Connect with us

OIKONOMIA

Αναπτυξιακός: 5+2 επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!
  • Γράφει η Ξανθή Γούναρη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν εκτινάξει την αβεβαιότητα και καθώς φαίνεται κανείς δεν θα μείνει αλώβητος στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Ωστόσο, αρκετές βιομηχανίες τροφίμων δείχνουν αποφασισμένες να μην εγκαταλείψουν την επενδυτική τους δυναμική. Τουλάχιστον προς το παρόν. Βασική επιδίωξη των διοικήσεων είναι η θωράκιση της βιωσιμότητας των εταιρειών, έχοντας μάθει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης να διαχειρίζονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τους νέους εξωγενείς κινδύνους που εμφανίζονται.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Άλλωστε η βιομηχανία ειδών διατροφής εξακολουθεί να είναι ο πρώτος μεταποιητικός κλάδος της Ελλάδας, με κύκλο εργασιών 15 δισ. ευρώ, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ε.Ι. Παπαδόπουλος

Χωρίς παρεκκλίσεις συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο η Ε.Ι. Παπαδόπουλος, η οποία εφέτος συμπληρώνει έναν αιώνα λειτουργίας. Η γνωστή βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής, υπό την κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόκειται να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην κατηγορία του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων μέσω του νέου εργοστασίου αρτοποιίας στα Οινόφυτα κατ’ επέκταση της υφιστάμενης μονάδας. Η λειτουργία της νέας παραγωγικής μονάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του φθινοπώρου.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ, η οποία θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμική της εταιρείας, με στόχο τη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων στην κατηγορία του ψωμιού.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Ε.Ι. Παπαδόπουλος το 2020 ενισχύθηκαν κατά 2,8%, στα 179,128 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη ύστερα από φόρους σημείωσαν αύξηση 6,4%, στα 11,571 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το 2019. Η βιομηχανία με 1.538 εργαζομένους (Δεκέμβριος 2021) και παρουσία σε περισσότερες από 61 χώρες λειτουργεί 4 εργοστάσια σε Ταύρο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα και μία κεντρική αποθήκη έτοιμων προϊόντων στον Ασπρόπυργο.

Alfa Pastry

Με σημαντική αύξηση κερδών το 2021, η Alfa Pastry (Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ), ηγέτιδα εταιρεία στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, με έδρα την Κοζάνη, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. Πέρυσι η εταιρεία, που φιλοδοξεί να κατακτήσει και την αμερικανική αγορά, προχώρησε σε επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ, κατευθυνόμενες κυρίως σε καινοτόμο μηχανολογικό εξοπλισμό. Για εφέτος έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, συνολικής αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά επιπλέον επέκταση των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου της Alfa στην Κοζάνη.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της Alfa ανήλθε σε 44,082 εκατ. ευρώ έναντι 36,538 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,008 εκατ. ευρώ έναντι 3,006 εκατ. ευρώ το 2020.

Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος»

Με αυξημένο κόστος παραγωγής πάνω από 50% λόγω της εκτίναξης των τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» συνεχίζει τις επενδύσεις με το βλέμμα στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το επενδυτικό πλάνο του Συνεταιρισμού για την περίοδο 2020-2024 ανέρχεται συνολικά σε 27 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα σύγχρονο πτηνοσφαγείο, το οποίο κατασκευάζεται στον χώρο του υπάρχοντος πτηνοσφαγείου και αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο εργοστάσιο έτοιμων γευμάτων της «Πίνδος», μια επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στον επενδυτικό σχεδιασμό του Συνεταιρισμού σημαντική θέση έχει και η ενέργεια. Πέρυσι ιδρύθηκαν δύο Ενεργειακές Κοινότητες σε Ιωάννινα και Κέρκυρα που θα εκμεταλλευτούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 18 MW η καθεμία. Ο προϋπολογισμός κόστους κατασκευής ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια είναι και η ίδρυση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου.

ΚΡΙ ΚΡΙ

Κάθε χρόνο μέσα από τις θετικές της λειτουργικές ταμειακές η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ καταφέρνει να χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια σημαντικές επενδύσεις.
Για εφέτος προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για το ελληνικό γιαούρτι σχεδιάζει επένδυση 10 εκατ. ευρώ, καταθέτοντας σχετική επενδυτική πρόταση στον νέο αναπτυξιακό νόμο για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας γιαουρτιού.

Επιπλέον επενδύει και στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα αλλά και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους της ενέργειας. Ήδη σε λειτουργία έχει τεθεί η υπερσύγχρονη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΚΡΙ ΚΡΙ στις Σέρρες. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια, που υλοποιείται από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Παράλληλα, σχεδιάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος φωτοβολταϊκών, μια επένδυση της τάξης των 600 χιλ. ευρώ.

O κύκλος εργασιών της εισηγμένης γαλακτοβιομηχανίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημειώσε αύξηση 7,6% στα 30,73 εκατ. ευρώ έναντι 28,56 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 . Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν την ίδια περίοδο σε μόλις 0,55 εκατ. ευρώ από 3,55 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Παναγιώτης Τσινάβος, επικεφαλής της εταιρείας, είχε κάνει λόγο σε συνέντευξη τύπου για τετραπλασιασμό του ενεργειακού κόστος, για κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά και για πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος.

Intercomm Foods

Παρά την έκθεσή της στη ρωσική αγορά και την επιβάρυνση των λειτουργικών της εξόδων λόγω των σημαντικών αυξήσεων στα υλικά συσκευασίας και στις πρώτες ύλες, η Intercomm Foods με έδρα τη Λάρισα συνεχίζει τον επενδυτικό της σχεδιασμό.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Intercomm Foods ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας στο Ομορφοχώρι Λάρισας, εντάχθηκε στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Η εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική μεταποιητική επιχείρηση βρώσιμης ελιάς και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποιημένων φρούτων (κομπόστες βερίκοκο, ροδάκινο), αναμένεται να λάβει ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής συνολικού ύψους 1,05 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η εξαγορά των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας. Το παλαιό συνεταιριστικό εργοστάσιο θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα βρώσιμης ελιάς, μια επένδυση της τάξης των 6-7 εκατ. ευρώ.

Το 2020 ο ετήσιος τζίρος ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ, με κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ. Περίπου στα επίπεδα του 2020 έκλεισε και ο τζίρος για το 2021.

Damavand

Η Damavand, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως ντομάτας και χυμών φρούτων, επενδύει στην επέκταση της δυναμικότητάς της στη μονάδα παραγωγής ντοματοπολτού στους Σοφάδες της Καρδίτσας.

Η νέα επένδυση έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, με την επιδότηση να ανέρχεται σε περίπου 600.000 ευρώ. Έχοντας περάσει από το 2018 στον έλεγχο του fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021 υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα 4.985.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση 50% μέσω του Μέτρου 4.2.1, κατά 12,5% από ίδια κεφάλαια και κατά 37,5% από μεσοπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό.

Κατά τη χρήση 2020-2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε στα 25,29 εκατ. ευρώ, έναντι 19,39 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019-20, ενώ τα κέρδη ύστερα από φόρους έφθασαν τα 973.000 ευρώ, έναντι 273.000 ευρώ.

Βιολάντα

Η τρικαλινή βιομηχανία μπισκότων Βιολάντα επενδύει στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στη ΒΙΠΕ Λάρισας. Η επένδυση ύψους 1,96 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και η εταιρεία θα λάβει ενίσχυση ύψους 884.250 ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Το κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στα Τρίκαλα, όπου λειτουργεί και κέντρο διανομής, ενώ διαθέτει επίσης κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Δεν είχε όρια το θράσος νεαρού κλέφτη- Γ. Καρτάλη και Κοραή «ξάφρισε» σε ιδιωτικό παρκινγκ ό,τι βρήκε μπροστά του

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή