Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Τέσσερις στρατιωτικοί του καθεστώτος Πινοσέτ καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 20 ετών

Published

on

alliente 252863 126906.jpg

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε προχθές Παρασκευή τέσσερις στρατιωτικούς εν αποστρατεία να εκτίσουν 20 χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονική επίθεση εναντίον δυο νεαρών Χιλιανών, την υπόθεση «Quemados» (σ.σ. Καμμένοι, εγκαυματίες), επεισόδιο της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Η υπόθεση αυτή είχε εκτυλιχτεί τη 2η Ιουλίου 1986, με φόντο εθνική απεργία εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Στρατιωτική περίπολος συνέλαβε, ξυλοκόπησε, περιέλουσε με καύσιμο κι έβαλε φωτιά στα δυο νεαρά θύματα. Δεκαοκτώ ετών τότε, η Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα, φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο την εποχή, επέζησε, αντίθετα με τον Ροδρίγο Ρόχας ντε Νέγρι, 19χρονο φωτογράφο, ο οποίος υπέκυψε τέσσερις ημέρες αργότερα.

Η υπόθεση «Κεμάδος» συγκαταλέγεται στις πλέον εμβληματικές από αυτές που έφθασαν στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια

Προχθές Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε για την υπόθεση αυτή να εκτίσουν 20 χρόνια κάθειρξης τέσσερις αξιωματικούς επί των ημερών του καθεστώτος Πινοσέτ. Πρόκειται για τους Πέδρο Φερνάντες Ντίτους, Χούλιο Καστανιέρ Γκονσάλες, Ιβάν Φιγκερόα Κανόμπρα και Νέλσον Μεδίνα Γκαλβές, που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Ρόχας ντε Νέγκρι και την απόπειρα δολοφονίας της κυρίας Κιντάνα.

Οι δολοφονημένοι και οι εξαφανισμένοι είναι από τις μεγάλες πληγές της Χούντας του Πινοσέτ.

Advertisement

Τα fake news της εποχής ενάντια στην αλήθεια που έλαμψε

Η απόφαση αυτή βάζει «τέλος σε μια μακρά διαδικασία, πολύ οδυνηρή, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την επίσημη θέση του δικτάτορα πως αυτοί οι νέοι αυτοπυρπολήθηκαν, πως είχαν κρυμμένες εμπρηστικές βόμβες κάτω από τα ρούχα τους», σχολίασε ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα, ο Νέλσον Καουκότο, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Χιλής.

Η υπόθεση «Quemados» συγκαταλέγεται στις πλέον εμβληματικές από αυτές που έφθασαν στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα εγκλήματα της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), κατά τη διάρκεια της οποίας, κατά επίσημα δεδομένα, πάνω από 3.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή