OIKONOMIA
Boeing: Σταματά να προμηθεύεται τιτάνιο από τη Ρωσία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι στάση τηρεί η Airbus
Την αναστολή των προμηθειών τιτανίου από τη Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Boeing.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη σχέση του μεγάλου κατασκευαστή αεροσκαφών με τον μεγαλύτερο προμηθευτή του εν λόγω μεταλλεύματος, τη VSMPO-Avisma, σχολιάζει το Reuters.
Τι λέει η Boeing
«Τα αποθέματά μας και η διαφοροποίηση των πηγών διασφαλίζουν την επαρκή προμήθεια τιτανίου για την παραγωγή αεροπλάνων», ανέφερε η Boeing σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω email.
Η πιθανότητα διαταραχών στον παγκόσμιο εφοδιασμό με ρωσικές πρώτες ύλες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει φέρει στο προσκήνιο το τιτάνιο, καθώς πρόκειται για ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία αυτοκινήτων.
Η αντίδραση της ρωσικής εταιρείας
Η VSMPO-Avisma σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «λυπάται» για την αναστολή των συμβολαίων με έναν μακρόχρονο συνεργάτη, όπως η Boeing.
«Παρακολουθούσαμε την κατάσταση στη χώρα μας και παγκοσμίως και ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτή την εξέλιξη», ανέφερε η εταιρεία στην οποίαν – αν και ανήκει κατά 25% στον κρατικό όμιλο Rostec – μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η VSMPO-Avisma σκοπεύει να προχωρήσει σε «άνοιγμα» σε άλλες αγορές.
Η απάντηση της Airbus
Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή Airbus, ο μεγάλος αντίπαλος της Boeing, ανέφερε ότι συνεχίζει να προμηθεύεται τιτάνιο τόσο από τη Ρωσία όσο και από άλλες χώρες. «Αυτή (η προμήθεια) γίνεται σε συμφωνία με όλες τις κυρώσεις και τους ισχύοντες κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών», ανέφερε η εταιρεία.
Η Boeing είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν ανησυχεί για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού με τιτάνιο από τη Ρωσία, καθώς είχε διαφοροποιήσει τις πηγές της από το 2014, όταν στη Μόσχα επιβλήθηκαν κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
HΠΑ: Πόσα χρήματα χρειάζονται για να θεωρηθείς πλούσιος;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να θεωρείται κάποιος πλούσιος στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο ερώτημα εκλήθησαν να απαντήσουν 1000 Αμερικανοί ηλικίας 21 έως 75 ετών, που έλαβαν μέρος στην ετήσια Έρευνα Modern Wealth από την Charles Schwab.
Ο μαγικός αριθμός που προκύπτει είναι 2,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η μέση περιουσία για να θεωρείται ότι κάποιος μπορεί να ζήσει άνετα είναι 774.000 δολάρια.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα προσωπικά τους οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που επηρεάζουν τις αποταμιεύσεις και τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Αυξήθηκε το ποσό
Η μέση καθαρή αξία που χρειαζόταν για να θεωρηθεί κανείς πλούσιος και για να είναι οικονομικά άνετος, αυξήθηκαν αμφότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Το 2021, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι χρειάζονταν 624.000 δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία για να ζήσουν άνετα, ενώ θα χρειάζονταν 1,9 εκατομμύρια δολάρια για να είναι πλούσιοι.
Ωστόσο, οι μέσοι όροι εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία του COVID-19, πιθανότατα επειδή πολλοί άνθρωποι εστιάζουν λιγότερο στο να πετύχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό και περισσότερο στους συνολικούς τους στόχους , οικονομικούς και άλλους, λέει ο Rob Williams, διευθύνων σύμβουλος οικονομικού σχεδιασμού στην Charles Schwab.
«Οι άνθρωποι ανησυχούν για άλλα πράγματα εκτός από το υπόλοιπο στο χαρτοφυλάκιό τους και στον επενδυτικό τους λογαριασμό», λέει ο Williams, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής τους υγείας και της συνολικής σταθερότητας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Σε νέo ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε ύψη ρεκόρ πάνω από τα 305 τρισ. δολάρια στο 348% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους παγκόσμιο χρέος, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ηγούνται της κούρσας του δανεισμού.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών το χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Οι κεντρικές τράπεζες
Η ανάλυση έδειξε ότι πολλές χώρες, τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες, εισέρχονται σε έναν κύκλο νομισματικής σύσφιξης με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάρια.
«Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αυστηροποίηση της πολιτικής για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιδεινώσει την ευπάθεια του χρέους», αναφέρει η έκθεση του IIF .
«Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρός για εκείνους τους δανειολήπτες των αναδυόμενων αγορών που έχουν λιγότερο διαφοροποιημένη βάση επενδυτών».
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου έχει αυξηθεί περίπου 150 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος και νωρίτερα αυτόν τον μήνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.
Το εταιρικό χρέος εκτός τραπεζών και ο κρατικός δανεισμός ήταν οι μεγαλύτερες πηγές αύξησης του δανεισμού, με το χρέος εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να αυξάνεται πάνω από τα 236 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 40 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, όταν χτύπησε η πανδημία COVID- 19.
Κοινωνική αναταραχή
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πιο αργά την ίδια περίοδο, αλλά καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, οι ισολογισμοί του δημοσίου παραμένουν υπό πίεση.
«Καθώς οι ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, οι υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένες χώρες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες για να αποτρέψουν την κοινωνική αναταραχή», ανέφερε η IIF .
«Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις αναδυόμενες αγορές που έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο».
Η έλλειψη διαφάνειας έχει γίνει επίσης βάρος για τις αναδυόμενες αγορές, όπου το συνολικό χρέος πλησιάζει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια από 89 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
«Η έλλειψη έγκαιρης γνωστοποίησης των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους, η πολύ περιορισμένη κάλυψη των ενδεχόμενων υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων κρατικών επιχειρήσεων) και η εκτεταμένη χρήση ρητρών εμπιστευτικότητας είναι τα κύρια εμπόδια που προκαλούν ασυμμετρίες πληροφόρησης μεταξύ πιστωτών και οφειλετών», ανέφερε η έκθεση IIF , σημειώνοντας ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού ενώ περιορίζει την πρόσβαση σε ιδιωτικές κεφαλαιαγορές για τους δανειολήπτες του EM.
Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 348%, περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο, με σημαντικές βελτιώσεις να σημειώνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Κορέα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτό το μέτρο, ανέφερε το IIF .
«Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους», ανέφερε η έκθεση του IIF.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago
Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο