Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κλείνει το παράθυρο συνεργασίας με τη ΝΔ – «Να μην κάνει παρέλαση ο Μητσοτάκης»

Published

on

Spread the love

Την ανάγκη για μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη στη χώρα για να βρίσκεται απέναντι στη Νέα Δημοκρατία τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ ενώ εξαπέλυσε πυρά και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ο ίδιος στις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του ενόψει του β’ γύρου των εκλογών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη πολιτική δύναμη στη χώρα για να βρίσκεται απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τρεις μεγάλους στόχους στις προγραμματικές του θέσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Ανθεκτική παραγωγική βάση που να αντέχει στους παγκόσμιους κλυδωνισμούς
  • Δίκαιη φορολόγηση
  • Ισχυρό κοινωνικό κράτος

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μείωση των φόρων σε βασικά αγαθά για όσο διαρκεί η κρίση που έχει προκληθεί λόγω της ενέργειας. «Είναι δίκαιο τα νησιά που έχουν πρόσφυγες να έχουν μειωμένο ΦΠΑ, ενώ μικρότερα νησιά να μην έχουν;» διερωτήθηκε ο ίδιος και εστίασε, μιλώντας στο OPEN, και στο ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Για να μην κάνει παρέλαση η ΝΔ, πρέπει να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται για συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να χαϊδέψω αυτιά και να κλέψω ψήφους».

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ενσωματώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την περίπτωση να επιστρέψουν στο κόμμα, απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. «Τα στελέχη τα οποία απέδειξαν ότι το ήθος τους είναι με πυξίδα την καρέκλα, σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω τη δυνατότητα επιστροφής».

Όσον αφορά τον Χάρη Καστανίδη, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δεν ζητάει αποστρατεία από κανέναν.

Ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος

Ειδικότερα σε σχέση με την οικονομική και φορολογική πολιτική που έχει μπει στο κέντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες και ως ΠΑΣΟΚ επιμένουμε ότι οι μεγάλοι στόχοι είναι τρεις: Πρώτον, μία ανθεκτική παραγωγική βάση. Ανθεκτική ανάπτυξη, που να αντέχει στους παγκόσμιους κλυδωνισμούς είτε είναι πανδημίες είτε ενεργειακές κρίσεις, κάτι που δεν έχει η Ελλάδα. Δεύτερον, δίκαιη φορολόγηση.

Και τρίτον, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Μπορώ να τα πάρω ένα-ένα με επίσημα στοιχεία και να σας αποδείξω ότι η Νέα Δημοκρατία είτε έχει αποτύχει είτε έχει κάνει τα ελάχιστα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Άκη Σκέρτσο.

«Το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, ο κ. Σκέρτσος, κόντρα σε κάθε οικονομική θεωρία, είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ βολεύει τους ολιγάρχες και τους πλούσιους. Δεν υπάρχει οικονομολόγος παγκοσμίως, που θα σας τα πει αυτά. Αν μου πείτε ποια οικονομική θεωρία το λέει αυτό, τότε πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κοροϊδίας, της φαυλότητας και της περιφρόνησης της νοημοσύνης μας, το 2019 αυτό που εγώ υποστηρίζω σήμερα και η Νέα Δημοκρατία το καταγγέλλει, το είχε εντάξει στο πρόγραμμά της.

Για τον ΦΠΑ

Έλεγε: «Μειώνουμε τον ΦΠΑ με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24%». Προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για να προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες, τους οποίους η ακρίβεια οδηγεί σε απελπισία» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης εξηγώντας ότι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

«Ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνουν ότι μείωσαν τους φόρους και ο ελληνικός λαός κέρδισε 7 δισεκ. ευρώ την τετραετία. Το ΠΑΣΟΚ απαντά: «Πράγματι συνέβη αυτό, αλλά στα δύο χρόνια πήρατε από τον ελληνικό λαό 5 δισ. παραπάνω ΦΠΑ από τον προϋπολογιζόμενο». Εμείς επισημαίνουμε ότι, όσο υπάρχει ενεργειακή κρίση, αν έχετε βγάλει 5 δισ., πρέπει να γυρίσουμε πίσω ένα ποσοστό από την υπεραπόδοση σε σχέση με τον προϋπολογιζόμενο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και να βρούμε τον συντελεστή ώστε να αποκλιμακωθεί προς τα κάτω. Αυτό είναι ένα μέτρο για όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση και για όσο αυξάνονται οι τιμές.

Το ίδιο θα ισχύει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που προτείνουμε για να πέσει το κόστος παραγωγής, δεν είναι μόνιμα. Είναι για όσο διαρκεί η κρίση. Τώρα, εάν η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη, μπορούμε να συζητήσουμε μελλοντικά την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ. Είμαστε υπέρ της οριζόντιας μείωσης των έμμεσων φόρων, διότι θεωρούμε ότι είναι στρεβλό μοντέλο για την ελληνική οικονομία τα 2/3 των φόρων που εισπράττει το κράτος να είναι έμμεσοι φόροι και το 1/3 άμεσοι φόροι. Και, μάλιστα, το φοβερό είναι ότι οι περισσότεροι άμεσοι φόροι εισπράττονται από μισθωτούς και συνταξιούχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται. Και ιδιαίτερα σε ένα κόμμα, που μάχεται με ισχυρά συμφέροντα. Καταλαβαίνω ότι σε κάποιον ολιγάρχη ή πολύ πλούσιο, που σήμερα μεταβιβάζει στο παιδί του αφορολόγητη τη βίλα των εκατομμυρίων ευρώ, δεν αρέσει να έρχεται ένα κόμμα να του λέει: «όχι, κύριε, θα έχουν αφορολόγητο μέχρι 800.000 οι μεσαίοι και οι φτωχότεροι, αλλά εσύ δεν μπορείς γιατί είναι κοινωνικά άδικο». Μπορεί να μην του αρέσει. Εγώ, όμως, θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους» υπογράμμισε.

Για τη φορολογία στα μερίσματα

Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για τη φορολογία των μεγαλομερισματούχων, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Μας ψέγουν για τα μερίσματα. Ορίστε ο χάρτης της Ευρώπης για τα μερίσματα. Τώρα υπάρχει οριζόντιος φόρος 5%. Που υπάρχει flat φόρος 5%; Μόνο στη Λιθουανία. Πού ταιριάζουμε με τη Λιθουανία; Στο ότι έχουμε το χειρότερο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει τεράστια ποσά από την τσέπη για υγεία και παιδεία. Τι λέμε; Κλιμακωτά. Μέχρι 50.000 το ίδιο που είναι και σήμερα, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία. Δεν μιλώ για τα κέρδη των επιχειρήσεων, αυτά είναι σταθερά 22%. Εμείς, αν μπορεί να μειωθεί, είμαστε υπέρ στο να μειωθεί. Εμείς μιλάμε μόνο για το μέρισμα. Τι λέμε; Μέχρι 50.000, 5%. Από 50-100.000, 10%. Δηλαδή να καταλάβει ο τηλεθεατής γιατί γίνεται φασαρία και μας ψέγουν τα μίντια που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία: Ένας που παίρνει 70.000 ευρώ ατομικό μέρισμα, θα πληρώσει 1.000 ευρώ παραπάνω με βάση όσα προτείνουμε. Ένας που παίρνει 120.000 ευρώ μέρισμα, θα πληρώσει 4.000 ευρώ. Αφορά ελάχιστους, είναι τρεις-τέσσερις χιλιάδες».

Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 3.000 οικογενειών

«Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 2-3.000 οικογενειών στην Ελλάδα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά θέλω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για να λύσουμε το δημογραφικό, να φτιάξουμε δίκαιη και ανθεκτική ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πού είναι οι μεγάλοι οικονομολόγοι, που τα χρόνια του μνημονίου προειδοποιούσαν: «Όχι παραπάνω δημόσιο χρέος», να πουν ότι σήμερα έχουμε 50 δισεκ. παραπάνω χρέος. Πού είναι οι μεγάλοι τραπεζίτες, που έβγαιναν κι έλεγαν ότι «το εμπορικό έλλειμμα κατέστρεψε την Ελλάδα» σήμερα που έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα μετά το 2010 και δεν βγαίνουν να ψελλίσουν κουβέντα;

Αφού, λοιπόν, δεν τα λένε, θα τα επισημαίνουμε εμείς. Υπόσχονται ότι θα αυξήσουν τους μισθούς 25%. Το έχουν κάνει και κεντρική διαφήμιση. Στο μεσοπρόθεσμο όμως, που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αύξηση είναι συνολικά 13%. Δηλαδή λένε προεκλογικά στον λαό ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα σου αυξήσουμε τον μέσο μισθό κατά 25% και στο σχέδιο που έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αθροιστικά είναι 13%» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία.

«Διαβάζω από χθες ένα κοινό non paper σε όλα τα σάιτ της Ελλάδας. Μα δεν μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ για να δουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Ισπανίας και αναπαράγουν ένα non paper του Μαξίμου; Προσπαθούν να μας πείσουν ότι κακώς μειώθηκε ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στην Ισπανία; Κι εκεί όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας καταδεικνύοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στην Ισπανία βοήθησε τους φτωχότερους Ισπανούς. Ας τελειώσει αυτή η ακραία προπαγάνδα η οποία δεν βοηθά να γίνεται ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αδυναμίας επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Ο φόβος της πρώτης Κυριακής ήταν ότι θα τα βρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη. Το ΠΑΣΟΚ, που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, θα τα έβρισκε με τον Βαρουφάκη; Αυτά έπαιζαν στον μιντιακό ολοκληρωτισμό της Νέας Δημοκρατίας, ότι το κόμμα που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ θα τα έβρισκε με τον Βαρουφάκη! Λέγε-λέγε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε, ό,τι πέτυχε. Τώρα καλλιεργούν δεύτερο φόβο; Πιο πιθανό είναι με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής να μπορεί να κάνει συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA3 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή