OIKONOMIA
Μπορεί να επηρεάσει ο καρκίνος την οινοβιομηχανία;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοολούχων ποτών χωρίς κίνδυνο για την υγεία, η ειδική επιτροπή κατά του καρκίνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πυροδοτεί αντιδράσεις στην οινοβιομηχανία, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Αυτή η απόφαση είναι μια πρόκληση, μια κήρυξη πολέμου και μια καταδίκη του τομέα μας» εξανίσταται ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Vignerons de France. Το εν λόγω casus belli αφορά την επικύρωση, στις 9 Δεκεμβρίου, της έκθεσης της ειδικής επιτροπής κατά του καρκίνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (BECA) που αναφέρει στην παράγραφο 11 της «ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, μαστού…» και «υπενθυμίζει τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αναγνωρίζει ότι όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφάλειας και τονίζει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται οι πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».
Χωρίς νομοθετικό πεδίο, αυτό το κείμενο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίσει τις προτάσεις της για ένα κοινοτικό σχέδιο για τον καρκίνο στην πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να λάβει θέση στην ολομέλεια στις αρχές του 2022. «Ψηφίστηκαν όλες οι προβληματικές τροπολογίες για τον τομέα από την επιτροπή. Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε στις συνόδους της ολομέλειας, αλλά δεν θα είναι εύκολο», προειδοποιεί η Αλσατή ευρωβουλευτής Anne Sander (Les Républicains).
«Μηδενική κατανάλωση σημαίνει μηδενική παραγωγή. Ή τη διάλυση ενός στρατηγικού τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια πολιτική επιλογή που πρέπει να γίνει από το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο», προειδοποιεί ο Jean-Marie Fabre, ο οποίος ζητά την υπευθυνότητα κάθε θεσμού. «Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Αυτές είναι αναγωγικές αναλύσεις που βασίζονται σε μια μερική μελέτη του Lancet αντανακλούν μια ιδεολογική, δογματική και ουτοπική θέση» προσθέτει ο αμπελουργός του Fitou, καταγγέλλοντας μια παράλογη λογική: «Για να αποφευχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα που συνδέεται με λεπτά σωματίδια, αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να απαγορεύσει να αναπνέουμε… Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η ευχαρίστηση είναι μέρος της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής. Είμαστε υπέρ της οικοδόμησης μιας πολιτικής πρόληψης και εκπαίδευσης».
Καλώντας τους ευρωβουλευτές να μην «απλοποιήσουν τον όρο αλκοόλ, ούτε να στείλουν μηνύματα που συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών εξετάζοντας όλους τους τρόπους κατανάλωσης με τον ίδιο τρόπο», η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιοχών (AREV ) θεωρεί επίσης σε δελτίο τύπου της ότι «το όραμα υγιεινής της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα». Αυτός ο πολιτικός προσανατολισμός μπορεί τελικά να οδηγήσει στην κατάργηση της ευρωπαϊκής βοήθειας για αναπτυξιακές πολιτικές στον αμπελοοινικό κλάδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
NielsenΙQ: Μειώθηκε ο τζίρος της αγοράς τροφίμων το Πάσχα – Γυρίζουν στην… προβατίνα οι καταναλωτές


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μείωση της τάξης του 5,4% σημείωσε φέτος ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων την εβδομάδα πριν το Πάσχα (24/04/22), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (2/5/21). Αυτό προκύπτει από έρευνα της NielsenIQ, σύμφωνα με την οποία όλες οι μεγάλες προϊοντικές κατηγορίες παρουσίασαν αρνητικές τάσεις, ενώ πιο έντονες ήταν αυτές των bazaar προϊόντων ο τζίρος των οποίων μειώθηκε κατά 13,5%, καθώς και των προϊόντων για την φροντίδα του νοικοκυριού, που είχε απώλειες κατά 10,7%.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επισημαίνεται ότι παρά τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο συνολικός τζίρος της αγοράς είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με την pro-covid εποχή ήτοι κατά 12,8%.
Άνοδος στην περιφέρεια
Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σημείωσαν τις πιο αρνητικές τάσεις, με τα ποσοστά πτώσης του τζίρου να φτάνουν στο 12,7% και 11,1% αντίστοιχα, καθώς έπειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές με lockdowns και περιορισμούς στις μετακινήσεις, οι καταναλωτές φαίνεται να επέλεξαν να περάσουν το Πάσχα στην περιφέρεια. Το γεγονός αυτό ερμηνεύει και τη σημαντική ανάπτυξη, που σημείωσαν οι πωλήσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας κατά 9,3%, αλλά και της Πελοποννήσου κατά 11,4%.
Πτώση στα αμνοερίφια
Στα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα, για τα οποία η NielsenIQ πλέον διαθέτει στοιχεία σε επίπεδο κατηγοριών, η πτώση του συνολικού τζίρου αποτυπώθηκε και στην κατηγορία του κρέατος, που έχει την τιμητική της λόγω της Κυριακής του Πάσχα, με τις πωλήσεις να σημειώνουν συνολική μείωση της τάξης του -1,7%.
Τα αμνοερίφια, στο σύνολό τους, σημείωσαν πτώση κατά -3,4%, και πιο συγκεκριμένα, το αρνί κατά -2,6% και το κατσίκι κατά -5,7%, ενώ έκπληξη αποτέλεσε το πρόβατο, που αύξησε τις πωλήσεις του κατά 52,4%, ωστόσο με μικρή συμμετοχή στις πωλήσεις της κατηγορίας του κρέατος συνολικά.
Αυτό που προκύπτει από την μελέτη των τάσεων των επιμέρους κατηγοριών είναι ότι ο καταναλωτής φέτος μάλλον προτίμησε να αντικαταστήσει τον οβελία με άλλα κρεατοσκευάσματα, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ παράλληλα η αύξηση των πωλήσεων του μοσχαρίσιου κρέατος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του και όχι του όγκου πωλήσεων, αφού κινήθηκε ναι μεν θετικά σε τζίρο, στο +8,3%, αλλά ήταν πτωτικό σε όγκο κατά -4,6%.
Κέρδισε έδαφος το κοτόπουλο
Τέλος, όσον αφορά στις λοιπές κατηγορίες των φρέσκων-χύμα προϊόντων, παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση για τα πουλερικά και το κοτόπουλο, τα οποία σημείωσαν υψηλότερες πωλήσεις κατά 5,5% και 5,7% αντίστοιχα, ενώ τα λαχανικά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για τα οποία καταγράφηκε μια οριακά αυξημένη τάση στο +0,6%, με τις ντομάτες (+11,6%), τα αγγούρια (+17,2%), αλλά και τα μαρούλια (+33,2%) να συγκρατούν, λόγω ανατιμήσεων, τον συνολικό τζίρο των λαχανικών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Σκρέκας: «Από 1η Ιουλίου επιδοτούμε την ενέργεια χωρίς όριο κατανάλωσης»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και για τις επιδοτήσεις που έρχονται από την 1η Ιουλίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αρχικά ο κ. Σκρέκας σχολίασε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
«Αισθάνθηκα περήφανος που ένας Έλληνας πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των Γερουσιαστών στο Αμερικανικό Κογκρέσο, μίλησε ο Ελληνισμός και η ψυχή του Έλληνα», ανέφερε.
«Αποτιμούμε τα πάντα με οικονομικά μεγέθη. Η Ελλάδα θα έχει σημαντικά οφέλη από αυτή την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με αυτό το ισχυρό κράτος που είναι οι ΗΠΑ»
Αυτό τίθεται, είναι σημαντικό, αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία δεν έχει φυσικό αέριο γιατί η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια. Εάν η Βουλγαρία σήμερα έχει φυσικό αέριο είναι επειδή μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα εξάγονται για να εφοδιαστεί η γειτονική χώρα. Αυτό δείχνει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και πόσο μπορεί η Ελλάδα να είναι ενεργειακός πυλώνας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Ο κ. Σκρέκας μίλησε, επιπλέον, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις τιμές στο ρεύμα.
«Ο πόλεμος έχει τροφοδοτήσει μία κρίση στην ενέργεια. Η λιανική τιμή στην Ισπανία είναι ακριβότερη από την τιμή της λιανικής στην Ελλάδα. Μέσα από τις επιδοτήσεις έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όσο αφορά στις αυξήσεις»,
Πράγματι, μπορεί από τον Σεπτέμβριο να επιδοτούμε μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, και 7 στα 10 νοικοκυριά να μην έχουν δει μεγάλες διαφορές, αλλά υπήρχαν τρία στα 10 νοικοκυριά που είχαν πολύ μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να είναι μεγάλες οι κατοικίες και οι καταναλώσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
«Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο σε όλες τις κύριες κατοικίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω επιδοτήσεις.
Από 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία θεσμική παρέμβαση σε ό, τι αφορά στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, αποσυνδέουμε την τιμή χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου, βάζουμε ένα πλαφόν στην χονδρική και με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούμε τις τιμές και ουσιαστικά καταργούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής, και επιπλέον βάζουμε πλαφόν στην λιανική ώστε να απορροφήσουμε για τα οικιακά και τα μη οικιακά τιμολόγια το 80% της αύξησης. Σταδιακά οι λογαριασμοί θα είναι μικρότεροι. Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου δεν θα έχουν αυξήσεις καθώς επιδοτούμε το 100%, για τους αγρότες απορροφάται το 95%», επεσήμανε για τις νέες επιδοτήσεις από 1η Ιουλίου.
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Για τις διακοπές ρεύματος είπε πως «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6.000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star