Connect with us

OIKONOMIA

Αττικός Αμπελώνας: Ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και διατήρησή του

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Την ανάγκη να υπάρξει ένα «οδικός χάρτης» αναβάθμισης της παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να υπάρχει στήριξη και διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων πρότεινε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων αλλά και την ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα, για τους παραγωγούς του Αττικού Αμπελώνα. Προϋπόθεση για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα, ο ΥπΑΑΤ θύμισε ότι είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς αλλά και πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα για τον Αττικό Αμπελώνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Αττικός Αμπελώνας: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων ωστόσο από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 καλλιεργούντο 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργούντο 62.230 στρέμματα.

Η εγκατάλειψη

Ως αίτια εγκατάλειψης του Αττικού Αμπελώνα, ο κ. Γεωργαντάς κατέγραψε μεταξύ άλλων, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της παραοικονομίας.

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της καλλιέργειας στον Αμπελώνα της Αττικής συνέβαλε και η υποβάθμιση «ενός προϊόντος που μόνο η Ελλάδα – από όλες τις χώρες του κόσμου- έχει δικαίωμα να παράγει οίνο με την ονομασία ρετσίνα», ωστόσο όπως δήλωσε αυτό φαίνεται να αλλάζει καθώς «γνωστοί παραγωγοί έχουν θέσει ως στόχο την αναγέννηση της ρετσίνας».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Αττική έμεινε πίσω σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς από το 2018 έως το 2021 εντάχθηκαν μόλις 7 επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης τη στιγμή που σε όλη τη χώρα εντάχθηκαν 123 επιχειρήσεις, ενώ τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αξιοποιήθηκαν μόλις σε ποσοστό 5% σε σχέση με το σύνολο της χώρας.

Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που προσφέρουν ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι προσθέτοντας ότι «το ΥΠΑΑΤ είναι εδώ για να στηρίξει κάθε προσπάθεια σωστής παραγωγής και εξωστρέφειας».

Τα μέτρα

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο της κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη στήριξη της αμπελουργίας και της οινοπαραγωγής και αναφέρθηκε σε δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη του κλάδου. «Ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που ενισχύουν τον αγροτουρισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη προδημοσίευση για το πρόγραμμα Αγροτουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε «από το ΥΠΑΑΤ μέσω της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών έχουν γίνει 89 παρεμβάσεις για 50 οινοποιεία από το πρόγραμμα Leader. Στα 31 χρόνια του ευρωπαϊκού αγροτικού ταμείου, έγιναν 216 επενδύσεις Leader για οινοποιεία, καλύπτοντας το 50%-75% της δαπάνης».

Την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για μεγάλες οινικές μονάδες και για νέους αγρότες πάνω από 520 εκατ. ευρώ, ενώ για βιολογικές καλλιέργειες διατίθενται 705 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού επισημαίνοντας ότι «η Αττική αποτελεί κατ’ εξοχήν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή του. Εδώ, σε αυτήν τη γη, αν συνδυάσουμε πολιτισμό, ιστορία, φυσικό κάλος και διατροφική και οινική κουλτούρα, μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ελληνικό τουρισμό πιο ποιοτικό, πιο ισορροπημένο και πιο βιώσιμο και διευρυμένο χρονικά σε περιόδους πέραν του θέρους» είπε. Και κατέληξε: «Στην Ελλάδα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη μορφή τουρισμού και να δώσουμε νέες δυνατότητες προώθησης στα μοναδικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα με εμβληματικά το λάδι, το τυρί, το κρασί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπ. αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο βουλευτής, Γιώργος Βλάχος, ο αντιπεριφερειάρχης, Νικος Πέππας και οι δήμαρχοι της περιοχής.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE6 λεπτά ago

40χρονος που παρέλυσε μετά από ατύχημα περπατάει ξανά χάρη σε επαναστατικό εμφύτευμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 λεπτά ago

Ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη»

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Νεκρός σε τροχαίο 30χρονος – «Καρφώθηκε« με τη μηχανή του σε φορτηγό

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Λιβύη: Ολονύχτιες συγκρούσεις δύο ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα – Τραυματίστηκαν άμαχοι

LIFESTYLE27 λεπτά ago

Τιμωρούν γυναικολόγο που έκανε άμβλωση σε 10χρονο θύμα βιασμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ33 λεπτά ago

Συγχαρητήρια Σαρμά στον Ερντογάν για την επανεκλογή του

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Βελτιώθηκε η υγεία της 39χρονης που τη δάγκωσε οχιά

LIFESTYLE45 λεπτά ago

Αυτό είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό στυλ παπουτσιών της βασίλισσας Λετίσια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ51 λεπτά ago

Αναγκαιότητα η διαδικασία διαπιστεύσεων για τους Δήμους

ΕΛΛΑΔΑ53 λεπτά ago

«Δεν γνωρίζαμε ότι έχει αλλεργία» – Τι λέει η μητέρα της 39χρονης που τη δάγκωσε οχιά

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή