Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρίστος Δαμιανού: «Η Κύπρος θερμοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισμικών»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Πολιτικές πλάτες» βλέπει στη μετατροπή της Κύπρου σε «θερμοκήπιο κακόβουλων λογισμικών», που επιμόλυναν με την παράνομη δράση τους και την Ελλάδα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα μεγάλου αριθμού προσώπων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Δαμιανού, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Κύπρου, επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΑΚΕΛ, περιγράφει τις διαδρομές που συνδέουν Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρο σε σχέση με τις υποκλοπές, κάνει λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης των αρχικών συμπερασμάτων της PEGA και δείχνει το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού ως άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

• Το προσχέδιο της Εκθεσης της PEGA χαρακτηρίζει την Κύπρο κέντρο εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης. Από ποια στοιχεία προκύπτει αυτό και ποια λογισμικά αφορά;

«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε πληροφορίες και προβαίνουμε σε καταγγελίες για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε θερμοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισμικών μέσω της δραστηριότητας κυπριακών εταιρειών – κυρίως – ισραηλινών συμφερόντων. Πλέον υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ως απάντηση σε κοινοβουλευτικό μας ερώτημα, παρά τις αρχικές διαψεύσεις του Προεδρικού. Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται εταιρείες παραγωγής λογισμικών διπλής χρήσης και κακόβουλων λογισμικών spyware. Η Ελλάδα επιμολύνθηκε από την παράνομη δραστηριότητα κυπριακών εταιρειών παραγωγής κακόβουλων λογισμικών. Πρόκειται για τα γνωστά λογισμικά που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος δημοσίων προσώπων».

•  Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την Εκθεση της PEGA;

«Χωρίς ίχνος υπερβολής, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό παρασκήνιο για να αλλοιωθούν τα αρχικά συμπεράσματα. Ειδικότερα από το ΕΛΚ. Η Εκθεση καταγράφει πολύ σημαντικά ευρήματα. Μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγικός κόμβος για τη βιομηχανία παρακολουθήσεων, ότι έχει καταστεί πρόσφορο έδαφος για τις δοκιμές παρακολουθητικού εξοπλισμού από κυπριακές εταιρείες, ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αναφορικά με κακόβουλα λογισμικά spyware. Επίσης ότι η Intellexa του Dilian εγκαθιδρύθηκε (και) στην Ελλάδα και το spyware Predator χρησιμοποιήθηκε στα ελλαδικά σκάνδαλα υποκλοπών, ότι υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από τον αρχηγό Αστυνομίας, ότι ο ΔΗΣΥ ανήκει στο πελατολόγιο της NCIS Intelligence του Avni, ότι με βάση πρόσφατες μαρτυρίες υπό το φως δικαστικών ερευνών ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα είχε ουσιαστική επιρροή στη μεταφορά της Intellexa του Dilian στην Ελλάδα και ότι είχε προηγουμένως ρόλο-κλειδί στο ΔΗΣΥ και διατηρούσε αποδεδειγμένα καλές σχέσεις με τους Dilian και Avni, καθώς και με τον πρώην ΓΓ της ελληνικής κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη. Υπάρχουν και για την Ελλάδα – ως γνωστόν – σημαντικότατα ευρήματα. Εξού και οι προσπάθειες για αλλοίωση του περιεχομένου του προσχεδίου της Εκθεσης».

• Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου ποια είναι η διαδικασία εξαγωγής διττών λογισμικών και κατά πόσο τηρήθηκε; Γιατί δόθηκαν άδειες στην NSO ή σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες εταιρείες για την εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών;

«Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, αν και οι Αρχές επικαλούνται σχετικό Κανονισμό της ΕΕ. Το γεγονός ότι πρώην πράκτορας του Ισραήλ αποτάθηκε στο Γραφείο του προέδρου του ΔΗΣΥ για να διαμεσολαβήσει για την πώληση τέτοιων λογισμικών στην Ολλανδία συνιστά κραυγαλέο παράδειγμα του διατρήτου των διαδικασιών. Ασφαλώς αποτελεί και δείγμα της πολιτικής διαπλοκής των κυβερνώντων με εταιρείες παραγωγής κακόβουλων λογισμικών. Ως γνωστόν, υπάρχουν ηλεκτρονικά μηνύματα που τεκμηριώνουν τις επικοινωνίες του Dilian, ιδιοκτήτη της Wispear και της Intellexa, με το Γραφείο του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μετέπειτα με το υπουργείο Εμπορίου και από εκεί στο ολλανδικό κράτος. Δεν έχει δοθεί απάντηση γιατί επιτράπηκαν γενικότερα οι εξαγωγές. Κατέχουμε πολύ ανησυχητικά στοιχεία. Ακόμα και για τιμολόγια ύψους 7 εκατ. δολαρίων προς κράτη που δεν φημίζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

• Εχετε αναφερθεί και εσείς ο ίδιος στη Βουλή στη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου σε σχέση με τα κακόβουλα λογισμικά, σημειώνοντας ότι η Intellexa του Dilian εγκαθιδρύθηκε (και) στην Ελλάδα και το spyware Predator χρησιμοποιήθηκε στα ελλαδικά σκάνδαλα υποκλοπών. Εχετε θέσει το ερώτημα ποιος διαμεσολάβησε για την επέκταση των δραστηριοτήτων του Dilian στην Ελλάδα. Εχετε πάρει απαντήσεις;

«Εχουν υπάρξει κάποιου είδους διαψεύσεις, πλην όμως η δική μας γνώση λέει πως όλη αυτή η ιστορία αφορά, μεταξύ άλλων, εξ απορρήτων πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Νεοφύτου. Τόσο ο Dilian όσο και ο Avni διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τον ΔΗΣΥ. Το γεγονός ότι η ποινική δίωξη του Dilian ανεστάλη για το μαύρο κατασκοπευτικό βαν, το γεγονός ότι παρά τις εκθέσεις της Αστυνομίας δόθηκε άδεια οπλοφορίας στον Avni, το γεγονός ότι η Αστυνομία Κύπρου αγόρασε εξοπλισμό, όπως και ο ΔΗΣΥ, από εταιρείες των εν λόγω προσώπων, ξεπερνούν το όριο των συμπτώσεων και μετατρέπονται σε αποχρώσες ενδείξεις πολιτικής διαπλοκής και μετέπειτα συγκάλυψης».

• Ποια η σύνδεση των Λαβράνου – Μπίτζιου με την Κύπρο;

«Δεδομένων των ερευνών και του εν εξελίξει κοινοβουλευτικού ελέγχου σε Ελλάδα και Κύπρο δεν ενδείκνυται να μπω σε αυτή τη συζήτηση».

• Ποια η σύνδεση των εξαγωγών διττών λογισμικών με την κυπριακή κυβέρνηση και πολιτικούς παράγοντες;

«Η κυπριακή κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δημιούργησαν εύκρατο κλίμα για τη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών στην Κύπρο. Κάποιοι φρόντισαν να τους φέρουν στην Κύπρο από το Ισραήλ. Μερικοί εξ αυτών βρίσκονται στα ανώτατα δώματα της Πινδάρου, των κεντρικών γραφείων του ΔΗΣΥ. Τις τελευταίες εβδομάδες κορυφώθηκε η συζήτηση, με αφορμή και την κάθοδο της PEGA. Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη το πόρισμα του ειδικού ποινικού ανακριτή αναφορικά με τη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών και των ιδιοκτητών τους. Ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να ενημερώσει την PEGA και η κυβέρνηση αρνείται να το καταθέσει στη Βουλή. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: το πόρισμα δαχτυλοδείχνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη και το κυβερνών κόμμα. Είναι προφανές πως αν δεν υπήρχαν πολιτικές πλάτες δεν θα αναπτυσσόταν το θερμοκήπιο κακόβουλων λογισμικών στην Κύπρο και δεν θα επιμόλυναν με την παράνομη δράση τους την Ελλάδα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα μεγάλου αριθμού προσώπων. Και επειδή αυτή η συζήτηση αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου, την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας, απαιτούμε πλήρη διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων».

Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση Ανδρουλάκη και πιο βαθύ ρήγμα

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχε και χθεσινό επεισόδιο: μετά το σχόλιο για «ανιστόρητο διμέτωπο» από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Περιστέρι, οι γενικές αναφορές της Πόπης Τσαπανίδου (Real FM) σε «υλικό από ηχογραφήσεις, από βίντεο» που κανείς δεν ξέρει «ποιοι έχουν στα χέρια τους», αλλά και η επιμονή πως ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έθεσε πρώτος «ό,τι υπόθεση έχει γίνει στη δημόσια σφαίρα» έφερε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ό,τι έχει να πει στον ελληνικό λαό το λέει ευθέως και πάντα στο προσκήνιο (…) Ευάλωτοι και σιωπηροί είναι αυτοί που οργάνωναν και συνομιλούν με ρυπαρά δίκτυα και οι συνεργάτες τους έταζαν μετοχές τηλεοπτικών σταθμών σε φιλικούς επιχειρηματίες. Τους συνιστούμε να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» ανέφεραν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «μέγα ευεργέτη του Κυριάκου Μητσοτάκη» για τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές του κινήσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι βαθύτερες αιτίες

Οι υπόνοιες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιασμού» του Ανδρουλάκη με το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων που έγιναν εις βάρος του ερμηνεύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως απόπειρα να δοθούν διαφορετικά κίνητρα και χαρακτηριστικά στις όποιες συνομιλίες υπάρξουν στη διαδικασία των διερευνητικών – για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει «ξεκάθαρη θέση» – και ως προσπάθεια διαμόρφωσης της πασοκικής θέσης με βάση το τι θα ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως η «απόπειρα εκβιασμού» στην οποία έχει αναφερθεί ο Ανδρουλάκης το περασμένο καλοκαίρι απέχει έτη φωτός από την υπόνοια πως καθίσταται εκβιαζόμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από την πλευρά τους, στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ευρωβουλευτή των S&D και εισηγήτρια στην PEGA, Σόφι Ιν’τ Βελντ, η οποία εκτίμησε πως πληροφορίες από τις υποκλοπές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως προϊόν εκβιασμού.

Η πασοκική απάντηση ήρθε σε μια στιγμή που τα κεντροαριστερά στελέχη θεωρούν πως η Κουμουνδούρου επιχειρεί να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως μια δύναμη που θα προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στη ΝΔ μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του αντιδεξιού ακροατηρίου. Εκτιμώντας παράλληλα, όμως, πως αν υπάρχουν προοδευτικοί αναποφάσιστοι που έστω και «κλείνοντας τη μύτη» τους θα κατέφευγαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, απωθούνται από τη στάση που επιδεικνύει αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδεικνύει πως δεν έχει κάνει αυτοκριτική και μεταχειρίζεται μεθόδους από το παρελθόν του.

Οι διαφορές των δύο κομμάτων

Αντιθέτως, η θέση του ΠΑΣΟΚ για την όποια μετεκλογική συνεργασία συνοψίζεται στο ισχυρό ποσοστό και στην επιδίωξη συγκλίσεων πάνω στο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτές τις μέρες, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, αναδεικνύονται οι διαφορές των δύο κομμάτων: την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε «ανεύθυνο ακτιβισμό» με την απόφαση για αποχή από το νομοθετικό έργο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «δεν θα απολέσει τα κοινοβουλευτικά του όπλα», χωρίς να «κάνει σόου» για τις υποκλοπές -και αυτό το βασίζουν στις κινήσεις που έκανε μέχρι τώρα για το θέμα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο χειρισμός της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και τα δύο κόμματα μάχονται για την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο. Και η όξυνση του κλίματος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης προαναγγέλλει και μια μεταξύ τους σύγκρουση στον δρόμο προς την κάλπη της απλής αναλογικής.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη «μπλόκαρε» την πολιτική συναίνεση

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Την ερχόμενη Τρίτη συζητείται και ψηφίζεται η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, η οποία μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων ομοειδών ναζιστικών μορφωμάτων στις εκλογές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους με τη ΝΔ, διατυπώνοντας σημαντικές ενστάσεις για το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η επίμαχη ρύθμιση, που ισχύει για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και για τις δημοτικές εκλογές, αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτές εγκληματικών οργανώσεων και προσώπων που έχουν καταδικαστεί, για εγληματική οργάνωση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει να υπάρξει απαγορευτικό σε κόμματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο.

Οικονόμου: «Η ρύθμιση δεν πάει σε ιδεολογικά κίνητρα»

«Αυτή η ρύθμιση λέει με απλά λόγια, ότι όποιος έχει καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και εξήγησε ότι η ρύθμιση «είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πάει στα ιδεολογικά κίνητρα ή στο οτιδήποτε άλλο. Πατάει σε υφιστάμενη διάταξη, υπό την προϋπόθεση της καταδίκης για εγκληματική οργάνωση».

Τόνισε, μάλιστα, πως η Βουλή ψηφίζει και «η ερμηνεία είναι στην Δικαιοσύνη, στον Άρειο Πάγο, που θα συνεκτιμήσει μία σειρά από πράγματα».

Τσαπανίδου: «Υπάρχουν σημεία που δεν είναι σαφή»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τόνισε «οι νεοναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να μείνουν έξω από τη Βουλή, η θέση τους είναι στη φυλακή και μόνο και σίγουρα όχι στα βουλευτικά έδρανα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης έχει σημεία που δεν είναι σαφή. Η τροπολογία που θα ρυθμίζει το ζήτημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στοχευμένη, να μην έχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαφορετικών, περίεργων ερμηνειών στο μέλλον», τόνισε.

Και προσέθεσε πως «αρχίσαμε να συζητάμε αυτό το θέμα πολύ αργά. Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα, στο οποίο αφέθηκε ελεύθερος ο κ. Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή, να κάνει live streaming, να στήνει δίκτυο, να οργανώνει ένα κόμμα και να διεκδικεί θέση στη Βουλή. Και η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στην κυβέρνηση».

Λιακούλη: «Όχι σε ανέξοδους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς»

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει θετικό στο σκοπό της ρύθμισης, αλλά αναμένει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας.

«Πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να συνεισφέρουμε με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως εμείς ήδη έχουμε καταθέσει και στο δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νομοθέτημα συνταγματικά ακέραιο και αποτελεσματικό», δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Και τόνισε πως «σε αυτή τη συζήτηση δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής τάξης. Αυτό χρειάζεται η ελληνική Δημοκρατία και όχι ανέξοδους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, που δεν επιφέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

ΚΚΕ: «Επικίνδυνες γενικεύσεις»

Για «επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές» κάνει λόγο το ΚΚΕ.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές – μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες και αδικήματα – κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ‘στεγαστεί’ η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση», σημειώνει ο Περισσός.

Και όπως τονίζει, «με την νεοεισερχόμενη έννοια της ‘πραγματικής ηγεσίας’ και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων».

Το ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «επικίνδυνα υποκριτική» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αλιβιζάτος: «Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα – Έχει βάση η ένσταση του ΚΚΕ»

Ως το «πρώτο» βήμα χαρακτήρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος και ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος, την τροπολογία της κυβέρνησης, λέγοντας πως «όλοι συμφωνούμε, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και πρέπει να συμφωνεί και το ΚΚΕ, ότι οι καταδικασμένοι ήδη δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι».

Εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για κάποιες από τις άλλες διατάξεις της τροπολογίας.

Ο κ. Αλιβιζάτος θεωρεί ως πιο προβληματική την 3η διάταξη της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία «η οργάνωση και η δράση του κόμματος πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

«Πώς θα αποδεικνύεται αυτό;», τονίζει και προσθέτει: «Λέει, ‘για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπόψη τυχόν καταδίκη’.

»Αν ήταν αποκλειστικά τυχόν καταδίκη, ότι δηλαδή κάποιος από τους υποψήφιους έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα το θεωρούσα ικανοποιητικό. Αλλά επειδή δεν το λέει ρητά – μάλιστα, η διατύπωση η αρχική ήταν ‘ιδίως’, έφυγε αυτό το ‘ιδίως’ – υπάρχει πρόβλημα.

»Δηλαδή να αρχίσει να καλείται – και νομίζω ότι οι αρεοπαγίτες θα το θέλουν αυτό – να κρίνει αν και κατά πόσον ένα κόμμα υπηρετεί μια αθέμιτη ιδεολογία», σημείωσε, αναφέροντας πως η ένσταση του ΚΚΕ έχει «βάση» και πως αυτό «συνέβαινε σε άλλες εποχές, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

«Καλύτερα λοιπόν αντικειμενικά κριτήρια. Έχεις καταδικαστεί; Και μάλιστα πολύ σωστά η τροπολογία της κυβέρνησης λέει σε κάθειρξη. Ένας διαδηλωτής ας πούμε – κι εκεί κάνει λάθος το ΚΚΕ – που σπάει μια βιτρίνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εχθρός της Δημοκρατίας, γιατί αν έχει καταδικαστεί, θα έχει καταδικαστεί για πλημμέλημα, όχι με κάθειρξη», επεσήμανε ο γνωστός συνταγματολόγος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 λεπτά ago

Υπέστη ρήξη χιαστού ο Εμμανουηλίδης

OIKONOMIA6 λεπτά ago

Δικαιολογείται η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία;

LIFESTYLE8 λεπτά ago

Η κόρη του Μάικλ Τζάκσον είναι ίδια η Μέριλιν Μονρόε και η Μαντόνα στα νιάτα της – Με ποια την έκανε;

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Καρκίνος: Πώς η περίθαλψη θα γίνει άμεση και αποτελεσματική

OIKONOMIA25 λεπτά ago

Τα υψηλά κέρδη 200 δισ. ευρώ προκαλούν και τον Λευκό Οίκο

LIFESTYLE30 λεπτά ago

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Δοκίμασε το μητρικό γάλα της Ιωάννας Τούνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

Αντεπίθεση Ανδρουλάκη και πιο βαθύ ρήγμα

OIKONOMIA43 λεπτά ago

Πώς θα γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

ΚΟΣΜΟΣ43 λεπτά ago

Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ: Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί – Να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

LIFESTYLE47 λεπτά ago

Έτσι είναι σήμερα ο Σωτήρης Τζεβελέκος, η σπάνια εμφάνιση με την πανέμορφη ηθοποιό σύζυγό του (pics)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

LIFESTYLE7 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή