ή απουσιάζουν, αναφέρει η ΕΕ.

Ποσό 4,2 δισεκ. ευρώ θα επενδυθεί στις βορειοδυτικές, βορειοκεντρικές και βορειοανατολικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης της κατασκευής της σήραγγας Σίπκα, της πρώτης σήραγγας μέσω των Βαλκανικών Ορέων.

Η στήριξη της ΕΕ για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας από 27,2% το 2016 σε 32% το 2026.

Αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και φιλική προς την ψηφιοποίηση  

Η Βουλγαρία θα επενδύσει 2,6 δισεκ. ευρώ από το ΕΚΤ+ για να βελτιώσει την πρόσβαση στην απασχόληση, να αυξήσει τις δεξιότητες ώστε οι πολίτες  να μπορούν να “πλοηγηθούν” με επιτυχία στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση.

Αυτό περιλαμβάνει 315 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και 630 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής ένταξης, από τα οποία 136 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια. 221 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κοινωνική και οικονομική ένταξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά.

Αειφόρος αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας θα επενδύσει σχεδόν 84,9 εκατ. ευρώ σε μια πιο βιώσιμη αλιεία και στην αποκατάσταση  και διατήρηση των υδάτινων βιολογικών πόρων στη Μαύρη Θάλασσα.

Θα παρασχεθεί υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τομέα υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης, των τοπικών κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και για την εφαρμογή της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Συνέδριο Economist – Λαζαρίδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Υποσχόμενοι τομείς κατασκευές, ενέργεια και υποδομές

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας

Μια νέα γενιά επενδυτικών έργων δημιουργείται στη χώρα, με τις κατασκευές, την ενέργεια και τις υποδομές, να είναι οι πιο υποσχόμενοι τομείς, όπως σημείωσε η Πηνελόπη Λαζαρίδου, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και γενική οικονομική διευθύντρια του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στην 26η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κ. Λαζαρίδου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην αποθήκευση καθαρής ενέργειας, τόσο για να εξασφαλιστεί η προσδοκώμενη αυτάρκεια, όπως είπε, όσο και για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με ικανοποιητικές τιμές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και για να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Τα σχέδια για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό – Τι αποκαλύπτει ο Τζιμ Αλεν

Αμφιλοχία και Καστέλι

Ακόμη, αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, όπως το project της Αμφιλοχία και το αεροδρόμιο στο Καστέλι ενώ σημείωσε ότι υποδομές δεν είναι μόνον οι δρόμοι, αλλά και τα έργα που καθιστούν φιλικό για το περιβάλλον ένα μεγάλο επενδυτικό έργο.

Διαβάστε επίσης: Αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Οξεία ηπατίτιδα: Πρώτος θάνατος παιδιού στη χώρα μας

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Πέτρος Φιλιππίδης: Εξιτήριο για τον ηθοποιό – Εικόνες από την επιστροφή του στο σπίτι

VIDEO44 λεπτά ago

«Δικαίων ψυχαί ἐν χειρὶ Θεοῦ». Στιγμές κατάνυξης στο Μνημόσυνο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Γιάννης Πλακιωτάκης: Νοσεί και πάλι με κοροναϊό

VIDEO1 ώρα ago

«Ἡ ψυχὴ αὐτοῦ ἐν ἀγαθοῖς αὐλισθήσεται». Ετήσιο Μνημόσυνο Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Κοροναϊός: Έκρηξη θετικότητας σε νησιά – Ποιες περιοχές «βράζουν»

VIDEO1 ώρα ago

Νέα στοιχεία στο θρίλερ του Βόλου – Παράνομη ηλεκτροδότηση στο σπίτι της 14χρονης

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών σε άλλες χώρες – Έξι συλλήψεις

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Δυνατή εκκίνηση, ισόπαλος τελικά ο ΠΑΟΚ με Άλκμααρ

A.E.Λ.2 ώρες ago

Και επίσημα νέα εποχή στην ΑΕΛ!

Δημοφιλή