Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για τους εσωκομματικούς αμφισβητίες, τις εκλογές και τα ελληνοτουρκικά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε κυρίαρχο τον Αλέξη Τσίπρα αν και πάντα παραμένει η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, από ομάδες συντρόφων του, που του χρεώνουν κατά καιρούς και εμμέσως πλην σαφώς την αδυναμία να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε νεότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύεται πάντως η απόλυτη κυριαρχία του στο κόμμα καθώς λέει, στέλνοντας μηνύματα ότι δεν αναγνωρίζει, δεν σκέφτεται και δεν τον απασχολεί «η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής». Μάλιστα προτείνει στους αμφισβητίες του ΣΥΡΙΖΑ να «αυτοκαταργηθούν».

Φυσικά, αυτό το συνδυάζει και με επίθεση στην Κυβέρνηση -επί παντός επιστητού- ενώ σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέει ότι όσο «ο Κυριάκος Μητσοτάκης  καθυστερεί τόσο  μεγαλώνει την ήττα την δική του».

Για την εσωκομματική αμφισβήτηση 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να πάει πολύ καλύτερα και γι’ αυτό προχώρησε σε τολμηρές αλλαγές, σε ένα συνέδριο τομής και συνέχειας, σε δύσκολες αποφάσεις ανανέωσης και πως έχει γίνει ένα κόμμα 170.000 μελών, «το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως όταν λέει Αριστερά συμπεριλαμβάνει και τη Σοσιαλδημοκρατία. Όπως επεσήμανε, το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλη και μπορεί να δοθεί πολύ μεγάλη δυναμική αν ενταχθούν δημιουργικά στις γραμμές του. Πρόσθεσε, δε, ότι η ποσόστωση φύλου 50-50 σε όλα τα όργανα γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά.

Υπογράμμισε ότι δεν αναγνωρίζει, δεν σκέφτεται και δεν τον απασχολεί «η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής» και πως «όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι από τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη, εξελέγη με ποσοστό πάνω από 99%, «άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;». Υποστήριξε πως θεωρεί ότι «το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα» όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών «είναι είτε να ανασχηματιστούν είτε να ανασυντεθούν είτε να αυτοκαταργηθούν για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα, συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με έναν στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας».

Για Τσακαλώτο και Σβίγκου 

Αναφορικά με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί».

Αναφορικά με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τον θεωρώ συνεργάτη μου»

Ερωτηθείς για την νέα Γραμματέα του κόμματος, «η Ράνια Σβίγκου είναι η επιλογή, που μπορεί να συνδυάσει μια σειρά από στοιχεία όπως της ενότητας και της σύνθεσης. Ήταν μετριοπαθές στέλεχος πάντοτε της άποψης ότι πρέπει να είμαστε όχι εναντίον της διεύρυνσης, ποτέ δεν ήταν εναντίον της διεύρυνσης, αλλά ότι πρέπει να πάμε με πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως «ζήτησα από τη Ράνια και από τον Γιώργο που δεν είναι βουλευτές, να μην είναι υποψήφιοι. Το αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά. Και ταυτόχρονα ξεκαθάρισα ότι δεν θα είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Άρα είναι δυο παιδιά νέα, που θα δουλέψουν στο Κόμμα για να κάνουν το Κόμμα μεγάλο, ισχυρό, αποτελεσματικό», ενώ γνωστοποίησε ότι «το επόμενο κυβερνητικό σχήμα όπως σας είπα, μιας προοδευτικής Κυβέρνησης θα πρέπει να έχει το άρωμα γυναίκας, θα πρέπει να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας, περισσότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Θα βάλουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Από τους νέους ανθρώπους που πήρα το ρίσκο να γίνουν Υπουργοί επί της κυβερνητικής μου θητείας εξεπλάγην θετικότατα. Δυο παραδείγματα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τέτοιες περιπτώσεις θα δείτε πολλές στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τον Ανδρουλάκη 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει την «ολική κατάρρευση», διότι οι επιλογές του είναι «επιταχυντές του πληθωρισμού και της ακρίβειας» και «η κυβέρνηση πια έχει βρεθεί σε μια δίνη». «Όσο καθυστερεί τις εκλογές τόσο μεγαλώνει την ήττα τη δική του, αλλά ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς την επόμενη μέρα», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει προοπτική η κυβέρνησή του και έχει μία στρατηγική διπλής κάλπης. «Εμείς έχουμε μία στρατηγική από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις, που θα απαλύνουν την πίεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη, που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και θα επουλώσουν τις μεγάλες πληγές της ενεργειακής κρίσης», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στο Νίκο Ανδρουλάκη

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση όταν ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει «ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα». «Εντάξει, δεν θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο ελληνικός λαός. Αλίμονο!», απάντησε. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρότι «έχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις, κάποιες ρητορικές ατάκες, οι οποίες ήταν προσβλητικές για ένα ολόκληρο κόσμο, όχι για μας», αλλά και αρνητικά μηνύματα για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, «ο λαός είναι αυτός που θα υποδείξει στις πολιτικές δυνάμεις τον δρόμο».

Για την εξωτερική πολιτική

Μιλώντας για τα εθνικά και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «στερούμαστε μιας εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος» και πως «η Ελλάδα από τη στρατηγική του πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, της γέφυρας μεταξύ λαών και πολιτισμών σ’ ένα σταυροδρόμι με την Ανατολική Μεσόγειο, έχει περάσει σ’ ένα άλλο δόγμα». «Έχουμε περάσει ξαφνικά στη στρατηγική Παπάγου, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή», συμπλήρωσε.

Έθεσε το ερώτημα πώς ο πρωθυπουργός αποφασίζει «να αλλάξει άρδην» τη στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική, σχολιάζοντας ότι έχει την αίσθηση πως «για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, μονοπρόσωπη» κι ότι «πολλές φορές ούτε καν και ο ΥΠΕΞ δεν συμμετέχει…». Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «μαθαίνουμε από τον καγκελάριο Σολτς ότι αποφασίζει να δώσει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία» και «από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι θα δώσει κι άλλα αντιαρματικά». «Είναι δυνατόν; Δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, δεν υπάρχουν θεσμοί; Δεν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή της Βουλής; Κανείς να μην ξέρει; Ο ελληνικός λαός να μην ξέρει;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μονοπρόσωπες αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους» θέτοντας ερωτήματα: «Πόσο βαθιά μάς εμπλέκει σ’ έναν πόλεμο και τι κινδύνους εγκυμονεί η απόφασή του να δώσει βαρύτατο οπλισμό και τεθωρακισμένα. Από πού θα φύγουν αυτά τα τεθωρακισμένα για να πάνε στην Ουκρανία; Από τον Έβρο και τα νησιά; Και πότε θ’ αντικατασταθούν από τα γερμανικά; Γιατί δεν δίνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία τεθωρακισμένα και δίνει μέσω της Ελλάδας; Γιατί δεν θέλει να εμπλακεί τόσο σκληρά στον πόλεμο. Αλλά εμείς να εμπλακούμε;».

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως ανησυχεί «με την έννοια ότι δεν έχουμε στρατηγική, με την έννοια ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο ειρηνοποιός και μάλιστα θέλει να γίνει και ο διαμεσολαβητής, αποδεκτός απ’ όλους διαμεσολαβητής για την ουκρανο-ρωσική κρίση που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και εμφανίζεται μάλιστα και ως αμυνόμενος».

«Με ανησυχεί δηλαδή διπλωματικά», συνέχισε, «ότι η Τουρκία κερδίζει κι εμείς, με τη στρατηγική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που εφαρμόζει τις αμερικανικές κυρώσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος, μ’ αυτό που έγινε με το ρωσικό πλοίο και το ιρανικό πετρέλαιο, δεν έχει ξαναγίνει… ». Υπογράμμισε ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός «δεν έδωσε επ’ αόριστον τις βάσεις» και πως «δεν πρόλαβε να γυρίσει από τα τις ΗΠΑ και πέταγαν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Και οι ΗΠΑ τι απάντησαν; Βρείτε τα». «Ευτυχώς, έχουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία κανένας Έλληνας πολίτης, αλλά με αυτήν τη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να κοιμάται κανένας ασφαλής», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα «στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, είναι χώρα της ΕΕ και χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να διεκδικεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να φροντίζει να κερδίζει διπλωματικούς πόντους προκειμένου να μη μας εμφανίζεται κι από πάνω η Τουρκία και ο Ερντογάν ότι έχει δίκιο».

Οι παραπάνω δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έγιναν με  συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» του newsbomb.gr.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA7 λεπτά ago

Νέοι αγρότες: Οι δικαιούχοι σε Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Πάτρα: Σε αναμμένα κάρβουνα η Πισπιρίγκου – Το επισκεπτήριο και το νέο μήνυμα στον Δασκαλάκη

OIKONOMIA27 λεπτά ago

Λογαριασμοί ρεύματος: Διπλή παγίδα για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών από το «πλαφόν»

ΚΟΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Turkaegean: Οι Financial Times προβάλουν το «τουρκικό αιγαίο» – «Σας υπόσχεται εξαιρετικές εμπειρίες»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ29 λεπτά ago

Η κορυφαία σεφ Ντίνα Νικολάου ήρθε στη Λάρισα με διάσημο Γάλλο δημοσιογράφο και γευσιγνώστη και δοκίμασαν παραδοσιακά πιάτα (φωτο)

ΕΛΛΑΔΑ39 λεπτά ago

Κρήτη: Ναυαγοσώστες έσωσαν 52χρονη στα Μάλια

OIKONOMIA47 λεπτά ago

North Evia – Samos Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε αίτηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ58 λεπτά ago

Τζιλ Μπάιντεν, Μαρέβα Μητσοτάκη και Ανίκ Πέντερς ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία

LIFESTYLE1 ώρα ago

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΜΑΡΑ ΤΗΣ

OIKONOMIA1 ώρα ago

Συνεταιρισμοί: Κορονοενισχύσεις έως 2,3 εκατ. ευρώ – Τι ισχύει με τις οφειλές

Δημοφιλή