MEDIA
«Brain rot»: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης;
Το «Brain Rot» ανακηρύχθηκε ως η λέξη της Οξφόρδης για το 2024, σε μία εποχή έντονης ανησυχίας για το συνεχές σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα περιεχόμενο που κουράζει το μυαλό.
Η φράση που ορίζεται ως «η επιδείνωση της ψυχικής ή διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υλικού (τώρα κυρίως διαδικτυακού περιεχομένου) που θεωρείται ασήμαντο ή μη προκλητικό», σημείωσε αύξηση 230% στη χρήση της μέσα σε ένα χρόνο.
Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι ψήφισαν ανάμεσα σε ένα κατάλογο έξι λέξεων που καταρτίστηκε από το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, ένα από τα παλαιότερα λεξικά του πλανήτη που ανανεώνεται κάθε χρόνο με όρους που γίνονται μέρος της καθημερινότητας σε όλον τον κόσμο.
Το 1854 η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του
Ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwol, υπογράμμισε ότι ο κατάλογος επιλογής για το 2024 αντικατοπτρίζει ένα «στιγμιότυπο των θεμάτων που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και τη φαντασία και μας έκαναν να μιλάμε για αυτά».
Σύμφωνα με το Oxford University Press, ο όρος «έγινε περισσότερο γνωστός το 2024 ως μία έννοια που χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων διαδικτυακού περιεχομένου χαμηλής ποιότητας ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
CONFIRMED: @OxUniPress select ‘brain rot’ as the 2024 Oxford Word of the Year 🧠📱#OxfordWOTY pic.twitter.com/9syhA0JZIW
— University of Oxford (@UniofOxford) December 2, 2024
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ήταν στο βιβλίο «Walden» του Henry David Thoreau, το 1854.
Η λέξη έχει υιοθετηθεί τόσο από τη γενιά Z όσο και τη γενιά Alpha
«Το ‘Brain Rot’ μιλάει για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της διαδικτυακής δραστηριότητας και για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ψηφοφόροι αγκάλιασαν τον όρο, υποστηρίζοντάς τον ως επιλογή μας φέτος», δήλωσε ο Grathwohl.
«Βρίσκω επίσης συναρπαστικό το γεγονός ότι η λέξη έχει υιοθετηθεί τόσο από τη γενιά Z όσο και τη γενιά Alpha, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνες για τη χρήση και τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου στο οποίο αναφέρεται ο όρος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι το 2023 το «Rizz» (ρομαντική έλξη, ή γοητεία) ήταν η λέξη της χρονιάς, το 2021 στο αποκορύφωμα της πανδημίας η λέξη «Vax» (εμβόλιο, εμβολιασμός), το 2019 η φράση «Climate Emergency» (κλιματική έκτακτη ανάγκη) ενώ το 2015 το emoji που έκλαιγε με γέλιο έγινε το μοναδικό σύμβολο που πήρε το βραβείο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή φωτογραφίας: x.com/OxUniPress
-
VIDEO10 ώρες ago
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΡΟΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ – ΜΕΓΑΛΟ “ΑΓΚΑΘΙ” ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
-
VIDEO11 ώρες ago
ΝΕΚΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΕ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ – ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Βόλος: Πέθανε 58χρονη γυναίκα που νοσούσε από τον ιό της γρίπης
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Σε σοκ ο 22χρονος οδηγός της μηχανής – Τι υποστηρίζει
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο νεκροί από διαρροή υγραερίου σε σπίτι
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Μίμης Δομάζος: «Έσβησε στα χέρια μου για λίγα λεπτά», λέει η κόρη του Πόπη – Κρίσιμο 48ωρο
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Καταγγελία: Πατέρας διένυσε 140 χλμ για να βρει ένα φάρμακο για το παιδί του
-
VIDEO8 ώρες ago
ΣΕ ΑΜΟΚ 26ΧΡΟΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ – ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΗΣΕΙ