Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακατασκευάζονται όλες οι γέφυρες στο Δήμο Τρικκαίων

Published

on

Μεγάλο έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιεί για τα Τρίκαλα ο Δήμος Τρικκαίων: την ανακατασκευή των γεφυρών και την εκ νέου κατασκευή της γέφυρας Μαρούγγαινας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ουσιαστικά θα γίνουν έργα και παρεμβάσεις σε 12 γέφυρες, 1 κατασκευή νέας γέφυρα, ενώ δε θα γίνουν παρεμβάσεις στην κεντρική πεζογέφυρα, καθώς είναι πολύ πρόσφατη (2015) η ανακατασκευή της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με προϋπολογισμό 3.300.000€ το έργο αφορά στη νέα εικόνα της πόλης, με σύγχρονες και ασφαλείς γέφυρες, για πεζούς, ποδηλάτες, οχήματα.

Το έργο εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ο πλήρης τίτλος είναι «Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημόσιου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων – Υποέργο 4: Επεμβάσεις (επισκευή, ενίσχυση, ανακατασκευή) όλων των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού εντός της πόλης των Τρικάλων με σκοπό τη στατική τους αποκατάσταση και την αισθητική τους αναβάθμιση».

Το έργο αφορά στις γέφυρες που βρίσκονται στον Ληθαίο ποταμό, εντός της πόλης των Τρικάλων. Η μελέτη που προηγήθηκε, έλαβε υπ‘ όψιν της όλα τα σχετικά με τις γέφυρες δεδομένα: υλικά και έτος κατασκευής, διεθνή βιβλιογραφία και δεδομένα, ασφάλεια, βάθος ποταμού, αναγκαίες στηρίξεις, δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.α.

Κατέληξε, επομένως, σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, που αφορούν σε ανάγκη για εργασίες στους αρμούς, στα οδοστρώματα, σε αρμούς, στα βάθρα, στα κιγκλιδώματα, σε σωλήνες απορροής ομβρίων, σε υδροβολή επιφανειών από σκυρόδεμα κ.α. Ουσιαστικά το έργο γίνεται για να αποκτήσουν οι γέφυρες σταθερότητα και να είναι βατές από οχήματα και πεζούς, χωρίς προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες γέφυρες στο Δήμο Τρικκαίων έχουν κατασκευαστεί 50, 60, 70 χρόνια πριν και τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν. Για παράδειγμα, η γέφυρα Γκίκα το 1961, η πεζογέφυρα Κουτσομυλίων στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Γούρνας το 1972, η Μαρούγγαινας το 1949 κ.ο.κ. Οι νεότερες, όπως στο πρώην ΚΤΕΛ ή του Ασκληπιού, το 1988 και το 1998 αντιστοίχως, χρήζουν λιγότερων μεν, αναγκαίων παρεμβάσεων δε.

Οι γέφυρες που θα δεχθούν αυτές τις παρεμβάσεις, είναι:

  1. Πεζογέφυρα Κουτσομυλίων
    2. Γέφυρα Μαιευτηρίου ή Τρικκαίογλου
    3. Πεζογέφυρα Πελέκη
    4. Γέφυρα Βουβής
    5. Γέφυρα Κοραή ή Γούρνας
    6. Πεζογέφυρα Πίχτου
    7. Πεζογέφυρα Ασκληπιού
    8. Πεζογέφυρα Εθνικής Αντίστασης
    9. Γέφυρα Γαριβάλδη ή πρώην ΚΤΕΛ
    10. Γέφυρα Γκίκα
    11. Πεζογέφυρα Αγ. Κωνσταντίνου
    12. Γέφυρα Αρριανού
    13. Γέφυρα Οδού Καρδίτσης

Οι γέφυρες των Τρικάλων αναβαθμίζονται και αισθητικά, χωρίς να μένουν απλό σκυρόδεμα ή κιγκλιδώματα. Συγκεκριμένα:

  • Τοποθετείται αντιολισθητικό δάπεδο
  • Αντικαθίστανται κιγκλιδώματα (στις πεζογέφυρες Αγ. Κωνσταντίνου και Πίχτου και στην οδογέφυρα Γκίκα), γίνεται καθαρισμός και βαφή όλων των υπολοίπων κιγκλιδωμάτων
  • Επικαλύπτονται οι αγωγοί δομών κοινής ωφέλειας, όπου δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να καταργηθούν αγωγοί.
  • Τοποθετείται ειδικός νυχτερινός φωτισμός, όπου αυτό είναι εφικτό και απαιτείται.
  • Τοποθετούνται ανθοδόχοι και ζαρντινιέρες κατά περίπτωση.
  • Χρωματίζονται οι γέφυρες
  • Τοποθετούνται καθιστικά δίπλα στην κοίτη του ποταμού ή χαμηλά στο πρανές αυτού.
  • Τοποθετείται σύστημα αυτόματης ενόργανης παρακολούθηση των γεφυρών στη γέφυρα Γκίκα, με μετρήσεις για παραμορφώσεις, μετατοπίσεις, δονήσεις, κ.α. Οι μετρήσεις θα παρακολουθούνται μέσω ολοκληρωμένης διαδικτυακής λύσης, σε πραγματικό χρόνο, για καταγραφή και συσχέτιση δεδομένων. Η συγκεκριμένη γέφυρα επελέγη καθώς παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα .
  • Δημιουργούνται τοιχογραφίες – murals με επίστρωση για προστασία από βανδαλισμούς.

Η νέα γέφυρα Μαρούγγαινας

Η γέφυρα Μαρούγγαινας σήμερα (Φεβρουάριος 2023)

Το έργο αυτό είναι μια νέα αρχή για την περιοχή του κέντρου των Τρικάλων. Συνάδει με το έργο για την αναμόρφωση στις όχθες του Ληθαίου και με τη νέα μορφή στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η υφιστάμενη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1949, στη θέση παλαιότερης, πιθανώς με ιστορία από τον 18ο αιώνα. Το – άγνωστης, ουσιαστικά, προέλευσης – όνομά της, το οφείλει στην παρακείμενη βρύση που προϋπήρχε.

Η νυν γέφυρα, σύμφωνα με τη μελέτη, παρουσιάζει ρηγματώσεις και έντονα προβλήματα στατικότητας στα ακρόβαθρα, «προβλήματα τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα καθώς η μη παρέμβαση επιτείνει και αυξάνει την επίδραση των συνεπειών της ανεπάρκειας».

Η νέα πεζογέφυρα θα προσομοιάζει κατά το δυνατόν με την παλαιότερη: δίτοξη με δύο συμμετρικά ημικυκλικά ανοίγματα ελεύθερης υδραυλικής διατομής.

Εκτός από τη νέα γέφυρα, θα γίνει διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού ανάντη και κατάντη από τον άξονα της γέφυρας, καθώς και συμπληρωματικά έργα τοίχων αντιστήριξης, στηθαίων, πτερυγοτοίχων κ.λπ.

Μακέτα της νέας γέφυρας

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ6 δευτερόλεπτα ago

Αργίες 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα – Πότε πέφτει και πότε κλείνουν τα σχολεία

ΜΠΑΣΚΕΤ3 λεπτά ago

Στούπα: «Να κάνουμε το καλύτερο για να βοηθήσουμε την ομάδα»

OIKONOMIA6 λεπτά ago

Συντάξεις: Οι πληρωμές Απριλίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Κοροναϊός: Πώς άλλαξε τη ζωή στις πόλεις – Τι παρέμεινε αμετάβλητο

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Eurovision 2023 – Victor Vernicos: «Το τραγούδι είναι για μια πολύ αληθινή εμπειρία που βίωσα»

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Πυροβολισμός στο Λαγονήσι: «Μη μας πυροβολείτε, είμαστε παιδιά» – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη, τι εξετάζουν οι Αρχές

ΜΠΑΣΚΕΤ24 λεπτά ago

Ώρα… Κυπέλλου για Παναθηναϊκό και Ελευθερία Μοσχάτου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 λεπτά ago

Δύσκολες αποστολές για Καλαμάτα και Λάρισα

OIKONOMIA30 λεπτά ago

ΥΠΟΙΚ: Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε 2,3% το 2023

LIFESTYLE36 λεπτά ago

Δέσποινα Βανδή: Βούρκωσε με τα λόγια της Βίκυς Σταυροπούλου

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή