Connect with us

OIKONOMIA

Bonus για εξοικονόμηση ενέργειας | in.gr

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τριπλή παρέμβαση με πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και το ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος σε όλο τον δημόσιο τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημόσιο πλήρωσε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, 956 εκατ. ευρώ από 596 εκατ. ευρώ το 2020 και για το 2022 αναμένεται να δαπανήσει 1,165 δισ. ευρώ. Η ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιούν τα 212.000 κτίρια του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 10,85% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης δράσης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% ετησίως και κατά 30% έως το 2030. Πρόκειται για παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από απλές καθημερινές κινήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου έως και την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης και κατανάλωσης ενέργειας στην ύδρευση, την αποχέτευση και τον οδοφωτισμό. Οπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου οι παρεμβάσεις αφορούν:

1.Τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε 212.000 κτίρια του δημόσιου φορέα. Θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρακολουθεί τις καταναλώσεις των ρολογιών και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι φορείς του Δημοσίου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

2.Την παροχή κινήτρων στους φορείς (υπουργεία, δήμοι κ.λπ.) για την επίτευξη των στόχων αλλά και αντικινήτρων για όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Οσοι φορείς του Δημοσίου δεν πετυχαίνουν τους στόχους θα κόβουν δαπάνες από άλλους τομείς δραστηριότητας.

3. Την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα. Θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις σε ποσοστό από 50% έως και 80% για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ κ.λπ.

Θερμοστάτης

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις ανακοινώσεις, κάθε φορέας του Δημοσίου θα ορίσει έναν ενεργειακό υπεύθυνο ανά κτίριο, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της κατανάλωσης. Θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες και τα όρια παρέμβασής τους.

Με απλές παρεμβάσεις, όπως περιέγραψε η Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι εφικτό να περιοριστεί η κατανάλωση από 15% έως 35%. Αυτές είναι:

1. Να μη γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας. Θα ζητηθεί από τους εργαζομένους στο Δημόσιο να μη χρησιμοποιούν παράλληλα τα κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα. Μπορούν να κάνουν δεκάλεπτο διάλειμμα για να σβήνουν το κλιματιστικό και να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος.

2. Συντήρηση κλιματιστικών και μονάδων θέρμανσης.

3. Ρύθμιση των θερμοκρασιών σε κλιματιστικά και θέρμανσης σε σταθερές θερμοκρασίες.

4. Να απενεργοποιείται η ψύξη και η θέρμανση σε ώρες και χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

5. Οταν τελειώνουν οι ώρες λειτουργίας να σβήνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά.

6. Να γίνεται φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

7. Να τοποθετηθούν συστήματα σκίασης, όπως στόρια και κουρτίνες.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τον τρόπο ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας και παροχής κινήτρων και αντικινήτρων.

Οπως είπε, μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται η κατανάλωση ενέργειας από τους 212.000 μετρητές (ρολόγια) του Δημοσίου. Θα δηλώνεται επίσης ο υπεύθυνος για την εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα. Π.χ. σε δημοτικά κτίρια θα είναι ο δήμος.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει helpdesk ώστε να υποστηρίζονται οι φορείς.

Θα χορηγούνται κίνητρα για την επίτευξη των στόχων. Σε περίπτωση που ένα φορέας του Δημοσίου πετυχαίνει τα μέτρα και τους στόχους θα λαμβάνει επιπλέον κίνητρο και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Για παράδειγμα, αν ένας φορέας του Δημοσίου κάνει συντήρηση του κλιματιστικού δεν θα παίρνει κίνητρο μόνο για αυτήν την παρέμβαση, αλλά θα παίρνει εφόσον μείωσε και την κατανάλωση ενέργειας.

Με πόρους θα ενισχυθούν και οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό.

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Τέλος, αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος «Ηλέκτρα».

Ο προϋπολογισμός του είναι στα 640 εκατ. ευρώ και προβλέπει ενισχύσεις από 50% έως και 80% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων. Τέτοιες είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Συνέδριο Economist: Δείτε τις παρεμβάσεις Βαγγέλη Μαρινάκη και Αγγελικής Φράγκου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp, Ευάγγελος Μαρινάκης. Μαζί του η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners, Αγγελική Φράγκου μιλούν στην 26η συνάντηση του Economist

«Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει» έχει τίτλο η 26η συνάντηση στρογγυλής τραπέζης του Economist που ξεκινάει την Τρίτη στο Λαγονήσι. Με κεντρικό θέμα τις γεωπολιτικές αλλαγές που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η νέα διαίρεση της Ευρώπης, που αναμένεται να εγκαινιάσει μία ασταθή παγκόσμια τάξη πραγμάτων ενώ η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Και ενώ η σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου ενισχύεται επηρεάζοντας τη στρατηγική των κυβερνήσεων όχι μόνο της περιοχής αλλά και ευρύτερα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist καλεσμένος να τοποθετηθεί επί του ζητήματος των προκλήσεων, προβλέψιμων και μη, στα σταυροδρόμια Ανατολής και Δύσης, από την πλευρά των επιχειρηματιών, είναι ο πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp, Ευάγγελος Μαρινάκης. Μαζί του η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners, Αγγελική Φράγκου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ντάνιελ Φράνκλιν executive and diplomatic editor του Economist. Θα έχει προηγηθεί παρέμβαση του Μάικ Πομπέο, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στα ζητήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ομιλητές είναι η πολιτική των ΗΠΑ στην νοτιανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτή, το μέλλον των σχέσεων Ευρώπης – ΗΠΑ καθώς και το αν θα έπρεπε να επανεξετασθεί το ζήτημα του αγωγού East Med.

Δείτε live τις ομιλίες

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

WAPA: Υψηλά παραμένουν τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αυξημένα παρουσιάζονται τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών και τον Ιούνιο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της WAPA, αυξημένα κατά 18% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας τους 929.990 τόνους είναι τα αποθέματα μήλων στην Ευρώπη, ενώ τα αποθέματα αχλαδιών αυξήθηκαν κατά 15,8% σε 72.868 τόνους.

Διαβάστε επίσης: Μήλα: Αυξημένα παραμένουν τα αποθέματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, τα αποθέματα μήλων την 1η Ιουνίου 2022 ανήλθαν σε 611.705 τόνους (αυξημένα κατά 15,9% σε σύγκριση με το 2021), ενώ τα αποθέματα αχλαδιών έφτασαν τους 21.733 τόνους (57,9% πάνω από το 2021).

Οι ποικιλίες

Η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα αποθέματα μήλων στην Ευρώπη, οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής των ποικιλιών Jonagold (49,7 από το 2021%), Red Jonaprince (+49,4 %), Gala (+39,4%) και Golden Delicious (+24,3%). Την ίδια στιγμή, αρκετές ποικιλίες σημείωσαν μείωση σε σύγκριση με το 2021, με πιο αξιοσημείωτες το Gloster (-84,9%) και το Idared (-17,4%).

Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα αχλαδιών διαμορφώθηκαν σε 72.868 τόνους την 1η Ιουνίου 2022, 15,8% πάνω από τον όγκο του 2021. Η αύξηση από το 2021 οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα αχλάδια Rocha της Πορτογαλίας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15.329 τόνους.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα μήλων τον Ιούνιο ανήλθαν σε 611.705 τόνους (+15,9% σε σύγκριση με το 2021). Η Cosmic Crisp (+793,7% σε σύγκριση με το 2021), η Granny Smith (+87,8%) και η Pink Lady (+25,6%) αντιστάθμισαν τη μείωση σε αρκετές κύριες ποικιλίες, όπως η Fuji (-24,1%) και η Red Delicious (-4,7). %). Τα αποθέματα αχλαδιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στους 21.733 τόνους, που είναι 57,9% υψηλότερα από πέρυσι, με τα αχλάδια Anjou να αυξάνονται κατά 51,1%.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA2 λεπτά ago

Συνέδριο Economist: Δείτε τις παρεμβάσεις Βαγγέλη Μαρινάκη και Αγγελικής Φράγκου

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Ελ Σαλβαδόρ: 50 χρόνια κάθειρξη σε 23χρονη που γέννησε πρόωρα και το μωρό της πέθανε

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 λεπτά ago

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές στις ΤΚ Γεφυρίων και Πασχαλίτσας

MEDIA11 λεπτά ago

Απασφάλισε η Soula Glamorous | Η ανάρτησή της για την εγκυμοσύνη της Ιωάννας Τούνη (Pic)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Τουρκία: «Ήταν να πάρουμε 110 F-35 αλλά…», λέει τούρκος αναλυτής

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή οι δύο συλληφθέντες για τη ληστεία σε βιοτεχνία στην Ευκαρπία

ΜΠΑΣΚΕΤ19 λεπτά ago

Καρδιολόγος Λάσο: «Είναι σε άριστη κατάσταση για να προπονήσει ξανά»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 λεπτά ago

Αγιά Λάρισας -Ο κουνιάδος ..την έστειλε στο νοσοκομείο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20 λεπτά ago

Στον Πανσερραϊκό ο Μούργος – www.ertsports.gr

OIKONOMIA22 λεπτά ago

WAPA: Υψηλά παραμένουν τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών

Δημοφιλή