Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για επιθέσεις μέσω drones στα ενεργειακά κοιτάσματα Δανίας και Νορβηγίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Έντονη είναι η ανησυχία στις χώρες της βόρειας Ευρώπης για πιθανό επεισόδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα, μετά τα γεγονότα στους αγωγούς Nord Stream που αποδίδονται σε δολιοφθορά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, Δανία και Νορβηγία έχουν ισχυροποιήσει το επίπεδο ελέγχου στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τις πλατφόρμες πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει τα σαμποτάζ του Πούτιν

«Επισκέψεις» από drones

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Δανίας, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν αναφορές περί «δραστηριότητας» μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ρόαρ, στη Βόρεια Θάλασσα.

Το κοίτασμα αυτό βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου της Δανίας, το Τίρα, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία TotalEnergies.

Παράλληλα, η δανέζικη αστυνομία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι παρατήρησε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών» κοντά σε μια άλλη υπεράκτια πετρελαϊκή εγκατάστασή της στη Βόρεια Θάλασσα, την Χάφνταν Β, κάτι που δεν σχολίασε η TotalEnergies.

Ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας στη Νορβηγία

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Νορβηγίας προχώρησε στην τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αερίου προκειμένου να ερευνήσει πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας VG, οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη αύξηση άγνωστης ταυτότητας drones και η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφάλειας της Νορβηγίας (PSA) προειδοποίησε στις 26 Νοεμβρίου για κινδύνους ατυχημάτων ή ακόμη και για σκόπιμες επιθέσεις.

Η Μπενεντίκτε Μπγιέρνλαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της νορβηγικής αστυνομίας, δήλωσε στη VG πως οι αισθητήτες αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τυχόν παράνομα drones και επίσης ως μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε επιδιώξει καταρχάς να τα χρησιμοποιήσει.

Η διεύθυνση της αστυνομίας αρνήθηκε να πει πόσα από τα τουλάχιστον 90 νορβηγικά πεδία πετρελαίου και αερίου έχουν εφοδιαστεί με συστήματα εντοπισμού drone.

«Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα γι’ αυτό επειδή δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις δυνατότητές μας σε τυχόν αντιπάλους», ανέφερε στο Reuters η Τόνε Βάνγκεν, επικεφαλής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στην αστυνομική διεύθυνση, σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη πάροχος αερίου και σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα ανέπτυξε το πολεμικό ναυτικό, την πολεμική αεροπορία και στρατιώτες για να περιπολούν στα υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία και σε χερσαία τερματικά αντιδρώντας στις διαρροές στον Nord Stream, για τις οποίες ορισμένες χώρες έκαναν λόγο για δολιοφθορά.

Παράλληλα, το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα λάβει βοήθεια από τις Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία για να πραγματοποιεί υπεράκτιες περιπόλους, προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους αγωγούς Nord Stream.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

«Ο κόσμος ζητά το τέλος των αγιατολάχ. Είναι πια πολύ αργά»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τι συμβαίνει με την αστυνομία ηθών στο Ιράν; Καταργήθηκε όπως περιέγραφε η είδηση που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Κυριακής σε όλο τον κόσμο ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο; «Δεν είναι ακόμη σαφές», απαντά η Αζάρ Ναφίζι, η ιρανή συγγραφέας του βιβλίου «Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη» (στα ελληνικά από τις εκδ. Λιβάνη, μτφ. Ρένα Λέκκου – Δάντου), η οποία ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια και παρακολουθεί συνεχώς τις ειδήσεις που έρχονται από την Τεχεράνη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη στο Ιράν που να μπορεί να πει κάποιος ότι είναι υπεύθυνη για την αστυνομία ηθών. Ρωτούν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για το δικαστικό σώμα και εκείνος λέει ότι δεν ήταν το δικαστικό σώμα που τη δημιούργησε και ότι πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος τη δημιούργησε. Αυτό δείχνει πόσο πολύ έχει χάσει τον έλεγχο το καθεστώς: δεν μπορεί να λάβει απόφαση για τη δική του αστυνομία ηθών. Κάθε αξιωματούχος είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει σε αυτή την κυβέρνηση, δεν μπορεί απλά να λέει «δεν είμαστε υπεύθυνοι»».

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η μερική αναδίπλωση της Ιρανικής κυβέρνησης

Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο γενικός εισαγγελέας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, δήλωσε ότι η αστυνομία ηθών έκλεισε από τις ίδιες Αρχές που τη δημιούργησαν, αρνούμενος ότι πρόκειται για το δικαστικό σώμα. Την ίδια ημέρα, η Ενσιέ Καζαλί, αντιπρόεδρος αρμόδια για τις γυναίκες και την οικογένεια, ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Δεν έχουμε καθόλου αστυνομία ηθών. Πρόκειται για μια αστυνομία κοινωνικής ασφάλειας που ασχολείται με όλα τα θέματα που αντιβαίνουν στον νόμο και μπορεί να ασχοληθεί με το γυμνό, το οποίο επίσης αποτελεί έγκλημα».

Η Ναφίζι, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», διαβάζει πίσω από τις γραμμές: «Δεν αποτελεί μέρος της δικαστικής εξουσίας, δεν αποτελεί μέρος της αστυνομίας… Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη: και αυτό δείχνει πόσο αδύναμο είναι το καθεστώς. Δεν μπορεί να αποφασίσει για ένα από τα όργανά του. Πρόκειται για ένα από τα πιο τρελά πράγματα που έχω ακούσει ποτέ».

Γιατί όμως να είναι αδύναμο το καθεστώς; Δεν έχει τον τελικό λόγο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ; «Ο Χαμενεΐ υποτίθεται ότι έχει τον τελευταίο λόγο και, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει στα άκρα χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο για να εδραιώσει το καθεστώς, αλλά υπάρχει μια εσωτερική διαφωνία που αποτελεί πηγή αδυναμίας. Στο καθεστώς βλέπω δύο ακραίες τάσεις στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στις διαδηλώσεις των τελευταίων δύο μηνών: η μία είναι να αρνείται την ευθύνη ή ακόμη και να παριστάνει την αντιπολίτευση, η άλλη να υιοθετεί τη γραμμή τής πιο σκληρής καταστολής, λες και οι διαδηλωτές είναι ξένοι προς το Ιράν. Αυτές οι αντιφάσεις αποδυναμώνουν το καθεστώς. Στη θεωρία ο Χαμενεΐ έχει την εξουσία, αλλά στην πράξη δεν ξέρουμε ποιος την έχει και σε διαφορετικούς κλάδους οι άνθρωποι ενεργούν διαφορετικά».

Ο γενικός εισαγγελέας Μονταζερί πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για την επιβολή των περιορισμών στην κοινωνική συμπεριφορά, χωρίς έτσι να υποδηλώνει ότι υπάρχουν αλλαγές στην απαίτηση για μαντίλα προς το παρόν. Ωστόσο, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το κοινοβούλιο και το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης θα μελετήσουν το θέμα του χιτζάμπ τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τι μπορεί να περιμένει κάποιος; «Είναι πολύ αργά για να προσποιούμαστε ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο σύστημα», υποστηρίζει η Ναφίζι.

«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει το χιτζάμπ κεντρικό της θέμα. Είναι εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι αν οι γυναίκες κυκλοφορούν στους δρόμους ντυμένες όπως θέλουν, σημαίνει ότι το καθεστώς έχει τελειώσει. Και τώρα αυτό είναι που φοβούνται. Δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Πώς θα τις κάνουν; Αν αύριο έλεγαν «όχι πια χιτζάμπ» και «όχι πια αστυνομία ηθών», αυτό θα σήμαινε όχι πια Ισλαμική Δημοκρατία».

Στην πραγματικότητα, μετά τις διαμαρτυρίες, η αστυνομία ηθών δεν θεωρείται πλέον όπως πριν και πολλές γυναίκες παραβιάζουν την υποχρέωση. Δεν είναι νίκη αν καταργηθεί η αστυνομία ηθών.

«Είναι αλήθεια ότι αν καταργηθεί θα αποτελεί ένα είδος νίκης, αλλά δεν είναι αυτό που ζητούν οι διαδηλωτές. Δεν λένε να την καταργήσουμε ή να είμαστε πιο ελαστικοί όσον αφορά το χιτζάμπ. Λένε «δεν σας θέλουμε». Η σύγκρουση με το καθεστώς σχετίζεται με το γεγονός ότι οι διαδηλωτές δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τους ίδιους στο σύστημα. Χρειάζονται ένα νέο σύστημα στο οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Ο κόσμος ζητά το τέλος των αγιατολάχ. Και γι’ αυτόν τον λόγο το σύνθημα είναι «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία». Είναι πια πολύ αργά».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κασόγκι: Στο αρχείο μήνυση κατά του Σαλμάν στις ΗΠΑ λόγω ύποπτης… ασυλίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αμερικανός δικαστής έβαλε στο αρχείο χθες Τρίτη τη μήνυση που είχε υποβληθεί στις ΗΠΑ εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με την κατηγορία πως διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εξέφρασε τη «δυσφορία» του

Χωρίς να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, ο δικαστής Τζον Μπέιτς τόνισε πως είναι πρακτικά υποχρεωμένος ν’ αποδεχθεί τη θέση που διατυπώθηκε πρόσφατα από την αμερικανική κυβέρνηση, βάσει της οποίας ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας έχει δικαστική ασυλία στις ΗΠΑ, αφού είναι επικεφαλής κυβέρνησης.

Δείτε ακόμα – Τζαμάλ Κασόγκι: Η Τουρκία έκλεισε την υπόθεση και την παραπέμπει στη Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, ο δικαστής Μπέιτς εξέφρασε τη «δυσφορία» του για το ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ονομάστηκε πρωθυπουργός και για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό, κρίνοντας πως υπάρχουν «αξιόπιστες καταγγελίες για την εμπλοκή του στον φόνο του Κασόγκι».

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, άλλοτε εξ απορρήτων της σαουδαραβικής βασιλικής αυλής που μετατράπηκε σε επικριτή του καθεστώτος, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η δολοφονία του προκάλεσε αγανάκτηση σε διεθνές επίπεδο και, για ένα διάστημα, μετέτρεψε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε παρία στη Δύση.

Ο ηθικός αυτουργός

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διαψεύδουν ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Oμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας.

Η χήρα του δημοσιογράφου, η Χατιτζέ Τσενγκίζ, υπήκοος Τουρκίας, και η οργάνωση Δημοκρατία στον Αραβικό Κόσμο Τώρα (Democracy for the Arab World Now, DAWN, το ακρώνυμό της σχηματίζει τη λέξη «χάραμα» στα αγγλικά), με έδρα τις ΗΠΑ, είχαν καταθέσει μήνυση και αγωγή το 2020 εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου και άλλων κορυφαίων σαουδαράβων αξιωματούχων.

«Παρότι είμαστε απογοητευμένοι για την απόφαση αυτή, θα μελετήσουμε όλες τις πιθανές επιλογές που έχουμε για να συνεχίσουμε τις δικαστικές μας ενέργειες εναντίον της εγκληματικής συμπεριφοράς» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε χθες η διευθύντρια της DAWN, η Σάρα Λία Γουίτσον.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο εδώ και χρόνια de facto ηγέτης της σαουδαραβικής μοναρχίας ονομάστηκε πρωθυπουργός, με βασιλικό διάταγμα. Αρκετοί είδαν στην κίνηση προσπάθεια να ακυρωθούν ποινικές διώξεις σε βάρος του στο εξωτερικό.

Λαμβάνοντας υπόψη τον διορισμό, η κυβέρνηση του αμερικανού δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε στα μέσα Νοεμβρίου τη θέση πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει πράγματι δικαστική ασυλία.

Εντονες επικρίσεις

Η απόφασή της πυροδότησε έντονες επικρίσεις. Η εφημερίδα Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Τζαμάλ Κασόγκι το τελευταίο διάστημα προτού δολοφονηθεί, κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο πως «γύρισε την πλάτη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της ισότητας».

Ο Λευκός Οίκος αντέτεινε πως η συγκεκριμένη νομική γνωμοδότηση «δεν έχει τίποτε να κάνει με τη διμερή σχέση» της Ουάσιγκτον και του Ριάντ.

]Ο πρόεδρος Μπάιντεν ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο. Ο χαιρετισμός του με τον πρίγκιπα διάδοχο – ένωσαν τις γροθιές τους – σχολιάστηκε επίσης πολύ. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πάντως πως έθιξε την υπόθεση Κασόγκι στις συνομιλίες που είχαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έφτασε μια βαλίτσα με λεφτά μέχρι το σπίτι μου, είναι προσβλητικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σκιάθο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σόκ βολιώτισσα τραυμάτισε τον άρρωστο γιο της στον θώρακαμε με μαχαίρι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κιβωτός του κόσμου: Ανήλικος καταγγέλει ασέλγεια στη δομή του Βόλου από ηγετικό στέλεχος [βίντεο]

Δημοφιλή