Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ανοιχτός σε μία υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καλεί σε διάλογο «όλο το φάσμα της σημερινής αντιπολίτευσης» –

Published

on

Το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια Θεσσαλίας επιβεβαιώνει ο Λαρισαίος πρώην βουλευτής και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο, Κώστας Μπαργιώτας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr ο κ. Μπαργιώτας δηλώνει παρών στις εξελίξεις και εκτιμά πως “είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σε όλο το φάσμα της σημερινής αντιπολίτευσης”, ενώ συμπληρώνει πως “χωρίς πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, χωρίς ουσιαστικές συνεργασίες και χωρίς την ενεργή συμμέτοχη της κοινωνίας των πολιτών καμιά προσπάθεια δε μπορεί να έχει τύχη”.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και το σκηνικό… χαρακωμάτων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει τη διαφορετική “πολιτική καταγωγή και τις σαφέστατες ιδεολογικές διαφορές”, ενώ ενόψει των εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, τονίζει δηκτικά πως “η Ελλάδα κατάφερε μια χαρά να αναπτυχθεί να εκσυγχρονιστεί και να προοδεύσει και χωρίς τη ΝΔ στην εξουσία”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Και ξαφνικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από κόμματα με πολλές… συγγένειες – όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στη μνημονιακή περίοδο – επανήλθαν σε ένα status άσπονδων εχθρών που θυμίζει άλλες δεκαετίες. Θεωρείτε ότι είναι αποτύπωμα της στιγμής ή κάτι βαθύτερο;

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν τελείως διαφορετική πολιτική καταγωγή και σαφέστατες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που πηγαίνουν πίσω τουλάχιστον στην εποχή του Εθνικού Διχασμού και του Ε.Βενιζελου. Οι συγκλίσεις – στις οποίες υποθέτω πως αναφέρεστε-  προέκυψαν μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την χρεοκοπία της κυβέρνησης Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ, είχε τότε απέναντι του μια ΝΔ που υπό τον Αντώνη Σαμαρά έστηνε αντιμνημονιακές φιέστες στο Ζάππειο και επί της ουσίας αμφισβητούσε την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δίνοντας τροφή και βάθος στις τυχοδιωκτικές επιλογές του τότε ΣΥΡΙΖΑ και στην μαζικοποίηση της ΧΑ. Ήταν η χρεοκοπία αυτής της διχαστικής πολιτικής και του λαϊκισμού που επέβαλαν την κυβέρνηση Παπαδημου και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας αμέσως μετά και όχι πολίτικες και ιδεολογικές συγγένειες. Η εθνική ανάγκη την επέβαλλε μετά από μια περίοδο τυχοδιωκτισμού και κομματικού σοβινισμού από την πλευρά της ΝΔ και αφού ο αντιμνημονιακος Σαμαράς υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο.

Στην αμέσως επομένη περίοδο υπήρξε πράγματι μια ενδιαφέρουσα πολίτικη συστράτευση όλων όσων είμαστε ταγμένοι υπέρ της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Πορείας της χώρας απέναντι στις τυχοδιωκτικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπως υπήρξαν και κοινές αντιδράσεις στις πρωτοφανείς θεσμικές ακροβασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο σκάνδαλο Novartis και όχι μόνο.

Όλα αυτά όμως δεν συνιστούν πολίτικη ταύτιση καθώς οι βαθύτατες διαφορές σε θέματα ανθρωπινών δικαιωμάτων – θυμίζω τον απαράδεκτο νόμο Σαμαρά για την ιθαγένεια- στα εργασιακά, την υγεία, την παιδεία και την οικονομία εξακολουθούν να υπάρχουν. Αν συμφωνούμε σε κάτι αυτό είναι ο εξευρωπαϊσμός της χώρας,  άλλα ακόμα και εκεί φαίνεται από τη στάση της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, πως να  υπάρχει σοβαρή διάσταση. Βλέπετε,  η Ευρωπαϊκή  ολοκλήρωση δεν μπορεί να είναι ala cart, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την θεσμική ωρίμανση, το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ισοπολιτείας. Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς στο σάνδαλο της ΕΥΠ δείχνει πως δεν μπορεί το να αντιληφθεί.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει η χώρα μετά τις επόμενες – αλλεπάλληλες όπως όλα δείχνουν – εκλογές, όταν κάποιοι θα χρειαστούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων

Όπως τόνισα παραπάνω οι κυβερνήσεις συνεργασίας προέκυψαν από την εθνική ανάγκη και προφανώς αν η χώρα μπει στην περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογών όσοι αντιλαμβάνονται το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία θα πράξουν αναλόγως. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πως προτάσσει το εθνικό συμφέρον ειδικά στην περίοδο της κρίσης που ακολούθησε τη χρεοκοπία Καραμανλή. Αυτό που συστηματικά αποσιωπά  η ρητορική της ΝΔ είναι πως τις μετεκλογικές συνεργασίες τις καθορίζει η κάλπη και η λαϊκή ψήφος.

Οι συζητήσεις θα γίνουν με βάση των συσχετισμό των δυνάμεων που θα προκύψουν. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν με βάση τα σενάρια που σκαρφίζονται τα κομματικά επιτελεία σήμερα. Ο λαός κρίνει την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα στις εκλογές και αναθέτει ρόλους σε κόμματα και πολιτικούς. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει την ευθύνη όχι μόνο των επιλογών της σήμερα άλλα και των παρενεργειών που αυτές οι επιλογές θα δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον.

Με άλλα λόγια το ότι η ΝΔ έχει κατά τα φαινόμενα χάσει οριστικά την δυνατότητα αυτοδυναμίας και την πολιτική πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ίδιας κυβέρνησης της ΝΔ και πρόβλημα, όχι της χώρας, άλλα της συντηρητικής παράταξης πρωτίστως. Η Ελλάδα κατάφερε μια χαρά να αναπτυχθεί να εκσυγχρονιστεί και να προοδεύσει και χωρίς τη ΝΔ στην εξουσία. Θα τα ξανακαταφερει είμαι σίγουρος. Διλήμματα του στιλ ΝΔ ή χάος ακούγονται όχι απλώς γραφικά άλλα και  κάπως γκροτέσκο, ειδικά μετά την εμπειρία 2004-2009.

Έχει βάση η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη, πως αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ανδρουλάκη να κόψει κάθε γέφυρα με τη Ν.Δ.;

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Ανδρουλακης στη ΔΕΘ “τον ένα μήνα η ΝΔ καταγγέλλει πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ και τον άλλο  ο ΣΥΡΙΖΑ πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΝΔ”. Αμφότεροι οι πολιτικοί πόλοι προσπαθούν να λεηλατήσουν το χώρο του ΠΑΣΟΚ με ευφάνταστα σενάρια δήθεν συνεργασιών. Καθώς τώρα τελευταία, όλο και πιο έντονα φαίνεται πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ,  βγαίνει ΠΑΣΟΚ, διαλύονται οι αυτάπάτες μερικών, κυρίως μέσα και γύρω από το Μάξιμου πως το ΠΑΣΟΚ θα συρθεί ως παρακολούθημα σε μια κυβέρνηση με τους όρους του κ Μητσοτακη. Αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ όλο και πιο έντονα  τελευταία είναι η πολιτική του οριοθέτηση  τόσο προς τα δέξια όσο και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσει το κάνει με αρκετή επιτυχία.

Σε τελευταία όμως ανάλυση είναι η στάση της ΝΔ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που δηλητηριάζει το κλίμα σήμερα και όχι η πολύ προσεκτική στάση του κ Ανδρουλακη. Οι καθεστωτικές λογικές που οδήγησαν στην παρακολούθηση και η επιχείρηση συγκάλυψης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη έχουν εξαγριώσει όχι μόνο τους μετριοπαθείς προοδευτικούς πολίτες – πολλοί από τους οποίους στήριζαν τον κ Μητσοτακη  έως πολύ πρόσφατα- άλλα και τους ταγούς της συντηρητικής παράταξης. Άρα λοιπόν, καλό θα ήταν να επανεκτιμήσουν οι ‘αναλυτές’ της ΝΔ τις επιπτώσεις των πολιτικών τους  επιλογών και των αντιδημοκρατικών τους τακτικών πριν κατηγορήσουν, όπως πολύ εύκολα κάνουν τελευταία, το ΠΑΣΟΚ και τον κ Ανδρουλάκη. Όπως είπα και παραπάνω τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των πράξεων της και μόνο.

Που πιστεύετε ότι θα μας οδηγήσει αυτή η παράνοια που ζούμε με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε ενέργεια που έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητα υψηλό κόστος ζωής;

Η κατάσταση με την ακρίβεια η οποία άρχισε πολύ πριν την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία και κυριολεκτικά απογειώθηκε αμέσως μετά θα αποτελέσει ένα από τα  μεγαλυτέρα προβλήματα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Η εκτίναξη  του κόστους  παραγωγής που οδηγεί σε ύφεση ακόμα και τη Γερμανία μαζί με την εκτίναξη του κόστους ζωής δημιουργεί ένα πραγματικά εκρηκτικό μίγμα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με τις χρόνιες δομικές στρεβλώσεις της οικονομίας άλλα και επιλογών όπως η μαζική επένδυση σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, είναι σήμερα πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο ορό σε ότι άφορα τον πληθωρισμό. Δυστυχώς η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ουσιαστικές  πρωτοβουλίες   για να μειώσει το ρυθμό του, όπως για παράδειγμα να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και να αυξήσει τους έλεγχους στον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος παράγωγης – εμπορίας που από ότι φαίνεται λειτουργεί σε συνθήκες καρτέλ. Ακόμα λιγότερο είναι διατεθειμένη να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της τιμής της κιλοβατώρας όπως έκαναν η Πορτογαλία ία η Ισπανία για παράδειγμα. Η όλη κατάσταση γίνεται πολύ πολύ ανησυχητική. Το χρέος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ακυρώνοντας τις αιματηρές προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 12 χρόνια ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές βουλιάζουν λόγω της ακριβείας και του πληθωρισμού. Ας ελπίσουμε πως οι διεθνείς συνθήκες θα αλλάξουν σύντομα.

Σε ότι αφορά τη δική σας πολιτική συνέχεια, εδώ και μήνες τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σας θέλουν με το μυαλό στην περιφέρεια. Είναι η επόμενη επιλογή σας αυτή;

Με τιμά η θέρμη με την οποία πολλοί πολίτες και μάλιστα από όλους τους πολιτικούς χώρους με παροτρύνουν να είμαι υποψήφιος είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην αυτοδιοίκηση.  Δεν είμαι και δε θέλω να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Ήμουν και είμαι γιατρός και μάλιστα ταγμένος στο ΕΣΥ και τη δημοσία υγεία. Ενεπλάκην στην πολιτική σε μια εποχή βαθιάς κρίσης πιστεύοντας τότε ειλικρινά πως μπορώ να βοηθήσω να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που θεωρούσα και θεωρώ απαραίτητες για την χώρα. Αλλαγές στην παιδεία, την υγειά τη δικαιοσύνη, τη δημοσία διοίκηση.

Σε ότι με αφορά, δεν  θεωρώ πως η οποία υποψηφιότητα είναι αυτοσκοπος. Αν αισθανθώ ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά δε θα διστάσω να συμμετάσχω ενεργά. Σε ότι αφορά την περιφέρεια, οι εκλογές για την οποία απέχουν αρκετά, με δεδομένες τις συνθήκες και τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλία είναι νομίζω πολύ σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σε όλο το φάσμα της σημερινής αντιπολίτευσης. Χωρίς πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, χωρίς ουσιαστικές συνεργασίες και χωρίς την ενεργή συμμέτοχη της κοινωνίας των πολιτών καμιά προσπάθεια δε μπορεί να έχει τύχη. Η διεκδίκηση της περιφέρειας έχει νόημα υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας μιας ευρείας πολιτικής πρωτοβουλίας και στους τέσσερις νομούς και όχι θέμα παραγοντισμού και προσωπικών φιλοδοξιών. Ένα τέτοιο πλαίσιο που θα άνοιγε τις πόρτες της περιφέρειας σε μια διαφορετικού τύπου, δημοκρατική και συμμετοχική διακυβέρνηση, θα είχε πιστεύω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
MEDIA9 λεπτά ago

“Εκτόξευση” για το TikTok – Αποκαλύπτει τον τεράστιο αριθμό χρηστών

VIDEO12 λεπτά ago

Η μητέρα των αδικοχαμένων κοριτσιών Αθηνά Δελλή στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra 22/03/2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 λεπτά ago

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Τέμπη: Τι απαντά ο υφυπουργός Μεταφορών μετά το «άδειασμα» στη Λάρισα για την τηλεδιοίκηση

ΜΠΑΣΚΕΤ33 λεπτά ago

Γιοκουμπάιτις: «Ο Παναθηναϊκός παίζει πάντα καλύτερα στο ΟΑΚΑ»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ36 λεπτά ago

Ζιρού: «O Εμπαπέ έδειξε ότι είναι αρχηγός»

OIKONOMIA42 λεπτά ago

ΝΒΑ: Ποιος Έλληνας δισεκατομμυριούχος συζήτησε με τον Μάικλ Τζόρνταν την αγορά των Σάρλοτ Χόρνετς

ΚΟΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Ο Άντονι Μπλίνκεν καλεί τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

ΘΕΣΣΑΛΙΑ51 λεπτά ago

Την Παρασκευή 24/3 η λαϊκή αγορά στο Μουζάκι

LIFESTYLE57 λεπτά ago

Τα δύο της παιδιά θα καταθέσουν στη δίκη

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Μερομήνια: Μετά το Πάσχα έρχεται η απόλυτη ταραχή στον καιρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

OIKONOMIA2 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Γεωργία Μπίκα δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή