Connect with us

OIKONOMIA

Αλέξης Πατέλης στο Πρώτο: 2,5 με 3 δισ. θα εισρέουν ανά εξάμηνο στη χώρα μας (audio)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

“Ο στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα αλλάξει τη χώρα αλλά και οι καλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας. Η Ελλάδα μετασχηματίζεται και το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύει και μία αλλαγή στρατηγικής της χώρας” δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κος Πατέλης μίλησε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που δίνει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, καθώς το 37% των χρηματοδοτήσεων πηγαίνουν στο περιβάλλον, περισσότερο από το 20% στην ψηφιακή αναβάθμιση αλλά και στην κατάρτιση και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Θα έλεγα ότι είναι το σχέδιο που εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πάνω στο οποίο εκλέχθηκε η κυβέρνηση. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει βασιστεί σε στέρεες μακροοικονομικές βάσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό» επισήμανε ο κος Πατέλης.

Στο ερώτημα πως θα γίνεται η χρηματοδότηση, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού απαντά: «Στα 32 δισ. του προγράμματος, τα 13 δισ. κατευθύνονται σε δάνεια προς την ιδιωτική οικονομία, ωστόσο τα δάνεια δεν θα τα αποφασίζει το κράτος, γιατί στο παρελθόν δεν ήταν ο καλύτερος κριτής, ούτε θα δίνει εγγυήσεις, γιατί αυτές κοστίζουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα με την κρατική αρωγή και αυτά πάνω σε 5 επιλεξιμότητες: ψηφιακές και πράσινες δράσεις, εξωστρέφεια, έρευνα – καινοτομία και συγχωνεύσεις- εξαγορές – συνεργασίες».

Για πώς θα υπάρξουν διασφαλίσεις και δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ο κος Πατέλης εξηγεί: « Πρέπει να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον, η εγγύηση που δίνεται στον ιδιωτικό τομέα που μετά καταπίπτει, είναι κάτι που πρέπει να αποπληρώσουμε όλοι μας στη μελλοντική μας φορολογία».

Ποιος θα επιλέξει τις επιδοτήσεις;

Ανάλογα με το έργο και τη δράση είτε το υπουργείο, είτε ο φορέας που διαχειρίζεται αυτά τα θέματα.

Για την κριτική αντιπολίτευσης, ότι πολλά χρήματα μπαίνουν σε λίγες τσέπες απαντά: «Πρόκειται για ταμπέλες, που τις βρίσκω σαχλαμάρες. Π.χ. αναδασώσεις δάσεων, ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων, ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους ( κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ), η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι για τους λίγους ή για τους πολλούς; Αυτά αγκαλιάζουν ολόκληρη την κοινωνία».

Πόσα χρήματα περιμένουμε φέτος και πότε;

«Στον προϋπολογισμό έχουν γραφτεί 4 δισ. για το 2021, τα οποία θα δοθούν σε δύο δόσεις, με πρώτη στο τέλος του καλοκαιριού, αρχές Φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα 6ετές πρόγραμμα 32 δισ., ωστόσο δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει με την Κομισιόν για την κατανομή. Ο χρόνος δεν έχει και τόση σημασία και αυτό γιατί η χώρα μας μπορεί τώρα να δανείζεται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή μας πληρώνουν για να δανειστούμε για πολύ βραχυπρόθεσμό ορίζοντα. Οπότε ο προγραμματισμός μας δεν βασίζεται με βάση τις εκταμιεύσεις αλλά με βάση τις ανάγκες. Συνεχίζουμε με τον προγραμματισμό μας και κάνουμε τις δράσεις, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να κατανεμηθούν μέσα στη χρονιά. Μετά οι εκταμιεύσεις θα γίνονται εξαμηνιαία. Συνεπώς, 2,5 με 3 δις ανά εξάμηνο. Είναι πολλά τα χρήματα. Πολλά διαφορετικά προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα».

Τι θα δούμε στο τέλος της 6ετίας;

«Έχουμε για πρώτη φορά ένα δικό μας πρόγραμμα. Έχουμε αποφασίσει πως θα αλλάξουμε τη χώρα με χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Θέλουμε να δούμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης. Και όλα αυτά με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ψηφιοποίηση και με την κοινωνική δικαιοσύνη. Ελπίζουμε η χώρα, μετά από 6 χρόνια του προγράμματος να είναι πραγματικά 2.0».

Το 2.0 πώς βγήκε;

«Είναι μία καινούργια εκδοχή της χώρας. Μια αλλαγή που φιλοδοξούμε να κάνουμε. Ένας μετασχηματισμός της χώρας σε μία νέα version».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΕΚΤ: Το ολλανδικό γεράκι θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Παράθυρο για δυναμική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά μισή μονάδα «άνοιξε» ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Νοτ, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, η προτίμηση μου θα ήταν να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,25%, εκτός και αν έχουμε νέα στοιχεία τους επόμενους μήνες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν» σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ολλανδικού σταθμού.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα ο κ. Κνοτ εξήγησε πως στην περίπτωση αυτή «ένα λογικό επόμενο βήμα θα ήταν μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα».

Το σήμα για αλλαγή ρότας έχει ήδη δοθεί…

Ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι ανάμεσα στα γεράκια του συμβούλιου της ΕΚΤ. Παρόλ’ αυτά είναι ο πρώτος που τολμά να μιλήσει δημοσίως για την πιθανότητα μιας γενναίας πρώτης αύξησης στα επιτόκια της ΕΚΤ, κατά μισή μονάδα, στο συμβούλιο του Ιουλίου.

Μια τέτοια αύξηση θα ανέβαζε τα αρνητικά ευρωπαϊκά επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα με μία μόνο κίνηση και θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στείλει σήμα για πιθανή αλλαγή ρότας από την Τράπεζα στο συμβούλιο του Ιουλίου, με την πρώτη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Όμως, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για προσεκτική και σταδιακή αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη και τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, διευρύνοντας την ψαλίδα που έχει δημιουργήσει από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Τράπεζα. Για τον Απρίλιο ο δείκτης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού τραπεζίτη είχαν άμεση επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να εκτινάσσεται κατά 1,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που συνιστά την μεγαλύτερη άνοδο του εδώ και πάνω από δύο μήνες, στα 1,0546 δολάρια.

Αντιθέτως η πίεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσε νέα ώθηση στις αποδόσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,14%, ενώ του γερμανικού 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 0,11% στο 1,05%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΕΕ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες μόδας που θεωρούνται ύποπτες για καρτέλ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες ελέγχονται για πιθανή παραβίαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο

Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της μόδας σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παράλληλα, απέστειλε επίσημα αιτήματα για προσκόμιση πληροφοριών σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που απαγορεύουν τα καρτέλ και άλλες περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής που διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους συνοδεύονταν από ομολόγους τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Δεν προδικάζεται το αποτέλεσμα των ελέγχων

Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις είναι ένα προκαταρκτικό διερευνητικό βήμα για ύποπτες μονοπωλιακές πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί τέτοιου είδους επιθεωρήσεις και αποστέλλει επίσημα αιτήματα για πληροφορίες δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες για μονοπωλιακή συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών. Η διάρκειά τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Επιτροπή και η ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων μερών για υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας της Επιτροπής, οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε μυστικό καρτέλ μπορεί να τύχουν ασυλίας από πρόστιμα ή να πετύχουν σημαντικές μειώσεις προστίμων με αντάλλαγμα την αποκάλυψη των πρακτικών τους και τη συνεργασία με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών ερευνών.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ρώσος αναλυτής: Η Ρωσία είναι στρατιωτική αυτοκρατορία – Κληρονόμος της Ρώμης και του Βυζαντίου

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Σουηδία: Η Αλβανία στηρίζει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και εμείς την ένταξή της στην ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Βόλος: Αποκαλύψεις για το «παιχνίδι θανάτου» – Ανήλικοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα για ένα βίντεο

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Ουκρανία: Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση» – Το ρωσικό σχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Κρήτη: Βρέθηκε η 17χρονη Ιρανή αρσιβαρίστρια που είχε εξαφανιστεί από το Ηράκλειο

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Παλλήνη: Τρελή πορεία αστικού λεωφορείου που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και καρφώθηκε σε μαγαζί

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Αρκούδα βγήκε βόλτα στη Φλώρινα – Την «πήραν» στο κυνήγι αδέσποτα σκυλιά

ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago

Μιχαηλίδου: Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει αλλά καμία δεν θα μείνει χωρίς κανόνες

VIDEO4 ώρες ago

Η προπονήτρια του Ολυμπιακός Βόλου στο Μπάσκετ Ελένη Παπαθανασίου στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra

ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago

Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες της Αττικής

Δημοφιλή