ΚΟΣΜΟΣ
Χιλή: Ο Καστ ανέθεσε σε πρώην δικηγόρους του Πινοτσέτ υπουργικά χαρτοφυλάκια
Τον διορισμό δύο πρώην δικηγόρων του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε χθες Τρίτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος της άκρας δεξιάς στη Χιλή, Χοσέ Αντόνιο Καστ που θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μερικές εβδομάδες. Ο ένας θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο άλλος το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Σας παρουσιάζω τη σύνθεση μίας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης (…) πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα για τους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Σαντιάγο, αναφερόμενος στο νέο σχήμα που ολοκληρώθηκε ενόψει της ανάληψης της εξουσίας στις 11 Μαρτίου.
Ο Φερνάντο Μπάρος, 68 ετών, θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Ο Φερνάντο Ραμπάτ, 53 ετών, θα αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και οι δυο τους ήταν μέλη της ομάδας δικηγόρων του δικτάτορα, που πέθανε το 2006, αφού κυβέρνησε τη Χιλή από το πραξικόπημα του 1973 ως το 1990. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι δηλωμένος θαυμαστής του.
Το καθεστώς Πινοτσέτ θεωρείται υπεύθυνο για πάνω από 3.000 δολοφονίες και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Όμως για πολλούς στη Χιλή αντιπροσώπευε αίσθηση τάξης και ασφάλειας που νοσταλγούν.
Ο Χοσέ Αντόνιο Καστ εξελέγη πρόεδρος τον Δεκέμβριο με το 58% των ψήφων, κερδίζοντας την υποψήφια συμμαχίας της αριστεράς Γιανέτ Χάρα, αφού καβάλησε το κύμα απόρριψης της εγκληματικότητας και της μετανάστευσης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΒΟΛΟΣ5 ώρες agoΑναστάτωση προκλήθηκε στο κέντρο του Βόλου, όταν 45χρονος άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες agoΕκδήλωση με κοπή πίτας από το Δικηγορικό σύλλογο Βόλου
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoTαυτοποιήθηκε η σορός του 60χρονου ψαρά που ήταν αγνοούμενος (Βίντεο)
-
LIFESTYLE9 ώρες agoEurovision 2026: Ο Akyla στη Βιέννη με το “Ferto” – Άναψε φωτιές στα social media – Η συγκινητική δήλωση μετά τη νίκη (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες agoΔολοφονία κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ9 ώρες agoΣυντάξεις Μαρτίου: Πότε θα καταβληθούν – Τι αλλάζει λόγω Καθαράς Δευτέρας
-
ΒΟΛΟΣ8 ώρες agoΦωτιά πήραν δίκυκλα που ήταν παρκαρισμένα στην οδό Δημητσάνας στον Βόλο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 ώρες agoΣυρεγγέλα στο ΕΡΤnews: Ανάγκη συναινέσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είστε πλέον τάλε κουάλε»








