Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι διαφωνεί, συγκεκριμένα, «με την επιλογή Μητσοτάκη, όχι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό στη Ουκρανία», κάνοντας την Ελλάδα «μέρος της σύγκρουσης».

Την κάθετη διαφωνία του με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, όσον αφορά στην ουκρανική κρίση και την αλλαγή δόγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο «Κρήτη TV», στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Έχω κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την προσχώρηση στο δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και προσέθεσε πως διαφωνεί, συγκεκριμένα, «με την επιλογή Μητσοτάκη, όχι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό στη Ουκρανία – που δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς, αλλά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, είναι μέρος της κρίσης».

«Πολύ φοβάμαι», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, είμαστε προκεχωρημένοι δίχως να έχουμε καμία φύλαξη».

Υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός, ενδεχομένως, με το να εμφανίζεται αντιρώσος και δυτικόφιλος, προσδοκά ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία

«Φοβάμαι ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη, την έχει ο  κ. Μητσοτάκης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος είχε αναφερθεί στη διάρκεια του OT Forum σε μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλής, ο οποίος είχε πει ότι «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τα εξής:

«Δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο λόγος και η αιτία αυτής της ανακίνησης, αυτό που ξέρω είναι ότι η χώρα εδώ και δεκαετίες έχει μία εθνική στρατηγική, έχουμε κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να δεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί την αποστρατικοποίηση των νησιών. Αλλά ταυτόχρονα», προσέθεσε, «διεκδικούμε την επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, άρα και την προσφυγή ενδεχομένως στη Χάγη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Μετά, μπορούμε να συζητήσουμε και κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Τώρα, για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος προέβη σε αυτή τη δήλωση, ας τον ρωτήσετε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα ακόμη ζήτημα καθώς, μετά την λήξη της ουκρανικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις λόγω της κατοχής από την Ρωσία ουκρανικού εδάφους.

«Θα έχουμε κυρώσεις για την κατοχή της Ουκρανίας, ενώ για ένα κράτος – μέλος, που είναι η Κύπρος, όπου υπάρχει κατοχή εδώ και 48 χρόνια, δεν θα έχουμε κυρώσεις;», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Οι «κόκκινες γραμμές» της Δύσης σε μια ειρηνευτική συμφωνία… Ουκρανίας-Ρωσίας – Ποιοι δεν θέλουν την ειρήνη και γιατί