Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Χαρακόπουλος στη ΓΣ Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών: Να εργαστούμε ειλικρινώς για επικράτηση της ειρήνης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Επιδιώκουμε με τις δράσεις μας να αναδείξουμε τις αρχές του Χριστιανισμού που αποτελούν βέβαια εχέγγυα προς έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Και μας προβληματίζει σοβαρά το γεγονός ότι οι χριστιανικές αρχές, οι χριστιανικές ευρωπαϊκές ρίζες, δεν βρίσκουν θέση στα επίσημα κείμενα της ΕΕ για το κοινό μέλλον που οραματιζόμαστε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στην Καρλσρούη, στο πλαίσιο της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Γερμανός ιστορικός δρ.EkkehardKrao, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. IoanSauca και ο Γερουσιαστής της Ιορδανίας δρAudehButrosQuawas.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός του Γενικού Γραμματέα του θεσμού,συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου κ. IonVulpescu, ο βουλευτής της Κυπριακής Βουλής κ. Μαρίνος Μουσιούταςκαι οι Σύμβουλοι της ΔΣΟδρ. Κώστας Μυγδάληςκαιδρ Αλεξάντερ Φομένκο.

 

Αυξάνουσα αβεβαιότητα για το αύριο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του σημείωσε ότι «βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, θα τολμούσα να πω ιστορική περίοδο. Εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου έχει ξεσπάσει ένας αιματηρός πόλεμος και μάλιστα μεταξύ δύο ομόδοξων λαών. Κι αυτό το γεγονός έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, και πρωτίστως τους αμάχους των περιοχών που διεξάγεται η σύρραξη, αλλά για όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως την Ευρώπη.

Η ενεργειακή κρίση, η σταθερή πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αυξάνουσα αβεβαιότητα για το αύριο είναι κρούσματα μιας δυσχερούς συγκυρίας, με άδηλο μέλλον. Για να αποτρέψουμε αυτήν την καθοδική διολίσθηση, οφείλουμε όλοι μας ανεξαιρέτως να εργαστούμε ειλικρινώς για την επικράτηση της ειρήνης, αποφεύγοντας την περαιτέρω υποδαύλιση των αντιπαραθέσεων.

Αυτές οι σκέψεις είμαι βέβαιος ότι διακατέχουν και εσάς. Άλλωστε, ατράνταχτη απόδειξη αυτού συνιστά η επιλογή του θέματος της Συνέλευσής σας, ‘‘Η Αγάπη του Χριστού ωθεί τον Κόσμο προς τη συμφιλίωση και την ενότητα’’».

Όχι στον βιασμό της ιστορίας

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ για την πρωτοβουλία έκδοσης του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας επισήμανε ότι η «ισλαμιστική ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε να γυρίσει με την βία το ρολόι της ιστορίας πίσω. Και μετέτρεψε τον Ναό και πάλι σε τζαμί. Δείχνοντας απόλυτη ασέβεια στην ιστορία του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία είναι προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Έκτοτε, οι ζημιές στον Ναό πολλαπλασιάζονται διαρκώς, όπως αποκαλύπτουν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Επιπλέον, εντός του Ναού λαμβάνουν χώρα προκλητικές ενέργειες για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, όπως η εικόνα του ιμάμη με το ξίφος».

Ο Έλληνας βουλευτής  κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «πεποίθησή μας είναι ότι απέναντι σε έναν τέτοιο βιασμό της ιστορίας και του πολιτισμού οφείλουμε όλοι να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας. Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει το άδικο της ισχύος και της βίας επί της ισχύος του δικαίου και της ιστορικής αλήθειας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας βρίσκει σε εσάς, τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών ευήκοα ώτα και πρόθυμους συναντιλήπτορες».

Χαιρετισμός Γ.Γ. Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. IoanSauca εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και την ευχή μια μέρα να καταστεί εφικτό να τελεστεί λειτουργία στην Αγιά Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Χαιρόμαστε για την παρουσίαση αυτού του Τόμου. Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνον ένας Ορθόδοξος Ναός, αλλά κι ένα Μνημείο της Ανθρωπότητας. Όταν μετατράπηκε σε τζαμί, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έγραψε μια επιστολή με την οποία ζητήσαμε αυτό το Μνημείο να παραμείνει Μνημείο της Ανθρωπότητας για όλους. Δυστυχώς, η φωνή μας δεν εισακούστηκε. Όμως, εμείς έχουμε την ελπίδα ότι τα κειμήλια και τα μωσαϊκά θα διατηρηθούν. Σας χαιρετώ και πάλι και ελπίζω ότι αφού οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσεύχονται μέσα στην Αγία Σοφία τότε και εμείς μια μέρα θα μπορέσουμε να τελέσουμε Θεία Λειτουργία. Δόξα τω Θεώ!»

Στην εκδήλωση, που συντόνισε o Θεολόγος κ. GoranTrpchevski, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Μέγας Σύγγελος π. Ιάκωβος, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων του Πατριαρχείου Βουκουρεστίου, ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, εκ μέρους της εκκλησίας της Κύπρου, οι μητροπολίτες Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο συροϊακωβίτης ιερέας της Εκκλησίας της Μαλανκάρα της Ινδίας π. AswinFernandis, εκπρόσωποι των κοπτών, η π. ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, η καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κούκουρα και ακαδημαϊκοί από διαφορες χώρες.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μίλα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

Καταξιωμένοι εκπρόσωποι εκκλησιών και ακαδημαϊκοί παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΔΣΟστο ΠΣΕ στην Καρλσρούη

Ο ΓΓ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών χαιρετίζει την εκδήλωση της ΔΣΟ και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος του προσφέρει τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες.

Πολλοί ήταν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του ΠΣΕ που επισκέφθηκαν το περίπτερο με το ενημερωτικό υλικό της ΔΣΟ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στο ΠΣΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
OIKONOMIA3 λεπτά ago

Market Pass: Πιθανή η επέκταση του μέτρου μετά τις εκλογές – Ξεκινά ο νέος γύρος πληρωμών

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

«Πόλεμος κατά της διαφθοράς» στο Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι θα χτιστεί νέα φυλακή

LIFESTYLE12 λεπτά ago

«Έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα»

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες

OIKONOMIA24 λεπτά ago

Όριο δανεισμού στις ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αναστολή του – Για «μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

Βρέθηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα σε χαράδρα στο Μεξικό

LIFESTYLE33 λεπτά ago

Απέκτησαν έπαυλη 60,85 εκατ. δολαρίων με 24 μπάνια

ΕΛΛΑΔΑ39 λεπτά ago

Τροχαίο στην Κατεχάκη: Πέθανε ο αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο

ΜΠΑΣΚΕΤ42 λεπτά ago

Καφαντάρη: «Υπάρχει εκτίμηση για το ελληνικό μπάσκετ στην Ελβετία»

ΚΟΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Ερντογάν: Αυτή είναι η περιουσία του – Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή