Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου (video)

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του την Τρίτη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η επόμενη μέρα», την οποία παρουσιάζει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τις επόμενες ημέρες έρχεται στη βουλή τροπολογία για μη μείωση του αφορολογήτου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συνειδητή προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εκμεταλλευτούν μια αυθεντική δημοκρατική ευαισθησία, από την πρώτη ημέρα που με θάρρος και τόλμη, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών,  προανήγγειλα την επίσπευση των εθνικών εκλογών».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα έπειτα από ευρωπαϊκές εκλογές και επισπεύδει την κάλπη, σημειώνοντας ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Όπως τόνισε, η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές, η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε τη διεξαγωγή της διαδικασίας ώστε να ψηφιστούν κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες.

Όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μιλάμε για «ρουσφέτια», μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός,  και κάλεσε την αντιπολίτευση να έρθει στη βουλή και να τα ψηφίσει, αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα: «Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα καθήκοντά της όπως ο νόμος ορίζει και όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, τις επόμενες ημέρες «θα προχωρήσουμε, όπως ήταν στον σχεδιασμό μας για τον Σεπτέμβριο, στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020, και αφού ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι συμφωνεί, τον καλώ να έρθει στην βουλή και να το ψηφίσει».

«Χάρη στην απόδοση της οικονομίας είχαμε τη δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση συντάξεων που ήθελε το ΔΝΤ, έτσι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου», σημείωσε.

«Είπα στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια ότι η ψήφος σου τα νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης. Γιατί, όταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει τη διαφορά που πήρε, τότε είναι προφανές ότι ‘ανοίγει η όρεξη’ στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Ο πολιτικός μου αντίπαλος μου δεν δεσμεύθηκε για θετικά μέτρα, έλεγε ότι είναι ανέφικτο να δοθούν χρήματα στους συνταξιούχους», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «πήραμε τη χώρα στη χαράδρα της χρεοκοπίας και τη βγάλαμε στο ξέφωτο«.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει και την προοπτική μιας εξισορρόπησης, «έχουμε σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ‘μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών’, η μείωση δαπανών που υπόσχεται είναι μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα»

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα μέτρων, «τις 120 δόσεις δεν μπορούν και να θέλουν να τις καταργήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ‘για ποιο λόγο να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί;’, είναι οι απόψεις του αυτές. Αυτές είναι πολιτικές που τις ζήσαμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μίλησε για επταήμερο εργασίας και μάλιστα ως καινοτομία. Και τώρα λέει ότι έκανε λόγο για επταήμερο λειτουργίας, λες και δεν ήξερε ότι αυτό υπήρχε. Όπως είπε ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής «ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω’ το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα».

Σχολιάζοντας την «έκφραση δυσαρέσκειας» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη, ο Πρωθυπουργός είπε «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Όπως σημείωσε, ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα.

«Βαριές πολιτικές σκοπιμότητες από τη ΝΔ»

Σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία» της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης «που, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση, εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση’». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη, από τον νόμο, διαδικασία.

Παράλληλα, έκανε λόγο για βαριές πολιτικές σκοπιμότητες, σχετικά με τη στάση της ΝΔ, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής», και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για πολύ χαμηλά ποσοστά μας στην Βόρεια Ελλάδα. Πήραμε μια δύσκολη πολιτική απόφαση και είμαι περήφανος γι’ αυτό», προσθέτοντας πως υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον.

Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ είχαν προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου δεν είναι προδιαγεγραμμένο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: «Σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει και ξαναρχίζουμε από την αρχή».

Είπε ειδικότερα ότι αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψηφίσαν στις εκλογές του ‘15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν ΝΔ- κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι χαμένη ψήφος είναι μόνο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, ή ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τη ΝΔ, σημείωσε πως είναι σα να υποτιμά τη νοημοσύνη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι «αν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, όπως είναι αυτές που πρεσβεύει το πρόγραμμα της ΝΔ ακόμα και χωρίς μνημόνια, τότε θα γυρίσουμε στην περιπέτεια που ζήσαμε το 2010-14 και είναι κρίμα για τη χώρα».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό τύπου «Πινοσέτ» που καταλογίζει στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είπε ότι θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα «που με χίλια βάσανα καταφέραμε από ελλειμματικό να το κάνουμε βιώσιμο» και αυτό μόνο θα ευνοήσει τα κέρδη κάποιων ιδιωτών και θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων, άρα θα κληθεί να τα καλύψει το δημόσιο ή θα κοπούν οι συντάξεις και αν δεν έχει να τα καλύψει το δημόσιο, θα έρθουν πάλι να μας προσφέρουν προγράμματος «σωτηρίας».

Αυτά είναι πράγματα που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε, είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να αποφύγει να συζητήσει τέτοια θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει τον δήθεν κίνδυνο της ακυβερνησίας για να πάρει την αυτοδυναμία, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ο μόνος κερδισμένος από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι ο κ. Μητσοτάκης: «Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση επαναληπτικές εκλογές με την απλή αναλογική».

Όποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα θέτει αφού «καθάρισε» όσους ήταν μαζί του στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας«, υπογράμμισε, και συνέχισε: «Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αναθεωρήσει τη στάση του και να συμφωνήσει και σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθύμισε ότι είχαν αυτοί την ευκαιρία ο Κώστας Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και αναρωτήθηκε τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «όχι», αφού έχει και την υπεροχή της διαφοράς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE5 λεπτά ago

Το σκέφτεται ξανά η Αθηνά Ωνάση: Αυτοί είναι οι όροι που έθεσε για να επιστρέψει στην Ελλάδα!

ΜΠΑΣΚΕΤ15 λεπτά ago

Οι κλήσεις για την προετοιμασία της Εθνικής Νεανίδων

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ18 λεπτά ago

Η σελίδα δεν βρέθηκε – www.ertsports.gr

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Κέλι Γκέιλ: Γυρνάει πλάτη και βγάζε selfie φωτογραφία με λευκό μαγιό και κατεβασμένο σορτσάκι (pics)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ33 λεπτά ago

Στόουνς και Γουόκερ σε πελάγη ευτυχίας

LIFESTYLE38 λεπτά ago

Καθηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη: «Όταν άκουσα τη λέξη καρκίνος φοβήθηκα! Είναι μια αρρώστια την οποία την έχεις για πάντα. Ζεις με αυτήν και…» – Η αποκάλυψη για τη διαθήκη της (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ48 λεπτά ago

Σίλβα: «Η καλύτερη μέρα της καριέρας μου»

LIFESTYLE53 λεπτά ago

Και νέα φωτογραφία του Τσιτσιπά αγκαλιά με την Μπαντόσα (pic)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Ρόδρι: «Το περίμενε τόσα χρόνια όλος αυτός ο κόσμος!»

LIFESTYLE1 ώρα ago

Τρόμος για την Δανάη Μπάρκα: «Με κοιτούσαν περίεργα, μας πλησίαζαν απειλητικά…»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ημέρα ago

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο για την 26χρονη Παναγιώτα (φωτό) –

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Δεν είχε όρια το θράσος νεαρού κλέφτη- Γ. Καρτάλη και Κοραή «ξάφρισε» σε ιδιωτικό παρκινγκ ό,τι βρήκε μπροστά του

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή