Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Αμβλώσεις: Μπορεί να ανατραπεί στην πράξη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 «Ρόου εναντίον Γουέιντ» για τις αμβλώσεις έχει προκαλέσει οργή στη χώρα, ενώ κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις, όπως και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Guardian, με άρθρο – ρεπορτάζ του Έντουαρντ Χέλμορ, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η απόφαση μπορεί να αλλάξει.

Ο Τζο Μπάιντεν, επισημαίνει αρχικά ο Χέλμορ, ανανέωσε το Σάββατο την κριτική του προς το Ανώτατο Δικαστήριο, μία ημέρα μετά την έκδοση μιας ιστορικής απόφασης από τους δικαστές, η οποία ανέτρεψε την απόφαση που εξασφάλιζε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση για σχεδόν μισό αιώνα.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει λάβει ορισμένες τρομερές αποφάσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση όπου υπέγραψε το διακομματικό νομοσχέδιο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής της περασμένης εβδομάδας. Ο πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, γνωρίζουν «πόσο οδυνηρή και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσους πολλούς Αμερικανούς» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση.

Περιορισμένες οι επιλογές του Λευκού Οίκου

Όμως, ο Λευκός Οίκος έχει περιορισμένες επιλογές, αφήνοντας συνταγματικούς και νομικούς εμπειρογνώμονες να προειδοποιήσουν το Σάββατο ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμος τρόπος εκτός καταστατικού νόμου να αποκατασταθούν οι ομοσπονδιακές εγγυήσεις για το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ».

Οι ευκαιρίες να αμφισβητηθεί η απόφαση των δικαστών ή να παρουσιαστούν εκ νέου επιχειρήματα συνταγματικού δικαίου με βάση τα ίσα δικαιώματα είναι προς το παρόν περιορισμένες, τονίζεται στο άρθρο.

«Μας περιμένει ένας μακρύς, μπερδεμένος, χαοτικός και, όσον αφορά τον ανθρώπινο πόνο, τρομερά δαπανηρός αγώνας», λέει ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Χάρβαρντ, Λόρενς Τράιμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Παρασκευής ως «χωρίς αρχές».

Ίσως χρειαστούν γενιές και γενιές

Ο Τράιμπ δήλωσε στον Guardian ότι μπορεί να χρειαστούν γενιές και γενιές για να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, αλλά μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της απόφασης.

Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι το Κογκρέσο να δώσει εξουσίες στο υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών ή στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να παρακάμπτει τους πολιτειακούς νόμους.

Το θέμα αυτό προέκυψε την Παρασκευή, όταν ο γενικός εισαγγελέας, ο Μέρικ Γκάρλαντ, τόνισε σε δήλωσή του ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη μιφεπριστόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόκληση έκτρωσης, με βάση τη διαφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Η μιφεπριστόνη και η μισοπροστόλη, ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόκληση έκτρωσης, έχουν εγκριθεί από τον FDA για χρήση κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Λουιζιάνα, έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που καθιστά παράνομη την ταχυδρομική αποστολή των φαρμάκων από τους γιατρούς.

Σε δήλωσή του, ο Γκάρλαντ σημείωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου να κωδικοποιήσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των Αμερικανών, κάτι που διατηρεί την εξουσία να κάνει». Αλλά ο ομοσπονδιακός νόμος είναι ασαφής ως προς το αν οι πολιτείες μπορούν να απαγορεύσουν το φάρμακο και το ζήτημα θα επιστρέψει πιθανότατα στην ίδια έδρα που εξέδωσε την απόφαση της Παρασκευής.

Ανατρέχουν στην απόφαση για την υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ»

Κάποιοι μελετητές έχουν ανατρέξει στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» για να βρουν πού αυτή η απόφαση έδωσε χώρο στη σημερινή πλειοψηφία στο δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση.

Μια ιδέα που έχει προκύψει είναι ότι η αρχική απόφαση μιλούσε για ελευθερία αλλά όχι για ισότητα.

«Είναι πραγματικά ανόητο να προσπαθήσει κανείς να εξηγήσει γιατί η απόφαση δεν θα έπαιρνε τον υψηλότερο βαθμό σε ένα μάθημα συνταγματικού δικαίου», λέει ο Tribe, ο οποίος αναφέρεται τέσσερις φορές στην απόφαση της Παρασκευής. «Το δικαστήριο θα έπρεπε να έχει μιλήσει για την ισότητα, χωρίς αμφιβολία, αλλά μίλησε επίσης για την ελευθερία και η ελευθερία ενσωματώνει την ιδέα της ισότητας».

Μια οδός που θα μπορούσε να είναι πιο γόνιμη για την αποκατάσταση του δικαιώματος στην άμβλωση είναι τα πολιτειακά συντάγματα που έχουν τις δικές τους προστασίες γύρω από την ελευθερία και την ισότητα.

«Θα περίμενα από δημιουργικούς διαδίκους να αμφισβητήσουν τους κρατικούς νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις με βάση το ίδιο το σύνταγμα της πολιτείας. Αν τα πολιτειακά δικαστήρια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι εκλεγμένα, το δουν αυτό μέσα από τον ίδιο φακό με τον οποίο το είδε το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα καταλήξουν πουθενά.

Αλλά είναι πιθανό ότι σε ορισμένες πολιτείες υπάρχουν πιο φιλελεύθερα, προοδευτικά ή υπέρ της ισότητας των φύλων πολιτειακά δικαστήρια που θα ερμήνευαν το πολιτειακό σύνταγμα δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες από αυτά που τους έχει δώσει το ομοσπονδιακό σύνταγμα», πρόσθεσε ο Τράιμπ.

Μεγάλο χρονικό διάστημα για το συνταγματικό δίκαιο

Ο Κέβιν Ο’ Μπράιεν, εταίρος της Ford O’Brien Landy, μιας δικηγορικής εταιρείας boutique, επεσήμανε ότι η υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» γράφτηκε πριν από 50 χρόνια – ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά το συνταγματικό δίκαιο.

«Γράφτηκε σε μια καλοπροαίρετα φιλελεύθερη εποχή όπου δεν υπήρχαν ιδεολογικές εντάσεις. Επί δικαστηρίου Γουόρεν, η γραφή ήταν λίγο πιο χαλαρή και οι δικαστές έγραψαν πιο γενικά. Έβαλαν τη Ρόου κάτω από αυτή τη μάλλον ασαφή έννοια ότι υπήρχε ένα συμφέρον ιδιωτικής ζωής που εμπεριέχεται στο σύνταγμα».

Ο O’Brien επικαλέστηκε την αείμνηστη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η οποία σημείωσε ότι η υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» υποστηρίχθηκε με βάση το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και όχι τα δικαιώματα των γυναικών.

«Η υπόθεση δεν αφορά πραγματικά την επιλογή της γυναίκας, έτσι δεν είναι;» είπε κάποτε η Γκίνσμπουργκ. Αυτό ίσχυε, φυσικά, μέχρι που δεν ίσχυε. «Δεν φαινόταν να απαιτείται πολλή επιχειρηματολογία μεταξύ των πολιτισμένων ανθρώπων ότι οι άνθρωποι είχαν αυτονομία στις κρεβατοκάμαρές τους και οι γυναίκες είχαν δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα τους, αλλά μετά είχαμε αυτή την επανάσταση στη σκέψη μεταξύ των συντηρητικών δικαστών».

Πώς αντέδρασαν στην απόφαση μεγάλες εταιρείες

Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τα νέα νομικά εμπόδια, οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα. Ορισμένες από τις πιο αναγνωρισμένες αμερικανικές εταιρείες, όπως η JPMorgan Chase, η Meta (μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram), η Walt Disney, η Tesla και η Apple, έχουν δηλώσει ότι θα επεκτείνουν την κάλυψη σε εργαζόμενες που χρειάζονται πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες αμβλώσεις.

Οι συντηρητικοί νομοθέτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές επιπτώσεις εάν υποστηρίξουν τα ταξίδια των εργαζομένων για την άμβλωση. Η Citigroup προειδοποιήθηκε από νομοθέτη του Τέξας ότι σύμφωνα με τον νόμο περί αμβλώσεων της εν λόγω πολιτείας η τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Στη σύμφωνη γνώμη του δικαστή Μπρετ Κάβανο στην απόφαση του δικαστηρίου της Παρασκευής, ο διορισμένος από τον Τραμπ δικαστής δήλωσε ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύουν στους κατοίκους τους να ταξιδεύουν για να κάνουν αμβλώσεις.

Αλλά, όπως επισημαίνει ο Τράιμπ, πέρα από τη νομοθετική ρύθμιση που εγγυάται τα δικαιώματα άμβλωσης, χωρίς την οποία λίγοι πιστεύουν ότι είναι δυνατή, οι επιλογές είναι περιορισμένες.

«Αν εννοείτε την προσφυγή για την πλήρη επαναφορά στην κατάσταση πριν από την απόφαση, αυτό μπορεί να πάρει γενιές και γενιές», λέει. «Αν εννοείτε την ελαχιστοποίηση της ζημίας της απόφασης, τη λήψη μέτρων στο περιθώριο για να μειωθεί η καταστροφή της απόφασης, τότε, ναι, αυτό σίγουρα μπορεί να γίνει», τονίζει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για… 30 ημέρες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μετά από αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι αυτή «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναβάλλεται για ένα μήνα

Οπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, το μέτρο της αντικατάστασης των εγγράφων και των πινακίδων αναβάλλεται για ένα μήνα.

Δείτε ακόμα – KFOR: Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε εάν απειληθεί η σταθερότητα στο Κόσοβο

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου καταδικάζει έντονα τον σημερινό (χθεσινό) αποκλεισμό δρόμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τους πυροβολισμούς ενόπλων εναντίον αστυνομικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Πρόκειται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Κοσσυφοπεδίου που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας μας.

»Σήμερα (χθες) το απόγευμα και το βράδυ υπήρξαν πολλές επιθετικές ενέργειες που υποκινήθηκαν και προετοιμάστηκαν από το επίσημο Βελιγράδι.

«Ευχαριστούμε» τον αμερικανό πρεσβευτή

»Ο πρωθυπουργός Κούρτι μαζί με την πρόεδρο Οσμάνι και τους αντιπρόεδρους της κυβέρνησης Μπισλίμι και Γκερβάλα είχαν επαφές και συναντήσεις με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς διεθνείς παράγοντες.

»Με την ευκαιρία αυτή, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναλαμβάνει να αναβάλει την εφαρμογή δύο αποφάσεων από τις 29 Ιουνίου 2022 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2022, εφόσον αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και υπάρξει πλήρης ελευθερία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

»Ευχαριστούμε τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Χοβενιέρ για την αφοσίωση και την προσφορά τους».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

KFOR: Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε εάν απειληθεί η σταθερότητα στο Κόσοβο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οπως ανακοίνωσε η αποστολή KFOR (δυνάμεις της στη φωτογραφία αρχείου, επάνω), υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, σύμφωνα με την εντολή της, η οποία απορρέει από το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε επαφή με όλους

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η αποστολή της KFOR επικεντρώνεται πλήρως στην καθημερινή εφαρμογή της εντολής από τον ΟΗΕ για τη διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος και ελευθερίας κινήσεων για όλο τον λαό του Κοσσυφοπεδίου».

Δείτε ακόμα – Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βελιγράδι – Πρίστινα

Προστίθεται ακόμα ότι «Η KFOR έχει ορατή και ευέλικτη στάση επί του εδάφους και ο διοικητής της βρίσκεται σε επαφή με όλους τους κύριους συνομιλητές, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των οργανώσεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και του Αρχηγού Αμυνας της Σερβίας.

»Το ΝΑΤΟ συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου μέσω του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ και καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Θα λάβει όλα τα μέτρα»

»Είναι σημαντικό αυτό να συνεχιστεί. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Δεν θα υπάρξουν ρεαλιστικές προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια χωρίς πλήρη σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο εποικοδομητικός διάλογος είναι το κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα. Η KFOR θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση ανά πάσα στιγμή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ».

Ποια είναι η KFOR

Η KFOR είναι διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO), και υπεύθυνη για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο.

Εισήλθε στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου 1999, δύο ημέρες μετά την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα στρατεύματα της KFOR επενέβησαν τον Ιούλιο του 2011, μετά τις προσπάθειες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου να καταλάβει δύο συνοριακά φυλάκια και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή