ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανδρουλάκης: Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για μεθόδευση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις κάνει λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να μην επιτρέψει τη σύγκλιση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή στη Βουλή
Την έντονη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου της Βουλής να μην κάνει δεκτό το αίτημα για συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ σε αίθουσα της Βουλής την Κυριακή. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του στο Facebook μιλά για αντιδημοκρατική απόφαση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Πρόταση μομφής: Ο Ανδρουλάκης ζήτησε αίθουσα για την Κ.Ο. και του αρνήθηκαν
Αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής.
Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!
Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, ο κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.
Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική πορεία»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία θα πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο, δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στα «ΝΕΑ» λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα για να παραστεί στη Συνεδρία Υποδοχής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα.
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ευρώπη;» («Quel avenir pour l’Europe?») εκτιμά ότι είναι νωρίς εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία να συζητηθεί η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενώ όσον αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνιστά ότι θα πρέπει να πειστεί η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της.
«Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Εχουμε πολλές συγκρούσεις στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και έχουμε μία σύγκρουση στην Ευρώπη, όχι στην ΕΕ, αλλά στην Ευρώπη, με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Εχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική και νομισματική Ενωση αλλά είναι κοινότητα αρχών. Με το δεδομένο αυτό η ΕΕ, τα κράτη-μέλη και η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνουν τις στενές τους σχέσεις. Ηταν ο γάλλος φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ που είπε «μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί»» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ για την ανάγκη να επιδείξει η ΕΕ ενότητα και σε μια αποστροφή του λόγου του θύμισε την ανάλογη προσπάθεια που έγινε στην κρίση χρέους προκειμένου να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη.
«Η ΕΕ και η Ελλάδα πάνε μαζί. Αυτός είναι ο λόγος, και από πεποίθηση, που έκανα πάντα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, που ορισμένα κράτη, και όχι ελάσσονα, ήθελαν να συμβεί. Είμαι αρκετά χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πολύ κοντά στη χώρα και λαμβάνω καθημερινά πολλά μηνύματα από Ελληνες».
Οι Συνθήκες
Τον ρωτάμε για τις πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν και του ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι και ειδικότερα για το ότι τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
«Ο Μακρόν και ο Ντράγκι σκέφτονται μια διαφορετική αρχιτεκτονική της ηπείρου έχοντας την ΕΕ ως καλά οργανωμένο οικοδόμημα» και πέρα από αυτό και κάτω από αυτό το οικοδόμημα να αναπτύσσεται ένα είδος τροχιάς, λέει ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι ήταν μια έννοια που έχει διακινηθεί πολλές φορές στη Γαλλία. «Ο πρώτος που τη διατύπωσε ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπαλαντούρ. Προσωπικά έδειχνα προς την κατεύθυνση αυτή σε διαφορετικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας, διότι είχα την εντύπωση όταν ανέλαβα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και νωρίτερα, ότι οι βαλκανικές χώρες δεν ήταν έτοιμες να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι χρειάζονταν ένα είδος δωματίου αναμονής και προετοιμασίας. Η ιδέα αυτή δεν βρήκε ευήκοα ώτα σε άλλους πρωθυπουργούς ούτε από τη Γαλλία ούτε από την Ιταλία. Η πρόταση αυτή έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία».
Η Ουκρανία
Πού θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα η ΕΕ; είναι το επόμενο ερώτημά μας. «Να επικεντρωθούμε στο πώς θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, από ποιον και με τι είδους εργαλεία και μέσα. Διότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα έχει γονατίσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα σταθεί στα πόδια της όσον το δυνατόν συντομότερα. Οταν πολλά μέρη ενός κράτους έχουν καταστραφεί, πρέπει να ανοικοδομηθεί γρήγορα προτού υπεισέλθουν άλλοι στόχοι, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι πρέπει να έχει την ευρωπαϊκή προοπτική ως στόχο, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση της χώρας. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής. Η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκή χώρα, βρίσκεται στη γειτονιά της ΕΕ, και εξαρτάται από εμάς να συμβάλουμε με αποφασιστικό τρόπο στην ανοικοδόμησή της. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τις ΗΠΑ, πρέπει να γίνει κυρίως από τους Ευρωπαίους» τονίζει κατηγορηματικά.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία
Η συζήτησή μας περνά στο ζήτημα της σχέσης Ευρώπης – Ρωσίας και πώς θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τη Μόσχα. «Δεν είναι ώρα για ευθείς δηλώσεις για τη σχέση μας με τη Ρωσία δεδομένης της συμπεριφοράς της» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ.
«Αλλά στο μέλλον θα πρέπει να οργανώσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία, διότι μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει χάρτης ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία. Οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν η ώρα θα είναι κατάλληλη, να επανασυνδεθούμε με τη Ρωσία» υποστηρίζει, εκτιμώντας πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην περίοδο της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η Φινλανδία και η Σουηδία
Πώς βλέπει το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; «Πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση ως μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο αίτημα της Φινλανδίας» λέει, θυμίζοντας ότι στη Φινλανδία υπήρχε για χρόνια η βούληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ στη Σουηδία η κοινή γνώμη άλλαξε από τότε που η Ρωσία έχει γίνει πιο επιθετική.
Σε σχέση με την αντίρρηση που έχει εκφράσει η Τουρκία ο κ. Γιούνκερ συνιστά: «Πρέπει να συζητήσουμε με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Να τον πείσουμε ότι η φινλανδική και η σουηδική ένταξη είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τον σεβασμό που πρέπει να έχει η Ρωσία έναντι των ψηφοφόρων των κρατών. Αν κατάλαβα σωστά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι παράδεισοι για τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του PKK. Μέχρι τώρα δεν είχα την αίσθηση ότι οι χώρες αυτές έχουν φιλική στάση έναντι τρομοκρατών. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό».
Κλείνουμε τη συζήτηση με αναφορά στην τωρινή πορεία της Ελλάδας, καθώς από τη θέση του προέδρου του Eurogroup και αργότερα της Κομισιόν ο κ. Γιούνκερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Η πορεία της Ελλάδας είναι πολύ καλή τα τελευταία χρόνια. Δεν εξεπλάγην από την πρόθεση της χώρας ούτε από το ότι στην πράξη επέδειξε σοβαρότητα μετά το πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε τέτοια θέση όπου οι αγορές δεν επιτίθενται για ανόητους λόγους. Αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο ως μια χώρα που συμπεριφέρεται σοβαρά και βρίσκεται προς το παρόν σε θετική πορεία».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ελιές της Καλαμάτας σε παράταξη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένα χώρο πρασίνου φιλικό σε όλους, ευέλικτο και πολυχρηστικό φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας σε έκτασή του, έχοντας ως πρωταγωνιστή την ελιά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην 20/2022 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης (δείτε ΕΔΩ) παρελήφθησαν από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας οι οριστικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία ενός Υπαίθριου Πάρκου Ελιάς, το οποίο θα υποβληθεί ως υποέργο 2 στην Πράξη με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου», με προϋπολογισμό 587.500 € με Φ.Π.Α. Στην ίδια εισήγηση περιλαμβάνεται δε ως υποέργο 1 η μελέτη που αφορά τη «Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Φυτειάς».
Ο Δήμος Καλαμάτας θα συμμετέχει στο Μέτρο 1 «Σύνθετες αστικές αναπλάσεις» και ειδικά στην Δράση 1.1. με τίτλο: «Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου ή δίκτυο αυτών», διεκδικώντας τη σχετική χρηματοδότηση σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.
Σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα αναπλάσεων διέπονται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και έχουν ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού ή της ευρύτερης οικιστικής ενότητας στην οποία εντάσσονται, αυξάνοντας παράλληλα τις αστικές ροές χωρίς να περιορίζουν τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης και αναψυχής. Βασική προτεραιότητα είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της φύτευσης και του πρασίνου.
Ο χώρος που προτείνεται να μετατραπεί σε Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς βρίσκεται δυτικά του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, παραπλεύρως του ποταμού Νέδοντα. Με πρωταγωνιστές τα ελαιόδενδρα, το Πάρκο χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Βασικό επίπεδο είναι η στάθμη της εισόδου από όπου ξεκινά το πρώτο μέρος της πορείας που καταλήγει στην Πέργκολα – Info Kiosque, όπου κατά μήκος αυτής της πορείας ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής του ελαιολάδου.
Στη μελέτη ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στο σχεδιασμό του φωτισμού του Πάρκου ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος ιδιαίτερα ευχάριστος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσπελασιμότητα του χώρου από άτομα μειωμένης κινητικότητας. Η μελέτη προτείνει δάπεδα κατασκευασμένα από μη ολισθηρά υλικά και πορείες με ήπιες κλίσεις από 2 έως 5%. Δεν υπάρχουν απρόβλεπτες αλλαγές επιπέδων ή μικρά δυσανάγνωστα ρίχτια και όλοι οι χώροι του πάρκου είναι προσβάσιμοι.
Οι πινακίδες σήμανσης τοποθετούνται σε κατάλληλα ύψη ώστε να είναι αναγνώσιμες από όλους και υπάρχει επαρκής φωτισμός ώστε να καθίσταται ο χώρος προσβάσιμος και από άτομα με μειωμένη όραση. Οι γεωμετρίες των αρχιτεκτονικών στοιχείων είναι ομαλές και φιλικές για όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς να δημιουργούνται επικίνδυνα σημεία για άτομα μειωμένης αντίληψης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star