Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Αποχαρακτηρισμός εγγράφων της FSB μαρτυρά τη βοήθεια Ρώσων μεταναστών στους Ναζί

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών) αποχαρακτήρισε έγγραφα που μαρτυρούν την υπηρεσία που προσέφεραν Ρώσοι μετανάστες κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στις ποινικές μονάδες των Ναζί. Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της ειδικής υπηρεσίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τάγμα ειδικού σκοπού SS και αργότερα για το εθελοντικό ειδικό σύνταγμα SS “Varyag”, τον πυρήνα του οποίου αποτελούσαν αντισοβιετικοί Ρώσοι μετανάστες που ζούσαν στη Γιουκοσλαβία. Ανάμεσά τους ήταν απόφοιτοι φοιτητικών σωματίων, μαθητές της στρατιωτικής σχολής της Ρωσικής Γενικής Στρατιωτικής Ένωσης καθώς και νέοι από τη ρωσική διασπορά στη Γιουγκοσλαβία. Το τάγμα διοικούνταν από έναν πρώην αξιωματικό του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού, Μιχαήλ Σεμιόνοφ, ο οποίος προήχθη σε Hauptsturmführer.

Ο «σχηματισμός ενός τιμωρικού» τάγματος ειδικού σκοπού SS «δεν έγινε χωρίς τις ειδικές υπηρεσίες του Τρίτου Ράιχ, με το οποίο ο Σεμιόνοφ είχε στενή επαφή το 1941. Η εκπαίδευση του τάγματος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Enterprise Zeppelin” του τμήματος C / Z (Zeppelin) της Διεύθυνσης VI (ξένη νοημοσύνη) της Κύριας Διεύθυνσης Αυτοκρατορικής Ασφάλειας (RSHA)», αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB. “Το Zeppelin” ήταν ένα σώμα αναγνώρισης και δολιοφθοράς της Ναζιστικής Γερμανίας που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1942 προκειμένου να δράσει στα μετόπισθεν της ΕΣΣΔ.

Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου που στρατολογήθηκαν στο τάγμα εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδο υποδοχής και διανομής στην πόλη Σάντμπεργκ, ενάμιση χιλιόμετρο από το σιδηροδρομικό σταθμό Μπρέιτενμαρκτ στην Άνω Σιλεσία. Εκεί υπήρχαν διαρκώς έως και χίλιοι άνθρωποι, κυρίως πρώην στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. Επισήμως, το στρατόπεδο ονομάστηκε “SS Sonder Camp Sandberg”, επικεφαλής ήταν ο SS Sturmbannfuehrer Γουόλτερ Κάρεκ ο οποίος από το 1942 έως το 1943 ηγήθηκε της κύριας ομάδας “Zeppelin-South”.

Όλοι οι πράκτορες χωρίστηκαν σε ομάδες εκπαίδευσης ανάλογα με την εθνικότητα και την εδαφική προέλευση: ο πρώτος αποτελείτο από Ρώσους, ο δεύτερος από Ουκρανούς, ο τρίτος από Κοζάκους του Ντον, ενώ οι υπόλοιποι ήταν εκπρόσωποι από εθνικοτήτες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Αρχικά, το «Τάγμα SS Ειδικού Σκοπού» αριθμούσε περίπου 600 άτομα και τελούσε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της διοίκησης της ομάδας στρατού της Βέρμαχτ στην Σερβία και των μεραρχιών στις οποίες ανήκε. Η προμήθεια πραγματοποιήθηκε μέσω της Κεντρικής Διεύθυνσης των SS. Ωστόσο, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο, το τάγμα δεν στάλθηκε στο σοβιετογερμανικό μέτωπο, αλλά στη Γιουγκοσλαβία για ποινικές επιχειρήσεις.

Κομματικές δολοφονίες

Το τι ακριβώς έκανε το ειδικό σύνταγμα SS Varyag στα Βαλκάνια περιγράφεται λεπτομερώς στα υλικά από το αρχείο έρευνας του Γκιόργκι Μπουρμπέλο, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη δεύτερη (ουκρανική) ομάδα.

Με καταγωγή από αγρότες κουλάκ, ο Ουκρανός Μπουρμπέλο έζησε το 1941-1944 στην κατεχόμενη από τους Ναζί περιοχή του Κέρσον. Τον Φεβρουάριο του 1944, εντάχθηκε οικειοθελώς στο τάγμα ειδικού σκοπού των SS και από τον Αύγουστο του ίδιου έτους έλαβε μέρος σε τιμωρητικές επιχειρήσεις εναντίον των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων. Μετά τον πόλεμο, συνελήφθη από τις σοβιετικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Το προσωπικό του τάγματος υπό τη διοίκηση του Σεμιόνοφ κατάκλεψε τους κατοίκους των χωριών που διατηρούσαν επαφή με τους παρτιζάνους. Με τη δύναμη των όπλων, βγάλαμε βοοειδή από τα χωριά, πήραμε τρόφιμα, ρούχα και πολύτιμα αντικείμενα από τους κατοίκους των οικισμών των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι, στους οποίους βρήκαμε παρτιζάνους Τους καταστρέψαμε ολοκληρωτικά και κάψαμε τα σπίτια των οικογενειών των παρτιζάνων. Ο τοπικός πληθυσμός σε αυτές τις περιπτώσεις εκδιώχθηκε εντελώς από τους οικισμούς », είπε ο Μπουρμπέλο σε μια από τις ανακρίσεις.

Επιπλέον, οι «Βαράγγιοι» συμμετείχαν ενεργά στις δολοφονίες παρτιζάνων στη Σλοβενία. Ο Μπουρμπέλο κατέθεσε επίσης και για αυτό.

«Οι αντάρτες που αιχμαλωτίστηκαν πυροβολήθηκαν ή παραδόθηκαν στα Γερμανικά SS για αντίποινα. Είναι αλήθεια ότι προσωπικά δεν χρειάστηκε να πυροβολήσω τους αιχμαλωτισμένους αντάρτες και πόσοι αντάρτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από μένα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, δυσκολεύομαι να πω επειδή ήταν αδύνατο να το λάβουμε υπόψη. Αρνούμαι ότι συμμετείχα στις μάχες εναντίον των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων περισσότερες από μία φορές » παραδέχτηκε ο Μπουρμπέλο.

Στις αρχές του 1945, το τάγμα ειδικού σκοπού μετατράπηκε σε τιμωρητικό εθελοντικό σύνταγμα ειδικού σκοπού “Varyag”. Το αρχηγείο του αποτελείτο από Ρώσους αξιωματικούς – Λευκούς μετανάστες – σε αντίθεση με πολλούς συνεργάτες αυτού του είδους, όπου οι θέσεις διοίκησης καταλαμβάνονταν από αξιωματικούς της Βέρμαχτ και των SS.

Οι ποινικές επιχειρήσεις του συντάγματος SS Varyag εναντίον των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων συνεχίστηκαν μέχρι την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ. Τον Μάιο του 1945, το σύνταγμα κατέθεσε τα όπλα και πέρασε στην αυστριακή επικράτεια, όπου τον εντόπισαν βρετανικά στρατεύματα. Από την Αυστρία, οι πρώην τιμωροί μεταφέρθηκαν στην πόλη Τάραντο της Ιταλίας και στο τέλος Ιουνίου επέστρεψαν στην Αυστρία. Μαζί με άλλους στρατιώτες, ο Μπουρμπέλο παραδόθηκε στους εκπροσώπους της διοίκησης του Κόκκινου Στρατού και στάλθηκε σε ειδικό στρατόπεδο για επαναπατρισμένους πολίτες.

Τον Μάιο του 1946, ο Μπουρμπέλο και άλλοι επαναπατριζόμενοι μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία και δύο εβδομάδες αργότερα στάλθηκαν στην περιοχή της Τούλας της Ρωσίας όπου εργάστηκαν σε βιομηχανία άνθρακα. Πριν από τη σύλληψή του, ήταν εργάτης σκυροδέματος στο καταπίστευμα Tulapromstroy.

Η έρευνα για την υπόθεση Μπουρμπέλο διεξήχθη από υπαλλήλους του Τμήματος Ερευνών του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ στην περιοχή της Τούλας. Τον Ιανουάριο του 1949, ένα στρατιωτικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για προδοσία και τον καταδίκασε σε 25 χρόνια σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Γλίτωσε τη θανατική ποινή επειδή από τον Μάιο του 1947 η θανατική ποινή για προδοσία αντικαταστάθηκε με 25 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός σε τροχαίο γνωστός ράπερ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θλίψη επικρατεί στην Αμερική από τον θάνατο του ράπερ Ernesto Enrique Carralero, σε τροχαίο στο Μαϊάμι νωρίς το πρωί της Τετάρτης (25/5).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο 23χρονος, γνωστός με το όνομα OhTrapstar, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο βυθίζοντας στο πένθος τους θαυμαστές του.

Ο καλλιτέχνης βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με άλλα δύο άτομα, την 23χρονη Bayle Pricilla Bucceri και τον 22χρονο Candido Miguel Barroso-Nodarse, τα οποία επίσης έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αυτοκίνητο πήγαινε δυτικά στην 82η οδό όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε μια κατοικία.

Στη συνέχεια αναποδογύρισε και τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Αυτό που με ξύπνησε είναι ο τοίχος που έπεσε πάνω μου ενώ κοιμόμουν. Μόλις ξύπνησα μετά είδα τη φωτιά», είπε στο NBC Miami ο Jackner Surlin, ο οποίος μένει στο σπίτι.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της έρευνας από την αστυνομία του Μαϊάμι, πιθανότατα το αυτοκίνητο που επέβαινε ο ράπερ να είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

«Πιστεύουμε ότι η ταχύτητα θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας του δυστυχήματος, είναι ακόμα πολύ νωρίς και το ερευνούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

«Αρκετά»: To εξώφυλλο του Time για το μακελειό στο Τέξας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Αρκετά». Αυτός είναι ο τίτλος στο νέο του εξώφυλλο, μετά από το μακελειό στο Τέξας, όπου 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν, όταν νεαρός άνδρας εισέβαλε με όπλο στο σχολείο τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο εξώφυλλο, το περιοδικό καταγράφει περιοχές που έχουν σημειωθεί αιματηρές επιθέσεις και διερωτάται: «Πότε θα κάνουμε κάτι;».

Η λέξη «Αρκετά» και το ερώτημα που απευθύνει το περιοδικό σχηματίζουν ένα σφυρί, αποτυπώνοντας την ανάγκη για δράση. Σύμφωνα, με το  περιοδικό 27 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος σε σχολεία.

«Σίγουρα οι σκέψεις και οι προσευχές κάθε άλλο παρά επαρκούν σε αυτό το ρεκόρ, που καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν φτάνει», έγραψε ο Edward Felsenthal, επικεφαλής του Time.

Στο κείμενο που συνοδεύει το εξώφυλλο, ο Felsenthal αναφέρεται στη λέξη «αρκετά», που χρησιμοποίησε ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Στιβ Κερ, θυμίζοντας ότι το περιοδικό την έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές, προκειμένου να εκφράσει την οργή του για τις αιματηρές επιθέσεις.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα φυσικά, πολύ πιο σημαντικό από το ποιες λέξεις χρησιμοποιούμε, είναι τι κάνουμε ως κοινωνία. Το σχήμα σφυριού που σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη λέξη στο νέο μας εξώφυλλο έχει σκοπό να υποδηλώσει την ανάγκη για δράση», τονίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι, «οι Αμερικανοί ζητούν ελέγχους και την απαγόρευση αγοράς όπλων από άτομα με ψυχικές ασθένειες».

Μπάντεν: «Πρέπει να δράσουμε»

Απαντήσεις δεν υπάρχουν και το χειρότερο, δεν υπάρχουν λύσεις όσο καιρό η πολιτική στη χώρα πέραν του Ατλαντικού είναι δέσμια της οργάνωσης NRA, που στοιχίζεται από ισχυρούς πολιτικούς, λομπίστες των όπλων και παράγοντες της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ. Το νέο δράμα στο δημοτικό σχολείο βρήκε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στην επιστροφή από επίσκεψη στην Ιαπωνία. Στο Λευκό Οίκο, με τη μαυροντυμένη σύζυγό του Τζιλ στο πλευρό του και με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι «είμαι κουρασμένος από αυτό. Πρέπει να δράσουμε. Και μην μου πείτε ότι δεν μπορούμε να επιδράσουμε σε αυτό το μακελειό. Πέρασα την καριέρα μου ως Γερουσιαστής και ως Αντιπρόεδρος δουλεύοντας για την ψήφιση νόμων περί όπλων που αγγίζουν την κοινή λογική. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κάθε τραγωδία, αλλά γνωρίζουμε ότι (οι νόμοι) λειτουργούν και έχουν θετικό αντίκτυπο».

Η δήλωση Μπάιντεν σκιαγραφεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα όρια στα θεσμικά εργαλεία ενός προέδρου να ελέγξει μια διαχρονική μάστιγα, που έχει αποκτήσεις πλέον διαστάσεις «επιδημίας» ένοπλης βίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ9 δευτερόλεπτα ago

Το δρόμο που συνδέει τον οικισμό της Νεράιδας με την Εθνική Οδό Φαρσάλων – Βόλου βελτιώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

LIFESTYLE3 λεπτά ago

Η Τζενιφερ Λόπεζ αποχαιρετά τον Ρέι Λιότα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 λεπτά ago

Πυρκαγιά στην περιοχή του Σωρού στον Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Δένδιας: Η Βουλή θα κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία όταν το εθνικό συμφέρον το επιτρέψει

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Αρπαγή Ράινερ: Βίντεο με τον 6χρονο να παίζει με τον πατέρα του στη Νορβηγία

OIKONOMIA17 λεπτά ago

Εμφιαλωμένο νερό: Δεν θα επιβληθεί τέλος ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Νεκρός σε τροχαίο γνωστός ράπερ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ20 λεπτά ago

Άσκηση επί χάρτου «ΦΑΕΘΩΝ 2022»  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με σενάριο δασικής πυρκαγιάς στο Πολυδένδρι Αγιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ28 λεπτά ago

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων Ερμού και Γαμβέτα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Ναύπλιο: Διεθνές επετειακό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Ιάννη Ξενάκη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

Δημοφιλή