Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Μπόνους» στους υγειονομικούς για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με «δώρο» την εξαίρεση από clawback και rebate στους γιατρούς που θα ενταχθούν στη λίστα του προσωπικού γιατρού και μπόνους περίπου ένα μισθό επιπλέον σε νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές, τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επιχειρεί να καλύψει κενά στο σύστημα υγείας είτε ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είτε λειτουργώντας «πυροσβεστικά» στο ΕΣΥ όταν δημιουργούνται έκτακτες ανάγκες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ταυτόχρονα, αλλάζει και ο τρόπος προμηθειών των νοσοκομείων για φάρμακα, βάζοντας και ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία προμηθειών, οι οποίες από τον Απρίλιο και μετά, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) με διαγωνισμούς και συμβάσεις. Αυτό το επιπλέον βήμα, αφήνει «περιθώριο» για καθυστερήσεις μέχρι το σύστημα να προσαρμοστεί, ενώ την ίδια ώρα, εξαιρείται η άμεση λύση της προμήθειας των νοσοκομείων με φάρμακα σε έλλειψη από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ – θυγατρική του ΕΟΦ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπόνους στους υγειονομικούς

Αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει πως «η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate)», ενώ για τους γιατρούς και νοσηλευτές ή προσωπικό ΕΣΥ που μετακινούνται λόγω εκτάκτων αναγκών σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης υγειονομικής περιφέρειας, παρέχεται πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση 1.800 και 1.200 ευρώ, αντίστοιχα. Η αποζημίωση αυτή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς, το μπόνους των 1.800 ευρώ αφορά μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου φέτος, αφοτου οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίσουν τις έκτακτες ανάγκες που πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση και επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας. Αν η μετακίνηση διαρκέσει λιγότερο από μήνα, η αποζημίωση είναι αναλογική. Η ρύθμιση αφορά και τους επικουρικούς γιατρούς.

Για τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς, το μπόνους των 1.200 ευρώ, αφορά μετακινήσεις από 1.6.2023-30-9.2023 και τηρείται η αντίστοιχη διαδικασία ορισμού των εκτάκτων αναγκών από τις ΥΠΕ, την έγκριση από το υπουργείο, την αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και την επιλογή με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Και για τις δύο περιπτώσεις, προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στην ΕΚΑΠΥ οι προμήθειες φαρμάκων των νοσοκομείων

Από 1ης Απριλίου 2023, την προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα αναλαμβάνει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) μέσω διαγωνισμών από την ίδια ή μέσω συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, με τις προβλεπόμενες εκπτώσεις rebate τιμής ή όγκου ή οποιαδήποτε άλλη έκπτωση. Η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει επίσης από την ίδια ημερομηνία τον υπολογισμό και την επιβολή του ποσού επιστροφής για την φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Οι διαγωνισμοί που διενεργεί η ΕΚΑΠΥ για το 2023 και βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται με την υπογραφή συμβάσεων από την ΕΚΑΠΥ.

Καταργείται με την συγκεκριμένη τροπολογία η αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Για τον υπολογισμό των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) από την ΕΚΑΠΥ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων διαβιβάζει στον πρόεδρο της ΕΚΑΠΥ, εμπιστευτικά, τις συμφωνίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές, ενώ παράλληλα συνεπικουρείται και από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Το προσωπικό της ΕΚΑΠΥ και του ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να υπογράψει δήλωση εμπιστευτικότητας, εφόσον λαμβάνει γνώση του περιεχομένου των κλειστών προϋπολογισμών, είτε των συμφωνιών με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Το προσωπικό που θα αναλάβει τον υπολογισμό των εκπτώσεων και επιστροφών θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας στην οποία θα προσδιορίζονται οι υπόχρεοι δηλώσεων εμπιστευτικότητας. Οι δηλώσεις αυτές θα εξειδικεύονται ανάλογα με το αντικείμενο των υπαλλήλων.

Κλειστός προϋπολογισμός για τις ηπαρίνες του 2022

Η τροπολογία προβλέπει την εισαγωγή για το 2022 κλειστού προϋπολογισμού για τις ηπαρίνες που θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Για τις ηπαρίνες που χορηγήθηκαν από τα φαρμακεία, το όριο που θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ.

Για τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός για ηπαρίνες περιορίζεται στα 12,6 εκατ. ευρώ και άλλες 400.000 ευρώ για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραπάνω ποσών, θα καταλογιστεί clawback, επιμεριζόμενο σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία με βάση το ποσοστό συμμετοχής της στη δαπάνη του κλειστού προϋπολογισμού.

Δομές Ψυχικής Υγείας

Σε ότι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Για λόγους διαφάνειας, θα χρησιμοποιείται η ενιαία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), την οποία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ιατροδικαστής που «αθωώνει» την 34χρονη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Επιμένει στην αθωότητα της Ρούλας Πισπιρίγκου η ιατροδικαστής, Ουρανία Δημακοπούλου, η οποία έκανε «στροφή» στις απόψεις της για την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ιατροδικαστής μίλησε το πρωί της Πέμπτης για την πολύκροτη υπόθεση θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου, για τους οποίους κατηγορείται η μητέρα των παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως επεσήμανε η ιατροδικαστής μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν είναι τεχνική σύμβουλος της κατηγορούμενης και δεν θα αμειφθεί από τον Αλέξη Κούγια ή την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά συμμετέχει στην δημόσια συζήτηση για την υπόθεση και θα πάει να καταθέσει στο δικαστήριο, καθώς από την πρώτη στιγμή, ως έχουσα δημόσιο βήμα, είχε αναφερθεί πολλάκις στην υπόθεση και πλέον αισθάνεται υποχρεωμένη να καταθέσει τις απόψεις της, μετά και την ανάγνωση της δικογραφίας με τις ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες.

Η κ. Δημακοπούλου σημείωσε πως αναφορικά με τον θάνατο της Τζωρτζίνας και «με βάση όσα γράφουν η εταιρεία παραγωγής της, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και άλλοι ιατροδικαστές στο εξωτερικό σχετικά με την κεταμίνη, η ποσότητα που έχει βρεθεί στο σώμα του παιδιού είναι σε απόλυτα θεραπευτική συγκέντρωση».

«Η κεταμίνη δόθηκε από τους γιατρούς»

«Έχει δοθεί περίπου 20 -30 λεπτά πριν εκπνεύσει το κορίτσι. Αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα ότι πριν την ανάνηψη, έχει γίνει προσπάθεια να διασωληνωθεί το παιδί, έχει γίνει μυοχαλάρωση και σε αυτό το στάδιο θεωρώ ότι έχει δοθεί η κεταμίνη από τους γιατρούς», είπε η ιατροδικαστής.

Αν και ρωτήθηκε, δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα «γιατί οι γιατροί δεν παραδέχονται ότι έχουν χορηγήσει κεταμίνη;», η κ. Δημακοπούλου ανέφερε ότι «Επί 9 μήνες το παιδί δεν σιτίζεται από το στόμα καθόλου, είναι ένα παιδί σε καχεξία, οι γονείς οι ίδιοι είπαν στους γιατρούς: “κάντε γαστροστομία, βάλτε βηματοδότη ότι χρειαστεί για να μην πεθάνει το παιδί”».

«Έχει χάσει τα δύο αδέλφια του λίγο καιρό πριν, υπάρχει στο σπίτι η κρίση με τους τσακωμούς για τον χωρισμό των γονέων. Το παιδί κάνει κρίση ένα βράδυ και εισάγεται στο νοσοκομείο. Υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις για λοίμωξη, οι γιατροί κάνουν λόγο για γαστρεντερίτιδα και όταν ετοιμάζονται να διώξουν το παιδί, κάνει ένα συγκοπτικό επεισόδιο και δεν ανανίπτει μέσα σε 15 λεπτά, οπότε αμέσως επέρχεται η τοξική εγκεφαλοπάθεια, χάνει οξυγόνο ο εγκέφαλος και επέρχονται τα προβλήματα που είχε», συμπλήρωσε η ιατροδικαστής, απαντώντας στο ερώτημα «γιατί όλα συμβαίνουν ενώ είναι μόνο του το κορίτσι με την μητέρα του;» και συμπλήρωσε ότι «έπαιρνε βαριά κατασταλτικά το παιδί».

Τέλος ρωτήθηκε η άποψη της για το κατά πόσον έχει ή όχι η Ρούλα Πισπιρίγκου εμπλοκή στον θάνατο των τριών παιδιών, η Ουρανία Δημακοπούλου είπε ότι «άπαξ και ιατροδικαστικά δεδομένα όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά είναι εναντίον κάθε τέτοιου σεναρίου, δεν έχω δικαίωμα ως άνθρωπος να κρίνω διαφορετικά».Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μπιμπίλας για Φιλιππίδη: «Δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στα μάτια του»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Μετά την ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή στον Πέτρο Φιλιππίδη, ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, μίλησε στην εκπομπή Happy Day για την απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η απόφαση, όπως σημείωσε, δίνει ένα μήνυμα προς όλους όσοι βιώνουν μια κακοποιητική συμπεριφορά, γιατί μπορούν να μιλούν και οι φωνές τους ακούγονται.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας για συνεργασία με Φιλιππίδη

Θα δεχόταν να συνεργαστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη μετά την απόφαση του δικαστηρίου; Στην ερώτηση που του τέθηκε, ο Σπύρος Μπιμπίλας απάντησε, κάνοντας μια αποκάλυψη.

«Δε θέλω να απαντάω σε τέτοια ερωτήματα που βάζουν τρικλοποδιές. Δεν ξέρω. Αρχικά, ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε μέσα στο δικαστήριο ότι δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στα μάτια του. Δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στο θέατρο. Δεν θέλει να ξανασυνεργαστεί με κανέναν. Επομένως τι ερώτηση είναι αυτή;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ αναφέρθηκε και στα όσα ειπώθηκαν για τον γιο του Πέτρου Φιλιππίδη, μετά την αποκάλυψη ότι εργαζόταν ως γκαρσόνι για να βοηθά οικονομικά τον πατέρα του στη φυλακή.

«Άκουσα τον Γιώργο Λιάγκα σε αυτό που έλεγε για τον γιο του Πέτρου Φιλιππίδη, αλλά το βρήκα εξαιρετικά αιχμηρό γιατί δεν ξέρω αν συμβαίνει.

Δούλευε σε μια πάρα πολύ καλή παράσταση. Ξέρετε πόσοι ηθοποιοί είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή; Είναι 10.000 ηθοποιοί εκ των οποίων οι 2.000 δουλεύουν. Οι άλλοι είναι υποτυπωδώς ή πληρώνονται υποτυπωδώς ή κάνουν άλλες δουλειές.

Γιατί θα έπρεπε να εξαιρείται από αυτό ο γιος του Πέτρου, Δημήτρης, που είναι ένα αξιόλογο παιδί και έχει αποδείξει ότι είναι καλός ηθοποιός;

Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου και αν ο Γιώργος Λιάγκας έχει κάποια στοιχεία ότι κάποιοι τον απέκλεισαν, να το πει», υπογράμμισε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

«Το τι έχει ακουστεί για τον γιο μου, που δούλεψε γκαρσόνι… Τι του έλεγαν! Από αυτά που έβγαζε, μου έστελνε κι εμένα 10 ευρώ για να φάω. Ξέρετε τι είναι φυλακή; Δεν είναι αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση. Είναι σκληρό, στη φυλακή σταματά το μυαλό σου, η καρδιά σου, η ζωή σου. Βλέπεις μπροστά σου το τέλος» είχε πει στην απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης.Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 δευτερόλεπτα ago

Λάρισα: Αυτός είναι ο 65χρονος που σκοτώθηκε σήμερα σε τροχαίο σε αγροτική περιοχή ανάμεσα σε Τύρναβο και Δαμάσι

LIFESTYLE3 λεπτά ago

Η Ζόι Κράβιτζ εντυπωσιάζει με μαύρο φόρεμα και σούπερ αποκαλυπτικό ντεκολτέ

ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ιατροδικαστής που «αθωώνει» την 34χρονη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ11 λεπτά ago

Οριστική αναβολή στο Λαμία – ΠΑΟΚ!

OIKONOMIA13 λεπτά ago

Wikifarmer: Αγρότες χωρίς μεσάζοντες – Νέος γύρος χρηματοδότησης

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η άβολη στιγμή στην «οικογενειακή φωτογραφία» με Ζελένσκι και Όρμπαν

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Ελένη Μενεγάκη: Εύχεται στην κόρη της για τα γενέθλιά της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

Υγειονομική αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Μπιμπίλας για Φιλιππίδη: «Δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στα μάτια του»

ΜΠΑΣΚΕΤ31 λεπτά ago

Καρύδας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Η πόλη είναι σαν νεκροταφείο, πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Δεκαπέντε αρχαία αντικείμενα επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή