Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αντίο lockdown – Τέλος τα SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00.30 και «άνοιγμα» μετακινήσεων από νομό σε νομό

Published

on

Spread the love

Το lockdown τελειώνει σε μεγάλο ποσοστό καθώς το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται, τα SMS μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ «ανοίγουν» και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.Στην ενημέρωση -όπως κάθε Τετάρτη- του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 2489 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.063 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 226 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, ευχαριστώντας τους δημοσίως. Μάλιστα τόνισε πως από αύριο 13 Μαΐου αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο ΕΣΥ.Στην συνέχεια αναφέρθηκε στου εμβολιασμούς, λέγοντας πως το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι πια το 13% του πληθυσμού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Καθολικός εμβολιασμός στα νησιά

«Παράλληλα με το πρόγραμμα Ελευθερία, οργανώνουμε το πρόγραμμα «γαλάζια Ελευθερία» που στόχο έχει τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το αργότερο στα τέλη Ιουνίου με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας πως στα νησιά θα λειτουργήσουν και νέα εμβολιαστικά κέντρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα νησιά που έχουν… ήδη ανοσία

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου

Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Σκέρτσος: Η άρση των περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε κάρτες με στοιχεία που δείχνουν πως η σταδιακή άρση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα δεν αύξησε τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα, μιλώντας για συνεχή αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Self tests και εμβόλια

Ακολούθως τόνισε πως ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 8.000.000 δωρεάν self tests, από τα οποία προέκυψαν 11.532 θετικά κρούσματα, τα οποία -εφόσον στην πλειοψηφία τους αφορούσε σε ασυμπτωματικούς πολίτες- δεν θα γίνονταν έγκαιρα αντιληπτά και η διασπορά του ιού θα ήταν μεγαλύτερη στην κοινότητα.

Αναφορικά με τα εμβόλια, είπε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τουλάχιστον το 50% των πολιτών της χώρας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Γιατί αίρονται τα μέτρα

Τετραπλή απάντηση έδωσε στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος:

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Νέα αρχή από τις 14 Μαΐου

Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Πώς θα πηγαίνουμε στα νησιά

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σκέρτσος: Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση, έστειλε, μετά τον υπουργό Υγείας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί, σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA4 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

VIDEO4 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στην Αίγινα: Συγκλονίζει ο Δήμος για την αυτοκτονία του 14χρονου – «Να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας»

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή