Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν: Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήταν φειδωλός στα καλά του λόγια για την Ελλάδα. Πράγμα λογικό, αφού όλες οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επενδύσει στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αυτό έχει αποτυπωθεί στις αυξημένες διευκολύνσεις που έχουν λάβει οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην Ελλάδα, από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, στη σαφή στράτευση της Ελλάδας με τη Δύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην προσπάθεια προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στις αναβαθμισμένες εκπαιδευτικές συνεργασίες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βεβαίως, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήταν φειδωλός στα καλά λόγια ούτε απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αντιθέτως, μίλησε με πολύ θετικό τρόπο για τη σαφή θέση της Τουρκίας υπέρ της Ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, για την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ουκρανία, για τη συμβολή της στη συμφωνία του ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, για τη μετατροπή της Τουρκίας σε έναν ενεργειακό κόμβο, για τα βήματα σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και βέβαια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βεβαίως, ο Μπλίνκεν δεν ανέλαβε δεσμεύσεις που θα ήθελε η Τουρκία, όπως θα ήταν η αποκήρυξη των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία που είναι σήμερα ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ ή το σαφές «πράσινο φως» για μια τουρκική «ζώνη ασφαλείας» εντός συριακού εδάφους. Ωστόσο ήταν σαφές ότι ήθελε να διαμορφώσει μια θετική δυναμική.

Η πάγια αμερικανική θέση για «διμερή συνεννόηση»

Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε μια πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας που είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ως χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρουν διαύλους επικοινωνίας. Τουλάχιστον, αυτή είναι η θέση που εξέφρασε ο Μπλίνκεν και πάλι, θεωρώντας ότι το κλίμα αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως «στρατευμένη» στην υπόθεση της Δύσης και άρα η σημαντική προτεραιότητα είναι να παραμείνει και η Τουρκία εντός. Αυτό έχει τόσο τη γενική διάσταση ότι η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα του ΝΑΤΟ, σε στρατηγική βάση και έχοντας στο έδαφος μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις που χρησιμοποιεί η αμερικανική πολεμική αεροπορία στην περιοχή, αυτή του Ιντζιρλίκ. Όσο, όμως, και την ειδικότερη διάσταση ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα βέτο στην προσπάθεια διεύρυνσης της συμμαχίας με τη Φιλανδία και τη Σουηδία. Και βέβαια στις ΗΠΑ πάντα σταθμίζουν το ότι ένας βαθμός αποξένωσης από την Τουρκία κινδυνεύει να σημαίνει αναβαθμισμένη σχέση με τη Ρωσία. Όλα αυτά εξηγούν την προσπάθεια πάντα να υπάρχουν διαύλοι επικοινωνίας και συνεννόησης, κάτι που το επιδιώκει και η Τουρκία που προφανώς και δεν έχει πάρει μια συνολική απόφαση ρήξης με τη Δύση.

Το ζήτημα των F-16 στη σωστή του προοπτική

Αυτό μπορεί να εξηγήσει και την αμερικανική στάση στο ζήτημα των F-16. Και αυτό γιατί γύρω από αυτό το ζήτημα ξεδιπλώνεται η ίδια η ένταση που διαπερνά την αμερικανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Από τη μια, η πιο «ρεαλιστική» τοποθέτηση, που παραδοσιακά την εκφράζουν η αμερικανική διπλωματία είναι αυτή που περιγράφηκε πιο πάνω. Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί να «ολισθήσει σε άλλες κατευθύνσεις.

Η άλλη άποψη, πιο επιθετική, που εκφράζεται από άλλα τμήματα του αμερικανικού κατεστημένου και αποτυπώνεται περισσότερο και στο Κογκρέσο ή σε τμήματα της δημόσια σφαίρας είναι ότι ούτως ή άλλως η Τουρκία κατατάσσεται στα αυταρχικά καθεστώτα, έχει κάνει ανταγωνιστικές γεωπολιτικές επιλογές, όπως είναι η άρνηση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία ή η προμήθεια των συστοιχιών S-400 και άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο αυστηρά και «τιμωρητικά». Είναι μια γραμμή που ζητά πολύ πιο σαφή συμπόρευση  με τη γραμμή των ΗΠΑ. Σε αυτό το φόντο υποστηρικτές αυτής της γραμμής ενσωματώνουν και το ότι η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτή η ένταση αποτυπώνεται στις διαφορές ανάμεσα σε όλα λέει η κυβέρνηση, που διακηρυκτικά υποστηρίζει την ανάγκη αναβάθμισης των τουρκικών F-16, ιδίως από τη στιγμή που πρόκειται για αναβάθμιση ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων. Επιπλέον, αυτό μπορεί και να φαντάζει μια κίνηση «εξισορρόπησης» απέναντι στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει στον βραχύ χρόνο να ικανοποιήσει το βασικό τουρκικό αίτημα που είναι ακριβώς η αναίρεση της συμμαχίας με τους Κούρδους στη Συρία.

Από την άλλη, το να διατηρείται σε εκκρεμότητα το όλο ζήτημα, εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης τελικά τεθλασμένης και πολυεπίπεδης, με ρητορικές τοποθετήσεις υπέρ και διατήρηση της ντε φάκτο εμπλοκής, επίσης είναι μια βολική συνθήκη, σε ένα τοπίο που έχουν προστεθεί και νέα ανοιχτά ενδεχόμενα, όπως είναι το τι τελικά θα βγει από τις τουρκικές εκλογές και εάν θα σηματοδοτήσουν πολιτική αλλαγή.

Η διακριτική πίεση για συνεννόηση

Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν όρια ως προς το σε ποιο βαθμό θα «παρέμβουν» οι ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά. Πολύ περισσότερο όσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιτείνεται ο νέος διπολισμός, και ανοίγουν πιθανώς νέα μέτωπα όπως αυτό του Ιράν, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επιτείνουν την πίεση για κάποια συνεννόηση ή τουλάχιστον για αποφυγή εντάσεων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ5 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΥΠΕΞ του NATO συζητούν για τις σχέσεις με την Ουκρανία

LIFESTYLE11 λεπτά ago

Μια γυναίκα αποκαλύπτει τι έμαθε όταν έκανε σεξ με έναν άντρα που είχε μικρό πέος

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Αγίου Πνεύματος: Σε ποιες περιοχές τα αγγίξει τους 30 ο υδράργυρος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Όλες οι λεπτομέρειες για το Run Bike Care 2023

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Κρίση στην Μπουρκίνα Φάσο: «Η πιο παραμελημένη παγκοσμίως» – Τι αναφέρει έκθεση ΜΚΟ για τη χώρα

LIFESTYLE29 λεπτά ago

Οι δύο γάμοι της Agatha Christie, η θρυλική εξαφάνισή της και η σχέση της με την αρχαιολογία

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Καιρός: Πρόσκαιρη επιδείνωση σήμερα Παρασκευή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές αφορά

ΚΟΣΜΟΣ41 λεπτά ago

ΝΑΤΟ: Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας ζητά από Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν το αίτημα ένταξης

LIFESTYLE47 λεπτά ago

«Δεν καλέστηκε στη βάφτιση και ξέρετε πολύ καλά γιατί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ53 λεπτά ago

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια τον Ιούνιο – Στόχος μου μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή