Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπούγας στο ΕΡΤnews: Η δίκη για τα Τέμπη θα αναδείξει όλη την αλήθεια – Η κοινωνία χρειάζεται πειστικές απαντήσεις για να υπάρξει κάθαρση

Published

on

mpougas.jpg

«Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών θα διεξαχθεί με πλήρη διαφάνεια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, με όλα τα στοιχεία να τίθενται ενώπιον του δικαστηρίου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΕΡΤnews και τον Γιώργο Σιαδήμα «η αλήθεια μπορεί να λάμψει μόνο μέσα από την αποδεικτική διαδικασία, η οποία θα γίνει δημόσια και ανοιχτή σε όλους».

Ο κ. Μπουγάς εξήγησε ότι το δικαστήριο «θα αποφανθεί με βάση τον νόμο και τη συνείδηση των δικαστών», ενώ οι ευθύνες και οι ποινές θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αναφορικά με το αίτημα του Πάνου Ρούση, που συνεχίζει για 15η ημέρα απεργία πείνας, σημείωσε πως «τα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν στο στάδιο της ανάκρισης μπορούν να τεθούν εκ νέου στη διάρκεια της δίκης».

Για το ζήτημα των τοξικολογικών εξετάσεων, ξεκαθάρισε ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να σταθμίσει το αίτημα των γονέων με την ανάγκη μιας δίκαιης και έγκαιρης διαδικασίας: «Εάν ανοίξει εκ νέου η ανακριτική διαδικασία, τότε η έναρξη της δίκης θα καθυστερήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιηθούν ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Advertisement

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θέλει να καθυστερήσει η δίκη», ενώ επανέλαβε ότι η κοινωνία χρειάζεται «πειστικές απαντήσεις για να υπάρξει κάθαρση και να απαλλαγεί από το άγος της τραγωδίας».

Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

Πέραν της υπόθεσης των Τεμπών, ο κ. Μπουγάς αναφέρθηκε και στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο. Όπως είπε, «στη Δικαιοσύνη συντελούνται τεκτονικές αλλαγές, από τον νέο δικαστικό χάρτη και την ψηφιοποίηση, μέχρι την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μεταρρύθμιση του κληρονομικού δικαίου, το οποίο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο εδώ και 80 χρόνια. Επισήμανε ότι:

  • Η ιδιόχειρη διαθήκη δεν καταργείται, αλλά θα συνοδεύεται από γραφολογική εξέταση για να διασφαλίζεται η γνησιότητά της.
  • Δεν θα επιτρέπεται πλέον να κληρονομεί κάποιος μέσω ιδιόχειρης διαθήκης εάν δεν είναι συγγενής ή βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης με τον διαθέτη.
  • Η διαδικασία δημοσίευσης διαθηκών αλλάζει ριζικά: από 300 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στα Πρωτοδικεία, η δημοσίευση θα γίνεται σε μόλις 7 ημέρες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα χειρίζονται οι συμβολαιογράφοι.

«Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου», σημείωσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη: για τους πολίτες που θα μπορούν άμεσα να αποδεχθούν και να αξιοποιήσουν την περιουσία, για το Δημόσιο που θα εισπράττει φόρους πιο γρήγορα, αλλά και για τα δικαστήρια που θα αποσυμφορηθούν από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Advertisement



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο