ΚΟΣΜΟΣ
Μποτσουάνα – Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη χώρα των διαμαντιών και της… νέας παραλλαγής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο ενδεχόμενο να μην έχετε ταξιδέψει στη Μποτσουάνα, η απάντηση που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι πως… η Μποτσουάνα ταξιδεύει προς τα ‘δω, ως ονομασία και προέλευση μίας νέας μορφής του κοροναϊού.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η νέα παραλλαγή του ιού προκαλεί πολλαπλά κύματα ανησυχίας, καθώς κρούσματά της έχουν ήδη εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής «χτύπησε την πόρτα» της Ευρώπης με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο.
Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες, επιβαρύνοντας τα ήδη εξαιρετικά πιεσμένα συστήματα υγείας, καθώς ίσως είναι άτρωτο απέναντι στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Σε μια πρώτη αντίδρασή τους, η Pfizer και η BioNTech διαβεβαίωσαν ότι θα έχουν «το πολύ σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών που θα δείξουν αν η παραλλαγή μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Διαβεβαίωσαν ακόμα ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορούν να τροποποιήσουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.
Τα πράγματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι, όμως, αξίζει να δούμε ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη χώρα της νότιας Αφρικής.
1. Η Μποτσουάνα (Botswana), αποκαλείται επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνας. Είναι περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική. Έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο. Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Είναι μία Προεδρική Δημοκρατία.
2. Περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε. Παλαιότερα βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966.
3. Η οικονομία της Μποτσουάνα είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία. Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.
4. Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Όμως μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.
5. Υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού της χώρας θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό. Οι Αγγλικανοί, Μεθοδιστές και η Ενωμένη Ιερατική Εκκλησία της Νότιας Αφρικής αποτελούν τη πλειονότητα των Χριστιανών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στη χώρα υπάρχουν 5.000 μουσουλμάνοι, κυρίως από τη Νότια Ασία, 3.000 ινδουιστές και 700 μπαχάι. Περίπου το 20% δεν ασπάζεται κάποια θρησκεία.
6. Ο λευκός πληθυσμός μιλάει αγγλικά και αφρικάανς και αποτελεί περίπου το 3% του πληθυσμού. Μετά το 2000, εξαιτίας της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη Ζιμπάμπουε, περίπου 10.000 κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν μεταναστεύσει στη Μποτσουάνα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλγλώσσα (Σε)Τσουάνα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη χώρα.
7. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 62,2 χρόνια (58,9 χρόνια οι άνδρες και 65,5 οι γυναίκες).
8. Το Φάτσε λένο λα ρόνα (Ας είναι ευλογημένη αυτή η ευγενής γη) είναι ο εθνικός ύμνος της Μποτσουάνα. Οι στίχοι και η μουσική είναι του Γκαλεμάνγκ Τουμεντίσκο Μοτσέτε. Η επιλογή του σαν ύμνος της χώρας έγινε το 1966, μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας.
9. Το εθνόσημο της Μποτσουάνα καθιερώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1966. Ο κεντρικός θυρεός στηρίζεται από δύο ζέβρες. Το σχήμα του θυρεού είναι ίδιο με το σχήμα των παραδοσιακών ασπίδων στην ανατολική Αφρική. Στο πάνω μέρος της ασπίδας υπάρχουν 3 γεωργικοί τροχοί, σύμβολο της βιομηχανίας.
10. Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά. Όπως στην Βρετανία, προφανώς.
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάλογοι του πληρώματος του «Moskva» λίγο πριν βυθιστεί – «Το πλοίο χτυπήθηκε δυο φορές»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μέλος του πληρώματος του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva φαίνεται πανικόβλητο να καλεί σε βοήθεια πριν το πλοίο βυθιστεί σε μια νέα ηχητική καταγραφή, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ουκρανικού στρατού, το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τη στιγμή που βυθίστηκε το καταδρομικό 12.490 τόνων. Το μέλος του πληρώματος ακούγεται στην ηχογράφηση να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές και τώρα γέρνει στο πλάι. «Το πλοίο γέρνει, έχει κλίση 30 μοίρες, δεν μπορούμε να κινηθούμε», λέει χαρακτηριστικά.
Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα Απριλίου και η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, «δεν έχει εμφανιστεί ζωντανός» μετά τη βύθιση του Moskva, με τη Ρωσία να αρνείται ότι σκοτώθηκε στο πλοίο.
Διαβάστε επίσης Ρωσία: Απειλεί να αναπτύξει πυρηνικά όταν εμφανιστούν νατοϊκές βάσεις σε Σουηδία και Φινλανδία
Διαβάστε επίσης Ιμπραήμ Καλίν για Ουκρανία: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία για να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Το Moskva είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πρώτο παρόμοιου μεγέθους μετά το ARA General Belgrano κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς το 1982.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Σαουδική Αραβία: Γιατροί χώρισαν με επιτυχία σιαμαία από την Υεμένη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σαουδάραβες γιατροί κατάφεραν να χωρίσουν σιαμαία μωρά από την Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, έπειτα από μια «περίπλοκη» επέμβαση που διήρκησε 15 ώρες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, τα δύο αγόρια ηλικίας 19 μηνών, ο Γιούσεφ και ο Γιάσιν, ήταν ενωμένα «σε πολλά όργανα» και για την επέμβαση του διαχωρισμού τους χρειάστηκε η συνδρομή 24 γιατρών.
Οι γιατροί του Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διάσωσης Βασιλιάς Σαλμάν πραγματοποίησαν μια επέμβαση «σε τέσσερις φάσεις» προκειμένου να χωρίσουν τα σιαμαία. Τη χαρακτήρισαν μάλιστα «μια από τις πιο περίπλοκες» που έχουν κάνει ποτέ.
Αυτό το κρατικό ιατρικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας παρουσιάζει τακτικά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει σε Υεμενίτες ως απόδειξη της δέσμευσης του Ριάντ να απαλύνει τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της εμπόλεμης χώρας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή για τη μεταφορά στο Ριάντ δύο άλλων σιαμαίων, του Μαουάντα και του Ράχμα, «προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και να επιβεβαιωθεί» ότι μπορούν να χωριστούν, μετέδωσε το SPA.
Ο βασιλιάς «αποδίδει μεγάλη σημασία στο σαουδαραβικό πρόγραμμα για τα σιαμαία», πρόσθεσε το κρατικό πρακτορείο.
Πέρυσι τον Ιούλιο Σαουδάραβες γιατροί είχαν χωρίσει σιαμαία μωρά, λέγοντας ότι πρόκειται για την 50η τέτοιου είδους πετυχημένη επέμβαση που κάνουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»