Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανάλυση: Γονείς δολοφόνοι – Τα πιθανά κίνητρα στην υπόθεση της Πάτρας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Του Νέστορα Κουράκης

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός ορυμαγδού πληροφοριών και σχολίων στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης γύρω από τη λεγόμενη «παιδοκτόνο της Πάτρας». Κατά τη γνώμη μου, η υπερπληροφόρηση αυτή, έστω και αν ανταποκρίνεται σε ένα εύλογο ενδιαφέρον του κοινού, είναι τελικά, λόγω της υπερβολικής της μορφής, όχι μόνο ανώφελη, αλλά και επικίνδυνη. Ανώφελη, διότι αποσπά την προσοχή του κοινού από άλλα, πολύ σημαντικότερα θέματα που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας και απειλούν το μέλλον μας.

Και επικίνδυνη, διότι με έρεισμα αυτή την πληροφόρηση ο καθένας μας μετέχει σε αυτοσχέδια λαϊκά δικαστήρια και εντέλει εκδίδει πρόχειρες αποφάσεις εις βάρος κατηγορουμένων οι οποίοι δεν έχουν προσαχθεί ακόμη ενώπιον του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται έτσι κατάφωρα το θεμελιώδες για τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη τεκμήριο της αθωότητας.

Κόντρα στο ρεύμα, υποστηρίζω επομένως ότι ο οιοσδήποτε κατηγορούμενος, άρα και η Ρούλα Πισπιρίγκου (που αρνείται άλλωστε την ενοχή της), πρέπει να θεωρείται αθώος μέχρις ότου αποδειχθεί με τεκμήρια η ενοχή του και καταδικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό. Από εκεί και πέρα, η όποια συζήτηση για τέτοιου είδους εκκρεμείς υποθέσεις πρέπει, πιστεύω, να γίνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και με νηφαλιότητα, χωρίς δηλαδή εμμονικές και προκατειλημμένες τοποθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων, ας μου επιτραπεί να συμβάλω και εγώ στη συζήτηση για την υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη, επισημαίνοντας δι’ ολίγων τα πιθανά κίνητρα που με βάση τη βιβλιογραφία μπορούν να οδηγήσουν έναν γονέα να σκοτώσει το παιδί του και που – εξάλλου – παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα στην υπόθεση της Πάτρας.

Εν πρώτοις, χρήσιμο είναι να υπογραμμιστεί ότι οι περιπτώσεις ανθρωποκτονιών εις βάρος παιδιών πρέπει να διακρίνονται από εκείνες που προβλέπει ο Ποινικός μας Κώδικας στο άρθρο 303 ως παιδοκτονίες (ή ορθότερα: νεογνοκτονίες) και που αφορούν αποκλειστικά τη θανάτωση ενός νεογνού από τη μητέρα κατά ή μετά τον τοκετό και ενώ εξακολουθεί ακόμη «η διατάραξη του οργανισμού της από αυτόν», πολύ συχνά λόγω και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Πέρα όμως από τη νεογνοκτονία, που είναι μια ειδική περίπτωση τιμωρούμενη ελαφρότερα, ποια είναι άραγε τα κίνητρα που μπορούν να οδηγήσουν έναν γονέα και ιδίως μια μητέρα στο να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί;

Μια εικόνα για τα κίνητρα αυτά μας παρέχουν ο Αμερικανός P.J. Resnick και ο Βρετανός P.T. D’ Orban σε ταξινομήσεις κινήτρων τις οποίες διαμόρφωσαν έπειτα από έρευνα 131 περιπτώσεων από νεότερο λογοτεχνικό υλικό για δολοφόνους γονείς ο πρώτος (1969, 1970) και 89 υποθέσεων για υπόδικες γυναίκες κατηγορούμενες για δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας των παιδιών τους ο δεύτερος (1979).

Με βάση τις έρευνες αυτές και ορισμένες άλλες που ακολούθησαν αργότερα, τα κυριότερα κίνητρα τέτοιων φόνων από γονείς μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Συνηθέστερες είναι οι περιπτώσεις των λεγόμενων αλτρουιστικών φόνων παιδιού, δηλαδή όσων τελούνται για να γλιτώσει το παιδί από εικαζόμενα ή πραγματικά προβλήματα υγείας ή άλλης μορφής, τα οποία, κατά την άποψη του γονέα, θα το ταλαιπωρήσουν στη μετέπειτα ζωή του. Περαιτέρω, ιδιαίτερο κίνητρο σε φόνους παιδιών αποτελεί η οξεία ψυχωσική κατάσταση του γονέα, ιδίως σε περιπτώσεις ψυχικών νόσων, όπως η σχιζοφρένεια και η μανιοκαταθλιπτική ψύχωση, αλλά, επίσης, σε συνάρτηση με διαταραχή της διάθεσης και διαταραχή της προσωπικότητας. Μια τρίτη κατηγορία περιπτώσεων είναι αυτή που αφορά την «εν θερμώ» ανθρωποκτονία, όταν δηλαδή ο γονέας (περισσότερο ο πατέρας, όταν μάλιστα είναι μέθυσος) «ξεσπάει» τα νεύρα του εναντίον του παιδιού με χτυπήματα, κακοποίηση ή άλλες συναφείς επιθετικές ενέργειες. Τέταρτη κατηγορία είναι αυτή που συνδέεται με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και παιδοποιία, αν και σε πρώιμο στάδιο η περίπτωση αυτή επικαλύπτεται από εκείνην της νεογνοκτονίας. Τέλος, σε μια πέμπτη κατηγορία εντάσσονται πράξεις εκδίκησης εις βάρος του άλλου γονέα, όταν ο τελευταίος παρέχει υποψίες ότι έχει συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις ή όταν γενικότερα αγνοεί, απορρίπτει, ταπεινώνει ή εγκαταλείπει τον/τη σύντροφό του (έγκλημα πάθους), οπότε τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία» είτε για να προκληθεί με τη θανάτωσή τους πόνος στον «άπιστο» σύζυγο (περίπτωση της «Μήδειας» του Ευριπίδη) είτε και για να υπάρξει επαναπροσέγγιση του ζεύγους μέσω πρόκλησης κάποιας ασθένειας στο παιδί που θα συγκινούσε τον αδιάφορο σύζυγο.

Οπωσδήποτε, εκτός από τις πέντε αυτές βασικές κατηγορίες κινήτρων στη βιβλιογραφία εντοπίζονται και ορισμένες άλλες, δευτερεύουσας σημασίας, όπως η εκζήτηση κύρους και η προσέλκυση της προσοχής μέσω της δημοσιότητας που προκαλεί μια ανθρωποκτονία, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προσωπική κατάσταση του δράστη (π.χ. ανεργία). Ακόμη, δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί ταυτόχρονη εμφάνιση περισσότερων κινήτρων, όπως η αλτρουιστική ανθρωποκτονία από γονέα με ψυχική νόσο, όταν αυτός θεωρεί ότι η πράξη του έχει κάτι το λογικό και δικαιολογημένο.

*Ο Νέστωρ Κουράκης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Υγείας: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις για τις μάσκες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου θα κάνει σήμερα το απόγευμα, στις 17.00, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σημειώνεται πως το θέμα για την κατάργηση της χρήσης μάσκας από 1η Ιουνίου σε εσωτερικούς χώρους έχει τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόμων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι καλούνται να δώσουν ή όχι το πράσινο φως στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η εισήγηση της κυβέρνησης είναι αναστολή χρήσης σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση:

  • Νοσοκομεία
  • Γηροκομεία
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου
    (Λεωφορεία, Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός)

Προαιρετική χρήση:

Αντιθέτως η κυβέρνηση εισηγείται η χρήση μάσκας να είναι προαιρετική υπό το σκεπτικό ότι οι θέσεις είναι αριθμημένες και μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός ορθίων επιβατών:

  • Αεροπλάνα
  • πλοία
  • ΚΤΕΛ

Δεν μιλάμε για κατάργηση, αλλά για αναστολή

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο, ενώ εξήγησε πως η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν μπορεί να ανατραπεί.

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Το αρχικό πλάνο

Όπως είχε γράψει το in προ ημερών, το αρχικό σχέδιο ήταν η μάσκα να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε πλοία και τρένα.

«Ναι» σε αεροπλάνα, «όχι» σε πλοία;

Ωστόσο πλέον υπάρχουν κι άλλα αιτήματα υπουργείων προς εξέταση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ειδικά μετά την εισήγηση του ECDC και του EASA για κατάργηση της μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Εύλογα λοιπόν θα αναρωτιόταν κάποιος πως αν δοθεί το «πράσινο φως» για το πέταγμα της μάσκας στο αεροπλάνο, τότε θα πρέπει να γίνει το ίδιο και στα πλοία και στα τρένα.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι της Επιτροπής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη τάσσονται υπέρ των εισηγήσεων των ευρωπαϊκών οργανισμών. Έτσι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η μάσκα να καταργηθεί σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Ωστόσο πηγές αναφέρουν στο in πως κάθε μέσο μεταφοράς θα εξεταστεί μεμονωμένα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κατά πόσον τα συστήματα εξαερισμού «επιτρέπουν» την κατάργηση της μάσκας.

Αύξηση των επιβατών στα ΜΜΜ, άρα υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Όσον αφορά τα ΜΜΜ, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική, καθώς υπάρχει μία κατακόρυφη αύξηση των επιβατών το τελευταίο διάστημα και λόγω υποχώρησης του ιού και λόγω της αύξησης των καυσίμων.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές φροντίδας τόσο για τους ασθενείς όσο φυσικά και για τους εργαζόμενους.

Σχολεία με μάσκα μέχρι το…τέλος

Όσον αφορά τα σχολεία φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Έτσι οι μαθητές όλων των βαθμίδων και οι δάσκαλοι θα πουν «καλό καλοκαίρι» φορώντας τις μάσκες τους.

Η μεγαλύτερη αλλαγή

Η πιο μεγάλη αλλαγή που θα συζητηθεί είναι η κατάργηση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του εμπορικού κλάδου.

Η στάση του υπουργείου Υγείας έχει προσανατολιστεί προς την κατάργηση του μέτρου σε καταστήματα, σούπερ μαρκετ, εμπορικά κέντρα, χώρους ομορφιάς ωστόσο περιμένει και το τελικό «οκ» των ειδικών προκειμένου να προβεί στην ανακοίνωσή του.

Άλλωστε έχει παρατηρηθεί μία γενικότερη χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου κυρίως στα μικρά γειτονικά μαγαζιά, ωστόσο μένει να δούμε αν θα ισχύσει και για τα μεγαλύτερα.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκιδική – Νεκρός ένας 23χρονος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

H μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν εξετράπη της πορείας της

Ένας 23χρονος έχασε τη ζωή του και μία 19χρονη τραυματίστηκε, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν εξετράπη της πορείας της, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 7.40 το πρωί, υπό συνθήκες που ερευνώνται από το αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας. Ο νεαρός οδηγός, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η 19χρονη συνεπιβάτιδά του νοσηλεύεται στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ5 λεπτά ago

Αυστρία: Θα παραμείνουμε ουδέτεροι, αλλά όχι απομονωμένοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στους ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Υπουργείο Υγείας: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις για τις μάσκες

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Γαλλία: Έντονη καταδίκη της απόφασης της Ρωσίας να απελάσει 34 διπλωμάτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ35 λεπτά ago

Βορίδης: Νέο σύστημα αξιολόγησης για δημοσίους υπαλλήλους – Έρχονται μπόνους παραγωγικότητας

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκιδική – Νεκρός ένας 23χρονος

OIKONOMIA43 λεπτά ago

Σταϊκούρας: Από τον Ιούλιο η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 δόσεις

ΚΟΣΜΟΣ44 λεπτά ago

Ιαπωνία: Έπαιξε και έχασε σε καζίνο 338.000 ευρώ που πιστώθηκαν κατά λάθος στον λογαριασμό του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ54 λεπτά ago

Φλώρινα: Επιχείρηση ολικής ανάπλασης τοπίου

ΕΛΛΑΔΑ55 λεπτά ago

Συνελήφθη αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης – Κατηγορείται για «φακελάκι»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή