Ερώτηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα ασπιρίνες για την ενεργειακή κρίση τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση που κατέθσε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Αλέξης Χαρίτσης κάνοντας λόγο για ιστορικό υψηλό δεκαετίας στην τιμή της βενζίνης στη χώρα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΧΑ επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων συμπαρασύρει σε αυξήσεις τιμών για το σύνολο των μεταφορών και την πλειονότητα βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικά η ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής:

»Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

»Θέμα: « Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της βενζίνης στη χώρα – Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης»

»Σε ιστορικό υψηλό φαίνεται να σταθεροποιείται η τιμή των υγρών καυσίμων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτ.) άγγιξε τα 1,846€/l στις 6/2/2022, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2012 (1,838€/l). Επιπλέον σε αρκετές περιοχές της χώρας η τιμή της βενζίνης ξεπερνάει τα 2€/l, ενώ αντίστοιχα σε εξαιρετικό υψηλό επίπεδο διαμορφώνονται το πετρέλαιο κίνησης, η αμόλυβδη βενζίνη (100 οκτ.), το υγραέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

»Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων συμπαρασύρει σε αυξήσεις το σύνολο των μεταφορών και κατ’ επέκταση τη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες, όπου οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ πλήττει και τον τουρισμό. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και την ανησυχία που προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, απλά το παρακολουθεί και δεν έχει προβεί σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

»Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 17η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης προ φόρων. Μετά την επιβολή των φόρων όμως ανεβαίνει στην 5η θέση. Παρά το γεγονός αυτό, η Κυβέρνηση καταψήφισε τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων. Συγκεκριμένα με την τροπολογία  ζητούσαμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο, την βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης & θέρμανσης αλλά και στο φωτιστικό πετρέλαιο, στα κατώτατα όρια των συντελεστών του ΕΦΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου ακριβώς να υπάρξει μια γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών και της αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές. Η τροπολογία επανακατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτές τις μέρες και καταψηφίστηκε εκ νέου από τη ΝΔ.

»Την ίδια στιγμή στη χώρα σημειώνεται ιστορικό ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό. Με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτινάσσεται στο 5,5% για τον Ιανουάριο 2022, ξεπερνώντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

»Επειδή, το κύμα ακρίβειας θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και εντείνει τις περιφερειακές ανισότητες

»Επειδή, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε ιστορικό υψηλό δεκαετίας

»Επειδή, η μέση τιμή της βενζίνης σταθεροποιείται σε ιστορικό υψηλό για τη χώρα

»Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

»Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ελάφρυνση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή;

»Θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο, την βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης & θέρμανσης αλλά και το φωτιστικό πετρέλαιο;

»Ο ερωτών Βουλευτής Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)».

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες για την πρωτοφανή κρίση στην ενέργεια και την εγκάλεσε ότι απέρριψε ξανά την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και το φυσικό αέριο.

«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια υπολείπονται ακόμη και από τα αντίστοιχα, εντελώς ανεπαρκή, μέτρα του Ιανουαρίου» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  τ/στ «STAR Κεντρικής Ελλάδας» το βράδυ της Τετάρτης.

«Καταθέσαμε σήμερα εκ νέου τροπολογία για την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο, η οποία απορρίφθηκε ξανά από την κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας:«Πρόκειται για ένα μέτρο που έχουν ήδη εφαρμόσει 19 από τα 27 μέλη της ΕΕ και το οποίο θα έδινε σημαντική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1167 ευρώ» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Δυστυχώς εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που επιλέγει τις φορολεφρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και τις απευθείας αναθέσεις 5 δισ. εν μέσω πανδημίας, αντί να λάβει μέτρα στήριξης για την κοινωνική πλειοψηφία».

Παράλληλα έκανε λόγο «πλήρη απαξίωση και ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, μιας εταιρείας μοναδικής στον κλάδο της σε όλη την ΕΕ, την στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε με ένα σοβαρό σχέδιο να αποδειχθεί ανταγωνιστική και να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας». Και πρόσθεσε: «Στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ και η ΔΕΗ, είναι κρίσιμο να στηριχθούν, με ενεργό ρόλο του δημοσίου, ως. αναπτυξιακοί  βραχίονες για την χώρα».

«Η κυβέρνηση μιλάει για επενδύσεις, μιλάει για δουλειές, μιλάει για πράσινη μετάβαση, όλα αυτά όμως πάνε περίπατο όταν έχει να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια πολιτική που θα στηρίξει την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Μια προοδευτική διέξοδος στην ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Κοροναϊός: Η Αφρική παραμένει ανεμβολίαστη, βλέπει όμως «φως στο τούνελ»