Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη στέλνει ο Ζελένσκι – Ρωσία: Έτοιμοι για «πιθανούς συμβιβασμούς με την Ουκρανία»

Published

on

AP25135424419604.jpg

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί

«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε.

«Δυστυχώς, δεν είναι αρκετά σοβαροί για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, πριν απευθυνθεί στον Πούτιν: «Είμαι εδώ, είμαστε έτοιμοι για απευθείας διαπραγματεύσεις».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι να συζητήσει μια εκεχειρία.

«Εάν επιτευχθεί εκεχειρία σε τεχνικό επίπεδο, η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να παραλειφθεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως αναμένει πληροφορίες από τις ΗΠΑ και την Τουρκία για την ώρα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Advertisement

Αν η Μόσχα δεν δείξει καμία προθυμία στις συνομιλίες για εκεχειρία, ανέφερε ο Ζελένσκι, τότε άλλες χώρες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις.

«Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να τερματίσει (τον πόλεμο), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική, οικονομική και άλλη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε. «Και γι’ αυτό ζητάμε, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις… ζητάμε αρμόζουσες κυρώσεις».

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση ότι ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και να συζητήσουν πιθανούς συμβιβασμούς με το Κίεβο.

Ρωσία: Η στάση μας για την ειρήνη στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει την κατάσταση επί του πεδίου

Η θέση της Ρωσίας σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία έχει αλλάξει για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στα μέτωπα όπου η Ρωσία έχει προελάσει, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ερωτηθείσα από το Reuters αν η θέση της Ρωσίας έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2024, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει επίσημα τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία, η Ζαχάροβα είπε: «Ναι, υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη ρωσική θέση».

Advertisement

«Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται από τις αλλαγές επί του πεδίου», δήλωσε η ίδια.

Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος το 2024 δήλωσε ότι η Ουκρανία συρρικνώνεται εδαφικά κάθε φορά που απομακρύνεται από τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ευγνώμων στην Κίνα και τη Βραζιλία για την επιδίωξη μιας πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης.

Σχετικά με τις πιθανές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η Ζαχάροβα δήλωσε: «Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά: πόσο έτοιμη είναι; Για ποιο πράγμα είναι έτοιμη; Νομίζω, αυτό θα φανεί, μεταξύ άλλων και σήμερα στην Κωνσταντινούπολη».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο