Connect with us

OIKONOMIA

Barron’s: H oικονομική ολοκλήρωση θα έκανε τον κόσμο πιο ειρηνικό – Τι πήγε στραβά;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Γράφει ο Christopher Smart (Barron’s)

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι ταπεινωτικό όταν καταρρέουν τα «πιστεύω» ολόκληρης ζωής, αλλά υπάρχουν μαθήματα ανάμεσα στα συντρίμμια. Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα μου καθώς προετοιμάζομαι για την επόμενη φρικτή φάση του πολέμου της Ουκρανίας και παρακολουθώ την 11η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια μου.

Οι περισσότερες αγορές μπορεί να έχουν επιστρέψει εκεί που ήταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά ο κόσμος σίγουρα δεν έχει. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί.

Σπούδασα ρωσικά στο κολέγιο γιατί φαινόταν σημαντικό να κατανοήσω τον κύριο αντίπαλο της Αμερικής στον Ψυχρό Πόλεμο. Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, πήγα στη Μόσχα για να βοηθήσω να συμβουλέψω μια ομάδα μεταρρυθμιστών για το πώς να οδηγήσουν καλύτερα τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς.

Αργότερα, ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου, η βασική πίστη ήταν ότι η επένδυση στη Ρωσία απέφερε καλές αποδόσεις και επίσης ενίσχυσε την πρόοδο στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ολοκλήρωση.

Ενισχύοντας το μερίδιο της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, έλεγε η απλή λογική, αυξάνονταν οι πιθανότητες πολιτικής συνεργασίας και ειρήνης.

Είναι ένα θεώρημα δυτικής διπλωματίας που τώρα αξίζει μια άλλη ματιά.

Δεν ήμουν τόσο αφελής ώστε να πιστέψω ότι ένα «τέλος της ιστορίας» σηματοδοτούσε μια νέα εποχή διακρατικής αθωότητας, αλλά η ιδέα ότι η οικονομική δέσμευση ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά ήταν λογική. Καθώς μια αναδυόμενη ρωσική μεσαία τάξη έβλεπε τα οφέλη του γερμανικού κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, των διακοπών στην Τουρκία και της σταθερής αύξησης του βιοτικού επιπέδου, θα ήθελε να ενθαρρύνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας της με τον έξω κόσμο.

Σίγουρα, θα εξακολουθούσαμε να συζητούμε για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ή τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά η βασική ευθυγράμμιση των οικονομικών συμφερόντων θα κρατούσε τη σχέση σε καλό δρόμο.

Είναι μια αμφιλεγόμενη ιδέα στον ακαδημαϊκό χώρο. Οι «ρεαλιστές» επιμένουν ότι οι διεθνείς σχέσεις κατανοούνται καλύτερα ως ότι τα ισχυρά κράτη επιβάλλουν τη θέλησή τους στους αδύναμους.

Πράγματι, αυτή η σχολή διεκδικεί δικαίωση στις τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Υπάρχει μια ελκυστική απλότητα στη λογική ότι στον απόηχο της σοβιετικής κατάρρευσης, η Δύση υπερέβη και δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Μόσχας.

Αλλά η αντίληψη ότι οι δημοκρατίες της ελεύθερης αγοράς δεν πολεμούν μεταξύ τους χρονολογείται από φιλοσόφους όπως ο Immanuel Kant και ο Joseph Schumpeter. Αυτή ήταν ουσιαστικά η καρδιά της δυτικής πολιτικής απέναντι στη μετασοβιετική Ρωσία. Υπήρξε ένας αγώνας για να προσκληθεί ο Μπόρις Γέλτσιν στις συνεδριάσεις της G7 τη δεκαετία του 1990, ακόμα κι αν είχε λίγα να πει για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Υπήρχαν λεγεώνες ξένων συμβούλων, όπως εγώ, των οποίων οι κυβερνήσεις χρηματοδότησαν έργα για να βοηθήσουν στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, στη σύνταξη νέων εταιρικών νόμων και στην εκκίνηση αμοιβαίων κεφαλαίων.

Βασικό στοιχείο της στρατηγικής ήταν να εξασφαλιστεί η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2012. Τα εμπορικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε γρήγορα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σημεία τριβής (Σερβία, Συρία, Ιράκ, Σνόουντεν, Magnitsky, Navalny και κυβερνοεπιθέσεις) ξεπέρασαν γρήγορα κάθε εύθραυστο έδαφος για συνεργασία (δοκιμαστικές ξένες επενδύσεις, Αφγανιστάν και διάστημα).

Μέχρι το 2015, μετά την κατάληψη του Ντονμπάς και της Κριμαίας από τη Ρωσία, εργάστηκα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ως μέλος μιας ομάδας που άρχισε να διαλύει σκόπιμα την οικονομική σχέση, να επιβάλλει κυρώσεις, να αποθαρρύνει τις εταιρικές επενδύσεις και να αποκόπτει τομείς συνεργασίας. Το τρέχον κύμα κυρώσεων που κόβει την ανάσα έχει δώσει το τελευταίο χτύπημα σε αυτή την άσχημα φθαρμένη οικονομική σχέση.

Ωστόσο, εάν αυτό μοιάζει με δραματική αποτυχία για ένα μεγάλο πείραμα, ίσως μπορεί να ξεκινήσει μια επανεξέταση της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας.

Πρώτον, είναι σημαντικό να αναλύσουμε γιατί αποτύχαμε. Θα μπορούσαν οι ρεαλιστές να έχουν δίκιο ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πάντα θα κυριαρχούσαν. Ή ίσως η Ρωσία είναι απλώς η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα. Οι δημοκρατίες της ελεύθερης αγοράς μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο ειρηνικές, αλλά το καθεστώς Πούτιν δεν είναι και πολύ. Αν είχαμε κάνει περισσότερα για να επενδύσουμε στην πολιτική και οικονομική μετάβαση, θα ήταν ο κόσμος εδώ σήμερα;

Δεύτερον, μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξισορροπούμε την οικονομική δέσμευση με πολιτικούς προβληματισμούς ή ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές βρίσκονται στο επίκεντρο της επιτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά έχουμε εφαρμόσει μια παρόμοια στρατηγική «ολοκλήρωσης» στην Κίνα, μόνο για να δούμε αυτή τη σχέση να χαλάει. Η Ινδία είναι σε μεγάλο βαθμό μια ελεύθερη αγορά και μια δημοκρατία, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο δύσκολους εταίρους των ΗΠΑ σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής — συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών κυρώσεων στη Ρωσία.

Τρίτον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της οικονομικής μας διπλωματίας, που τώρα βασιζόμαστε στο ραβδί για αποτελέσματα όπου το καρότο απέτυχε. Οι ακραίες κυρώσεις δεν έχουν ακόμη παράγει αποτελέσματα στο Ιράν, αλλά τελικά συνέβαλαν στον εκδημοκρατισμό και τη διεθνή ολοκλήρωση της Νότιας Αφρικής μετά το απαρτχάιντ. Η τιμωρία που θα επιβληθεί θα οδηγήσει τη ρωσική οικονομία σε ύφεση, επαναφέροντάς την στην απομόνωση της δεκαετίας του 1970. Ορισμένα μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν εν μέσω διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά η πραγματική λογική σε αυτό το στάδιο είναι να δημιουργηθεί αρκετός πόνος για να ενθαρρύνει την αλλαγή καθεστώτος. Αυτό μπορεί να έρθει γρήγορα – ή ποτέ.

Καθώς οι ιστορικοί διερευνούν αυτά τα ερωτήματα και άλλα, ίσως το άμεσο μάθημα είναι απλώς ότι η θετική οικονομική δέσμευση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η συνεργατική συμπεριφορά από μια άλλη χώρα, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι μεγάλο, αλλά το να αρχίσουμε να επαναδιατυπώνουμε μια κεντρική θεώρηση στη δυτική πολιτική μπορεί να είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν καθώς συλλέγουμε τα κομμάτια από τις προηγούμενες θεωρήσεις μας για τη Ρωσία.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εργάνη: Ρεκόρ εικοσαετίας για το ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ρεκόρ εικοσαετίας παρουσίασε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά, παρότι οι δύο πρώτοι μήνες του έτους επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε ολόκληρη την έκθεση

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις σε 173.553 (83.550 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 90.003 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Συνεπώς το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας.

Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον προηγούμενο μήνα έγιναν 157.854 προσλήψεις.

Τα επαγγέλματα

Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων ενώ οι Περιφέρειες με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων / αποχωρήσεων είναι το Νότιο Αιγαίο (41.314 θέσεις), η Κρήτη (30.228 θέσεις) και το Ιόνιο (14.364 θέσεις).

Για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, εκ των οποίων οι 337.946 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 303.166 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2022 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 148.123 θέσεις εργασίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Κερασιά: Μύγα και κηλιδόπτερη δροσόφιλα – Πώς να τα καταπολεμήσετε

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Γεωργικές προειδοποιήσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας

Η μύγα της κερασιάς αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό των κερασιών. Εμφανίζεται συνήθως προς τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και εναποθέτει τα αυγά της στο εσωτερικό των μικρών καρπών. Από τα αυγά αυτά αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών. Οι προνύμφες αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους βγαίνουν από το κεράσι και πέφτουν στο χώμα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις πρώιμες ποικιλίες παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα των καρπών. Συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και επανάληψη μετά από δέκα (10) ημέρες κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής. Ο καρπός είναι επιδεκτικός προσβολής από το βλαστικό στάδιο της κερασιάς αλλαγής τού χρώματος των καρπών. Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο αυτό. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των ημερών πριν την συγκομιδή, όπου για πρώιμες ποικιλίες θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα.

Κηλιδόπτερη δροσόφιλα

Η κηλιδόπτερη δροσόφιλα είναι ένα πολυφάγο είδος που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού καλλιεργειών.

Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών. Στις τροφικές παγίδες της ΔΑΟΚ Δράμας διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμού τού εντόμου.

Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν στο παρελθόν προσβολές κηλιδόπτερης δροσόφιλας συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής, με δραστικές ουσίες που έχουν δράση και στους δύο εχθρούς.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών

  • Να μην αφήνονται στα δένδρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και να ενσωματώνονται στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών.
  • Κατάλληλο κλάδεμα των δένδρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και να μην δημιουργούνται ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Δίκη Φιλιππίδη: Ξέσπασε σε κλάματα η δεύτερη καταγγέλλουσα – Νέα διακοπή

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάλογοι του πληρώματος του «Moskva» λίγο πριν βυθιστεί – «Το πλοίο χτυπήθηκε δυο φορές»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ13 λεπτά ago

Το «Μαζί για το Παιδί» κοντά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λαρισαίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Το 2030 η Ευρώπη πρέπει να έχει 3 δισεκατομμύρια νέα δέντρα

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Αυτοκτονία 12χρονου στα Κάτω Πατήσια: «Είχε πέσει θύμα bullying» – Τι λένε συμμαθητές του

ΚΟΣΜΟΣ31 λεπτά ago

Σαουδική Αραβία: Γιατροί χώρισαν με επιτυχία σιαμαία από την Υεμένη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ32 λεπτά ago

Εικαστική δράση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

Ηλιόπουλος: Ενισχυμένος και πιο μαζικός ο ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής δυνάμωσε

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Αθήνα: Επιχείρηση «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ στην Αγίου Κωνσταντίνου

ΚΟΣΜΟΣ50 λεπτά ago

Ρωσία: Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ : Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά Δήμο – Ποιοι εκλέγονται σύνεδροι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

Δημοφιλή