ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικά έγγραφα: Από το 1991 συζητούσε η Γερμανία διάλυση Γιουγκοσλαβίας και «Μεγάλη Αλβανία»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν στη Γερμανία αποκαλύπτουν σχέδια για τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας και την προοπτική δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας από το 1991, και, μάλιστα, ορισμένα σημεία αυτών των εγγράφων μοιάζουν σαν να γράφτηκαν χθες, σήμερα ή πριν έναν χρόνο.
«Η πρώτη μου επίσκεψη στην Πρίστινα άφησε την εντύπωση ότι η αλβανόφωνη περιοχή στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το πιο ευνοϊκό έδαφος για τη γερμανική πολιτιστική επιρροή». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν εδώ με λίγες οικονομικές επενδύσεις…

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Ντροπή για ολόκληρη την Ευρώπη»
Για την εξωτερική μας πολιτική, το θέμα της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιμετώπιση των Αλβανών από τη Σερβία είναι ντροπή για ολόκληρη την Ευρώπη», γράφει η σερβική Blic (η φωτογραφία, επάνω, είναι κεντρική στο άρθρο της).
The German diplomat summarized: “My first visit to Prishtina left the impression that the Albanian-speaking area (…) is by far the most rewarding soil for German cultural work. There is no doubt that a great deal can be achieved here with little financial investment.” pic.twitter.com/LqwUwz4q9t
— Michael Martens (@Andric1961) February 3, 2022
Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση γερμανού διπλωμάτη που δεν κατονομάζεται, η οποία στάλθηκε στάλθηκε στα κεντρικά γραφεία της Βόννης μετά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο τον Δεκέμβριο του 1991 με άλλους δύο συναδέλφους του, προστίθεται στο σερβικό δημοσίευμα.
Αυτές οι λίγες γραμμές και όλα τα άλλα που γράφονται στην αναφερόμενη έκθεση θα μπορούσαν κάλλιστα να εξηγήσουν τη διαδικασία που πέρασε η επαρχία της νότιας Σερβίας τα επόμενα 30 χρόνια και που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί στο μέλλον.
«Η Διαίρεση Κοσσυφοπεδίου και η Μεγάλη Αλβανία»
Το ρεπορτάζ αποτελεί μέρος των αποχαρακτηρισμένων γερμανικών εγγράφων που μαρτυρούν τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ) και δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Twitter από τον δημοσιογράφο Michael Martens, στον λογαριασμό του στο Twitter, προαναγγέλλοντας μεγάλο άρθρο για το θέμα αυτό στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
More on the dissolution of Yugoslavia as seen and reported in recently declassified confidential reports of the German foreign ministry soon via F.A.Z.
— Michael Martens (@Andric1961) February 3, 2022
Ακόμα κι αν δεν γινόταν λόγος για τη ΣΟΔΓ, εύκολα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ορισμένα σημεία γράφτηκαν χθες, σήμερα ή πριν έναν χρόνο, γιατί τα περισσότερα από τα ουσιαστικά θέματα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.
Το δημοσίευμα περιγράφει την επίσκεψη τριών διπλωματών στο Κοσσυφοπέδιο τον Δεκέμβριο του 1991.
Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται, «γιατί οι δυο τους εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στις χώρες τους», αλλά αποκαλύπτεται ότι προέρχονται από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νορβηγία.
Αναφέρεται ότι ταξίδεψαν στην Πρίστινα από το Βελιγράδι και ότι ο γερμανός διπλωμάτης έστειλε την αναφορά στα κεντρικά γραφεία, στη Βόννη, κατά την επιστροφή του στη σερβική πρωτεύουσα.
Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα
Οπως σημειώνεται, συνομίλησαν με πολλούς αλβανούς ηγέτες στην Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αδιαμφισβήτητου τότε ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρουγκόβα είπε σε διπλωμάτες εκείνη την εποχή πώς έβλεπε τη μοίρα του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση επιβίωσης, αλλά και σε περίπτωση διάλυσης της ΣΟΔΓ, χώρας που βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό σε πόλεμο εκείνη την εποχή:
«Εάν η Γιουγκοσλαβία συνεχίσει να υπάρχει, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να γίνει ισότιμη δημοκρατία. Εάν αλλάξουν τα εσωτερικά γιουγκοσλαβικά σύνορα σύμφωνα με εθνοτικές αρχές, θέλουμε μια κοινότητα με τμήματα του Μαυροβουνίου και της (γιουγκοσλαβικής) Μακεδονίας που κατοικούνται από Αλβανούς», είπε τότε ο Ρουγκόβα.
Εξέφρασε επίσης το όραμά του για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση διάλυσης της ΣΟΔΓ:
«Εάν η Γιουγκοσλαβία διαλυθεί πλήρως, ο Ρουγκόβα ζήτησε ένα “ανεξάρτητο (καθ’ όλα) αλβανικό κράτος”», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την αναφορά του γερμανού διπλωμάτη, ο Ρουγκόβα δεν είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις για τη διαίρεση του βόρειου Κοσόβου με τη Σερβία.
«Σχετικά με την πιθανή διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, ο Ρουγκόβα αποδείχθηκε ευέλικτος, αλλά επισήμανε ότι μόνο ένας δήμος (Λεπόσαβιτς) έχει σερβική πλειοψηφία», έγραψε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Ρουγκόβα υπονοούσε την εξαίρεση των σερβικών μοναστηριών και σαφή μειονοτικά δικαιώματα στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.
Η ένωση με την Αλβανία
Η έκθεση αναφέρει την εντύπωση του διπλωμάτη για την ξεκάθαρη επιθυμία των αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου να ενωθούν με την Αλβανία, παρά τις τότε σαφείς οικονομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι περισσότεροι από τους συνομιλητές μου, μου είπαν: Κανείς στη Γιουγκοσλαβία δεν σκέφτεται με οικονομικούς όρους. Γιατί να το κάνει; Τα οικονομικά προβλήματα της Αλβανίας είναι μόνο προσωρινά».
Στην αποστολή του, ο διπλωμάτης ανέφερε επίσης λεπτομερώς την καταστολή των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο: «απολύσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και επιδρομές από διεφθαρμένους σέρβους αστυνομικούς».
Ωστόσο, «δεν υπάρχει κίνδυνος πείνας στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε ο ίδιος, επικαλούμενος τους συνομιλητές του.
Κατά την επίσκεψή τους στην Πρίστινα, οι διπλωμάτες συναντήθηκαν επίσης με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και πολιτικό Βέτον Σουρόι, έναν από τους πιο εξέχοντες διανοούμενους του Κοσσυφοπεδίου.
Αναφέρεται ότι ο Σουρόι τόνισε την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και πρόσθεσε ότι η μη βίαιη επίλυσή του έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στο να παραμείνει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου «εκτός παιχνιδιού».
Πολύ γόνιμο έδαφος για γερμανικές επενδύσεις
Από το ρεπορτάζ συμπεραίνεται ότι ο Σουρόι δεν αρέσει σε κάποιον στη Βόννη, αφού δίπλα στο όνομά του γράφει με στυλό: «Μαξιμαλιστής!» με θαυμαστικό.
Still, someone in Bonn apparently did not like Surroi. This someone – possibly Michael Libal (1941-2012), head of the Balkans department in the German foreign ministry then – wrote by hand next to Surroi’s name on the report: «Maximalist!» pic.twitter.com/j4eO9Glvpn
— Michael Martens (@Andric1961) February 3, 2022
Στο τέλος της έκθεσης συμπεραίνεται ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα πολύ γόνιμο έδαφος για γερμανικές επενδύσεις και πολιτιστική επιρροή, αλλά μια φράση δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση προς την οποία οι δυτικές χώρες, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, θα ακολουθήσουν τις πολιτικές τους στη διαμάχη του Κοσσυφοπεδίου :
«Το ζήτημα της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία δεν είναι πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συμπεριφορά της Σερβίας προς τους Αλβανούς είναι ντροπή για ολόκληρη την Ευρώπη».
Πηγή: blic.rs, Twitter, echedoros-a.gr
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία: Τα μηνύματα της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε. Και οι εντολές που έδωσε για το πρώτο ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ήταν άκρως «συντηρητικές» σε σχέση με το όργιο προπαγάνδας και απειλών που προηγήθηκαν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τόσο συντηρητικές που προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας των θεωρητικών της «Γαλάζιας Πατρίδας», με πρώτο να επιτίθεται στον Ερντογάν τον αντιναύαρχο ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί. Γιατί ο Ερντογάν τελικά δεν βγήκε από τα όρια των περιοχών τουρκικής δικαιοδοσίας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ένα παιχνίδι για «γερά νεύρα», ο τούρκος πρόεδρος προτίμησε να συντηρήσει την απειλή μεν στις δηλώσεις του, να μην έρθει δε αντιμέτωπος με τη Δύση σε αυτή τη συγκυρία, που θα μπορούσε να τον φέρει σε θέση απολογουμένου.
Διαβάστε επίσης: Γιαϊτζί εναντίον Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου: Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα
Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από τις 9 Αυγούστου 2022 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2022 θα βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζί Πασά, στην περιοχή του κόλπου της Αττάλειας.
Μακριά από τις περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας όπου κινήθηκε το «Ορούτς Ρέις» το 2020, μακριά και από τις περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, δύο σενάρια που θα προκαλούσαν τις εντονότερες αντιδράσεις.
Δοκιμάζει τις αντοχές
Η επιλογή του Ερντογάν στον χάρτη δεν μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί ως το τέλος των τουρκικών προκλήσεων. Περισσότερο μία αναδίπλωση είναι, δεδομένου του μομέντουμ που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε, ο Ερντογάν δεν ήθελε να πάει σε σενάριο έντασης – μεγάλης ή μεσαίας κλίμακας – αλλά να δείξει, κυρίως στη Δύση, ότι μπορεί να δημιουργεί αναταραχή, να δοκιμάζει τις αντοχές των «αντιπάλων» του, αλλά και να συντηρεί την ένταση στα επίπεδα που ο ίδιος θέλει.
Κρατώντας ζωντανό τον εκβιασμό για το μέλλον. Για όποτε και αν αυτός χρειαστεί. Ενώ τυπικά παραμένει εντός των ορίων της «ανεκτικότητας», αφού για να είναι νόμιμες οι γεωτρήσεις πρέπει να υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης με άλλο κράτος ή δικαστική απόφαση.
Επικρίσεις
Στον Ερντογάν επιτέθηκε άμα τη ανακοινώσει του προορισμού του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, σημειώνοντας μέσω ενός tweet που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του think tank του οποίου είναι επικεφαλής πως «οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα!». Για τον αντιναύαρχο ε.α. είναι ήττα το γεγονός ότι το γεωτρύπανο αποφασίστηκε να πραγματοποιήσει έρευνες σε μία περιοχή εντός των ορίων που επιβάλλει στην Τουρκία ο χάρτης της Σεβίλλης, που την «εγκλωβίζει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας».
Τουρκικές διπλωματικές πηγές πάντως επέμεναν εδώ και καιρό ότι βαδίζουμε σε ένα «ήρεμο καλοκαίρι» εκτός και αν γίνουν κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας ή της Λευκωσίας που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «πρόκληση» απέναντι στην Τουρκία.
Ενδεικτική η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα στους τούρκους πρέσβεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης διπλωματών στην Αγκυρα, ότι «χαλάσαμε τα σχέδιά τους που έγιναν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με την αντίληψη «ό,τι και να κάνω, θα είναι κέρδος»».
Ακόμα και οι επικρίσεις τύπου Γιαϊτζί στη διεθνή κοινότητα μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του Ερντογάν. Ενώ η ανησυχία που εμφανίστηκε να προκαλείται στην Ελλάδα επίσης λειτουργεί στο επικοινωνιακό πεδίο υπέρ του τούρκου προέδρου.
Φιέστα
Ο Ερντογάν ξεπροβόδισε το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε μία φιέστα ανάλογη της προπαγάνδας που προηγήθηκε. Ο ίδιος επιθεώρησε το σκάφος από αέρος, ενώ έδωσε την εντολή στον καπετάνιο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Μερσίνα σε πανηγυρικό τόνο.
«Οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Και φρόντισε να αφήσει ανοιχτά τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι «θα στείλουμε το πλοίο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο Οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από το Γκαζί Πασά.
Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανανεώνοντας το ραντεβού του με την ένταση για το επόμενο στάδιο των αποφάσεών του, ίσως σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. Μακεδονία: Πετύχαμε τον στρατηγικό στόχο και μπαίνουμε ως «Μακεδόνες» στην ΕΕ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Μετά από 17 χρόνια υποψηφιότητας, επιτέλους ξεκινήσαμε επάξια τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος SDSM της Βόρειας Μακεδονίας, Ντάρκο Καέφσκι (φωτογραφία, επάνω, από το makfax.com.mk).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα»
Οπως δήλωσε «όλα αυτά τα πετύχαμε με τη διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας σε καθαρή διατύπωση, με προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Μπαίνουμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και αυτό φαίνεται ήδη από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και από τη διαδικασία ελέγχου».
Δείτε ακόμα – ΕΕ: Ξεκίνησαν η ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Και πρόσθεσε: «Τώρα που έπεσε η σκόνη από την υστερία, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα ψέματα του VMRO-DPMNE (σ.σ. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για δήθεν κίνδυνο της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας απέτυχαν.
»Δεν υπάρχει αφομοίωση και εκβουλγαρισμός, με τους οποίους το VMRO-DPMNE και ο (επικεφαλής του) Χρίστιαν Μίτσκοσκι τρόμαξαν το κοινό. Ομως, παρά το γεγονός ότι όλα τα ψέματά τους έχουν διαψευσθεί, από το Λευκό Παλάτι συνεχίζουν να διαδίδουν ψέματα και να επινοούν σχέδια».
Και παρέμβαση Ντιμιτρόφ
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πιο συχνή η χρήση του ανύπαρκτου όρου «Βορειομακεδόνες» από εκπροσώπους χωρών-φίλων μας που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε το περασμένο Σάββατο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ – ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τη Συμφωνία των Πρεσπών – επισήμανε ότι «ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του συμβιβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακριβώς η αυτοδιάθεση ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, κάτι που η ίδια η Συμφωνία εγγυάται».
Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε χρήση του όρου ‘Βορειομακεδόνες’ εκτός από προσβολή για τους ‘Μακεδόνες’, αποτελεί και υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών (….) Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο ένα κράτος μέλος της ΕΕ και γείτονάς μας αρνείται ευθέως τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».
Πηγή: makfax.com.mk, facebook, echedoros-a.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
-
MEDIA1 ημέρα ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Άλλαξε χέρια το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος στην παραλία ποιος ο νέος ιδιοκτητης