Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγουν στόματα στην Ουκρανία – O Ζελένσκι μπορούσε να λήξει τον πόλεμο σε δύο μήνες

oukrania polemos ta nea.jpg

Όταν ακούγαμε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας την άνοιξη του 2022 να λέει ότι κάποια κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θέλανε να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακουγόταν υπερβολικό και για πολλούς ψευδές. Όταν όμως, εν έτει 2024, το ψελίζουν κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι;

Σε έναν μήνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει κλείσει δύο χρόνια, με τις λίστες των δεκάδες χιλιάδων θυμάτων να παραμένουν επτασφάγιστο μυστικό για λόγους προπαγάνδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που υπηρέτησαν δίπλα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτός ο πόλεμος, αντί για δύο χρόνια, θα μπορούσε να τερματιστεί στους… δύο πρώτους μήνες!

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντιόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη, για να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου. Πράγματι, ακόμα και οι ίδιοι ανέμεναν να δουν λευκό καπνό πάνω από τον Βόσπορο. Εις μάτην.

Άνθρωποι κλειδιά εκείνων των διαπραγματεύσεων, που τελικά τινάχτηκαν στον αέρα, παραδέχονται σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η ειρήνη ήταν δυνατή και ότι οι Ρώσοι πράγματι επεδίωκαν να σιγήσουν τα όπλα. Ωστόσο, αντί να ανοίξουν σαμπάνιες για τον τερματισμό του πολέμου, το Κίεβο υπηρέτησε την πολεμική αντζέντα.

«Ο Πούτιν ήθελε να σταματήσει τον πόλεμο»

Ειδικότερα, λίγο πριν λήξει το 2023, ο πρώην αν. υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Oleksandr Chalyi, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης (GCSP) ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε ειλικρινά να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία.

«Ήταν προσωπική του απόφαση να αποδεχτεί το κείμενο αυτής της ανακοίνωσης, το οποίο απέχει πολύ από την αρχική πρόταση της Ρωσίας για το τελεσίγραφο της Ρωσίας που υπέβαλαν στην ουκρανική αντιπροσωπεία στο Μινσκ. Έτσι καταφέραμε να βρούμε έναν πολύ ρεαλιστικό συμβιβασμό και έτσι ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να καταλήξει σε κάποια ειρηνική διευθέτηση με την Ουκρανία» ανέφερε ο διπλωμάτης.

«H Ρωσία ήταν έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο εάν συμφωνούσαμε, όπως έκανε κάποτε η Φινλανδία, δηλαδή να μείνει ουδέτερη»

Λίγες μέρες μετά την ομιλία του Oleksandr Chalyi, μίλησε ένας άλλος σημαντικός πρώην αξιωματούχος του Κιέβου, ο πρώην Σύμβουλος του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρεστόβιτς.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Αρεστόβιτς στο UpHerd στις 15 Ιανουαρίου, υποστήριξε και ο ίδιος ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν αποδώσει νωρίτερα στη διαδικασία.

«Ήμουν μέλος της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης και ήταν η πιο επωφελής συμφωνία που μπορούσαμε να έχουμε κάνει». Όταν μάλιστα επέστρεψε στο Κίεβο από την Κωνσταντινούπολη είχε την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν πάει περίφημα. «Ανοίξαμε το μπουκάλι της σαμπάνιας» είπε χαρακτηριστικά.

O πρώην Σύμβουλος του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρεστόβιτς.

«Οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα πρωτόκολλο προθέσεων και ήμασταν κατά 90% προετοιμασμένοι για απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων».

Εξήγησε ότι «είχαμε συζητήσει την αποστρατικοποίηση, την αποναζιοποίηση, θέματα που αφορούν τη ρωσική γλώσσα, τη ρωσική εκκλησία και πολλά άλλα». Αυτό που έμεινε ήταν «το ζήτημα του αριθμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, για το οποίο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δεσμευτεί να πάρει απόφαση μιλώντας με τον  ίδιο τον Πούτιν.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στο παρελθόν ακόμα και ο επικεφαλής του ίδιου του κόμματος του Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού», Ντέιβιντ Μπράουν, είχε επιβεβαιώσει ότι η ειρήνη ήταν εφικτή. Τότε είχε πει ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία συμφώνησε να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Ρώσοι είχαν δεχτεί όλους τους ουκρανικούς όρους εκτός από έναν.

«Η ρωσική αντίδραση του δίνει ελπίδα ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθούν σύντομα για συνομιλίες για να καταλήξουν σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία» έγραφε τότε η Telegraph.

Σε πιο πολύ πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μπράουν επανέλαβε ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο εάν συμφωνούσαμε, όπως έκανε κάποτε η Φινλανδία, ουδετερότητα και δεσμευόμασταν ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι η εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν το «σημείο κλειδί» για τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του Κόμματος «Υπηρέτης του Λαού», Ντέιβιντ Μπράουν, σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2023 στη Nataliia Moseichuk.

Για του λόγου το αληθές, ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές εφημερίδες τη Strana.ua, είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συμφωνήσει να μην μπει στο ΝΑΤΟ, που ήταν και ο κύριος λόγος της ρωσικής εισβολής.

Τι πήγε στραβά;

Εφόσον λοιπόν, όλα πήγαιναν τόσο εξαιρετικά γιατί δεν πέσανε οι υπογραφές; Για τον Αρεστόβιτς, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις. Η μία είναι ότι ο Ζελένσκι «σοκαρίστηκε» από τις υποτιθέμενες θηριωδίες των Ρώσων στη Μπούτσα και έτσι αποτραβήχτηκε.

Σύμφωνα, όμως με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ που του ζητήθηκε να μεσολαβήσει τότε, «τίποτα δεν ήταν γνωστό για τον Μπούτσα κατά τις συνομιλίες με τον βασικό διαπραγματευτή της Ουκρανίας στις 7 και 13 Μαρτίου Ράστεμ Ουμέροφ.

Έτσι, πηγαίνουμε στη δεύτερη εξήγηση του Αρεστόβιτς που είναι η… παρέμβαση της Δύσης.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ήταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που ήρθε στο Κίεβο και έβαλε τέλος σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία» είπε ο Αρεστόβιτς, καταλήγοντας καπως αγανακτισμένα, «πραγματικά δεν ξέρω».

«Μας συμβούλεψαν οι Δυτικοί σύμμαχοι να μην συμφωνήσουμε σε εφήμερες εγγυήσεις ασφαλείας» είπε ο Μπράουν και προσέθεσε «όταν επιστρέψαμε από την Κωνσταντινούπολη, ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε στο Κίεβο και είπε ότι δεν θα υπογράψουμε τίποτα μαζί τους και ας πολεμήσουμε».

Έτσι, οι παραπάνω θέσεις φαίνεται να κουμπώνουν τέλεια με αυτά που είπε ο Σρέντερ στην Βerliner Zeitung «τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί γιατί όλα τα άλλα αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον…. Οι Ουκρανοί δεν συμφώνησαν για ειρήνη επειδή δεν τους επιτρεπόταν. Πρώτα έπρεπε να ρωτήσουν τους Αμερικανούς για όλα όσα συζήτησαν».

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή