Connect with us

OIKONOMIA

ΑΠΕ: «Καλύτερες από τον λιγνίτη» για απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ΑΠΕ μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από την παράταση ζωής των λιγνιτικών μονάδων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα, δείχνει η νέα ανάλυση της περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης The Green Tank.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η δραστική αύξηση της χρήσης του ορυκτού αερίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατέστησαν τη χώρα πιο ευάλωτη στην κρίση ενεργειακών τιμών, η οποία μαίνεται από το δεύτερο μισό του 2021 και επιδεινώθηκε μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του εισαγόμενου ορυκτού αερίου χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, προσφέρει στη χώρα περισσότερες δυνατότητες για ευκολότερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού ορυκτού αερίου, συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ-27.

Τις δυνατότητες αυτές διερευνά η νέα ανάλυση του Green Tank με τίτλο «Ηλεκτροπαραγωγή & απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα», μέσα από την εξέταση δύο δομικά διαφορετικών πολιτικών επιλογών: α) της παράτασης ζωής των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων και της λειτουργίας τους στα μέγιστα, νομικά επιτρεπτά επίπεδα και β) της εμπροσθοβαρούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναπτύχθηκαν 4 σενάρια εξέλιξης του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής και αναλύθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρουν για υποκατάσταση του ρωσικού ορυκτού αερίου την περίοδο 2022-2030. Το πρώτο σενάριο είναι ο υφιστάμενος σχεδιασμός της χώρας όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το δεύτερο σενάριο βασίζεται σε παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους. Το τρίτο και το τέταρτο σενάριο διατηρούν το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ακριβώς όπως στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, αλλά υποκαθιστούν το ορυκτό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή με εμπροσθοβαρή ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών και τελικό στόχο την επίτευξη διείσδυσης ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, κατά 70% και 75% αντίστοιχα. Τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκριτική ανάλυση των 4 σεναρίων συνοψίζονται ως εξής:

Το σενάριο επιστροφής στον λιγνίτη εξοικονομεί περισσότερο ρωσικό ορυκτό αέριο σε σχέση με το ΕΣΕΚ αλλά πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τα δύο σενάρια που επιτυγχάνουν διείσδυση ΑΠΕ το 2030 κατά 70% και 75% αντίστοιχα. Αθροιστικά για την τετραετία 2022-2025 το σενάριο που βασίζεται στον λιγνίτη μειώνει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 40,7%, ενώ τα δύο σενάρια που βασίζονται στις ΑΠΕ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση σε σχέση με τις ανάγκες ρωσικού αερίου το 2021 κατά 54,3% (Σ3-ΑΠΕ70) και 55,1% (Σ4-ΑΠΕ75), αντίστοιχα, με την προϋπόθεση ότι εγκαθίσταται από 1 GW νέας ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών ανά έτος την τριετία 2022-2024.

Ακόμα και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή εντός 2022, η εγκατάσταση 1 GW αιολικών και 1 GW φωτοβολταϊκών θα μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο περισσότερο από το σενάριο επιστροφής στον λιγνίτη (28,4%, έναντι 23,4%). Τα επίπεδα αυτά νέας αιολικής και φωτοβολταϊκής ισχύος είναι απολύτως συμβατά με τον τελευταίο διαθέσιμο προγραμματισμό του ΔΑΠΕΕΠ για το 2022.

Το σενάριο μεγιστοποίησης της χρήσης λιγνίτη οδηγεί σε εκπομπές 149 εκ. τόνων CO2 την περίοδο 2022-2030, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες ποσότητες τόσο του υφιστάμενου ΕΣΕΚ (κατά 34 εκ. τόνους) όσο και των σεναρίων διείσδυσης ΑΠΕ κατά 70% και 75%, κατά 68 εκ. και 73 εκ. τόνους CO2 αντίστοιχα, εκτροχιάζοντας έτσι τον προϋπολογισμό άνθρακα της χώρας για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Με διατήρηση των σημερινών επιπέδων τιμών CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων ως το 2030 (μια συντηρητική ενδεχομένως εκτίμηση), το σενάριο επιστροφής στον λιγνίτη θα επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με περίπου € 5,4 δις και € 5,8 δις, επιπλέον του κόστους CO2 των δύο σεναρίων διείσδυσης ΑΠΕ το 2030 κατά 70% και 75%, αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα της συγκριτικής ανάλυσης δείχνουν ότι η επιστροφή στον λιγνίτη δεν εξυπηρετεί την απεξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό αέριο ενώ υπονομεύει τους εθνικούς κλιματικούς στόχους. Αντίθετα, η επιτάχυνση της διείσδυσης ορθά χωροθετημένων ΑΠΕ, ειδικά για την τριετία 2022-2024, αποτελεί με διαφορά την καλύτερη ενεργειακή στρατηγική για τη δραστική μείωση της έκθεσης της εθνικής μας οικονομίας στο ρωσικό ορυκτό αέριο. Επιπλέον, η επιλογή αυτή θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερο κόστος εκπομπών CO2 του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, ενώ παράλληλα, θα διατηρήσει την Ελλάδα σε τροχιά επίτευξης του εθνικού κλιματικού στόχου για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank.

Να σημειωθεί ότι για κάθε ένα από τα 4 σενάρια που μελετήθηκαν υπολογίστηκε η μείωση της εξάρτησης σε ορυκτό αέριο που επιτυγχάνεται κάθε χρόνο σε σχέση με την ποσότητα ρωσικού ορυκτού αερίου που κάλυψε το 47,8% της εγχώριας κατανάλωσης το 2021 σε όλες τις χρήσεις, καθώς και το αντίστοιχο ανθρακικό αποτύπωμα των τεσσάρων μιγμάτων ηλεκτροπαραγωγής για ολόκληρη την περίοδο 2022-2030.

Πηγή: ΟΤ.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Fitch: Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες ύφεσης στην ζώνη του ευρώ, εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την περιοχή, προειδοποίησε η Fitch Ratings.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «τα ανοίγματα είναι τόσο μεγάλα που μια άμεση και πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε ελλείψεις φυσικού αερίου, ακόμα και σε διανομή με το δελτίο, προκαλώντας μεγάλο μακροοικονομικό σοκ».

Η Fitch Ratings υπογραμμίζει ότι το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας ο οίκος αναφέρει ότι το 60% της εγχώριας χρήσης φυσικού αερίου έρχεται προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Μεγάλες απώλειες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,7% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωθεί κατά 10%, σημείωσε η Fitch.

«Μια απώλεια κατά 30% του εφοδιασμού φυσικού αερίου θα μεταφραζόταν επομένως σε μείωση κατά 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Για τη Γερμανία, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου θα σήμαινε πτώση του ΑΕΠ κοντά στο 4%», ανέφερε.

Η  Fitch είπε επίσης ότι οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πηγές φυσικού αερίου και ενέργειας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μια άμεση απώλεια ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την Ευρώπη.

Η ανάπτυξη θα καθυστερήσει

Η Fitch Ratings  έχει προειδοποιήσει επίσης, ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, που καταγράφηκε το 2021 έχει επιβραδυνθεί απότομα και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η παγκόσμια δημοσιονομική ανάκαμψη «επηρεάστηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον αυξανόμενο πληθωρισμό … το αυξημένο κόστος δανεισμού, την επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Και υπογραμμίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η μέση παγκόσμια δημοσιονομική θέση θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο το 2029.

«Τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται και η Fitch πιστεύει ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού του δημοσίου, το οποίο έχει ωφελήσει πρωτίστως τις ανεπτυγμένες αγορές», πρόσθεσε.

Το εμπάργκο στο ρωσικό αργό θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έκθεσή του ο διεθνής οίκος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι  το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων θα διατηρούσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας.

Τονίζει επίσης, ότι εάν αυτό το εμπάργκο υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ, η μετάβαση θα είναι σταδιακή, με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να λαμβάνουν προσωρινές εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου τη Δευτέρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Έκτακτη Δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,90%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2033, σε άυλη μορφή, ISIN GR0128015725, αναμένεται να διενεργηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 500 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 23ης Μαΐου 2022 και οι οποίες ικανοποιούνται, μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Η εν λόγω δημοπρασία δε θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση των Β.Δ. Για τα ομόλογα δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Συρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και ζημιές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

ΗΠΑ για τουρκικές υπερπτήσεις: Ανησυχία για θανατηφόρο ατύχημα αλλά ίσες αποστάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Τουρκία: Και οι ΗΠΑ τίμησαν τον Κεμάλ Ατατούρκ ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Έλον Μασκ: Συνάντηση με Μπολσονάρου για δορυφορικό δίκτυο στον Αμαζόνιο

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Ουκρανία: Άλλοι 315 πρόσφυγες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους 48 ανήλικοι

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Έρευνα για τις γενιές Gen Z και Millennial: Το κόστος διαβίωσης η κύρια ανησυχία

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Κρήτη: Νέα απάτη για πώληση αυτοκινήτου μέσω facebook

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ιταλία: Μεγάλη κυβερνοεπίθεση από φιλορώσους χάκερς

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – Τα συμπτώματα

Δημοφιλή