Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο

Published

on

Το φλέγον ζήτημα του ελβετικού φράγκου που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, απασχόλησε σήμερα τον Άρειο Πάγο. Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας συζητήθηκε συλλογική αγωγή δανειοληπτών οι οποίοι βρίσκονται σε «ομηρία» αποπληρώνοντας δάνεια σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου. Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, βρέθηκαν ο Σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού Φράγκου και το ΙΝΚΑ, ενώ σε άσκηση πρόσθετης παρέμβασης υπέρ των δανειοληπτών προχώρησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και σειρά ενώσεων καταναλωτών.

Δανειολήπτες για ελβετικό φράγκο: Τι λένε για την “καταχρηστικότητα” της ρήτρας ισοτιμίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πλευρά των δανειοληπτών ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί τους περί καταχρηστικότητα του συμβατικού όρου με τον οποίο καλούνται να αποπληρώσουν τις δανειακές δόσεις και τους τόκους με ισοτιμία ελβετικού φράγκου. Μεταξύ άλλων σημειώσαν ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο δανεισμού τους. «Εμείς ζητάμε να κριθεί υπόθεση από φυσικό δικαστή μας και να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της ΕΕ προκειμένου να αποφασίσει περί καταχρηστικότητας της ρήτρας ισοτιμίας» ανέφερε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των δανειοληπτών. Παράλληλα, ο νομικός παραστάτης των δανειοληπτών σημείωσε ότι ουσιαστικά ζητούν αυτό που έχει γίνει σε δέκα άλλες χώρες. «Από την Πολωνία έχουν κατατεθεί 10 ερωτήματα, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ισπανία και η Λιθουανία είναι μόνο μερικά από τα κράτη μέλη που έχουν στείλει τέτοιο ερώτημα. Η υπόθεση κρίνεται επί νομικών ζητημάτων και όχι με οικονομικά επιχειρήματα, ότι δηλαδή θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο εφαρμόζεται η αρχή της διαφάνειας στο δίκαιο του καταναλωτή, διαφορετικά θα στραφούμε κατά του ελληνικού Δημοσίου» είπε ο δικηγόρος. 

“Η δίκαιη λύση”

Επίσης, η πλευρά των δανειοληπτών εξήγησε πως το ανώτατο δικαστήριο είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα, υποστηρίζοντας πως αν τα δάνεια και οι τόκοι αυτών αποπληρωθούν σε ευρώ, χωρίς το βάρος της ισοτιμίας, θα αποτελεί μια δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. Από την άλλη, οι τράπεζες υποστήριξαν κατά τις τοποθετήσεις τους ότι δεν τίθεται θέμα καταχρηστικότητας της ρήτρας ούτε ζήτημα διαφάνειας. Επικαλέστηκαν δε τις πολυάριθμες αποφάσεις τμημάτων και ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το δηλωτικό χαρακτήρα του όρου αποπληρωμής δανείων σε ελβετικό.

Επίσης, επεσήμαναν ότι υπάρχει ήδη νομολογία σε ΔΕΕ επί προδικαστικού ερωτήματος ελληνικού δικαστηρίου και ως εκ τούτου θεωρούν ότι είναι άνευ αντικειμένου η αποστολή νέου προδικαστικού ερωτήματος. Η υπόθεση ανατέθηκε τέσσερις διαφορετικούς εισηγητές και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν παρά τις καιρικές συνθήκες έξω από το μέγαρο του Αρείου Πάγου, διεκδικώντας την αλλαγή του τρόπου αποπληρωμής των δανειακών τους συμβάσεων.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο