ΚΟΣΜΟΣ
Αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη στέλνει ο Ζελένσκι – Ρωσία: Έτοιμοι για «πιθανούς συμβιβασμούς με την Ουκρανία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί
«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε.
«Δυστυχώς, δεν είναι αρκετά σοβαροί για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, πριν απευθυνθεί στον Πούτιν: «Είμαι εδώ, είμαστε έτοιμοι για απευθείας διαπραγματεύσεις».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι να συζητήσει μια εκεχειρία.
«Εάν επιτευχθεί εκεχειρία σε τεχνικό επίπεδο, η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να παραλειφθεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως αναμένει πληροφορίες από τις ΗΠΑ και την Τουρκία για την ώρα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.
Αν η Μόσχα δεν δείξει καμία προθυμία στις συνομιλίες για εκεχειρία, ανέφερε ο Ζελένσκι, τότε άλλες χώρες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις.
«Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να τερματίσει (τον πόλεμο), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική, οικονομική και άλλη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε. «Και γι’ αυτό ζητάμε, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις… ζητάμε αρμόζουσες κυρώσεις».
Αμέσως μετά την γνωστοποίηση ότι ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και να συζητήσουν πιθανούς συμβιβασμούς με το Κίεβο.
Ρωσία: Η στάση μας για την ειρήνη στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει την κατάσταση επί του πεδίου
Η θέση της Ρωσίας σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία έχει αλλάξει για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στα μέτωπα όπου η Ρωσία έχει προελάσει, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ερωτηθείσα από το Reuters αν η θέση της Ρωσίας έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2024, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει επίσημα τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία, η Ζαχάροβα είπε: «Ναι, υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη ρωσική θέση».
«Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται από τις αλλαγές επί του πεδίου», δήλωσε η ίδια.
Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος το 2024 δήλωσε ότι η Ουκρανία συρρικνώνεται εδαφικά κάθε φορά που απομακρύνεται από τις συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ευγνώμων στην Κίνα και τη Βραζιλία για την επιδίωξη μιας πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης.
Σχετικά με τις πιθανές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η Ζαχάροβα δήλωσε: «Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά: πόσο έτοιμη είναι; Για ποιο πράγμα είναι έτοιμη; Νομίζω, αυτό θα φανεί, μεταξύ άλλων και σήμερα στην Κωνσταντινούπολη».
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Σεισμός στο Άγιο Όρος: Ρωγμές στις Μονές Ξενοφώντος, Παντελεήμονος και Σίμωνος Πέτρας – Ηλ.Περτζινίδης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής
-
ΚΟΣΜΟΣ23 ώρες ago
Eπεισόδια στο Λος Άντζελες: Ο Τραμπ επικαλείται ομοσπονδιακό νόμο για την ανάπτυξη Εθνοφρουράς – Αντίθετος ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια
-
VIDEO19 ώρες ago
Νέο περιστατικό bullying: Εφιάλτης στο σχολείο για μαθήτρια του Νοτίου Πηλίου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση στο Δημόσιο συκοφαντείται σαν τιμωρία, ενώ είναι εργαλείο βελτίωσης – Θωρακίζουμε τα ΑΕΙ κατά της βίας με 11 παρεμβάσεις
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Σεισμός στο Άγιο Όρος: Ζημιές στις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας και Βατοπεδίου (φωτογραφίες) – Συνεχίζεται η ροή των προσκυνητών
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ10 ώρες ago
Βρήκε ενέργεια, νέους πρωταγωνιστές και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Βίλια Αττικής: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε δασική έκταση