Connect with us

OIKONOMIA

Χατζηθεοδοσίου: Περιορισμένη η κατανάλωση τις ημέρες του Πάσχα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Υπήρχε κίνηση και κατανάλωση τις ημέρες του Πάσχα, όχι όμως στα επίπεδα των προηγούμενων ετών», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Χατζηθεοδοσία μιλώντας για την κίνηση στην αγορά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, τόνισε ότι «όσο τα χρήματα των εργαζομένων εξαντλούνται στο σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ενέργειας δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για τα υπόλοιπα».

Πιθανόν να συμβεί και στον τουρισμό

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου μιλώντας στον Σκάι επισήμανε ότι μπορεί φέτος η έξοδος των εκδρομέων να ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του 2019, ωστόσο η κατανάλωση ήταν μικρότερη συγκριτικά με το 2019, ενώ εκτίμησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στο επίπεδο του τουρισμού φέτος.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε την παρέμβαση του Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, και σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση μέσω διευκολύνσεων όπως η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

Διαβάστε επίσης Προϋπολογισμός: Η εικόνα των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2022

Διαβάστε επίσης Επίδομα καυσίμων: Βήμα προς βήμα η διαδικασία στο vouchers.gov.gr – Μάθετε τα πάντα μέσα από 11 ερωτήσεις και απαντήσεις

Η ακρίβεια μειώνει την κατανάλωση

Από την πλευρά του, για το θέμα της εμπορικής κίνησης στα μαγαζιά, και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτσής σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ανέφερε ότι οι προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για την κατανάλωση τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δεν ευοδώθηκαν.

Αιτία της μειωμένης κατανάλωσης όπως ανέφερε, είναι η ακρίβεια, όπως εξήγησε ο κ. Κογιουμτσής.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι θα κατευθυνθεί κυρίως στην κάλυψη υποχρεώσεων και όχι στην τόνωση της κατανάλωσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη παράλληλης μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, για να καταφέρουν να αντέξουν κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Τα κέρδη της 15ετίας σημείωσαν οι εισηγμένες το 2021

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ισχυρή εικόνα, σημαντικά καλύτερη, όχι μόνο σε σχέση με τις χρήσεις του 2021 και του 2019, δηλαδή και από την προ πανδημίας εποχή, παρουσίασαν για το 2021 οι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εταιρείες (εξαιρουμένων των 5 τραπεζών), όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών από τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Ομίλου ΕΧΑΕ, αποτελώντας μάλιστα  τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις της 15ετίας με βάση τα προ φόρων και τα λειτουργικά τους κέρδη (EBITDA) από τη θέσπιση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και συγκρίνονται μόνο με τις χρήσεις της «προμνημονιακής» περιόδου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν καθοριστικά η αύξηση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών σε συνάρτηση με τις χαμηλές επιδόσεις λόγω του παρατεταμένου lockdown του 2020, αλλά και η υπεραπόδoση συγκεκριμένων κλάδων, όπως των «πρώτων υλών» λόγω του ράλι των τιμών των μετάλλων, της «ενέργειας» και των «ταξιδιών και αναψυχής» ως επακόλουθο της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της άρσης των περιορισμών.

Ανάκαμψη τύπου «V»

Σημαντικό ρόλο παρουσιάζει το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους λειτουργίας (υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό μεταφορικό κόστος) δεν έχει επηρεάσει τις επιδόσεις των εκδοτριών στη χρήση 2021 αλλά αφήνει σημαντικά ερωτηματικά για το πώς θα εξελιχθεί η χρήση 2022, δεδομένου και της έναρξης της γεωπολιτικής κρίσης τον Φεβρουάριο 2022 (πόλεμος στην Ουκρανία).

Το σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αριθμοδεικτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση, αποτυπώνοντας τη συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας, για πρότυπη λειτουργία και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι οικονομικές τους  επιδόσεις ακολούθησαν ανάκαμψη τύπου «V», όπως και τα μεγέθη της οικονομίας.

Καθώς αύξησαν τα ιδία τους κεφάλαια και την ταμειακή τους ρευστότητα στην αγορά λέγεται μάλιστα πως έχουν πλέον το αποκαλούμενο «λίπος» ώστε να αντιμετωπίσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, και τις συνέπειες του πολέμου, δεδομένου πως αρκετοί επιχειρηματίες εκφράζουν  ανησυχίες σχετικά με το ενεργειακό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών, αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυξημένη EBITDA

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της ΕΧΑΕ, αν εξαιρεθούν οι πέντε τράπεζες, οι 116 εταιρείες της Κύριας Αγοράς του ΧΑ σημείωσαν συνολικό κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 69 δισ. €, αυξημένος κατά 30,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 6,5% σε σχέση με τη χρήση 2019, σε μέγιστες τιμές μετά τη «μνημονιακή» περίοδο.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και βελτίωση, φθάνοντας σε υψηλά 15ετίας στα 9,93 δισ. €, αυξημένη κατά 65,1% σε σχέση με τη χρήση 2020 και κατά 13,6% σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι σημαντικά υψηλότερη, δεδομένων των αποτελεσμάτων εταιρειών των κλάδων που επλήγησαν όσον αφορά τη χρήση 2020 από την πανδημία, όπως τα διυλιστήρια (χαμηλές τιμές πετρελαίου και ζήτηση), οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, τα βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και αυτές που το αντικείμενό τους αφορά την τουριστική βιομηχανία.

Τα κέρδη προ φόρων βρέθηκαν επίσης σε επίπεδα 15ετίας στα 5,1 δισ. €, αυξημένα κατά 501,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 260,3% σε σχέση με το 2019 αντίστοιχα.

Η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι χαμηλότερης έντασης σε σχέση με το 2020 λόγω της λειτουργίας της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς το 2019 αλλά και της ζημιογόνας χρήσης της ΔΕΗ (λόγω της έκτακτης απομείωσης της αξίας στοιχείων ενεργητικού και συμμετοχών).

Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους κυμάνθηκαν στα 4,1 δισ. € και ήταν αυξημένα κατά 505,3% σε σχέση με το 2020 (0,7 δισ. €) και κατά 388,3% σε σχέση με το 2019 (0,85 δισ. €). Αύξηση 7,7% στα 33,4 δισ. € (έναντι 31,0 δισ. € το  2020) σημείωσε ο συνολικός δανεισμός λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά.

Υψηλή ρευστότητα

Τα ταμειακά διαθέσιμα βρέθηκαν σε επίπεδα-«ρεκόρ», στα 15,1 δισ. €, αυξημένα κατά 21,4% σε σχέση με το 2020 και κατά 36,3% σε σχέση με το 2019, γεγονός που αντικατοπτρίζει την «ετοιμότητα» των εταιρειών για περαιτέρω επενδύσεις αλλά και την ύπαρξη υψηλής ρευστότητας από την απόδοση αυτών.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα  6,7 δισ. €, αυξημένες κατά 9,5% σε σχέση με τα 6,2 δισ. € του 2020, δείγμα του επιπέδου των επενδύσεων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.  Η καθαρή θέση και περιουσία των μετόχων διαμορφώθηκε στα 35 δισ. € και ήταν αυξημένη κατά 16,1% σε σχέση με το 2020 και κατά 11,2% σε σχέση με το 2019.

Στα επίπεδα-«ρεκόρ» των 103 δισ. € (+13,9% σε σχέση με το 2020 και +12,7% σε σχέση με το 2019) βρέθηκε το συνολικό ενεργητικό, ενώ οι υψηλές επενδύσεις (CAPEX) το 2021 κυμάνθηκαν στα 4,6 δισ. € (+27,7%), με κύριο γνώμονα τη συνεχή βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και λειτουργιών.

Η μείωση των εργαζομένων κατά 7% και 9,5% σε σχέση με το 2020 και το 2019 αντίστοιχα προέρχεται σε συντριπτικό ποσοστό από τη μείωση σε μονοψήφιο αριθμό εκδοτριών (λόγω πώλησης δραστηριοτήτων και τεχνητής μείωσης του προσωπικού) και όχι από το σύνολο το οποίο παραμένει θετικό (62 εταιρείες αύξησαν το προσωπικό, 46 το μείωσαν και σε 8 παρέμεινε σταθερό).

Ο τραπεζικός κλάδος

‘Οσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο (ζημίες μετά φόρων 4,8 δισ. ευρώ ελέω τιτλοποιήσεων), συνεχίζεται η εξυγίανση των ισολογισμών με υψηλές «προβλέψεις» και «απομειώσεις» στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ΗΡΑΚΛΗΣ I και II (μέσω αυξημένης επενδυτικής δραστηριότητας από αγοραστές προβληματικών περιουσιακών στοιχείων).

Μεγάλος στόχος παραμένει η μείωση των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) σε μονοψήφιο ποσοστό έως και τα τέλη του 2022 με προοπτική για επαναφορά μερισμάτων από τη χρήση 2022 για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, ενώ η Alpha Bank θα μπορούσε να ακολουθήσει έναν χρόνο αργότερα (χρήση 2023).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Η επισιτιστική κρίση «χτυπά την πόρτα» της Ευρώπης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Του Γιώργου Μανέττα

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πυκνώνουν οι φωνές τα τελευταία 24ωρα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, εάν δεν αποκατασταθούν σύντομα οι ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και ομαλοποιηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Η πιο ηχηρή ήρθε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος από την έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε με «μελανά γράμματα» την επόμενη ημέρα κυρίως για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ενώ υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες. «Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πόσο θωρακισμένη είναι η διατροφική ασφάλειας της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, σε περίπτωση που η ρωσοουκρανική σύγκρουση διαρκέσει επί μακρόν; Πόσο πιθανό είναι να βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με ελλείψεις προϊόντων, με δεδομένο μάλιστα πως έχει ήδη μπει «πλαφόν» στον αριθμό συγκεκριμένων προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο και η ζάχαρη;

Διαχειρίσιμο πρόβλημα

Παράγοντες που παρακολουθούν στενά τα δρώμενα χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμο το πρόβλημα στην παρούσα φάση, ωστόσο σπεύδουν να επισημάνουν πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός εάν παραταθεί επί μακρόν η σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος. Κάτι που φαντάζει πιθανό, με βάση τα μηνύματα που εκπέμπονται από διάφορες πλευρές.

Σοβαρό πρόβλημα και ειδικά για τις βόρειες χώρες θα υπάρξει εάν αρχίσουν να αποθεματοποιούν εμπορεύματα οι βασικοί παραγωγοί δημητριακών και άλλων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως η Ινδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια για τους πληθυσμούς τους. Κάποιες στην αρχή του πολέμου κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, υπό τον φόβο της αβεβαιότητας, όπως οι βαλκανικές χώρες, ωστόσο στη συνέχεια κατόπιν και πιέσεων συνέχισαν να τροφοδοτούν τη διεθνή αγορά. Πονοκέφαλο αποτελεί η Ινδία, η οποία φαίνεται να ακολουθεί πιο σκληρή πολιτική για την εξαγωγή σιτηρών. Ηδη, πάντως κάποιες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ωστόσο το μεγαλύτερο ζήτημα σχετίζεται – στην παρούσα φάση – με την εκτόξευση των τιμών και την ακρίβεια που κατακλύζει τα ράφια των σουπερμάρκετ στις χώρες του δυτικού κόσμου, η οποία πυροδοτείται και από την ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και την Ελλάδα, παρότι δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές παρακολουθούν στενά τον εφοδιασμό της χώρας και τα επίπεδα επάρκειας, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και ο επιχειρηματικός κόσμος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εμφανίζεται καθησυχαστικός και ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. «Η Ελλάδα», υπογραμμίζει, «έχει επάρκεια και τα όποια μικροπροβλήματα στην τροφοδοσία έχουν αποκατασταθεί».

Οι εισαγωγές σιτηρών, όπως λέει γίνονται κανονικά από διάφορες χώρες, ακόμη και από τη Σερβία, η οποία ήρε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών που είχε επιβάλει. «Εχουμε επάρκεια για πάνω από δύο μήνες, χωρίς να υπολογίζουμε και την εγχώρια παραγωγή…», σημειώνει εμφατικά. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο οποίος στέκεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές βιομηχανίες για να διασφαλίσουν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Ελπίζει μάλιστα ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία «λωρίδων αλληλεγγύης», οι οποίες στόχο έχουν να διευκολύνουν την εξαγωγή από την Ουκρανία των αποθεμάτων της σε γεωργικά προϊόντα, θα συμβάλει στην επίτευξη ομαλότερων συνθήκων λειτουργίας στην προμήθεια πρώτων υλών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA13 λεπτά ago

Τα κέρδη της 15ετίας σημείωσαν οι εισηγμένες το 2021

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

ΝΑΤΟ: Έτοιμος να πάει… ταμείο για είσπραξη ο Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 λεπτά ago

Οι παγίδες και τα διλήμματα του νέου ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Εξάρχεια: Καταδρομική επίθεση με μολότοφ κατά των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη – Κάηκαν 3 ΙΧ

OIKONOMIA32 λεπτά ago

Η επισιτιστική κρίση «χτυπά την πόρτα» της Ευρώπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ43 λεπτά ago

Η Τουρκία δεν πρέπει να ανταμειφθεί για την αδιαλλαξία της

ΕΛΛΑΔΑ44 λεπτά ago

Υπόθεση Τοπαλούδη: Οι γυναίκες δεν είναι οικόπεδα προς ενοικίαση

OIKONOMIA51 λεπτά ago

Σαουδική Αραβία: Στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος του ΟΠΕΚ+ το Ριάντ – Κοινά συμφέροντα στο ράλι των τιμών

ΚΟΣΜΟΣ52 λεπτά ago

ΟΗΕ: Οι ξεριζωμένοι στον κόσμο ξεπέρασαν τον «τρομακτικό αριθμό» των 100 εκατομμυρίων

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Αλβανία: Εξοπλίζεται με αντιαρματικούς πυραύλους Javelin – Στηρίζει Σουηδία και Φινλανδία

Δημοφιλή