ΚΟΣΜΟΣ
Μπούκα: Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων προανήγγειλε στέλεχος του ΟΗΕ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Προαναγγέλθηκε έρευνα για τα όσα έγιναν στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.
Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά και βρέθηκαν νεκροί στην Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι «το επόμενο στάδιο», ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε αυτήν την πόλη, κοντά στο Κίεβο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Το επόμενο στάδιο»
«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μπούκα. Διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας».
Ο Βρετανός διπλωμάτης έφτασε στην Μπούκα γύρω στις 13:00 συνοδευόμενος από τον Αμίν Αουάντ, τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση. Μαζί πήγαν μπροστά στο δημαρχείο, λίγα λεπτά αφότου υψώθηκε στη στέγη του και πάλι η ουκρανική σημαία, για πρώτη φορά μετά την κατοχή της πόλης από τους Ρώσους.
Ο Γκρίφιθς μίλησε με ένα στέλεχος του δήμου και στη συνέχεια πήγε πεζός στον μαζικό τάφο που έσκαψαν οι Ουκρανοί κοντά σε μια εκκλησία. Εκεί μίλησε για περίπου 20 λεπτά με έναν τοπικό αξιωματούχο ο οποίος του εξήγησε πώς σκοτώνονταν οι άμαχοι τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 5.000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
🚨Imagens assustadoras da queda de uma barreira no Córrego do Abacaxi, comunidade em Olinda. A situação é desesperadora e a população está completamente abandonada neste momento! pic.twitter.com/PYBNhmkhzp
— Recife Ordinário (@recifeordinario) May 28, 2022
«Χτυπήθηκε» η Ρεσίφε
Η πόλη Ρεσίφε, πρωτεύουσα της πολιτείας Περναμπούκο, υπέστη το χειρότερο πλήγμα από την κακοκαιρία, καθώς 35 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και περίπου 1.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Βραζιλίας.
Στην πολιτεία Αλαγκόας αναφέρθηκαν δύο θάνατοι και περισσότεροι από 4.000 εκτοπισμένοι.
Το πιο πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν 20 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε μια «μεγάλη κατολίσθηση» σε συνοικία της Ρεσίφε. Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση στην περιοχή Καμαραγίμπε.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια που κατέρρευσαν και κατολισθήσεις.
28.05.22 Brazil 🇧🇷🇷 | At least 18 people dead and numerous damages after heavy rains and landslides in Recife, capital of Pernambuco state. #rainstorms #showers
@DUMBSandUnderground pic.twitter.com/2srv1aWE3i
— Alexandre A Pereira (@a_per10) May 29, 2022
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι βροχές αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο 24ωρο στην πολιτεία Περναμπούκο.
Πέρυσι, εκατοντάδες Βραζιλιάνοι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γιατί η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την ώρα που η Τουρκία οξύνει τους τόνους σε σχέση με την Ελλάδα και βρίσκεται σε μια αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σε σχέση με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ένα νέο μέτωπο ετοιμάζεται να προστεθεί, το οποίο, με τη σειρά του, εξηγεί και πλευρές της τρέχουσας τουρκικής τακτικής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η περίπου προαναγγελθείσα νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας θα αποτελέσει ένα πεδίο αντιπαράθεσης και θα είναι το πεδίο όπου θα δοκιμαστούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Το συριακό «υπαρξιακό» πρόβλημα της Τουρκίας
Η εμμονή της κυβέρνησης Ερντογάν με τους Κούρδους στη Συρία έχει να κάνει με τον τρόπο που διαμορφώθηκε η κατάσταση στις κουρδικές περιοχές στη Συρία και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν οι Κούρδοι εκεί μια οιονεί κρατική οντότητα. Κάτι τέτοιο αποτελεί για την τουρκική κυβέρνηση μια «υπαρξιακή» απειλή, με την έννοια ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και για τους Κούρδους στην άλλη μεριά των συνόρων. Τα πράγματα έκανε χειρότερα για την Τουρκία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, που επηρεάζονται και καθοδηγούνται από το PKK ως τη βασική δύναμη με την οποία συνεργάζονται, αρχικά απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και πλέον για να μπορούν να έχουν μια παρουσία στην μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η Συρία.
Αυτό εξηγεί γιατί η Τουρκία έχει ζητήσει και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία εγγυήσεις ότι δεν θα κατακερματιστεί η Συρία και θα ενισχυθεί παραπέρα η θέση των Κούρδων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας εκ των βασικών λόγων για την τακτική συμπόρευση της Τουρκίας και της Συρίας σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία.
Η διεκδίκηση «ζώνης ασφαλείας» στο συριακό έδαφος
Η βασική επιλογή της Τουρκίας είναι να μπορέσει να έχει μια ζώνη ασφαλείας στο συριακό έδαφος. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή η ζώνη ασφαλείας (δηλαδή να βρίσκονται οι κουρδικές πολιτοφυλακές τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία) της εξασφαλίζει προστασία από «τρομοκρατικές επιθέσεις».
Όμως, επιδίωξη της Άγκυρας είναι να αξιοποιήσει τις περιοχές υπό τον έλεγχό της για να μπορέσει να χειριστεί ταυτόχρονα το προσφυγικό ζήτημα αλλά και να περιορίσει την επιρροή των Κούρδων. Είναι το σχέδιο να μεταφέρει στις υπό τον έλεγχό της περιοχές της Συρίας, στις οποίες επίσης δρουν οι ένοπλες οργανώσεις που η Τουρκία υποστηρίζουν, θα μετεγκατασταθούν Σύριοι πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται στην Τουρκία, ώστε να εξασφαλιστεί μια ευνοϊκότερη για την Τουρκία πληθυσμιακή σύνθεση.
Μόνο που η διεύρυνση της «ζώνης ασφαλείας» προϋποθέτει την ενεργή συναίνεση των ΗΠΑ. Το 2019 ο Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα «πράσινο φως» για την επιχείρηση, την τρίτη από όσες έχει κάνει η Τουρκία στη Συρία, που όμως οδήγησε και στον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων. Τότε οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αφήσει ένα περιθώριο κίνησης στις τουρκικές και ήταν πάλι οι ΗΠΑ αυτές που ουσιαστικά υπέδειξαν σε ποιο σημείο θα έπρεπε να σταματήσει η τουρκική προέλαση.
Σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τη σχέση με τους Κούρδους αλλά και την παρουσία τους στο έδαφος της Συρίας, δεν επιθυμούν να διακυβεύσουν αυτή τη σχέση, ακόμη και εάν αντιλαμβάνονται τις «αντιτρομοκρατικές» ανησυχίες της Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα όχι μόνο επιμένει στην προετοιμασία για νέα στρατιωτική επιχείρηση αλλά ανάγει το ζήτημα της υποστήριξης ή μη στο PKK σε κομβική πλευρά της σχέσης με το ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι η τουρκική αντίρρηση στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας κυρίως έχει να κάνει με τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι οι χώρες αυτές παρέχουν άσυλο σε κουρδικές οργανώσεις.
Δηλαδή, μεγάλο μέρος της «διαρκούς διαπραγμάτευσης» της τουρκικής κυβέρνηση αυτή την περίοδο έχει να κάνει ακριβώς με το Κουρδικό και την κατάσταση στη Συρία.
Ο πολιτικός υπολογισμός
Όλα αυτά έχουν και έναν πολιτικό υπολογισμό. Ο Ερντογάν σε αυτή τη φάση θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση σε θέματα που θα υποχρεώσουν την αντιπολίτευση να συναινεί στις επιλογές του, πράγμα σημαντικό σε μια προεκλογική περίοδο (με ανοιχτό ενδεχόμενο και πρόωρων εκλογών), στην οποία έχει να αντιμετωπίσει το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην οικονομία και την έκρηξη του πληθωρισμού.
Ο κύριος όγκος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση του CHP ασπάζεται τις βασικές θέσεις του τουρκικού εθνικισμού, εξ ου και ότι δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις στην προαναγγελία νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Προφανώς και το φιλοκουρδικό και αριστερό HDP θα αντιδράσει, όμως αυτό δεν αφορά τη διεκδίκηση της πρωτιάς και της διακυβέρνησης στις εκλογές.
Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν έχει τόσο πρόβλημα με την ενίσχυση του HDP. Αντιθέτως, ο εκλογικός του σχεδιασμός θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης των δημοτικών εκλογών του 2019 όταν το AKP έχασε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη (παρότι πάλεψε και να επαναληφθούν) κυρίως επειδή οι κουρδικής καταγωγής ψηφοφόροι, που μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης έχουν μετακινηθεί προς την Κωνσταντινούπολη και τα δυτικά παράλια, υποστήριξαν τακτικά τον υποψήφιο του CHP. Ένα ρήγμα ανάμεσα στο CHP και τους Κούρδους επειδή το κεμαλικό και κεντροαριστερό αυτό κόμμα θα υποστήριζε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα διευκόλυνε τα σχέδια του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος