ΚΟΣΜΟΣ
Αύριο αναμένονται στην Κύπρο τα δύο βρετανικά ελικόπτερα
Την Παρασκευή αναμένονται να φτάσουν στην Κύπρο τα δύο βρετανικά ελικόπτερα Wildcat με δυνατότητες αντι-drone που ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ ότι στέλνει στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Κόλπου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για την πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον της βρετανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές και ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας και των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Στάρμερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Επανέλαβε την απόφαση του Λονδίνου να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες γύρω από τις βάσεις του στην Κύπρο, με την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων επιτήρησης και αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Είπε μάλιστα πως «ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο για να συντονίσει τις επιχειρήσεις και να συναντήσει τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν εκεί».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση και εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για την αποκλιμάκωση της έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κιρ Στάρμερ τόνισε επίσης ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, καθώς και με ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συντονιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον ρόλο των βρετανικών βάσεων στο νησί, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο δεν χρησιμοποιήθηκαν για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Κατά τα λοιπά έκανε εκτενή αναφορά στις ενέργειες που γίνονται ώστε να απομακρυνθούν Βρετανοί πολίτες από την περιοχή. «Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει την παρουσία τους, ώστε να μπορούμε να τους παρέχουμε πληροφορίες και υποστήριξη. Ομάδες ταχείας ανάπτυξης βρίσκονται ήδη στο Ομάν και στη Σαουδική Αραβία, ενώ προξενικές ομάδες έχουν βοηθήσει εκατοντάδες από τους πιο ευάλωτους πολίτες. Παρά το κλείσιμο εναέριων χώρων, εργαζόμαστε αδιάκοπα με αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικές εταιρείες και κυβερνήσεις για να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρομές επιστροφής. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορικές πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ των οποίων και ευάλωτοι Βρετανοί που εντοπίστηκαν από τις ομάδες μας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώ παράλληλα τόνισε πως «επτά ακόμη πτήσεις αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από τα ΗΑΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορώ επίσης να αναφέρω ότι η πρώτη ναυλωμένη πτήση από το Ομάν απογειώθηκε πριν από λίγα λεπτά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago“Εγώ την άφησα να πιει ένα ποτό με τον Ο… επειδή θα έφευγε την επόμενη μέρα και τελικά ‘έφυγε’ η Μυρτώ”, λέει ο κολλητός φίλος της αδικοχαμένης 19χρονης
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες agoΣοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση του Γιώργου Μυλωνάκη – Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 ώρες agoΣοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση του Γιώργου Μυλωνάκη – Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
-
ΒΟΛΟΣ8 ώρες agoΔρομολόγια των λεωφορείων προς Γορίτσα για τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής
-
LIFESTYLE8 ώρες agoΗ απρόσμενη δήλωση της Χριστίνας Λαμπίρη: “Η εστίαση με την οποία ασχολούμαι τώρα είναι μακράν δυσκολότερη από την τηλεόραση” (Βίντεο)
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ8 ώρες agoΚρίσιμες επαφές του Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες για τον πρωτογενή τομέα
-
ΚΟΣΜΟΣ8 ώρες agoΓάλλος ΥΠΕΞ: Καλό θα ήταν ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ να μείνει μακριά από τα μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές κάμερες
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ8 ώρες agoΠέρεθ: «Κλειδί να αντιμετωπίσουμε τη ρεβάνς με την ΑΕΚ σαν να μην υπάρχει το 3-0 του πρώτου αγώνα»









