Connect with us

OIKONOMIA

Αντιδρούν οι Ελβετοί στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δημοψήφισμα ζητά το 52% των ερωτηθέντων

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τη διάσπαση της νέας υπερ-τράπεζας που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Credit Suisse και UBS επιθυμούν τουλάχιστον δύο στους τρεις Ελβετούς, ζητώντας νέα κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Ελβετίας, την GfsBern, και η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Όπως άλλωστε σχολιάζει το βρετανικό έντυπο, τα αποτελέσματα προσθέτουν δυναμική στις εκκλήσεις εντός Ελβετίας για επανεξέταση της συμφωνίας, για πιθανή ανατροπή της ή ακόμη και για θέσπιση νομοθεσίας που να προβλέπει μόνιμη ανάκτηση των μπόνους από τους υπαλλήλους της Credit Suisse, προς όφελος των φορολογουμένων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιφυλάξεις από τα κόμματα

Τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ελβετίας έχουν εκφράσει ήδη σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία – εξπρές για διάσωση της Credit Suisse μέσω απορρόφησής της από την UBS, η οποία συνήφθη την προηγούμενη Κυριακή κατόπιν μεσολάβησης της ελβετικής κυβέρνησης, η οποία θα επωμιστεί και μέρος του κόστους.

Μια συνεδρίαση του ελβετικού κοινοβουλίου, το οποίο συνέρχεται μία φορά κάθε λίγους μήνες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκτάκτως εντός του Απριλίου, κατά την οποίαν αναμένεται να ασκηθεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, το δεξιό SVP, το οποίο ελέγχει το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην επέκταση της ενίσχυσης της ρευστότητας της UBS και της Credit Suisse από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα, εάν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί για τη διάσπαση της οντότητας και τα μέτρα για την ανάκτηση των μπόνους από τους τραπεζίτες της Credit Suisse.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ότι θα απαιτήσει νέα τραπεζική νομοθεσία. «Θα τεθούν επί τάπητος σκληρά μέτρα», υποσχέθηκε το κόμμα στους υποστηρικτές του. «Πρέπει να θεσπιστούν νόμοι που θα βάζουν τέλος στην κουλτούρα της ανευθυνότητας».

Ακόμα και το φιλοεπιχειρηματικό συντηρητικό FDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, ζήτησε μέτρα κατά των τραπεζών. Όσον αφορά συγκεκριμένα τη συμφωνία, υποστήριξε ότι η εγχώρια τράπεζα της Credit Suisse θα πρέπει να διαχωριστεί από την UBS μόλις διευθετηθεί η συγχώνευση και ηρεμήσουν οι αγορές.

«Μια UBS με συνολικό ισολογισμό 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων είναι πολύ μεγάλη για την Ελβετία», ανέφερε το κόμμα, το οποίο προσπαθεί να τηρήσει δύσκολες ισορροπίες καθώς η υπουργός Οικονομικών της χώρας, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία, αποτελεί μέλος του.

Οργή από την κοινωνία

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 83% των ψηφοφόρων συμφωνεί «απόλυτα» ότι η διοίκηση της Credit Suisse πρέπει να «λογοδοτήσει», ενώ το 71% συμφωνεί απόλυτα ότι τα κέρδη δεν πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά, ενώ εμπλέκονται χρήματα των φορολογουμένων.

Το 47% των ερωτηθέντων συμφώνησε απόλυτα με τη δήλωση αυτή: «Η UBS είναι πλέον πολύ μεγάλη. Θα πρέπει να διασπαστεί λόγω των κινδύνων», ενώ το 32% δήλωσε ότι συμφωνεί.

Ένας παρόμοιος αριθμός δήλωσε ότι η επενδυτική τραπεζική θα πρέπει να διαχωριστεί μόνιμα από τις δραστηριότητες αποδοχής καταθέσεων: Το 47% συμφώνησε απόλυτα με την προώθηση νέων νόμων για το σκοπό αυτό, ενώ το 31% δήλωσε ότι συμφωνεί.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεώρησε επίσης ότι η ελβετική κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα με τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να εξαλείψει ορισμένους κατόχους ομολόγων, ένα μέτρο που προκάλεσε την οργή των επενδυτών του εξωτερικού.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – 52% – δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το μοντέλο άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, μόλις 100.000 υπογραφές θα χρειάζονταν για να προκληθεί εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα ήταν συνταγματικά δεσμευτικό.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE2 λεπτά ago

Δείχνουν τα λευκά μαλλιά τους και «τρελαίνουν» το Instagram

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Νεκρή γυναίκα στην Κω: Εξοργισμένοι οι συγγενείς της 63χρονης που πέθανε σε καρότσα αγροτικού – «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»

OIKONOMIA17 λεπτά ago

Χρέη στην Εφορία: Στο ηλεκτρονικό σφυρί κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες και παρκινγκ

ΚΟΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Παντσίρ

LIFESTYLE26 λεπτά ago

Σήμερα ξεναγεί επισκέπτες με απώλεια όρασης στον κόσμο της φωτογράφου Nelly’s

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη – Δείτε σε ποιες περιοχές

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Στο “τιμόνι” του Παλαιού Φαλήρου ο Βαμβακάρης

ΚΟΣΜΟΣ38 λεπτά ago

Ντόναλντ Τραμπ: Στόχος ερευνών για την διαχείριση απόρρητων εγγράφων

LIFESTYLE44 λεπτά ago

Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν γιόρτασε τον αρραβώνα της με crop top και μίνι φούστα

ΕΛΛΑΔΑ50 λεπτά ago

Πανελλαδικές 2023: Σε μαθήματα προσανατολισμού εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή